Αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο επεξεργασίας υγρών αποβλή¬των για μεμονωμένες κατοικίες και μικρά συγκροτήματα κατοικιών και στη βασική του μορφή περιλαμβάνει μία σηπτική δεξαμενή, η οποία μπορεί να είναι είτε προκατασκευασμένη είτε κατασκευασμένη επί τόπου από οπλισμένο σκυρόδεμα. Για μεγαλύτερες παροχές αντί της σηπτικής δεξαμενής μπορεί να χρησιμοποιηθεί δεξαμενή τύπου Imhoff. Κατόπιν πραγματοποιείται η εκκένωση αυτής ή η υπεδάφια διάθεση των λυμάτων ή η περαιτέρω επεξεργασία αυτών (δευτερο¬βάθμια επεξεργασία).
Σηπτική δεξαμενή
Η δεξαμενή είναι ορθογωνική με αναλογία διαστάσεων 3:1 και τοπο¬θετείται σε βάθος 1,5 - 2,0 m.
Σ’ αυτήν πραγματοποιείται η καθίζηση των βαρύτερων αιωρούμενων στερεών στον πυθμένα, σε ένα ενδιάμεσο στρώμα συγκεντρώνονται τα μερικώς επεξεργασμένα λύματα, ενώ στην ανώτερη επιφάνεια υπάρχουν τα επιπλέοντα στερεά. Στην ανώτερη και κατώτερη ζώνη επικρατούν καθαρά αναρεόβιες συνθήκες. Η είσοδος των λυμάτων πραγματοποιείται στην ενδιάμεση ζώνη, στην οποία περιέχεται οξυ¬γόνο σε χαμηλές συγκεντρώσεις και οι μικροοργανισμοί οξειδώνουν και διαλύουν τον οργανικό άνθρακα, που κατόπιν μετατρέπεται σε πτητικά οργανικά οξέα και τελικά σε αέρια (μεθάνιο, υδρόθειο κτλ.)
Κατά την εκκένωση της δεξαμενής, συνήθως κάθε 12 μήνες, πρέπει να παραμένει ποσότητα λυμάτων περίπου το 1/6 του όγκου της, ώστε να υπάρχουν πάντα μικροοργανισμοί για την αποδόμηση των λυμάτων.
Προκειμένου να αποφευχθεί η απομάκρυνση επαναιωρούμενων στερεών κατά την παροχή αιχμής κατασκευάζονται στην είσοδο και στην έξοδο της δεξαμενής κατάλληλα τοιχώματα για τη μείωση της ταχύτητας των λυμάτων και την αποτροπή διαφυγής των στερεών. Συχνά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την κατασκευή δύο διαμε¬ρισμάτων στη δεξαμενή, εκ των οποίων το πρώτο τμήμα θα πρέπει να έχει το διπλάσιο όγκο από το δεύτερο. Ο συνολικός ωφέλιμος όγκος της δεξαμενής θα πρέπει να είναι διπλάσιος της μέσης ημερή¬σιας παροχής με ελάχιστη χωρητικότητα 2,50 m³. Είναι προτιμότερη η υπερδιαστασιολόγηση της δεξαμενής σε σχέση με την υποδιαστα¬σιολόγηση, καθώς επιτυγχάνεται καλύτερη καθίζηση. Το ελεύθερο ύψος από την ανώτατη στάθμη των λυμάτων πρέπει να είναι 0,3 m. Οι δεξαμενές πρέπει να είναι καλυμμένες και να φέρουν οπές για εξαερισμό στην οροφή.
Δεξαμενή τύπου Imhoff
Το σύστημα τύπου Imhoff αποτελείται από δύο κατακόρυφες δεξα¬μενές με κωνικούς πυθμένες και χρησιμοποιείται για μεγαλύτερες παροχές σε σχέση με την απλή σηπτική δεξαμενή. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο άνω θάλαμος λειτουργεί ως δεξαμενή καθίζησης για την απομάκρυνση των στερεών και ο κάτω θάλαμος λειτουργεί για την αναερόβια χώνευση. Μπορούν να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε ως πρωτοβάθμια καθίζηση και ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις που ο χώρος είναι περιορισμένος.

