Το εστιατόριο - παντοπωλείο
Το "Ergon House" βρίσκεται στην οδό Μητροπόλεως στην καρδιά της Αθήνας. Το κτίριο αποτελείται από μια τετραώροφη προσθήκη της δεκαετίας του '90 και μια διώροφη διατηρητέα πρόσοψη. Συνολικά, το "Ergon House" είναι ένας προορισμός, στον οποίο συναντιούνται η γαστρονομία και η φιλοξενία.
Το εστιατόριο και το παντοπωλείο εγκαθίστανται στο ισόγειο του κτιρίου, ενώ επεκτείνεται και στο αίθριο που διαμορφώνεται μεταξύ της παλαιάς και της νέας πρόσοψης. Στο αίθριο βρίσκεται η εσωτερική αυλή με κυρίαρχο στοιχείο την ελιά στο κέντρο του χώρου, γύρω από την οποία διαμορφώνονται οι χώροι του καφέ, του ανοικτού φούρνου και του οπωροπωλείου. Η αυλή είναι πλακοστρωμένη με τσιμεντότουβλα, ενώ από τη μια πλευρά υπάρχει ο κατακόρυφος κήπος με φρέσκα λαχανικά και από την άλλη εκτείνεται η τοιχογραφία της θεάς Αρτέμιδος.
Κατά την είσοδο στο δεύτερο μέρος, το διπλό ύψος δημιουργεί μια αίσθηση ζεστασιάς, με την κεντρική μονάδα του μπαρ, του παντοπωλείου, του ιχθυοπωλείου και του κρεοπωλείου να βρίσκονται στη μέση. Γύρω από αυτά υπάρχουν πολλοί χώροι καθισμάτων, με μάρμαρο, ξύλο και υφάσματα δίνοντας τα παραδοσιακά χρώματα μιας ελληνικής πλατείας.
Η έννοια της σύγχρονης ελληνικής πόλης, όπως την όρισαν τα οικοδομικά υλικά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είναι παρούσα στα τελειώματα του χώρου, καθώς στο εσωτερικό του καταστήματος εμφανίζεται ξύλο καρυδιάς, μαύρο μωσαϊκό, μάρμαρο Κοζάνης και τσιμέντο σε τοίχους και δάπεδα.

Το ξενοδοχείο
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτού του ξενοδοχείου ήταν να συνδυάσει την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική με τις ανάγκες του σύγχρονου γαστρονομικού ταξιδιώτη.
Η είσοδός του αποκαλύπτεται μετά τη διέλευση της αυλής στο ισόγειο. Ο χώρος υποδοχής βρίσκεται στον πρώτο όροφο μαζί με το σαλόνι υποδοχής και "βλέπει" από επάνω το αίθριο, την αυλή και την είσοδο της οδού Μητροπόλεως.
Τα δωμάτια έχουν και αυτά εσωτερική πρόσοψη με θέα στο αίθριο ή οπίσθια θέα στην Ακρόπολη.
Χρησιμοποιώντας το ορθογώνιο σχήμα του τυπικού ορόφου, τα δωμάτια είναι τοποθετημένα γύρω από κεντρικούς χώρους, όπως η αίθουσα υποδοχής, οι κοινόχρηστες κουζίνες και το γυμναστήριο. Στα επίσης ορθογώνια δωμάτια το κρεβάτι τοποθετείται προς το ένα άκρο του χώρου, κοντά στο παράθυρο. Το κάθε δωμάτιο είναι διαρρυθμισμένο σε τρεις ζώνες: την είσοδο μέσα από τους υγρούς χώρους, το καθιστικό με το γραφείο και τον υπερυψωμένο ανοιχτό χώρο ύπνου.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός περιστρέφεται γύρω από την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική. Τα κρεβάτια αντανακλούν το στιλ των παλαιών χτιστών κρεβατιών, ενώ τα διακοσμητικά καφασωτά αναφέρονται στις εισόδους των πολυκατοικιών της δεκαετίας του '60 στο κέντρο της Αθήνας. Παλαιά μαρμάρινα σκαλοπάτια σκάφτηκαν και μετατράπηκαν σε νιπτήρες. Σαν ταπετσαρία επάνω από το νιπτήρα και τις ντουλάπες, χρησιμοποιούνται υφαντά υφάσματα αργαλειού ως διακοσμητικό στοιχείο. Η αντίθεση του χρώματος σε κάθε χώρο επιτυγχάνεται με τη χρήση υπόλευκης βαφής στους τοίχους, όπως συμβαίνει συνήθως στα ασβεστωμένα κτίρια και με ξύλινα στοιχεία από ξύλο καρυδιάς, ένα δέντρο που βρίσκεται σε όλη τη χώρα. Οι φυσικές ορειχάλκινες λεπτομέρειες προσθέτουν μια αίσθηση πολυτέλειας από άλλη εποχή στα δωμάτια, ενώ το μωσαϊκό, ένα ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται από το 1930, τώρα επιστρέφει στην ελληνική αρχιτεκτονική λόγω της διαχρονικότητας του και μπορεί να βρεθεί τόσο σε οριζόντιες, όσο και σε κατακόρυφες επιφάνειες του κτιρίου.

