Τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας BMS United Bunkers αναπτύσσονται στους τρεις τελευταίους ορόφους εννιαώροφου κτιρίου γραφείων στην περιοχή της ακτής Μουτσοπούλου, στον Πειραιά. Η κάτοψη των επιπέδων είναι χαρακτηριστικά επιμήκης, απαλλαγμένη από ενδιάμεσα υποστυλώματα και αναπτύσσεται κατά μήκος του άξονα ανατολής - δύσης.
Στόχος της μελέτης ήταν η διαμόρφωση χώρων που αναδεικνύουν και ενισχύουν το πνεύμα ομαδικής συνεργασίας, το οποίο διατρέχει τη λειτουργία της εταιρείας, ενώ επιτρέπουν την παρεμβολή σημείων που παρέχουν ιδιωτικότητα ή προσφέρονται για την εκτόνωση των κύριων λειτουργιών.
Το επίπεδο του έκτου ορόφου φιλοξενεί τον κύριο χώρο συναλλαγών (trading floor) της εταιρείας καθώς και τα δύο διευθυντικά γραφεία, ο έβδομος όροφος φιλοξενεί την υποδοχή, το λογιστήριο και την αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ ο όγδοος είναι προορισμένος για την ψυχαγωγία και το διάλειμμα από τη δουλειά.
Στα τρία επίπεδα εφαρμόστηκαν παρόμοιες βασικές αρχές σχεδιασμού, οι οποίες αποδίδουν κοινή αρχιτεκτονική ταυτότητα σε όλους του χώρους. Η σύνθεση και στα τρία επίπεδα ξεκινάει από την αναγνώριση και ανάδειξη της ποιότητας των επιμήκων χώρων. Κοινό σημείο είναι επίσης η εισαγωγή λευκών επιφανειών –σε κατακόρυφα και οριζόντια επίπεδα- οι οποίες έρχονται σε ισχυρή αντίθεση με τις σκούρες επιφάνειες των τοίχων, της οροφής και του δαπέδου. Σημειακές εξαιρέσεις στο βασικό λεξιλόγιο της σύνθεσης σηματοδοτούν τις προγραμματικές διαφοροποιήσεις.
Η χωρική διάταξη του έκτου ορόφου διαμορφώνεται από το λευκό επίμηκες τραπέζι συναλλαγών το οποίο φιλοξενεί 22 θέσεις εργασίας. Κατά μήκος του άξονα, πάνω από το τραπέζι συναλλαγών βρίσκεται αναρτημένη μία ξύλινη δοκός, η οποία αποτελείται από πέντε κορμούς ελαφρώς κατεργασμένης καστανιάς. Το οριζοντιωμένο ξύλινο αυτό "κατάρτι" φέρει οθόνες με ζωντανή πληροφόρηση των αγορών καθώς επίσης και το βασικό φωτισμό ο οποίος και έχει "χωνευτεί" στις κάτω και άνω παρειές των κορμών.
Στα πλαϊνά της αίθουσας λευκά διάτρητα πανέλα κρύβουν τους αποθηκευτικούς χώρους, φιλτράρουν το φυσικό φως των παραθύρων και λειτουργούν ως ηχοαπορροφητικά στοιχεία. Στο ανατολικό άκρο του ορόφου βρίσκονται τα δύο διευθυντικά γραφεία, στα οποία η χρήση θερμότερων υλικών και φωτισμού έρχεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη λιτή και δίχρωμη αρχιτεκτονική της κύριας αίθουσας.
Στο δυτικό άκρο αναπτύσσεται μία ακόμα αίθουσα με συμπληρωματικές θέσεις και δυνατότητα απομόνωσης από τον κύριο χώρο.
Στον έβδομο όροφο ακολουθούνται παρόμοιες γενικές αρχές σχεδιασμού αλλά εκεί πλέον -για λόγους λειτουργίας- η διάταξη του χώρου δεν είναι ανοιχτή. Η κάτοψη χωρίζεται σε τρεις διακριτούς χώρους με την προσθήκη ενός καμπύλου λευκού τοίχου στο μέσο και ενός εγκάρσιου διαφράγματος το οποίο απομονώνει την αίθουσα συνεδριάσεων. Εκεί, το έξι μέτρων μήκους λευκό τραπέζι περιβάλλεται από τις ξύλινες επιφάνειες του δαπέδου, της οροφής και των συρόμενων πετασμάτων που κρύβουν την κουζίνα.
Τέλος, ο όγδοος όροφος φιλοξενεί την αίθουσα της ψυχαγωγίας, το σαλόνι και την τραπεζαρία. Το ανάπτυγμα τριών ιστίων από το ιστιοπλοϊκό σκάφος, στο οποίο χορηγός είναι η εταιρεία, διαμορφώνει την επιφάνεια της οροφής.