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ανακαινίσεων υφιστάμενων κτιρίων αφορά σε εργασίες υδατοστεγανότητας, συχνά σχετιζόμενης με το φαινόμενο της ανιούσας υγρασίας. Η κίνηση του νερού μέσα στη μάζα των πορωδών δομικών στοιχείων, αντίθετα με τη βαρύτητα, οφείλεται στο τριχοειδές φαινόμενο λόγω των δυνάμεων συνοχής και συνάφειας των μορίων του νερού.

Στα πλαίσια του project “Place a Forest” στην αναμόρφωση μιας παιδικής βιβλιοθήκης, οι αρχιτέκτονες επαναχρησιμοποίησαν τα εγκαταλελειμμένα πλέγματα αλουμινίου των παραθύρων, τα οποία και κρέμασαν στο ταβάνι σε συνδυασμό με τα φωτιστικά, όπως ακριβώς τα κλαδιά και τα φύλλα σε ένα δάσος.
Φωτογραφίες: Hey! Cheese

Το κατάστημα "Banema concept store" σχεδιάστηκε για να αποτελεί ταυτόχρονα μία αίθουσα εκθέσεων υλικών και ένα κατάστημα προϊόντων σχεδιασμού σε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος μοιράζεται δύο πολύ διαφορετικές δραστηριότητες με διαφορετικά προϊόντα, ρυθμούς και πελάτες. Ο χώρος είναι οργανωμένος κατά μήκος ενός επίπλου που ελίσσεται στο χώρο, σχεδιασμένο από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δημιουργώντας χώρους για χρήση των κοινών δραστηριοτήτων, των χώρων συναντήσεων, αλλά και των εκθέσεων.
Φωτογραφίες: Francisco Nogueira

Τοποθετημένη σε μία ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή, η κατοικία "Casa Ferrum" ενσαρκώνει τους γρήγορους και ζωντανούς ρυθμούς της πόλης Μοντερέι στο Μεξικό. Μια συνεχής "κορδέλα" από μεταλλικούς σωλήνες τυλίγει την περίμετρο του κτιρίου. Οι στρογγυλεμένες γωνίες τονίζουν τη ροή αυτής της περιμετρικής γραμμής, διαλύοντας τους διακριτούς όγκους και τις προσόψεις, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνουν τις αιχμηρές γωνίες που δημιουργούνται από την τραπεζοειδή θέση του κτιρίου. Τα διάτρητα ανοίγματα και τα χωνευτά φυτευτά παράθυρα προσθέτουν βάθος, υφές και σκίαση.
Οι μεταλλικοί σωλήνες έχουν πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες. Χρησιμεύουν ως μία πρόσθετη πρόσοψη προστασίας από τη βροχή για τους στερεούς τοίχους, ως ένα μέσο ιδιωτικότητας και σκίασης για επιλεγμένα παράθυρα και ως υπαίθρια οθόνη δύο επιπέδων για τον προθάλαμο της εισόδου και τον εξωτερικό χώρο διαβίωσης. Το λευκό χρώμα έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο μπρονζέ φινίρισμα των κουφωμάτων των παραθύρων, τις συρόμενες γκαραζόπορτες και την περιστρεφόμενη μπροστινή πόρτα.
Το σπίτι και ο χώρος σχεδιάστηκαν γύρω από ένα ήδη υπάρχον δέντρο, το οποίο λειτουργεί ως το επίκεντρο του ιδιωτικού κήπου και του υπαίθριου χώρου διαβίωσης. Η πρόσοψη από σκυρόδεμα με την περιμετρική διάταξη των σωλήνων παρέχει σκιά σε έναν υπαίθριο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας, ενώ μια λίμνη εκτείνεται κατά μήκος του νότιου χώρου του γκαζόν.
Μέσα στο σπίτι, οι ιδιωτικοί χώροι -συμπεριλαμβανομένων των υπνοδωματίων, των οικογενειακών κοινόχρηστων χώρων και των βοηθητικών χώρων όπως η κουζίνα και το βοηθητικό δωμάτιο- χωρίζονται σε δύο πτέρυγες. Σε κάθε πτέρυγα, οι ιδιωτικοί χώροι συνδέονται με τους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του σαλονιού διπλού ύψους και μιας τραπεζαρίας που "βλέπει" στο υπαίθριο καθιστικό. Ο τρίτος όροφος φιλοξενεί μια αίθουσα παιχνιδιών/home theater και τη βεράντα, τα οποία εκμεταλλεύονται στο έπακρο την πανοραμική θέα της τοποθεσίας στην οροσειρά "Sierra Madre Oriental" στα βόρεια και νότια.
Η παλέτα υλικών που χρησιμοποιήθηκε για το εσωτερικό δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο με το εξωτερικό. Πέτρινο δάπεδο από φυσική πέτρα χρησιμοποιήθηκε στο ισόγειο -το οποίο συνεχίζεται από το εσωτερικό στο εξωτερικό, ενώ θερμότερο δρύινο δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για τους πάνω ορόφους. Τα εσωτερικά παράθυρα και τα γυάλινα διαχωριστικά συνδέουν αρμονικά το εσωτερικό με το εξωτερικό, παρέχοντας φυσικό φως και οπτικές συνδέσεις σε όλο το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ηχομόνωση και ιδιωτικότητα. Πάνω από τα μεγάλα ανοίγματα στο καθιστικό, η επένδυση από κάθετα ξύλινα στοιχεία προσομοιάζει στο μοτίβο των εξωτερικών περιμετρικών σωλήνων. Ένα βαθύ και στενό παράθυρο στην επένδυση πλαισιώνει και τονίζει τον θόλο του υπάρχοντος δέντρου.

