Κρυμμένη μέσα στο κέντρο αυτής της κατοικίας στο Devon της Αγγλίας, μια αυλή στεγασμένη με γυαλί δημιουργεί έναν χειμερινό κήπο που πλημμυρίζει με φως το εσωτερικό, προσφέροντας πλεονεκτήματα ενεργειακά και αισθητικά.
Η κατοικία φέρει πιστοποίηση Passivhaus. Διαθέτει ηλιακά πετάσματα που παράγουν ενέργεια ικανή να υπερβεί τη ζήτηση.
Φωτογραφίες: Jim Stephenson

Η εξωτερική κουζίνα και τραπεζαρία μαζί με την πισίνα αποτελούν μια αυτόνομη νησίδα υπαίθριας διαβίωσης. Κ κουζίνα προστατεύεται από τρεις πλευρές από πέτρινους τοίχους και στεγάζεται από ξύλινη πέργκολα.
Φωτογραφίες: South Space for photography

 

Τοποθετημένη σε έναν λόφο σε ελαιόφυτη περιοχή νότια της Κορώνης, η εξοχική κατοικία των 140 m2 αποτελεί ένα ησυχαστήριο με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο μεσσηνιακό τοπίο. Μέσα από την αρχιτεκτονική μελέτη, το γραφείο Frame Architects προτείνει τη συνδιαλλαγή των στοιχείων της σύγχρονης κατοίκησης με την ιδιαιτερότητα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Προηγουμένη κατάσταση και ζητούμενα μελέτης
Η κάποτε ιδιωτική κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ένριχ Πορτμαν, σχεδιασμένη από τον ίδιο το 1992, αγοράστηκε το 2021 από μια οικογένεια Γερμανο-Ελβετών για να στεγάσει την καλοκαιρινή τους κατοικία στην Ελλάδα.
Προσέγγιση αρχιτεκτονικής πρότασης
Οι Frame Architects οργάνωσαν την αρχιτεκτονική μελέτη με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τα γνωρίσματα της μεσογειακής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα, πρωταρχικό ρόλο στη σχεδιαστική προσέγγιση διαδραμάτισε ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στη Μεσόγειο, όπου η καθημερινότητα διαμοιράζεται ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, διατηρείται και ενδυναμώνεται ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το τετράγωνο αίθριο (ξέφωτο). Με
αφετηρία το αίθριο που τοποθετείται στο κέντρο, όλοι οι χώροι της θερινής κατοικίας οργανώνονται γύρω του, δημιουργώντας δύο όγκους σχήματος Γ. Επιπρόσθετα, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της κατοικίας και συνεπώς να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί η ροή της κίνησης ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, διευρύνθηκαν τα υφιστάμενα ανοίγματα του καθιστικού. Η διάνοιξη αυτή αξιοποιεί στο βέλτιστο τη θέα προς τη θάλασσα και τον επιβλητικό Ταΰγετο, προσδίδοντας τη ζητούμενη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
Τέλος, η κατοικία δανείζεται στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως η τοπική τεχνική κεραμοσκεπής και τα πλαίσια (κορνίζες) γύρω από τα κουφώματα. Στόχος της ανακατασκευής ήταν να διατηρηθεί ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου και να εμπλουτιστεί με σύγχρονα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τις λειτουργικές απαιτήσεις των νέων χρηστών. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζει τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά στην τοπική λαϊκή παράδοση, όπως το ξύλο και η πέτρα, ενώ η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται είναι γήινη και ανοιχτόχρωμη.
Περιγραφή κτισμένου
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο όγκους. Ο βασικός όγκος της κατοικίας σε σχήμα Γ διαμορφώνεται σε δύο στάθμες και περιλαμβάνει έναν κεντρικό χώρο καθιστικού – κουζίνας - τραπεζαρίας και δύο υπνοδωμάτια, το καθένα με δικό του λουτρό. Ο δεύτερος ορθογώνιος όγκος αποτελεί την αποθήκη-laundry της κατοικίας. Η εσωτερική διαρρύθμιση τροποποιήθηκε ελαφρώς στα υπνοδωμάτια, προκειμένου να εξυπηρετεί λειτουργικά και αισθητικά τις ανάγκες των κατοίκων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να αποκτήσουν τα υπνοδωμάτια ελεύθερη θέα προς το πράσινο τοπίο. Αντιθέτως, η διαμερισματοποίηση τροποποιήθηκε ριζικά στους υγρούς χώρους, όπου στην ίδια θέση που φιλοξενούνταν αρχικά ένα λουτρό, δημιουργήθηκαν πλέον δύο λουτρά, ένα για κάθε υπνοδωμάτιο. Η αισθητική των μπάνιων ακολουθεί τις μίνιμαλ γραμμές του υπόλοιπου σπιτιού, συνδυασμένες με την έντονη παρουσία πατητής τσιμεντοκονίας.
Περιγραφή εξωτερικής προσέγγισης κατοικίας
Εξίσου σημαντική παράμετρος της αρχιτεκτονικής μελέτης αποτελεί η προσέγγιση της κατοικίας και η αίσθηση που προσδίδει στον επισκέπτη/κάτοικο. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται σταδιακά, μέσα από μία διαδρομή που “αγκαλιάζει” το κτίσμα οδηγώντας προς την πίσω του όψη. Στη συνέχεια, ένας υπαίθριος διάδρομος που ορίζεται από τους δύο κτισμένους όγκους του κτιριακού συγκροτήματος διανοίγεται προς το υμιυπαίθριο κατώφλι της κατοικίας, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση από το φυσικό περιβάλλον στο περιβάλλον κατοίκησης.