Στον ενιαίο χώρο κουζίνας – τραπεζαρίας, οι τοίχοι διαμορφώνονται με εμφανές σκυρόδεμα, συνθέτοντας το υπόβαθρο της παλέτας των υλικών. Οι ουδέτερες αποχρώσεις κυριαρχούν και εμπλουτίζονται σημειακά με ιδιαίτερα υλικά, όπως το μάρμαρο, το μαύρο μέταλλο και οι δερμάτινες λεπτομέρειες. Παράλληλα, οι συσκευές και οι αποθηκευτικοί χώροι της κουζίνας, οργανώνονται ενοποιημένα με τον υπόλοιπο χώρο, στον οποίο εντάσσονται οργανικά. Κατοικία "WELL 58" στη Λευκωσία.
Φωτογραφίες: Creative Photo Room.

To "The Modernist" αποτελείται από 40 δωμάτια και στεγάζεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, που αποτελεί δείγμα της αρχιτεκτονικής περιόδου ανοικοδόμησης της πόλης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, ενώ βρίσκεται ένα βήμα από την Πλατεία Αριστοτέλους.
Κάθε δωμάτιο αντιμετωπίστηκε ξεχωριστά. Χρώματα, υλικά, υφές, διακοσμητικά και έργα τέχνης, συνδυάζονται με τις ανέσεις που προσφέρει το ξενοδοχείο, ώστε να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία.
Ο επισκέπτης σε κάθε ένα από αυτά παρακολουθεί συνεχώς την αλληλεπίδραση του παλαιού με το νέο.
Οι γυαλιστερές επιφάνειες από μαύρο τζάμι, που τοποθετήθηκαν, λειτουργούν ως μέσο αντανάκλασης των υφιστάμενων τοιχοποιιών και των γύψινων διακοσμητικών και ενισχύουν την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών υφών, του παλαιού και του νέου.
Ουσιαστικά το παλαιό αντικατοπτρίζεται μέσα από το νέο, το οποίο το "φιλτράρει" και το "χρωματίζει". Οι συνεχείς αντανακλάσεις συνθέτουν τις λεπτομέρειες, κάνοντας το εξωτερικό να εισχωρεί στο εσωτερικό.
Ο μπρούντζος, το μάρμαρο και το ξύλο στο δάπεδο λειτουργούν σαν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ του υφιστάμενου και του καινούριου και ολοκληρώνουν την αισθητική του δωματίου.
Η πρόσβαση στην υποδοχή, η οποία βρίσκεται στον ημιώροφο, γίνεται μέσω του παλαιού κλιμακοστασίου από μωσαϊκό και πλακίδια τσιμέντου. Το πέρασμα από το παλαιό στο καινούριο και αντιστρόφως, γίνεται πιο έντονο από τα ειδικά σχεδιασμένα φώτα και τη βιομηχανική οροφή. Ένα μικρό πωλητήριο συμπληρώνει το χώρο της αναμονής.
Ο χώρος του πρωινού βρίσκεται στον 7ο όροφο. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός και η ανοικτής διάταξης κουζίνα κυριαρχούν, ώστε να εντείνουν την απλότητα για να αναδείξουν έτσι τα τοπικά προϊόντα. Το έργο συμπληρώνεται από το roof garden με θέα προς την πόλη και κάποια από τα σημεία αναφοράς της.
Στους κοινόχρηστους χώρους οι επεμβάσεις είναι ελάχιστες. Το υφιστάμενο δάπεδο μαρτυρά την ιστορία του κτιρίου. Η "φθορά" του, σημάδι από τους παλαιούς ένοικους. Στους νέους διαδρόμους που δημιουργήθηκαν, μετά από το διαχωρισμό των δωματίων, τοποθετήθηκε μοκέτα.