Η "Taresso" αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες εταιρίες εισαγωγής, επεξεργασίας, λιανικής και χονδρικής διανομής καφέ στην Ελλάδα, στόχος της ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού "concept store" όπου οι πελάτες θα μπορούν να εκπαιδευτούν, να αγοράσουν και να απολαύσουν εξειδικευμένες γεύσεις καφέ. Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να μεταφερθεί η φιλοσοφία και η ταυτότητα της εταιρίας σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας και ουσιαστικά να αποδοθεί το φυσικό περιβάλλον περιοχών παραγωγής όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία μέσα στο αστικό ιστό.
Το κτίριο με τοποθεσία επί της οδού Κηφισιάς στο ύψος περιοχής Αμπελοκήπων, στην καρδιά του ιστού της Αθήνας αποτέλεσε πρόκληση για τους αρχιτέκτονες σε σχέση με την αντίθεση του έντονου φυσικού περιβάλλοντος της ζούγκλας που θέλησαν να αποδοθεί με το έντονο αστικό περιβάλλον τσιμέντου των όμορων κτιρίων και της περιοχής. Έτσι αποφασίστηκε ότι αυτό που αποτελούσε πρόκληση θα έπρεπε να αποτελεί δεδομένο και προχώρησαν στην ένταξη ενός έντονου πράσινου περιβάλλοντος στο εσωτερικό αλλά και στην πρόσοψη του χώρου.
Το concept σχεδιασμού αναπτύχθηκε πάνω σε δεδομένα που προσδιορίζονται από το ακατέργαστο, το φυσικό, το πράσινο και τις αισθήσεις. Σε συνέχεια αυτού επιλέχθηκαν υλικά όπως φυσικές βαφές, κονιάματα επενδύσεων, φυσική ξυλεία και τεχνικές που αποδίδουν το ακατέργαστο και την πρώτη ύλη. Θέλοντας να γίνει μία μετάφραση της φυσικής ροής που ακολουθεί ο καφές από την περισυλλογή του μέχρι την διανομή του, οι αρχιτέκτονες προχώρησαν σε ειδικές γραμμικές ξύλινες κατασκευές σε συνδυασμό με πράσινα φυτά που αγκαλιάζουν τον χώρο και δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας χώρου όπως ακριβώς και στις φυτείες καφέ.
Τα διακοσμητικά στοιχεία, τα έπιπλα και τα φωτιστικά ακολουθούν το γενικότερο concept, άλλοτε προσδιορίζονται πιστά από το φυσικό στοιχείο και άλλοτε προσδίδουν λεπτομερειακά το σύγχρονο.
Η εταιρική ταυτότητα της εταιρίας αφομοιώθηκε στον χώρο και η αλληλεπίδραση τους ενίσχυσε το τελικό αποτέλεσμα αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στην περιοχή που περιβάλλεται από στοιχεία τσιμέντου. Η ολοκλήρωση ήρθε με τη λειτουργία του καταστήματος και το άρωμα καφέ να δίνουν άλλη διάσταση στην εμπειρία του επισκέπτη.