Η νέα αυτή πολυκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μια περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα σημεία της προς το παραθαλάσσιο μέτωπο, καθώς και ήπιες κλιματικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάσθηκε το κτίριο είναι γωνιακό, επικλινές και έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και θέα τόσος προς το βουνό του Υμηττού όσο και προς το θαλάσσιο μέτωπο.
Επιδίωξη της τεχνικής εταιρείας Future Plans η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε το ακίνητο, ήταν η κατασκευή ενός κτιρίου 3 οροφοδιαμερισμάτων και 1 μεζονέτας, αξιοποιώντας τα παραπάνω ιδιαίτερα και προνομιακά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας προς όφελος των μελλοντικών ενοίκων. Με γνώμονα τα παραπάνω, το κτίριο αναπτύχθηκε όσο το δυνατόν καθ’ ύψος σε πέντε στάθμες πάνω από την piloti, ενώ επιπλέον κατασκευάσθηκε και υπόγειο για χωροθέτηση των απαραίτητων βοηθητικών χρήσεων των κατοικιών και του κτιρίου.
Συνθετικά, έχει δοθεί μέριμνα ώστε οι χώροι των υπνοδωματίων να έχουν κυρίως ανατολικό προσανατολισμό, ενώ οι χώροι διημέρευσης δυτικομεσημβρινό με θέα την θάλασσα. Ημιυπαίθριοι χώροι και ανοιχτοί εξώστες κατ΄ επέκταση αυτών δημιουργούνται περιμετρικά των κατοικιών, ενώ μέσω μεγάλων ανοιγμάτων- κουφωμάτων το εσωτερικό των κατοικιών ενοποιείται με αυτούς δημιουργώντας όμορφες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης. Επιπρόσθετα, σκιάδια από περσίδες αλουμίνιου τοποθετούνται σε σημεία έντονου ηλιασμού, τα οποία σε συνδυασμό με κουφώματα τοποθετημένα με τρόπο ώστε να υπάρχει διαμπερής αερισμός και έτσι να επιτυγχάνεται ευνοϊκό κλίμα στο εσωτερικό των κατοικιών ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σοβάς σε αδρή υφή και σε γήινες αποχρώσεις, εμφανές σκυρόδεμα στους εξώστες σε σπατουλαριστό φινίρισμα σε συνδυασμό με διάφανα πακτωμένα τζάμια ως κιγκλιδώματα, περσίδες και κουφώματα αλουμινίου σε βαφή structura καθώς και μεταλλικές κατασκευές .
Απόρροια του αρμονικού συνδυασμού υλικών, του πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της άρτιας κατασκευής, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου υψηλής αισθητικής, πρότυπου αειφορίας το οποίο ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν οι νέοι ενεργειακοί κανονισμοί και απαιτήσεις των κτιρίων.