Η μεταλλική σκάλα που σε οδηγεί στον όροφο των τριών υπνοδωματίων τοποθετείται παράλληλα του διώροφου καθιστικού. Είναι επενδεδυμένη με ξύλο και πακτωμένη στο τοιχίο, ενώ ράβδοι ανοξείδωτου χάλυβα λειτουργούν ως προστατευτικό κιγκλίδωμα. "Go heaven", κατοικία στη Ρόδο. Φωτογραφίες: Χάρης Ζαμπετούλας

Στην ειδυλλιακή Αττική ακτογραμμή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, επικεντρώνεται αυτό το διάστημα το ενδιαφέρον των επενδυτών, με αφορμή κυρίως την ανάπτυξη στο "Ελληνικό". Σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, από το Φάληρο έως την Βουλιαγμένη, και ακόμη πιο πέρα, καταγράφεται στις ημέρες μας μια έντονη κινητικότητα στον χώρο των κτιριακών κατασκευών, που στοχεύει σε υψηλού επιπέδου κοινό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό, Έλληνες και ξένοι επενδυτές επέλεξαν το καταξιωμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners να σχεδιάσει μια σειρά σημαντικών τουριστικών projects, κτιρίων κατοικιών και έργων άλλων χρήσεων, με σκοπό τη δημιουργία εμβληματικών κτιρίων-landmarks, που αναβαθμίζουν το παράκτιο μέτωπο, κατ’ επέκταση και το τουριστικό προϊόν που αυτό προσφέρει, ενώ την ίδια στιγμή συνεισφέρουν πολλαπλά στην βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων του.

Ενδεικτικά έργα της Potiropoulos+Partners στη συγκεκριμένη περιοχή είναι:

2. PP Marina Floisvou σιτε

Μαρίνα Φλοίσβου:
Το συγκεκριμένο έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα "Ολυμπιακής Φιλοξενίας" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποτελείται αφενός από την χερσαία ζώνη με το συγκρότημα των κτιρίων και το δίκτυο των πλατειών και πεζοδρόμων, και αφετέρου από τον λιμένα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών σκαφών. Η Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται σε κομβικό σημείο του παραλιακού μετώπου Νέου Φαλήρου – Γλυφάδας, και είναι μια από τις πρώτες V.I.P. μονάδες υποδοχής ιδιωτικών σκαφών μεγάλου μεγέθους στην Ελλάδα, με διεθνή εμβέλεια, προσφέροντας πλήρεις υπηρεσίες ελλιμενισμού, υψηλού επιπέδου. Ταυτόχρονα, οι επιλεγμένες χρήσεις αναψυχής και εμπορίου της χερσαίας ζώνης διευρύνουν το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημιουργώντας έναν σημαντικό υπερτοπικό αστικό πόλο, που απευθύνεται συνολικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας.

