το πλαίσιο ανακαίνισης ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι αυξημένες ανάγκες αποθήκευσης των ιδιοκτητών καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση αποθηκευτικών χώρων σε κατάλληλα σημεία του διαμερίσματος. Στην είσοδο, κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου, οργανώθηκαν βασικές χρήσεις αποθήκευσης σε ισορροπία με την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, όπως το βεστιάριο των επισκεπτών και ένα μικρό γραφείο.
Φωτογραφίες: Pov studio (Έκτορας Νικολάκης)

KTIRIO KM 01

Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης κατοικίας στην Ελούντα, η εσωτερική σκάλα δημιουργήθηκε ως μια μεταλλική κατασκευή, με αφαιρετικά γεωμετρικά στοιχεία και μεταλλικές ράβδους, στη θέση των κιγκλιδωμάτων. Λόγω του περιορισμένου εμβαδού, βασικό στόχο κατά το σχεδιασμό αποτέλεσε η ενοποίηση του χώρου. Οι πρώτοι αναβαθμοί της σκάλας δημιουργούνται από όγκους, σε δύο διαφορετικούς χρωματισμούς μαρμάρου. Φωτογραφίες: Δημοσθένης Κούρος

KTIRIO entopos 01

 

Στη μονοκατοικία διακοπών στη Ζάκυνθο, το λουτρό με το λιτό σχεδιασμό και τα μεγάλα υαλοπετάσματα, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

KTIRIO valsamaki 01

Στη νοτιοανατολική Κίνα, το πολυτελές θέρετρο ΜΟΜΑ Lotus Resort αναπτύσσει μια διαλεκτική σχέση με το φυσικό τοπίο. Οι ποιότητες των υλικών εντάχθηκαν στο σχεδιασμό, άμεσα συνυφασμένες με τον περιβάλλοντα χώρο. Στους μεταβατικούς χώρους, η όψη της τοιχοποιϊας μετατρέπεται σε καμβά. Μέσα από τις διαμορφωμένες εσοχές, δημιουργείται μια εικαστική σύνθεση από εμφανή τούλα και γκριζοπράσινα κεραμίδια. Φωτογραφίες: Qilin Zhang, Schran Images

Σκάλα από οπλισμένο σκυρόδεμα σε κτίριο γραφείων στο Aarhus της Δανίας. Τα διάτρητα στοιχεία της όψης υπογραμμίζουν τη λειτουργικότητα του κλιμακοστασίου ως ενός φωτεινού χώρου, ελκυστικού ως προς τους χρήστες. Φωτογραφία: Rasmus Hjortshøj

Σε κτίριο του 1926 στο Σαν Φρανσίσκο, που αρχικά λειτουργούσε ως αποθήκη, η επίπλωση ενσωματώνεται στο κέλυφος του κτιρίου, αναδεικνύοντας το σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τις χαρακτηριστικές κολώνες. Ο λειτουργικός σχεδιασμός δίνει την αίσθηση της ευρυχωρίας, εξισορροπώντας το σύγχρονο μινιμαλισμό με το βιομηχανικό χαρακτήρα του κτιρίου. Φωτογράφος: Jasper Sanidad

KTIRIO FELDMAN LOFT 01

Διάτρητος αποστραγγιστικός αγωγός με μικρή κλίση τοποθετείται σε όρυγμα περιμετρικά της θεμελίωσης τόσο για τη συλλογή των όμβριων υδάτων, όσο και για την προστασία σε περίπτωση ανόδου του υδροφόρου ορίζοντα. Αυτή η τεχνική εφαρμόζεται όταν η στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα βρίσκεται ή ενδέχεται κατά περιόδους να βρεθεί υψηλότερα της στάθμης της θεμελίωσης. Η διάνοιξη της τάφρου γίνεται είτε ακριβώς δίπλα στον τοίχο του υπογείου είτε σε απόσταση 1,5 - 3,0 m από αυτόν. Γεωύφασμα με καλά υδραυλικά χαρακτηριστικά διαστρώνεται στη βάση του ορύγματος και περιβάλλει το σύνολο των υλικών της τάφρου: Μία στρώση διαβαθμισμένης χαλικόστρωσης 20 cm, επί της οποίας τοποθετείται ο αγωγός, καθώς και 30 cm χαλίκι από επάνω. Τα αδρανή παρεμποδίζουν τη συγκράτηση του νερού από το έδαφος και διευκολύνουν την αποστράγγιση, ενώ το γεωύφασμα περιμετρικά του αγωγού τον προστατεύει από την έμφραξη των οπών και του εσωτερικού του, εμποδίζοντας τη συσσώρευση εδαφικού υλικού και ριζών. Το σημείο αποστράγγισης πρέπει να βρίσκεται σε σημαντικά υψηλότερη στάθμη από αυτή του αποχετευτικού αγωγού, ώστε να μην κινδυνεύει να πλημμυρίσει με ακάθαρτα νερά σε περίπτωση ανόδου της στάθμης των λυμάτων που θα οδηγούσε σε αναστροφή της πορείας του νερού.

