Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου "Κύρτση χαν", χαρακτηρισμένου ως έργο τέχνης και κατασκευασμένου περίπου το 1867, στην οδό Εδέσσης, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια περιοχή όπου κτίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα εμπορικά κτίρια και χάνια, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και άνθησης των δραστηριοτήτων της πόλης. Το κτίριο είναι διώροφο με νεοκλασικά στοιχεία, ορθογωνική κάτοψη και με ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μορφολογικά στοιχεία. Στο κτίριο διατηρήθηκαν η αρχική χρήση του -καταστήματα στο ισόγειο και επαγγελματικοί χώροι στον όροφο-, η αρχιτεκτονική μορφή του και η βασική εσωτερική του διάρθρωση. Επιλέχθηκαν εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητας και οι απαραίτητες επεμβάσεις για τη διατήρηση της χρηστικής και σύγχρονης λειτουργικής πλευράς του, με σεβασμό στο χαρακτήρα του και με πρόθεση ανάδειξης των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών. Πραγματοποιήθηκε ενίσχυση των εδράσεων από λιθοδομή στις θέσεις των μεταλλικών υποστυλωμάτων και αρμολόγηση όλων των εσωτερικών επιφανειών των φερουσών εξωτερικών τοιχοποιιών και των περιμετρικών του κλιμακοστασίου. Στην οροφή του ισογείου, που αποτελεί σύμμεικτη πλάκα, πραγματοποιήθηκε συμπλήρωση του τσιμεντοκονιάματος των θολίσκων συμπαγών αργιλικών τούβλων στις θέσεις όπου είχε αποσαθρωθεί και ενισχύθηκε η οροφή με τοποθέτηση κατά μήκος του κτιρίου μεταλλικών δοκών IPE 200, με συμβατή μορφή, αλλά με τρόπο διάκρισης από τις υφιστάμενες.
Στο ισόγειο διανοίχτηκαν οι ενδιάμεσες μη φέρουσες τοιχοποιίες με τρόπο ώστε να διατηρείται και να αναγιγνώσκεται η δομή του υφιστάμενου διαχωρισμού του κτιρίου και να αναδεικνύονται τα φέροντα στοιχεία - μεταλλικά υποστυλώματα. Οι τοιχοποιίες μετά την αρμολόγηση παρέμειναν ανεπίχριστες στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν εκτεταμένες επισκευές ή φθορά της τοιχοποιίας, ενώ οι υπόλοιπες τοιχοποιίες επιχρίστηκαν πλην των υγρών χώρων. Τα ξύλινα δάπεδα σε ισόγειο και όροφο αποκαταστάθηκαν, η ξύλινη επένδυση οροφής ορόφου, το μαρμάρινο δάπεδο στην είσοδο του κτιρίου, αντικαταστάθηκαν τα εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα με ξύλινα ίδιας μορφής ή επισκευάστηκαν όπου ήταν εφικτό.
Τα διασωζόμενα τμήματα των περιμετρικών παταριών στο γωνιακό κατάστημα ανακατασκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή, χωρίς χρήση τους λόγω χαμηλού ελεύθερου ύψους. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αποκατάσταση της όψης, των επιμέρους διασωζόμενων αρχιτεκτονικών ή στοιχείων διακόσμου με την παλαιά τους μορφή και στην ανακατασκευή της επίχρισης των θολωτών οροφών και του διακόσμου τους σε όλο το ισόγειο. Επιπλέον, τα τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης αποκαταστάθηκαν στην παλιά τους μορφή, με μερική αντικατάσταση και ανακατασκευή των κατεστραμμένων. (κατασκευή μητρών βάσει αποτύπωσης με χτένα όπου απαιτείται.)
Η στέγη επισκευάστηκε με επιμέρους αντικατάσταση των σαθρών τμημάτων της, ιδιαίτερα στα σημεία έδρασης. Ουδέτερη μορφολογία και αναστρέψιμα υλικά επιλέχθηκαν για τις νέες κατασκευές, για σηματοδότηση του χρόνου εφαρμογής. Κατασκευάστηκε πατάρι στο ισόγειο κατάστημα επί της παρόδου, αναστρέψιμη και ανεξάρτητη στατικά κατασκευή με μεταλλικό φέροντα σκελετό με χρήση χώρων υγιεινής, κουζίνας και αποθήκης, μετά την καθαίρεση των υφιστάμενων σε κακή κατάσταση παταριών πολλαπλάσιου μεγέθους επιφάνειας, και μεταγενέστερων της αρχικής κατασκευής του κτιρίου. Αποκαταστάθηκε το δώμα στον όροφο με τις τουαλέτες και στεγάστηκε με υαλωτή μεταλλική κατασκευή. Οι νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η διέλευση των σωλήνων κλιματισμού και εξαερισμού των χώρων του ισογείου τοποθετήθηκαν σε απόσταση από την οροφή, με τρόπο που να μην υποβιβάζεται η ανάδειξη των εσωτερικών χώρων και των στοιχείων του κτιρίου.

Η Vechro με το πιστοποιημένο οικολογικό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό ματ πλαστικό της χρώμα Smaltoplast Kitchen & Bath, προστατεύει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Το Smaltoplast Kitchen & Bath έχει διάρκεια στο χρόνο σε συνδυασμό με αντοχή στη φθορά και στο συχνό πλύσιμο, προσφέρει μεγάλη καλυπτικότητα, απόδοση και είναι ιδανικό για τον καταναλωτή καθώς κάνει να φαίνεται με «παιχνίδι» το βάψιμο ενός χώρου. Λόγω της ειδικής σύνθεσής του που προστατεύει τον υμένα του χρώματος από την ανάπτυξη της μούχλας και βακτηρίων, είναι ιδανικό για να κρατηθούν τα μικρόβια και οι αλλεργίες μακριά από το σπίτι μας.

