Το έργο αφορά στο σχεδιασμό δύο μονοκατοικιών, συνολικής επιφάνειας περίπου 260 m² η κάθε μια, στην περιοχή της Καλλιθέας. Τα δύο σπίτια κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην παραλία, σε ένα από τα ομορφότερα και κεντρικότερα σημεία της Χαλκιδικής. Πρόκειται για δύο μονοκατοικίες, οι οποίες σχεδιάστηκαν για να εξυπηρετήσουν πολυμελείς οικογένειες και να παρέχουν υψηλής ποιότητας φιλοξενία μέσα από την αρχιτεκτονική τους.
Η θέση του οικοπέδου είναι το μεγάλο αρχικό πλεονέκτημα του έργου. Είναι το δεύτερο σε σειρά από την παραλία, και εξαιτίας της κλίσης του εδάφους, εξασφαλίζει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. H παραλία μπροστά του είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της Χαλκιδικής και αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους, για τον οποίο η Καλλιθέα αναπτύχθηκε τόσο πολύ τα τελευταία τριάντα χρόνια και είναι σήμερα ένα από τα πιο κεντρικά και περιζήτητα σημεία για καλοκαιρινές διακοπές. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της περιοχής είναι η υψηλή και πυκνή βλάστηση, που εξασφαλίζει σκιές και δροσερά σημεία.
Οι δύο κατοικίες είναι σχεδιασμένες με μια κοινή λογική και διαφέρουν μεταξύ τους σε επιλεγμένα σημεία. Αναπτύσσονται σε τρία επίπεδα. Το ισόγειο τους έχει υψομετρική διαφορά περίπου δύο μέτρων από το δρόμο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέα προς τον Τορωναίο κόλπο και το δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής. Έχουν στέγη, η οποία σε κάποιους χώρους δίνει εσωτερικά μεγάλο ύψος και γύρω από το ισόγειο έχουν σχεδιαστεί πέργκολες, οι οποίες δίνουν την απαραίτητη σκιά στους χώρους του ισογείου και στους υπαίθριους χώρους. Διαθέτουν θέσεις στάθμευσης και αποθήκη στο χώρο της πισίνας. Η είσοδος στις κατοικίες γίνεται στο επίπεδο του ισογείου. Εδώ υπάρχει η κουζίνα, η τραπεζαρία, το τζάκι και το καθιστικό.
Μπροστά τους απλώνεται όλη η θέα στη θάλασσα και η κεντρική αυλή με την πισίνα. Το τζάκι είναι κεντρικό και διαμπερές και εξυπηρετεί συγχρόνως το καθιστικό και την τραπεζαρία, καθώς βρίσκεται ανάμεσά τους. Δεξιά της εισόδου βρίσκεται η ευθύγραμμη σκάλα, η οποία οδηγεί στον όροφο, με τα σκαλοπάτια της "φυτεμένα" σε ένα πέτρινο τοιχίο. Ανεβαίνοντας τη σκάλα, στον όροφο, βρίσκονται τα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό λουτρό και θέα στον Τορωναίο κόλπο. Το εσωτερικό είτε το ανεξάρτητο εξωτερικό κλιμακοστάσιο, οδηγούν στο υπόγειο. Αυτό διαθέτει ένα μεγάλο ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας που ανοίγονται σε μία ευρύχωρη βεράντα με υπαίθριο καθιστικό, τραπεζαρία και αποθηκευτικό χώρο. Στο υπόγειο βρίσκονται επίσης, δύο υπνοδωμάτια, ένα λουτρό και μία μικρή αποθήκη. Στην αυλή σχεδιάστηκε η πισίνα, το μπάρμπεκιου, τα αποδυτήρια, το ντους και η αποθήκη του κήπου. Η πέργκολα είναι το στοιχείο, το οποίο συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, κάνοντας ασαφή τα όρια τους. Ανάμεσα τους δημιουργούνται σκιεροί χώροι με καθιστικά και τραπεζαρίες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο έργο είναι απλά και ανθεκτικά, καθώς οι κατοικίες βρίσκονται δίπλα στην παραλία και η θαλασσινή υγρασία θα τις δοκιμάσει στο χρόνο. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά επιχρίσματα, γκρίζα πέτρα, γυαλί και αλουμίνιο, τα οποία υποστήριξαν τις συνθετικές επιλογές.
Εσωτερικά, στα δάπεδα του ισογείου χρησιμοποιήθηκαν μάρμαρα σε μεγάλες διαστάσεις και σ’ αυτά του ορόφου δρύινες φαρδιές σανίδες, στο φυσικό τους χρώμα και σε μεγάλα μήκη. Στα λουτρά επιλέχθηκαν κεραμικά πλακίδια μεγάλων διαστάσεων, μεγάλες ντουζιέρες και ψευδοροφές ανθυγρής γυψοσανίδας.