Η ενίσχυση της θερμομονωτικής προστασίας της διατομής δαπέδου που βρίσκεται επάνω από κλειστό, μη θερμαινόμενο χώρο (όπως π.χ. σε περι- πτώσεις ισόγειου δαπέδου επάνω από υπόγειους αποθηκευτικούς χώρους ή κλειστούς χώρους στάθμευσης, δαπέδου επάνω από κλειστό χώρο εισόδου πολυκατοικίας κτλ.) υλοποιείται είτε με στερέωση της θερμομονωτικής στρώσης στην υποκείμενη οροφή, είτε με κατασκευή ψευδοροφής.
Η θεωρητικά δυνατή τοποθέτηση της θερμομονωτικής στρώσης από την επάνω πλευρά του δαπέδου προϋποθέτει αποξηλώσεις της υφιστάμενης επίστρωσης, μειώνει κατά κανόνα το ελεύθερο ύψος του χώρου και οδηγεί σε αναγκαστική αλλαγή των θυρών. Σε κάθε περίπτωση οι επεμβάσεις προσθήκης θερμομόνωσης σε δάπεδο που βρίσκεται επάνω από κλειστό μη θερμαινόμενο χώρο χωρίς θερμική προστασία, είναι πρακτικά αδύνατο να αποφύγουν τις θερμογέφυρες, που δημιουργούνται στις περιοχές διακοπής της συνέχειας της θερμομονωτικής στρώσης από τις εσωτερικές διαχωριστικές τοιχοποιίες που εδράζονται στο δάπεδο, και οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τους θερμοτεχνικούς ελέγχους και υπολογισμούς που προβλέπουν οι κανονισμοί.

Η διώροφη αυτή κατοικία, η οποία βρίσκεται στον οικισμό "Απολλώνιο" στο Πόρτο Ράφτη, έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ανακαινίστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας. Η πέργκολα της εισόδου αντικαταστάθηκε με μια πιο σύγχρονη κατασκευή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ένοικος της οικίας την ποσότητα τόσο του ηλιασμού, όσο και του αερισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω των ηλεκτρικά κινουμένων περσίδων. Αρχιτεκτονική μελέτη: K-Division Architecture / Μιχάλης Κραουνάκης.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

Το έργο αφορά στη μετατροπή ενός ισόγειου χώρου γραφείου σε παιδοδοντιατρείο, αποτελούμενο από δύο έδρες και έναν χώρο υποδοχής με αναμονή.
Ζητούμενο υπήρξε η διαμόρφωση ενός χώρου λειτουργικού, στον οποίο τα παιδιά θα αισθάνονται οικεία. Ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά ενημερώνονται για τη στοματική υγιεινή, εξετάζονται από τον οδοντίατρο και παράλληλα ένας χώρος που προκαλεί για εξερεύνηση και παιχνίδι, χωρίς να έχει τα κλινικά χαρακτηριστικά του ιατρείου.
Κατά την είσοδο ο επισκέπτης αντικρίζει ένα καμπύλο στοιχείο σε έντονο κίτρινο χρώμα που αρχικά λειτουργεί ως πάγκος υποδοχής, στη συνέχεια συναντά το δάπεδο και μετατρέπεται σε τσουλήθρα καταλήγοντας σε μία ξύλινη κερκίδα στο τέλος του χώρου. Η κερκίδα ως κλιμακωτή συνέχεια και απόληξη του ξύλινου δαπέδου χρησιμοποιείται για παιχνίδι και καθιστικό από τα παιδιά και τους συνοδούς τους.
Στην κερκίδα γίνονται επίσης μαθήματα για τη στοματική υγιεινή σε ομάδες παιδιών, σχολεία κτλ. Το ξύλο του δαπέδου συνεχίζεται και στο διαχωριστικό τοίχο - παραβάν που δημιουργήθηκε μεταξύ των χώρων αναμονής και υποδοχής, με εγχάρακτα σχέδια δέντρων, σε μία αφαιρετική - γεωμετρική εκδοχή τους. Στον απέναντι τοίχο προς τα ιατρεία παραστάσεις δέντρων με φυλλωσιά από μοριοσανίδα λακαριστή και κορμούς από το ξύλο του δαπέδου διαμορφώνουν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον εμπνευσμένο από τη χαρακτηριστική βλάστηση της περιοχής με τα μεγάλα πλατάνια και πεύκα που περιβάλλουν το ιατρείο. Ανάμεσα στις παραστάσεις των δέντρων ένα ξύλινο παγκάκι και μία κούνια που λειτουργούν ως καθίσματα, συμπληρώνουν το σκηνικό στο χώρο της εισόδου.
Στα ιατρεία, στα οποία οι λειτουργικές απαιτήσεις επικρατούν, τα διακοσμητικά στοιχεία των άλλων χώρων περιορίζονται κυρίως γύρω από την ειδικά διαμορφωμένη γωνιά των γονιών που συνοδεύουν τα παιδιά κατά την εξέταση. Πάνω από την οδοντιατρική έδρα αντί φωτιστικού οροφής αναρτήθηκε ταβάνι από γυψοσανίδα σε σχήμα σύννεφου με χωνευτά προβολάκια και περιμετρικό φωτισμό LED.