3. PP The Wave Glyfada 3 site

"Τhe Wave" - Συγκρότημα κατοικιών στο γκολφ της Γλυφάδας:
Το κτίριο κατοικιών "Τhe Wave" σχεδιάστηκε από την Potiropoulos+Partners μετά την διενέργεια "κλειστού" αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που διοργάνωσε γκρουπ Γερμανών και Ελλήνων επενδυτών, όπου έλαβε το α’ βραβείο. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του γκολφ της Γλυφάδας, σε ένα ιδιαίτερα προνομιούχο σημείο. Κατά την σύνθεση προσεγγίστηκε η οργάνωση δύο συνδεδεμένων όγκων, σε ενιαία δομή, παράλληλων προς την μεγάλη πλευρά του οικοπέδου, που συνδιαλέγονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά του Τόπου. Το εδαφικό ανάγλυφο και η κίνηση της θάλασσας που εκτείνεται στον ορίζοντα, θυμίζουν «πίνακα κυμάτων» που μεταμορφώνεται συνεχώς. Ο σχεδιασμός αποδίδει την τρισδιάστατη επεξεργασία των φυσικών αυτών αναδιπλώσεων, παρουσιάζοντας μία δυναμική μορφή που μοιάζει να πάλλεται, να περιστρέφεται ή να λυγίζει, δείχνοντας από οποιαδήποτε οπτική γωνία διαρκώς μεταβαλλόμενη. Το "The Wave" είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα που κατασκευάζονται αυτή την στιγμή στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας.

4. PP The Elysium Kavouri 3 site

"The Elysium" - Τουριστικό συγκρότημα σουιτών στο Καβούρι:
Η γειτνίαση του οικοπέδου με την θάλασσα ενεργοποίησε μια σειρά αφηγήσεων που σχετίζονται με το "υδάτινο στοιχείο", όπως είναι ο κυματισμός του νερού, τα λευκά κουρμπαριστά από τον αέρα πανιά των ιστιοφόρων, η θέα προς τον Αργοσαρωνικό, και το μοναδικό αττικό φως. Ο καμπυλόσχημος κτιριακός όγκος μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, σχηματίζοντας μοναδικές γλυπτές μορφές σε οριζόντια ανάπτυξη. Ο ήπιος κυματισμός του, οι εξάρσεις και οι υφέσεις του, δίνουν μια μοναδική αίσθηση, σθεναρή και ταυτόχρονα λεπτότεχνη. Απώτερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία εμβληματικών χώρων, κάθε ένας από τους οποίους θα προσφέρει ξεχωριστό χαρακτήρα και ατμόσφαιρα, χώροι απτοί, με υλική υπόσταση και ακουστική ποιότητα, στοιχεία που δεν έχουν να κάνουν με αφηρημένες έννοιες αλλά με μια εμπεριστατωμένη χωρική εμπειρία.

5. PP Τhe Sea Through Effect Voula 3 site

"Τhe Sea-Through Effect" - Συγκρότημα κατοικιών στην Βούλα:
Η συγκεκριμένη "ιδέα" μορφής συγκροτήθηκε από επιμέρους ορθοκανονικές δομές και ενδιάμεσα, μη κανονικής γεωμετρίας «φίλτρα», που «ανοίγουν» ή «κλείνουν» συνομιλώντας με τον προσανατολισμό και τις διαβαθμίσεις της θέας. Βασική παράμετρο του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιλογή και συνεργασία των υλικών στο κέλυφος του κτιρίου. Το συμπαγές επίχρισμα, η διαφάνεια του γυαλιού και τα διάτρητα κλωστρά συνδιαλέγονται με το φυσικό φως, ενώ οι λοξές χαράξεις αντιπαρατίθενται στην στερεοτυπική ορθοκανονική λογική. Σκοπός του αρχιτεκτονικού χειρισμού είναι να γίνουν αντιληπτές και από τους εσωτερικούς χώρους οι ποιοτικές διαφοροποιήσεις κατά την μετάβαση από το αστικό στοιχείο στο φυσικό, καθώς το κτίριο υιοθετεί διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με την εποχή και την ώρα.