Το "Ora D’Oro" είναι ένα διώροφο ξενοδοχειακό συγκρότημα στις παρυφές της χώρας της Κύθνου. Η προσέγγιση μας ήταν να δημιουργήσουμε την συνθήκη του αιγιαλού κατά την Δύση του ηλίου, έχοντας ως αφετηρία μας τον βορειοδυτικό προσανατολισμό του οικοπέδου. Αντλώντας έμπνευση από την κυκλαδίτικη πρωτεύουσα, σχεδιάσαμε ένα ‘’χωριό’’ από δίκλινα δωμάτια με βάση τον λευκό σοβά, δημιουργώντας μια καμπυλόγραμμη ογκοπλασία η οποία στρέφεται προς την κοινόχρηστη πισίνα, την ‘’παραλία’’ . Ο όγκος έχει σμιλευτεί από την δύναμη της θάλασσας, σχηματίζοντας μια αλληλουχία καμπύλων και ακμών. Η πρόθεση μας αυτή εκφράζεται μορφολογικά, καθώς λευκοί όγκοι σε ολίσθηση χαρίζουν ενδιαφέρουσες οπτικές φυγές, επιτρέποντας να κυριαρχεί το φως και η θέα σε όλους τους χώρους, ενώ παράλληλα διατηρείται η ιδιωτικότητα των επισκεπτών.
Η είσοδος γίνεται από μια στοά που οδηγεί κατευθείαν στην αμμώδη πισίνα, χρησιμοποιώντας υλικότητες που προσπαθούν να παρομοιάσουν τον γιαλό των κυκλαδίτικων νησιών.
Τα προτεινόμενα υλικά επιχειρούν να εντάξουν το έργο στην αρχιτεκτονική του παραδοσιακού οικισμού της χώρας. Για τον λόγο αυτό, στις προσόψεις κυριαρχεί ο λευκός σοβάς και τα ανοιχτά γκρι ξύλινα κουφώματα. Στον εσωτερικό σχεδιασμό κυριαρχεί επίσης ο λευκός σοβάς στους τοίχους καθώς και στα εντοιχισμένα έπιπλα.
Η χρωματική παλέτα και η γενική αίσθηση για τον εσωτερικό σχεδιασμό των δωματίων ήταν το θερμό φως που προσδίδει το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια αυτού, η ένταση του φωτός διαχέεται ομοίως μέσα στην ατμόσφαιρα, προσφέροντας έναν ζεστό φωτισμό. Ορισμένες από τις αποχρώσεις που αποδίδουν τον ουρανό του ηλιοβασιλέματος χρησιμοποιήθηκαν για τα υλικά, τους ασβεστωμένους τοίχους και την εσωτερική διακόσμηση.

 

Η μελέτη αφορά στη μετατροπή ενός τυπικού γραφείου στο κτίριο Β΄ του Πύργου Αθηνών σε συστεγαζόμενα ιατρεία με κοινό χώρο υποδοχής.
Η βασική συνθετική αρχή αφορά στην επαναφορά του καννάβου στον εσωτερικό χώρο και η συμμόρφωση του χώρου με τους άξονες που ορίζονται από τα υποστυλώματα και τα κάθετα στοιχεία του μεταλλικού εξωσκελετού του Πύργου. Η χάραξη του καννάβου διαχωρίζει με καθαρότητα τους χώρους υποδοχής, εργασίας και εξέτασης. ‘Ένας ορθογωνικός χώρος φιλοξενεί την υποδοχή, στην οποία τοποθετούνται χώρος καθιστικού και reception. Από τον χώρο υποδοχής επιτρέπεται η πρόσβαση στα γραφεία των γιατρών, ενώ ο χώρος εξέτασης βρίσκεται ανάμεσα στους δύο χώρους, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τα δύο ιατρεία.
Στόχος της πρότασης ήταν η εξάλειψη της αίσθησης του χαμηλού ύψους που κυριαρχούσε στον χώρο. Τα βασικά εργαλεία προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι ενσωματωμένοι χώροι αποθήκευσης και οι κρυφές πόρτες των ιατρείων που εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, καθώς και τα χαμηλά ξύλινα έπιπλα καθιστικού.
Όλοι οι χώροι αποκτούν φυσικό φως διαμέσου των μαύρων οριζόντιων περσίδων που επιτρέπουν τη διακύμανση της έντασης του φωτός ανάλογα με την κλίση τους.