Το έτος 2018 δημιουργήθηκε η ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον χώρο εργασίας της εταιρείας μας. Έμφαση δόθηκε εκτός από την κάλυψη των αναγκών μας, το project να αποτελεί το κύριο δείγμα της φιλοσοφίας σχεδίασης που ακολουθούμε καθώς και της ποιότητας κατασκευής που προσφέρουμε.
Δημιουργήθηκαν τρεις αυτόνομοι χώροι, μεταξύ των οποίων υπάρχει οπτική επαφή, αλλά όχι ακουστική. Στον χώρο δημιουργίας - συνεδριάσεων, υπάρχει ένα μεγάλο αιωρούμενο γραφείο μήκους τριών μέτρων με το αιωρούμενο φωτιστικό του, καθώς και χώρος ανάπαυσης. Από αυτόν τον χώρο γίνεται και η είσοδος στη νέα κουζίνα και τουαλέτα, καθώς και στους άλλους δύο χώρους. Στον χώρο εισόδου, που είναι και σε επαφή με τον κεντρικό δρόμο, βρίσκεται το μαρμάρινο τραπέζι από λευκό βόλακα, και είναι ορατή η θέα από τα Λευκά Όρη μέσω της γωνιακής τζαμαρίας. Στον τρίτο και τελευταίο χώρο βρίσκονται αυτόνομα γραφεία διαχείρισης και κατασκευών, καθώς και ο χώρος του “control room” με τις μηχανολογικές - ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις.
Η όψη του γραφείου, σχεδιάστηκε ώστε να εκμεταλλευόμαστε τον ηλιασμό ανά εποχή, ενώ η ογκοπλασία σε σχέση με την τοποθέτηση του γυαλιού, υποβαθμίζεται στην είσοδο, ώστε να δημιουργείται σκέπαστρο και προεξέχει στην απέναντι πλευρά, δημιουργώντας τη θέση του σκύλου μας, που αρέσκεται στο να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο πεζοδρόμιο γίνεται και να παρατηρεί.
Η επίπλωση είναι σχεδιασμένη από εμάς και κατασκευασμένη σε εργοστάσιο συνεργάτη μας, υπηρετώντας απόλυτα τις ανάγκες του γραφείου μας. Σε όλους τους χώρους, στο ύψος των γραφείων, υπάρχει επένδυση τοιχοποιίας με κρυφό φωτισμό που διαχέει φως προς το υπόλοιπο μέρος των τοίχων όπου συναντάει κανένας το σκυρόδεμα που προϋπήρχε στο χώρο, κάνοντας αναφορά στη μνήμη. Όλος ο χώρος και η επίπλωση είναι στην απόχρωση του λευκού, της εταιρίας μας, και στο δάπεδο έχουν τοποθετηθεί πλάκες μαύρου μαρμάρου. Από τη “smart” εγκατάσταση γίνεται, μέσω εφαρμογής, ο χειρισμός της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, του καναλάτου κλιματισμού, του εξαερισμού ο οποίος μπαίνει επίσης σε λειτουργία αυτόματα όταν διακρίνει υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, του φωτισμού καθώς και του συστήματος καθαρισμού, συναγερμού και παρακολούθησης.