Το στέγαστρο αρθρώνεται με ένα χαλύβδινο σκελετό με σανίδες κόντρα πλακέ, που προσφέρει σκιά στη διάρκεια της ημέρας. H σκίαση του εξωτερικού καθιστικού ενισχύεται με οριζόντιες και κατακόρυφες επιφάνειες από καραβόπανο και ρολά σκίασης. Η γυμνή αισθητική του χώρου επικρατεί και κυριαρχεί μια παλέτα υλικών από σκυρόδεμα, χάλυβα και γυαλί, με την προσθήκη ξυλείας ως σύνδεσης του τόπου με τη θάλασσα. Τα στοιχεία σκίασης αποτελούν μία ήπια και διακριτική προσθήκη, αφήνοντας το κτίριο ανέπαφο, αλλά ταυτόχρονα εξισορροπώντας το παλαιό με το νέο, μέσα από ένα κομψό βιομηχανικό ύφος. Ξενοδοχείο "Dexamenes Seaside" σε ένα παλαιό κέλυφος εργοστασίου στην Πελοπόννησο. Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher & Reiner Bauman

Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός τυπικού διαμερίσματος της δεκαετίας του '60 στο Κολωνάκι σε ιατρικό χώρο. Γνωρίζοντας πως η επίσκεψη σε ένα γιατρό συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα προσμονής, προσδοκίας και κατά συνέπεια αγωνίας για τον επισκέπτη, στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης υπήρξε η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ηρεμίας, άνεσης και φιλικής ατμόσφαιρας.
Ο χώρος χρειάστηκε να ανακαινιστεί ριζικά για να υποδεχτεί τη νέα του χρήση. Πρωταρχική επιδίωξη ήταν να συνδυαστούν οι λειτουργικές ανάγκες και οι προδιαγραφές ενός υπερσύγχρονου ιατρείου με τη δημιουργία ενός χώρου λιτού και φιλόξενου.
Κυρίαρχα στοιχεία του ανασχεδιασμού υπήρξαν η κατάργηση της συμβατικής διαμερισματοποίησης των υφιστάμενων χώρων, η ενοποίησή τους, αλλά και ο σχεδιασμός ειδικών κατασκευών, ιδιαίτερα στο χώρο της υποδοχής και αναμονής.
Η υποδοχή χωροθετείται λειτουργικά και συμβολικά στην κεντρική ζώνη του ενιαίου χώρου. Σε άμεση συνέχεια με το χώρο της γραμματείας βρίσκεται το γραφείο των ιατρών, ενώ σε ανεξάρτητη ζώνη χωροθετούνται τα δύο εξεταστήρια, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και ηχομόνωση. Οι βοηθητικοί και οι υγροί χώροι ολοκληρώνουν τη λειτουργική διαρρύθμιση του ιατρείου.
Ζεστές γήινες αποχρώσεις και ουδέτεροι τόνοι του γκρι εναλλάσσονται σε όλους τους χώρους. Το μόνο έντονο χρώμα, το χρώμα του μοσχολέμονου, επιλέχθηκε για τις δερμάτινες επενδύσεις των εξεταστηρίων.

Το γραφείο PILA κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό με πρόσκληση για τον επανασχεδιασμό της πρόσοψης του Πύργου Πειραιά.
Με ύψος 84 μέτρα, η παρουσία του Πύργου του Πειραιά, σχεδιασμένου από τους αρχιτέκτονες Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Αλ. Λοΐζο, κυριαρχεί στην εικόνα του λιμανιού για 44 χρόνια, ωστόσο το εσωτερικό του δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, εκτός από τους τρεις πρώτους ορόφους.

Το 2020 ο Δήμος του Πειραιά ήρθε σε συμφωνία με κοινοπραξία επενδυτών για τη μετατροπή της υπάρχουσας δομής σε γραφεία, χώρους λιανικού εμπορίου και εστιατόρια, καθώς και για την αναβάθμιση της πρόσοψης του κτιρίου. Η κοινοπραξία αποτελείται από την Dimand S.A. μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) και την Prodea Investments.
Η νικητήρια σχεδιαστική πρόταση επαναπροσδιορίζει τον Πύργο, μετατρέποντάς τον σε ένα δυναμικό τοπόσημο, που αντανακλά την ενέργεια της περιοχής του Πειραιά. Η προτεινόμενη όψη ισορροπεί τη μεγάλη κλίμακα του Πύργου με τη μικρότερη κλίμακα της πόλης, ενώ παράλληλα οριοθετεί φιλόξενους εξωτερικούς χώρους και ευκαιρίες για να βιώσει κανείς τη μοναδική θέα στο λιμάνι. Επίσης, βελτιώνει την εμφάνιση του δρόμου, εισάγοντας στοιχεία βλάστησης σε μια γειτονιά με μικρή παρουσία πρασίνου.