Το FLUO ιδρύθηκε το 2010 από τη Φαίη Μανιάτη, τη Θάλεια Μιχαήλ και τη Χριστίνα Σέρρου και ειδικεύεται στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του interior design. To γραφείο έχει ασχοληθεί με ένα ευρές φάσμα έργων που περιλαμβάνει ιδιωτικές κατοικίες, ξενοδοχεία, καθώς και ιδιωτικά και δημόσια έργα. Με έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το FLUO αναλαμβάνει έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας συνδυάζοντας σε μια δημιουργική αλληλουχία τόσο την κεντρική ιδέα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και τη διαχείριση μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Κάθε project έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και αυτό καθιστά την αρχιτεκτονική προσέγγιση και το τελικό αποτέλεσμα μοναδικά. Οι ανάγκες και οι ανησυχίες κάθε πελάτη αποτελούν μέριμνα για το γραφείο, ώστε το όραμά τους να πάρει μορφή μέσα από την δική μας αισθητική μετάφραση.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο MVRDV ολοκλήρωσε την αγορά χονδρικής στην πόλη της Ταϊνάν, με την χαρακτηριστική φυτεμένη οροφή, άμεσα προσβάσιμη στο κοινό.
Η υπαίθρια αγορά, η οποία έχει ήδη χαρακτηριστεί ως "η πιο όμορφη αγορά φρούτων και λαχανικών στην Ταϊβάν", δεν αποτελεί μόνο έναν σημαντικό κόμβο για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της πόλης, αλλά είναι πλέον και ένας συχνός προορισμός για συναντήσεις, κοινωνικές συναναστροφές με θέα στο γύρω τοπίο από την προσβάσιμη οροφή του κτιρίου, προωθώντας έτσι και τον τουρισμό στην περιοχή. Στο μέλλον, η οροφή μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, με δυνατότητα καλλιέργειας φρούτων και λαχανικών στην κορυφή της κατασκευής.
Η αγορά αντιπροσωπεύει ένα φιλόδοξο αρχιτεκτονικό πείραμα. Η ομάδας της MVRDV επινοεί εκ νέου την τυπολογία της χονδρικής αγοράς – έναν τύπο κτιρίου που συνήθως στεγάζεται σε απλά μεταλλικά υπόστεγα – και το μετατρέπει σε έναν αρμονικό συνδυασμό αγοράς και δημόσιου χώρου πρασίνου. Με αυτόν τον τρόπο, ο σχεδιασμός παίρνει ένα συχνά "πεζό" μέρος της βιομηχανίας τροφίμων και το αναδεικνύει σε ένα μέρος, όπου το κοινό μπορεί να γνωρίσει το φαγητό και να εκτιμήσει τη θέα του τοπίου. Η αγορά βρίσκεται στα ανατολικά του Tainan, ανάμεσα στην πόλη και τα βουνά και, χάρη στην εγγύτητά της στον αυτοκινητόδρομο και τις συνδέσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι εύκολα προσβάσιμη, τόσο από την αγροτική περιοχή, όσο και από την πόλη, καθιστώντας την εξίσου βολική για εμπόρους και αγοραστές, αλλά και επισκέπτες.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια απλή ανοιχτή κατασκευή με κυματιστή πράσινη οροφή, η οποία σχηματίζει μια σειρά από κυλιόμενους λόφους. Στην ανατολική γωνία της, μέσα από μια σειρά από βεράντες φυτεμένες με πολύχρωμα φυτά και λουλούδια, αυτή η οροφή κατεβαίνει μέχρι και το έδαφος, επιτρέποντας στους επισκέπτες εύκολη πρόσβαση στην κορυφή του κτιρίου. Το κτίριο παρέχει έτσι μια υπερυψωμένη πλατφόρμα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να εκτιμήσουν το τοπίο. Στη μία πλευρά, μια απλή τετραώροφη κατασκευή περιέχει τα διοικητικά γραφεία της αγοράς και ένα εκθεσιακό κέντρο, όπου μπορούν να εκτεθούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής. Αυτή η τετραώροφη προσθήκη "τρυπάει" την κύρια κατασκευή, παρέχοντας δευτερεύουσα πρόσβαση στην οροφή.
Κάτω από την οροφή, ο χώρος της αγοράς είναι απλός, αλλά εξαιρετικά λειτουργικός. Η δομή είναι ανοιχτή από όλες τις πλευρές και οι υψηλές κυματοειδείς οροφές του κτιρίου επιτρέπουν άφθονο φυσικό αερισμό. Σε συνδυασμό με τη ρυθμιστική επίδραση της θερμοκρασίας της γης και των φυτών στην οροφή, δημιουργείται έτσι ένα κτίριο με παθητική ψύξη, το οποίο παραμένει άνετο, ακόμη και τα ζεστά καλοκαίρια της Ταϊβάν.
Στόχος είναι να μετατραπεί η οροφή σε ένα εκπαιδευτικό αγρόκτημα, όπου οι επισκεπτόμενοι μαθητές θα μπορούσαν να μάθουν τόσο για τον τρόπο καλλιέργειας των τροφίμων, όσο και για την επακόλουθη αλυσίδα εφοδιασμού που τα παραδίδει στα πιάτα τους.