Το κατάστημα είναι η επέκταση του ήδη υφιστάμενου Ergon Maddox Deli and Cafe, και πιο συγκεκριμένα του καθιστικού του τμήματος, σε συνδυασμό με μία νέα χρήση. Το νέο υβριδικό κατάστημα φιλοξενεί τη συλλογή του Zeus + Dione, του ελληνικού brand ρούχων. Ο επιμήκης χώρος χωρίζεται κατά μήκος νοητά στις δύο χρήσεις, με μία σταθερή κατασκευή καναπέ, ενώ οι προθήκες αναπτύσσονται στον απέναντι τοίχο. Ο τοίχος πίσω από το καθιστικό επενδύεται με ξύλινα panels, τα οποία πληρώνονται με επιφάνειες υφασμένου χαλιού, από φυσικό υλικό. Τα τραπέζια είναι κατασκευασμένα από γκρι κρητικό μάρμαρο, σε ένα πλαίσιο με τελείωμα όψης ορείχαλκου. Στους τοίχους έχει εφαρμοστεί σοβάς, με μία τεχνοτροπία, η οποία έχει ως βάση το τελείωμα των τοίχων των παραδοσιακών σπιτιών στα νησιά. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως τα WC αλλά και το δοκιμαστήριο, διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο χώρο με κουρτίνες. Το ενοποιητικό στοιχείο όλου του καταστήματος είναι μία κοιλοδοκός, που διατρέχει όλο το περίγραμμά του και λειτουργεί ως δοκός κρέμασης ραφιών, προθηκών, ραγών και φωτιστικών.

Η Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA) ανακοίνωσε τα βραβεία "Daylight Awards", που έχουν θεσπιστεί από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Villum Fonden, Velux Fonden και Velux Stiftung, με σκοπό να προωθήσουν την έρευνα για το φυσικό φως, καθώς και για την αρχιτεκτονική που το υιοθετεί και το προβάλλει, για το καλό της υγείας και της ευζωίας του ανθρώπου. Τα βραβεία του θεσμού, η ιστορία του οποίου μετρά πλέον τέσσερις δεκαετίες, απονέμονται ανά διετία σε δύο κατηγορίες, δηλαδή στην κατηγορία της έρευνας και στην κατηγορία της αρχιτεκτονικής. Στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, το Daylight Award 2020 απονεμήθηκε στον Φιλανδό αρχιτέκτονα Juha Leiviskä, για το χρώμα και το φως που χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική του. Το βραβείο για το συνολικό έργο ζωής δόθηκε στον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής Ιστορίας & Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Illinois, Jørn Utzon. Φωτογραφία: Juha Leiviskä, Church of the Good Shepherd, Helsinki.

Συρόμενοι υαλοπίνακες καταλαμβάνουν το συνολικό ύψος του ορόφου, από το δάπεδο έως την οροφή. Η πλήρης απομάκρυνση του κελύφους ενοποιεί τους εσωτερικούς χώρους με το χώρο της πισίνας. Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει και η επιλογή παρόμοιας απόχρωσης των ξύλινων δαπέδων, στοιχείο που διασφαλίζει την οπτική συνέχεια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. "In Light House" - κατοικία στην Κηφισιά. Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος.