Τετράγωνα πλακίδια ποικίλων σχεδίων

Πλακίδια με ανάγλυφο σχέδιο πολλών χρωμάτων

Μονόχρωμα ή πολύχρωμα χειροποίητα πλακίδια

Ο χώρος μέσα στην κουζίνα έχει προσαρμοστεί προσεκτικά για να υποστηρίξει τη σύγχρονη καθημερινή οικογενειακή ζωή. Καθαρό και λευκό, το εσωτερικό ενσωματώνει ζεστές υφές και ευαίσθητες λεπτομέρειες. Μια νησίδα κατασκευασμένη με επεξεργασμένο εμφανές σκυρόδεμα, χυτό επί τόπου στο κέντρο της κουζίνας, φιλοξενεί μαγειρικά σκεύη και εξοπλισμό και με τα ψηλά δερμάτινα σκαμνιά κατά μήκος της πλάτης της είναι επίσης ένα τέλειο σημείο για πρωινό. Τα ντουλάπια στους τοίχους προσφέρουν εργονομική χρήση του χώρου. Ένα από τα ντουλάπια ανοίγει ως μονάδα πρωινού, αποθηκεύοντας το βραστήρα, την καφετιέρα, την τοστιέρα και όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται από την οικογένεια το πρωί. Η επένδυση της πλάτης της κουζίνας και ο πάγκος εργασίας κατασκευάστηκαν με σκυρόδεμα χυτό επί τόπου, που μαζί με τις μαύρες χάλκινες βρύσες δίνει μια αναφορά στην ιστορία του κτιρίου. Το λευκό μαρμάρινο δάπεδο συνεχίζει τη διάταξη ψαροκόκαλου του δαπέδου καρυδιάς του καθιστικού και δεν αποτελεί μόνο μια άλλη λεπτή αναφορά στις εσωτερικές παραδόσεις του παρελθόντος, αλλά είναι μια σύνδεση με την ελληνική κληρονομιά του ιδιοκτήτη.

Η θερινή κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Τούρλος Μυκόνου, σε απόσταση 200 m από την παραλία, ενώ προσφέρει πανοραμική θέα στη χώρα της Μυκόνου, στο βαθύ μπλε του Αιγαίου και στη Σύρο.
Ο διάλογος του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και η σχέση τόπου και τοπίου εκφράζονται μέσω της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και των έντονων σχεδιαστικών λεπτομερειών. Ο περιβάλλων χώρος και η ανάπτυξη της κατοικίας σε εσωτερικό και εξωτερικό γίνεται μέσω κλιμακωτών διαβαθμίσεων, δημιουργώντας μία αφηγηματική ακολουθία χώρων με κοινή αισθητική αλλά διαφορετική χρήση.
Η βραχώδης τοπογραφία και η μεγάλη κλίση του οικοπέδου αποτέλεσαν πρόκληση για την κατασκευή τόσο των κτιριακών στοιχείων όσο και του περιβάλλοντα χώρου. Tα βράχια και οι μεγάλες επιφάνειες αντιστήριξης από εμφανή λιθοδομή τοπικής πέτρας επικοινωνούν με τρόπο που επιτρέπουν στους κοινόχρηστους χώρους να αφομοιωθούν από το περιβάλλον. Architecture & Design: DEZONE Archi+. Φωτογραφίες: Voumvakis Architectural Photography.

Το "Branco" είναι ένα ξενοδοχείο 21 δωματίων στην αμμώδη παραλία του Πλατύ Γιαλού, στη Μύκονο. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ανακαίνισης ήταν η διατήρηση του αποτυπώματος του υφιστάμενου κτιρίου. Το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά βιώνεται κυρίως στους εξωτερικούς χώρους. Δημιουργήθηκε λοιπόν μια σειρά στεγασμένων εξωτερικών ζωνών, ώστε να γίνεται μια σταδιακή μετάβαση από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς χώρους διαδοχικά. Έτσι εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι επιπλέον χώροι. Με την προσθήκη παραδοσιακής αυλής στην είσοδο κάθε δωματίου το συνολικό εμβαδό του διπλασιάστηκε. Κάθε βεράντα διαθέτει ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο χτιστό κρεβάτι "Odas" και μια πισίνα με τζακούζι.
Ο κοινόχρηστος εξωτερικός χώρος επικεντρώνεται γύρω από τη νεόκτιστη πισίνα και τη βεράντα της. Ξύλινα κιγκλιδώματα με ξύλινα δοκάρια έχουν κατασκευαστεί στην περίμετρο της πισίνας για να δίνουν την εντύπωση ότι επιπλέουν στην επιφάνεια. Αρχιτεκτονική μελέτη: k-studio. Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης.

Η επέμβαση, μια καινοτόμος επέκταση κατοικίας στο βόρειο Λονδίνο, έγινε με εμφανή τούβλα και με γλυπτική διάθεση, από το γραφείο Bureau de Change. Η κουζίνα πήρε νέα θέση στο μπροστινό μέρος του σπιτιού - έναν συχνά υπολειτουργικό, ξεχασμένο χώρο. Εδώ, διατηρούνται τα αρχικά χαρακτηριστικά του σπιτιού, που τονίζονται από το σκούρο πράσινο χρώμα των ντουλαπιών, τις λευκές κορνίζες στην οροφή και τους τόνους των υπόλοιπων υλικών. Χαρακτηριστική είναι η αλλαγή στην επεξεργασία του δαπέδου: οι στενές σανίδες ξύλου του χώρου της τραπεζαρίας, διαχωρίζονται με ευθυγραμμισμένο αρμό από το λείο σκυρόδεμα του δαπέδου της κουζίνας. Φωτογραφίες: Ben Blossom

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.