 

To έργο αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση των νέων γραφείων της εταιρείας ''Clarke Εnergy'' η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, στην εγκατάσταση και στη συντήρηση λύσεων παραγωγής ενέργειας. Tα νέα γραφεία της εταιρείας αναπτύσσονται σε δύο ορόφους εντός ενός κτιρίου γραφείων επί της λεωφόρου Συγγρού.
Βασικός άξονας της λειτουργικής κάτοψης ήταν η δημιουργία κλειστών και ανοιχτών χώρων εργασίας και αναμονής, γεγονός το οποίο αποτέλεσε πρόκληση στον σχεδιασμό, δεδομένου ότι ο χώρος έχει μια μόνο ανοιχτή όψη στο φως. Προκειμένου να εξασφαλιστεί ο φυσικός φωτισμός σε όλους τους χώρους, η σύνθεση οργανώνεται με τα ανοικτού τύπου γραφεία να τοποθετούνται σε άμεση γειτνίαση με την φωτεινή πρόσοψη, ενώ τα κλειστά γραφεία αναπτύσσονται περιμετρικά τους. Ο διαχωρισμός τους έγινε με ένα εσωτερικό γυάλινο κούφωμα, το οποίο αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο του σχεδιασμού. H χρήση του έντονου κόκκινου χρώματος - χρώμα της εταιρικής ταυτότητας της ײClarke Εnergyײ - στο πλαίσιο του διαχωριστικού τονίζει το όριο των δύο χώρων, το οποίο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο μέσα από το λευκό υπόβαθρο της επίπλωσης και του εξοπλισμού. Μια συστοιχία από ζαρντινιέρες, που λειτουργούν και ως αποθηκευτικοί χώροι, ορίζει τον διάδρομο κίνησης και παράλληλα αποτρέπει την άμεση οπτική επαφή των εργαζομένων, χωρίς όμως να παρεμποδίζει τον φυσικό φωτισμό των κλειστών γραφείων.
Στην είσοδο του κάθε ορόφου, τα μεταλλικά διάτρητα πετάσματα χωρίζουν τις λειτουργικές ενότητες του χώρου υποδοχής και αναμονής από τους χώρους εργασίας. Στην αίθουσα συνεδριάσεων, αντιστοίχως, το μεγάλο συρόμενο πέτασμα διασφαλίζει την απαραίτητη ιδιωτικότητα.