Με το διεθνές βραβείο "Winner" των "Iconic Awards 2021: Innovative Architecture" στην κατηγορία Architecture - Special, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο "Potiropoulos+Partners" για το έργο του "Project X - Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της ELPEN A.E. στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων". Τα βραβεία "Iconic Awards 2021" απονέμονται από τον έγκριτο, διεθνούς φήμης οργανισμό "German Design Council" σε ολιστικά έργα που διακρίνονται για το όραμα και τη νεωτερικότητά τους.
Ο σχεδιασμός του επιχειρεί να υπερβεί την καθιερωμένη προσέγγιση του τυπικού κτιριολογικού αντικειμένου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μίξη των χρήσεων, αφενός των ενοτήτων του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού –που είθισται να συνυπάρχουν– αφετέρου του Συνεδριακού, και ειδικότερα του Αθλητικού, που εισάγουν μια διαφορετική αντίληψη ως προς την προγραμματική ποικιλία. Ώστε να δημιουργηθεί μια πρότυπη εγκατάσταση, σύγχρονη και λειτουργικά πολυμερής, όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται, θα οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα αθλούνται και θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, μέσα από την διαδραστική σχέση που θα αναπτύσσουν με τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αλλά και μεταξύ τους.

Το νέο wine bar βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην οινοποιείου "Reisten". Μεγάλα ανοίγματα σχεδιάστηκαν το ένα απέναντι από το άλλο για εκμετάλλευση της θέας, ενώ προστέθηκε και ένα παράθυρο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Όλες οι επιφάνειες καθαρίστηκαν, αποκαλύπτοντας την ωμότητά τους. Η επίπλωση είναι κατά παραγγελία, δένοντας απρόσκοπτα στην όλη δομή του κτιρίου.
Το καλύτερο μέρος για χαλάρωση αποτελεί αδιαμφισβήτητα η μεγάλη βεράντα με ξύλινο δάπεδο, η οποία προστατεύεται από ένα υφασμάτινο στέγαστρο. Η βεράντα "βλέπει" σε έναν κοντινό αμπελώνα, προσφέροντας θέα στο ηλιοβασίλεμα πάνω από το Děvín.
Το κτίριο του οινοποιείου σχεδιάστηκε το 2010 από το αρχιτεκτονικό στούντιο "Burian-Křivinka". Ωστόσο, χτίστηκε μόνο ένα κομμάτι του οινοποιείου. Το αποτέλεσμα διαφέρει σημαντικά από το αρχικό έργο. Ο νέος ιδιοκτήτης ήθελε να αναδιαμορφώσει το κτίριο του οινοποιείου και να το ανοίξει για το κοινό. Το πρώτο βήμα προς την αναζωογόνηση έγινε με το νέο wine bar στο χώρο της πρώην αποθήκης.
Ο χώρος χρειαζόταν φωτεινότητα και άμεση σύνδεση με το εξωτερικό. Ο θεατής μπορεί έτσι να δει το σπίτι από την είσοδο. Στον θεατή προσφέρονται δύο είδη απόψεων από την περιοχή του wine bar, η κοντινή θέα του αμπελώνα και η μακρινή θέα της δεξαμενής "Nové Mlýny". Μια πτυσσόμενη πόρτα ανοίγει στη βεράντα, ενώ ένα μεγάλο γυάλινο παράθυρο βλέπει στην άλλη πλευρά, όπου μπορεί κανείς να καθίσει με ένα ποτήρι στο χέρι.
Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες έχουν αφαιρεθεί από χρώμα και έχουν καθαριστεί μέχρι να εμφανιστεί το "γυμνό" σκυρόδεμα. Οι υπερβολικά κατεστραμμένες περιοχές συμπληρώνονται με τσιμεντοκονία. Το δάπεδο έχει φινίρισμα πολυουρεθάνης σε απόχρωση κόκκινου κρασιού με άγρια υφή. Οι επισκέπτες έτσι μπορούν να επικεντρωθούν στη γευσιγνωσία χωρίς να ανησυχούν ότι θα χυθεί τίποτα.
Όλα τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα για μέτρηση από ατσάλι και ξύλο δρυός διαφόρων λεκέδων. Ένας γιγαντιαίος πολυέλαιος σε ελλειπτικό σχήμα κρέμεται πάνω από τη μπάρα, αποτελώντας μέρος της οπτικής ταυτότητας του οινοποιείου.
Οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε έναν μεγάλο πάγκο, ο οποίος ενσωματώνει ειδικά διαμορφωμένες λάμπες. Ο πάγκος έχει ένα πάνελ πίσω, το οποίο βελτιώνει την ακουστική άνεση του εσωτερικού. Στον απέναντι τοίχο υπάρχει ένα ράφι κρασιού. Η λεπτή κατασκευή αποτελείται από χαλύβδινες ράβδους τυλιγμένες με δερμάτινα λουριά.
Στο σαλόνι κυριαρχεί ένα μεγάλο τραπέζι και μια κυκλική ξύλινη οροφή που "κρύβει" ακουστικά πάνελ και ενσωματώνει το φωτισμό. Δείγματα εδάφους από συγκεκριμένους αμπελώνες του οινοποιείου "Reisten" εμφανίζονται στους τοίχους.