Το ιατρείο βρίσκεται στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας της δεκαετίας του 50 με έντονα τα στοιχεία του μοντερνισμού εξωτερικά.
Σχεδιαστική πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος χώρος, που να απευθύνεται στις απαιτήσεις ενός οδοντιατρείου, χωροθετημένος έτσι ώστε να υπάρχει ένα σύστημα ροής στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητα και στη μείξη της κλασικής αισθητικής των χώρων του παρελθόντος και της τεχνολογίας των μηχανημάτων με αφαιρετική διάθεση, όπου λιτές, καθαρές γραμμές να υποστηρίζουν την έννοια της τάξης, της οργάνωσης και της υγιεινής.
Η κάτοψη που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε μετά από απαιτήσεις του πελάτη, περιλαμβάνει τέσσερις ανεξάρτητους χώρους ιατρείων με νοητή συνέχεια και ροή ανάμεσα τους για την καλύτερη λειτουργικότητα των τριών οδοντιάτρων και των βοηθών τους, που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Επίσης ένα κύριο χώρο υποδοχής - αναμονής αρκετά άνετο, βοηθητικούς χώρους πελατών και χρηστών και ένα χώρο ξεκούρασης - κουζίνας των ιατρών και του προσωπικού.
Για το σκοπό αυτό καθαιρέθηκαν τα περισσότερα από τα εσωτερικά διαχωριστικά του παλιού διαμερίσματος. Μεγάλο τμήμα τους στο εσωτερικό αντικαταστάθηκαν με ημιδιαφανείς "τοίχους" κατασκευασμένους από ξύλο και γυαλί έτσι ώστε ο φυσικός φωτισμός να εισέρχεται και στο χώρο αναμονής, ο όποιος δεν έχει εξωτερικά ανοίγματα.
Ως βάση του σχεδιασμού, επιλέχτηκε η μείξη πλακιδίων με ρετρό αισθητική και ξύλο στο χώρο της αναμονής ενώ σε όλους τους υπόλοιπους χώρους το ίδιο ξύλο ως συνέχεια. Τα έπιπλα των ιατρείων σχεδιάστηκαν με γνώμονα τη λειτουργικότητα, την αφαίρεση και την καθαριότητα που πρέπει να προσδίδουν. Μικρές λεπτομέρειες του παρελθόντος και η χρήση των έργων τέχνης (αγαπημένα του πελάτη) εξισορροπούν την αποστειρωμένη και ψυχρή υπόσταση των μηχανημάτων, προσδίδοντας μια αίσθηση ζεστασιάς και σπιτικής ατμόσφαιρας στο χώρο.
Οι χρωματισμοί στο μεγαλύτερο μέρος των τοίχων και των οροφών σε μπεζ και γκρι σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των γύψινων διακοσμήσεων των οροφών, δίνουν στο χώρο μια προσιτή "πολυτέλεια" και αρχοντιά του παρελθόντος. Η επιλογή των μπλε αποχρώσεων και του λευκού στα έπιπλα όσο και στις οδοντιατρικές καρέκλες των ιατρείων (αγαπημένο χρώμα της οδοντιάτρου) έρχεται να συμπληρώσει αρμονικά την ατμόσφαιρα του χώρου.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στη μελέτη φωτισμού. Τοποθετήθηκαν απλίκες και κρεμαστά φωτιστικά στα γραφεία και στο τραπέζι της κουζίνας με ρετρό διάθεση σε συνδυασμό με τον καθαρά επαγγελματικό φωτισμό, καθώς και σποτ για να δώσουν έμφαση στα έργα τέχνης, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