Η προτεινόμενη όψη αποτελείται από ένα σύστημα σκίασης κατακόρυφων και οριζόντιων περσίδων, το οποίο τυλίγει τον όγκο του Πύργου. Κάθε κατακόρυφη περσίδα μετατοπίζεται οριζόντια από τον ένα όροφο στον άλλο, δημιουργώντας ένα μοτίβο σπείρας, που τυλίγεται
γύρω από το κτίριο. Το μοτίβο φαίνεται να ολισθαίνει απαλά από τη μία πρόσοψη στην άλλη, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου πέπλου που ντύνει τον Πύργο και δημιουργώντας παράλληλα μια δυναμική οπτική εμπειρία που μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις γωνίες θέασης από τον παρατηρητή. Για να τονιστεί περαιτέρω η κίνηση της πρόσοψης, οι κατακόρυφες περσίδες περιστρέφονται, καθώς ανεβαίνουν προς την κορυφή της δομής. Η περιστροφή των περσίδων έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιεί την απόδοση σκίασης του κτιρίου και να ενισχύει την πανοραμική θέα του. Ο σχεδιασμός του συστήματος σκίασης είναι αποτέλεσμα μιας φιλόδοξης στρατηγικής βιωσιμότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. Μετά από μια σχολαστική ηλιακή μελέτη, οι κατακόρυφες και οριζόντιες περσίδες του Πύργου σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να μειώνουν την ηλιακή έκθεση των όψεων κατά 50%, με αποτέλεσμα την εκτιμώμενη μείωση κατά 20% των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
PILA
Ομάδα μελέτης:
Ηλίας Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παπαλεξανδρή, Ιακωβίνα Κοντιζά, Κωνσταντίνος Βουτουφιανάκης Πετρόπουλος, Μαρίνα Αβούρη, Ελένη Νικολάου
Μηχανικός Πρόσοψης:
Eckersley O’ Callaghan
Κοινοπραξία Επενδυτών:
Dimand S.A., Prodea Investments, EBRD
Εμβαδό:
30.000 m2
Όροφοι:
22
Χρήσεις:
Γραφεία, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια
Renderings:
Konstantinos Koudounis

Η κατοικία αναπτύσσεται με τη μορφή ενός προβόλου μήκους 15 μέτρων, που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται πάνω από το έδαφος. Ο συνθετικός αυτός χειρισμός αποκτά και λειτουργικό χαρακτήρα, καθώς επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός προστατευμένου χώρου στάθμευσης. Η μονολιθική δομή του προβόλου επενδύεται εξωτερικά με ξύλο από αγριόπευκο, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν άπλετη θέα. Μονοκατοικία στην πόλη Utri, Λιθουανία. Φωτογραφίες: R.Urbakavičius.

Η Parti Architecture ιδρύθηκε στα Χανιά το 2017, από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων μηχανικών και διακοσμητών.

Θεωρούμε ότι κάθε έργο, αποτελεί μια ειδική περίπτωση. Έτσι, δίνεται έμφαση στην ανάλυση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που το καθιστούν μοναδικό. Η διαφορετικότητα του κάθε μέλους της ομάδας είναι και η δυναμική της, καθώς η αλληλεπίδραση και η συνεργασία οδηγούν στην πολύπλευρη προσέγγιση του έργου. Με εργαλείο τον στρατηγικό σχεδιασμό, παρέχουμε ένα εξατομικευμένο βιώσιμο πλάνο, τόσο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ιδιωτικών έργων, όσο και για την υλοποίηση επιχειρηματικών κινήσεων.

Ο όρος parti για την αρχιτεκτονική, είναι το σημείο εκκίνησης για την ιδέα, που ακολουθεί όλο τον σχεδιασμό και η οποία μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους.
Μέσω της συνεργασίας με τον κάθε ενδιαφερόμενο, δημιουργείται από κοινού το ''σημείο εκκίνησης - parti'', για την υλοποίηση του οράματός του.

Σελίδα 1 από 32

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.