Οι ιδιωτικές αυλές προσκαλούν τους ενοίκους με την ηρεμία και τη γαλήνη τους, ενώ η φύτευση ενσωματώνει το κατάλυμα στο τοπίο. Πατητό τσιμεντοκονίαμα, στο χρώμα της άμμου, διαμορφώνει τις επιφάνειες των δαπέδων και συνεχίζει στη διαμόρφωση χτιστών καναπέδων. Πλακίδια της ίδιας υφής και απόχρωσης τοποθετήθηκαν στις ιδιωτικές βεράντες και στις πισίνες. Οι διαχωριστικοί τοίχοι των υπαίθριων αυλών έχουν χτιστεί με γκρίζα ακανόνιστη πέτρα χωρίς αρμοκονίαμα. Ξύλινα έπιπλα και πέργκολες με καλάμια συμπληρώνουν το απλό, φιλικό και ζεστό ύφος των χώρων. Ξενοδοχείο "Casa Cook" στο Μαρμάρι της Κω. Φωτογραφίες: Georg Roske

Σε παραλιακό διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη, κυρίαρχο στοιχείο στο χώρο του υπνοδωματίου είναι η ανοιχτή μπανιέρα. Κύρια στοιχεία των επενδύσεων είναι η χρήση ταπετσαρίας ιαπωνικού σχεδιασμού σε τοίχους και ταβάνι, η οποία συνδυάζεται με λεπτομέρειες από ορείχαλκο. Ήπιες αποχρώσεις και ισχυρές λεπτομέρειες συνυπάρχουν, αποδίδοντας μία αισθητική αφαιρετικής πολυτέλειας, ενώ οι minimal γραμμές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καθαρού και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικού αποτελέσματος. Παραλιακό διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη. Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης.

Σουηδική ξυλεία σε συνδυασμό με θολά πολυκαρβονικά πετάσματα διαμορφώνουν μικρές αίθουσες συνεδριάσεων 4-6 ατόμων, ενσωματωμένες στον open plan σχεδιασμό ενός χώρου γραφείων διαφημιστικής εταιρείας στην Αθήνα. Στο εσωτερικό της "κάψουλας", μια λωρίδα φωτισμού LED ανάβει αυτόματα μόλις κάποιος μπει στο δωμάτιο. Φωτογραφίες: Βασίλης Μάκρης.

Η ελαφριά μεταλλική σκάλα αποτελεί μια γλυπτική κατασκευή, που λειτουργεί ως διαχωριστικό για τον ενιαίο χώρο καθιστικού – κουζίνας. Κατοικία σε δασώδη περιοχή στην Κύπρο. Φωτογραφία: Creative Photo Room.

Συνδυάζοντας το πατητό τσιμεντοκονίαμα στις πισίνες με τα στέγαστρα από καλαμιές, την τοπική πέτρα και το φυσικό ξύλο, ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας εντάσσεται αρμονικά στο κυκλαδίτικο τοπίο. Η χωροθέτηση των κατοικιών στο οικόπεδο πραγματοποιείται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η θέα και παράλληλα η ιδιωτικότητα της κάθε μιας, με ανοιχτούς καθημερινούς χώρους αλλά και μικρές ανεξάρτητες βεράντες. Συγκρότημα κατοικιών "Andros Tessera" στο Κυπρί της Άνδρου. Φωτογραφίες: Irene Petsa Photography, George Ventouris Photography.

Η μεταλλική πέργκολα, τα κάθετα διαχωριστικά αλλά και τα εξωτερικά πετάσματα διαμορφώνονται μέσα από ασύμμετρες επαναλήψεις μετάλλων και αποφλοιωμένη λυγαριάς. Ασιατικό εστιατόριο στη Χαλκιδική. Φωτογραφίες: Μίνος Αλχανάτης.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.