"Εδώ στάθηκε και περπάτησε, τριγυρισμένος από τη θάλασσα, τα νησιά και πολλή ομορφιά και ονειρεύτηκε τη μικρή του Εντοπία", αναφέρει η Έμμα Κ. Δοξιάδη προλογίζοντας "το Χρονικό του Απολλωνίου", εξ’ ου και ο τίτλος.
Η διώροφη αυτή κατοικία, η οποία βρίσκεται στον οικισμό "Απολλώνιο" στο Πόρτο Ράφτη, έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, ανακαινίστηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες μιας πολυμελούς οικογένειας. Ο οικισμός αυτός, το τελευταίο έργο του Δοξιάδη, σχεδιάστηκε με μέτρο τον άνθρωπο και κύρια στοιχεία την ομορφιά, τη λογική και την ανθρώπινη ευτυχία, με άλλα λόγια την αληθινή αρχιτεκτονική. Οι επεμβάσεις ανακαίνισης σκοπό είχαν να επαναφέρουν εκείνα τα στοιχεία που χαρακτήριζαν την αρχιτεκτονική του οικισμού και τα οποία είχαν χαθεί μέσα στα χρόνια.
Η κατοικία, η οποία χαρακτηρίζεται από το μεικτό φέροντα οργανισμό λιθοδομής και οπλισμένου σκυροδέματος, αποτελείται από δυο επίπεδα τα οποία εκτονώνονται στις αντίστοιχες αυλές τους. Στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος, αναπτύσσονται το σαλόνι με την τραπεζαρία, η κουζίνα καθώς και το κυρίως υπνοδωμάτιο με το λουτρό του. Ένα εσωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί στο κατώτερο επίπεδο το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία λουτρά καθώς και τις βοηθητικές χρήσεις της κατοικίας.
Κύριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του Δοξιάδη ήταν η επιλογή φυσικών, λιτών στοιχείων, τα οποία, θα έδιναν την ιδέα ότι το "Απολλώνιο" είχε φυτρώσει μέσα από τη γη και σε συνεργασία με τη φύση εντασσόταν στο περιβάλλον του. Λόγω των διαφορετικών φάσεων κατασκευής του οικισμού, θα διακρίνει κανείς την διαφορετικής προέλευσης πέτρα σε διάφορα σημεία του οικισμού, πάντα όμως σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών και του αρχιτέκτονα, συντηρήθηκε το υπάρχον δάπεδο από πλάκα Καρύστου, ενώ παράλληλα αντικαταστάθηκαν το κάγκελο του εξώστη με αυτό του αρχικού σχεδιασμού του Δοξιάδη και αυτό της εξωτερικής ευθύγραμμης σκάλας, με λιθοδομή. Πάνω σε αυτήν αποτυπώθηκε μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική χειρονομία του Δοξιάδη με τα μικρά τετράγωνα παράθυρα, στοιχείο το οποίο επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία του οικισμού. Παράλληλα, συντηρήθηκε η υπάρχουσα πέτρινη τοιχοποιία, ενώ αντικαταστάθηκαν τα κουφώματα, τα οποία είχαν υποστεί φθορές από το χρόνο, με σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου, ώστε, σε συνδυασμό με τη θερμομόνωση και υγρομόνωση του δώματος, να αποκτήσει το σπίτι τις ανάλογες ιδιότητες έναντι των δυσμενών καιρικών φαινομένων του χειμώνα. Τέλος, αντικαταστάθηκε η πέργκολα της εισόδου με μια πιο σύγχρονη κατασκευή, η οποία παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχει ο ένοικος της οικίας την ποσότητα τόσο του ηλιασμού, όσο και του αερισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω των ηλεκτρικά κινουμένων περσίδων.
Έχοντας ως υπόβαθρα το δάπεδο από πλάκα Καρύστου αλλά και την ασβεστωμένη λιθοδομή, επιλέχθηκαν γήινα, αδρά υλικά, τα οποία, σε συνδυασμό με τη μοντέρνα επίπλωση και τους ιδιαίτερους χρωματικούς τόνους, έδωσαν την απαιτούμενη φρεσκάδα στην κατοικία. Επίσης, διατηρήθηκαν και αναδείχτηκαν παλαιά έπιπλα, πίνακες και αντικείμενα που με τόσο αγάπη και μεράκι είχε συλλέξει η ιδιοκτήτρια της οικίας η οποία είχε μια έντονη σχέση με την τέχνη γενικότερα.