 

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση των γραφείων στην Αθήνα της πολυεθνικής εταιρείας "Orfium" και βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο Καλύτερου Πρώτου Έργου Νέου Αρχιτέκτονα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021. Η "Orfium" πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που ασχολείται με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να σχεδιαστεί ένας χώρος φιλικός, ευχάριστος και λειτουργικός για τους εργαζόμενους, με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους και την προτροπή στην ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Μεγάλη πρόκληση υπήρξε το γεγονός ότι οι εργασίες έγιναν με δεδομένο ότι το κέλυφος και τα βασικά στοιχεία του κτιρίου έπρεπε να παραμείνουν αδιάβλητα. Συνεπώς οι επεμβάσεις περιορίστηκαν στην εσωτερική διαρρύθμιση και στην επίπλωση των χώρων δημιουργώντας μια κατάσταση πλωτή μέσα σε ένα αυστηρό περίγραμμα.
Πρώτο στάδιο ήταν η κατανόηση της δομής και του τρόπου οργάνωσης της εταιρείας, και η μετάφραση αυτού του συστήματος σε χώρο. Έτσι προέκυψε και ο σχεδιασμός των γραφείων ανοιχτής διάταξης (open plan), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού του κελύφους. Νησίδες που φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες εργασίας, κατανέμονται ρυθμικά στο χώρο, με σεβασμό στη μορφή και στις χαράξεις του.
Η συνεργασία και η επικοινωνία προωθούνται μέσω των πολλαπλών μικρών ή μεγαλύτερων αιθουσών συνεδριάσεων, αλλά κυρίως μέσω του χώρου του αμφιθεάτρου. Στο χώρο αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από το αμφιθέατρο, έναν οργανωμένο χώρο φαγητού, μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη και ένα τραπέζι ping-pong, μπορεί κανείς να συνδιαλλαγεί και να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τους συνεργάτες του. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού οι αρχιτέκτονες δανείστηκαν τη δυναμική του σχεδιασμού μιας πλατείας. Κυρίαρχο στοιχείο της "πλατείας" αυτής είναι το αμφιθέατρο, που λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης και παιχνιδιού. Δίπλα, μεγάλοι μοναστηριακοί πάγκοι φαγητού καλούν τους εργαζόμενους να φάνε μαζί, ενθαρρύνοντας έτσι το διάλογο και τη γνωριμία μεταξύ τους.
Καθώς τα γραφεία εκτείνονται σε τρία επίπεδα, υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση, καθώς ανεβαίνει κανείς από τις πιο "εξωστρεφείς" χρήσεις της εταιρείας, σε αυτές που απευθύνονται αποκλειστικά στους εργαζόμενους της. Στο μεσαίο επίπεδο συναντάει κανείς την αίθουσα υποδοχής και αναμονής κοινού, απ’ όπου ο επισκέπτης καθοδηγείται στους ορόφους. Το τελευταίο επίπεδο είναι αποκλειστικά γραφειακός χώρος.
Η χρωματική παλέτα λειτουργεί ως σήμανση διαφορετικών ποιοτήτων. Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως στους γραφειακούς χώρους, ενώ το πορτοκαλί εκεί όπου προτρέπεται η συνδιαλλαγή και αλληλεπίδραση. Ο χρωματικός αυτός κώδικας βοηθά στη γρήγορη προσαρμογή των εργαζομένων, καθώς πρόκειται για μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία με ταχείες εναλλαγές και δυναμικές.

 

Σελίδα 1 από 44

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.