Το έργο αφορά τη διαμόρφωση παλαιάς εξοχικής κατοικίας σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου airbnb). Η κατοικία αποτελεί τμήμα αρχιτεκτονικού ημικυκλικού συγκροτήματος παλαιού αρχοντικού που ήταν σε πλήρη ακμή πριν 100 περίπου χρόνια και βρισκόταν στο κέντρο μιας πολύ πλούσιας παραγωγικής κοινότητας μέσα σε φυσικό παράδεισο με πηγαία τρεχούμενα νερά, περιβόλια με λεμονιές, πορτοκαλιές, αμπέλια και πολλές ελιές. Η ομάδα του γραφείου ανέλαβε τη μελέτη και επίβλεψη της ανακαίνισης της κατοικίας. Στόχος ήταν η διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του παραδοσιακού χαρακτήρα του ακινήτου με τη διακριτική ενσωμάτωση νέων σύγχρονων στοιχείων για την πλήρη λειτουργική αξιοποίησή του κατά τη νέα χρήση του.
Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίστηκε με στόχο την εξυπηρέτηση του νέου χαρακτήρα της κατοικίας, με την ενοποίηση των χώρων διημέρευσης και τη δημιουργία περισσότερων υπνοδωματίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο χώρος της κουζίνας και του παλαιού εσωτερικού διαδρόμου κίνησης ενοποιήθηκαν και στις θέσεις τους χωροθετήθηκε εκ νέου μια πλήρως λειτουργική σύνθεση κουζίνας - τραπεζαρίας σε έναν ενιαίο χώρο καθημερινού της κατοικίας. Τα υπάρχοντα υπνοδωμάτια παρέμειναν διατηρώντας την αρχική χρήση τους. Η κατοικία διαθέτει πλέον μία άνετη πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα 13 m2 με τραπεζαρία, η οποία ανασχεδιάστηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να φιλοξενεί με ευχέρεια τις δραστηριότητες μιας μεγάλης παρέας 6 ατόμων, καθώς και τρία υπνοδωμάτια 10 m2. Το λουτρό, θυμίζει φωλιά με θέα στο Ιόνιο, στριμωγμένο κάτω από την ξύλινη σκάλα, η οποία οδηγεί με 12 σχετικά απότομα σκαλοπάτια στη σοφίτα και στην ταράτσα του σπιτιού. Δεν τροποποιήθηκε η χωροθέτηση του λουτρού ως προς τη σκάλα, για να διατηρηθεί η πατρογονική αρχιτεκτονική, καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησης του συνόλου των υπνοδωματίων όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί για τη μέγιστη δυνατή φιλοξενία.
Κύριος στόχος κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις υφές των υλικών και στους φωτισμούς που τις αναδεικνύουν. Το σύνολο των εσωτερικών τοίχων της κατοικίας, οι σκάλες της και τα στηθαία της ταράτσας - αιθρίου της έχουν επιχριστεί με φυσικά κονιάματα που ζεσταίνουν τους χώρους μοναδικά και δίνουν στην κατοικία μια ξεχωριστή ταυτότητα φιλική προς το περιβάλλον.
Οι λιτές γραμμές και τα γήινα χρώματα συνθέτουν εικόνες ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ το κεντρικό τραπέζι με τον ευρύχωρο πάγκο του προσελκύει τους επισκέπτες στην καρδιά της κατοικίας. Κατά την παραμονή τους οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να περάσουν στιγμές χαλάρωσης στην ατμοσφαιρική χαμηλή σοφίτα της κατοικίας, καθώς και στην ευρύχωρη τραπεζαρία της ταράτσας της με θέα τη θάλασσα στα ανατολικά και το βουνό στα δυτικά. Τη νύχτα, η θολωτή πέργκολα που συνειδητά παραμένει ασκεπής, προσφέρει καθηλωτική εικόνα του έναστρου ουρανού.
Σημαντικές ωστόσο είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν και προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας. Στοιχεία όπως εξωτερική θερμομόνωση τοιχοποιίας και στέγης, ηλιακός συλλέκτης για ζεστό νερό χρήσης, κεντρικό σύστημα αντλίας θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης για θέρμανση και ψύξη, ενεργειακά κουφώματα, κάρτα κεντρικής διαχείρισης ηλεκτρολογικών, μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και βελτιώνουν τη διαμονή των χρηστών.
Καθαρές φόρμες, υλικά υψηλής αισθητικής, ποιοτικός φωτισμός, και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές συνθέτουν το περιβάλλον μιας εκλεπτυσμένης διαμονής στη φύση.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.