Καλώδια Ethernet

Μια πιο αναβαθμισμένη πρόταση καλωδίου είναι τα καλώδια κατηγορίας 6 (cat 6) που μπορούν να διαχειριστούν ταχύτητες μέχρι 10 Gbps στα 250 ΜΗz. Για δημιουργία οικιακού ή επαγγελματικού δικτύου με δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων, τα καλώδια cat 6 είναι αυτά που θα δώσουν τη λύση για αποστάσεις έως 55 m. Για μεγαλύτερη προστασία από παρεμβολές, προτείνονται καλώδια με θωράκιση από φύλλο αλουμινίου.

Καλώδια Ethernet

Τα καλώδια τύπου Ethernet μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σύνδεση πάρα πολλών συσκευών. Ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επεκτάσεις συνδέσεων ή νέες εγκαταστάσεις δικτύου και είναι ειδικά κατασκευασμένα για να μειώνουν τις παρεμβολές σήματος διαφορετικών κυκλωμάτων ή καναλιών μεταξύ τους. Τα παρακάτω καλώδια διατίθενται με τρεις διαφορετικούς εξωτερικούς μανδύες ανάλογα με τη χρήση τους: PVC, πολυαιθυλένιο (κατάλληλο για άμεση ταφή) και ελεύθερο αλογόνων (LSZH). Καλώδια κατηγορίας 5e (cat 5e) διαχειρίζονται ταχύτητες ως και 1000 Mbps στα 100 ΜΗz και είναι από τις πιο οικονομικές και διαδεδομένες λύσεις στην αγορά, που υποστηρίζουν ωστόσο αξιοπρεπείς ταχύτητες για ανάγκες ενσύρματων δικτύων.

Καλώδια αυτοματισμών

Τα καλώδια BUS είναι κατάλληλα για διασύνδεση έξυπνων (smart) συστημάτων και για ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα αυτοματισμών. Μπορούν να τοποθετηθούν εντός ή εκτός γυψοσανίδων μέσα στα κτίρια, αλλά και σε εξωτερικό χώρο σε ξηρό ή υγρό περιβάλλον, αρκεί να υπάρχει κατάλληλη αντηλιακή προστασία μέσα σε κάποιο σωλήνα. Μπορούν επίσης, να τοποθετηθούν μαζί με καλώδια τροφοδοσίας υψηλής ισχύος χωρίς περιορισμούς. Είναι κατάλληλα να δώσουν λύση σε πλήθος οικιακών και όχι μόνο εφαρμογών, όπως για παράδειγμα να δίνουν εντολές σε χειρισμούς φωτισμού, περσίδων ή κουρτινών, θέρμανσης και αερισμού.

Η KRAFT Paints λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, καθώς και την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού στα εμπορικά καταστήματα κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων, προχωρά σε ενημέρωση των πελατών της στα σημεία πώλησης των προϊόντων της.
«Μία νέα εποχή αρχίζει με έμπνευση, χρώμα και ασφάλεια», είναι το βασικό μήνυμα της αφίσας που δημιούργησε η ομάδα της KRAFT Paints και έχει ήδη τοποθετηθεί σε συνεργαζόμενα σημεία πώλησης. Σκοπός της ενέργειας είναι η σωστή καθοδήγηση των πελατών, με απλά βήματα, όταν εισέρχονται και εξέρχονται από το κατάστημα που επισκέπτονται ώστε να παραμείνουν όλοι ασφαλείς.
Επιπλέον, δημιούργησε ειδικό αυτοκόλλητο δαπέδου για τη σήμανση αποστάσεων εντός των συνεργαζόμενων καταστημάτων, που τοποθετείται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις, και καθοδηγεί τους πελάτες σχετικά με το που πρέπει να στέκονται κατά την αναμονή τους στα ταμεία, ώστε να διατηρούν ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.
Για την KRAFT Paints προτεραιότητα είναι ο πελάτης και γι’ αυτό φροντίζει καθημερινά δημιουργώντας νέα, πρωτοποριακά προϊόντα με γνώμονα πάντα την ποιότητα, την καινοτομία και την άριστη εξυπηρέτηση. Σε αυτήν τη νέα περίοδο, είναι δίπλα μας με σεβασμό και υπευθυνότητα για να μπορούμε να απολαμβάνουμε έναν ευχάριστο και ασφαλή κόσμο χρωμάτων, όπου βρισκόμαστε.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.