Oι εξωτερικές επιφάνειες των διατομών προστατεύονται με ηλεκτρολυτική ανοδίωση ή ηλεκτροστατική βαφή πούδρας. Για την καλή στεγανοποίηση των κουφωμάτων έναντι του αέρα και του νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται ελαστικά στεγανοποιητικά παρεμβύσματα υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιημένα. M' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ικανοποιητική στεγανοποίηση του κουφώματος σε συνήθεις συνθήκες, η οποία όμως είναι πιθανόν να αστοχήσει σε ακραίες καταστάσεις (πρόσπτωση βροχής σε συνδυασμό με ισχυρή ανεμοπίεση). H επιλογή των τζαμιών αλλά και η ορθή τοποθέτησή τους απαιτούν επίσης ιδιαίτερη φροντίδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται επαφή τζαμιού και μετάλλου. Tα τζάμια εδράζονται πάντοτε επάνω σε πλαστικά στηρίγματα (τακάκια), ενώ στα διάκενα μεταξύ του τζαμιού και των παρειών του πλαισίου συγκρατούνται με ελαστικά παρεμβύσματα. Στα ανοιγόμενα φύλλα απαιτούνται 4 στηρίγματα, τα οποία στερεώνονται σε ειδικές θέσεις των διατομών, ώστε να εξασφαλίζεται η άψογη λειτουργία του φύλλου και η καλή επαφή του με την κάσα.

Ο designer Robin Levien συνδύασε δυο διαφορετικούς νιπτήρες, ενσωματωμένους στο έπιπλο, μονούς ή διπλούς και επικαθήμενους. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μελετημένοι να για να αποδίδουν εργονομία και λειτουργικότητα. Ένα νέο σκεπτικό στον σχεδιασμό των προϊόντων μπάνιου από την Ideal Standard: Το ανάλαφρο και αειφόρο design!

Το iA_house, σχεδιασμένο από την ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο L2G, χωροθετείται σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, όπου κυριαρχούν οι μονοκατοικίες. Η κατοικία είναι προσβάσιμη από τη δυτική και ανατολική πλευρά του οικοπέδου, τα όρια του οποίου συνθέτουν σχηματικά μία ακανόνιστα επιμηκυμένη κάτοψη. Πρωταρχική πρόθεση του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιθυμία των ιδιοκτητών να διασφαλιστεί η συνέχεια του εσωτερικού με τον ελεύθερο εξωτερικό χώρο. Το στοιχείο αυτό καθόρισε τόσο τη διάταξη προσανατολισμού όσο και τη σχέση που αναπτύσσει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο.
Η κατοικία αναπτύσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της περίφραξης του οικοπέδου, διατρέχοντας κατά μήκος τα όριά του. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους αρχιτέκτονες να διαμορφώσουν μια ενοποιημένη σύνθεση ως προς τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν: από την είσοδο που δημιουργείται στην ανατολική πλευρά, προκειμένου να συνδέσει την κατοικία με το γειτονικό δρόμο, μέχρι το στεγασμένο υπαίθριο χώρο στη δυτική πλευρά. Η έννοια της συνέχειας υπογραμμίζεται κατασκευαστικά από στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, όπως η δοκός και οι εξωτερικοί τοίχοι, που αναδεικνύουν τόσο τη γεωμετρία όσο και την κλίμακα του κτιρίου. Η εμφανής τοιχοποιία, σε αντίστιξη με την επένδυση από λευκό γυαλιστερό τούβλο, χρησιμοποιείται για να επισημάνει σχεδιαστικά το επίπεδο του ισογείου, ενώ παράλληλα ενισχύει οπτικά το ρόλο του ως θεμέλιο του ανώτερου όγκου.
Οι τοίχοι από τούβλα, παραδοσιακά κατασκευασμένοι με ασβεστοκονίαμα, δημιουργούν ένα χρωματικά ουδέτερο καμβά στον εσωτερικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από την καθαρή δομή των εξωτερικών τοίχων και τις δοκούς εμφανούς σκυροδέματος. Στον όροφο διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, καθώς και μια περιοχή μελέτης και παιχνιδιού. Τα κυκλικά ανοίγματα υπογραμμίζονται γεωμετρικά από επιφάνειες μαύρου χάλυβα, δημιουργώντας μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.
Μέσα από τη σχεδιαστική τους προσέγγιση, οι Landinez και Rey ενοποιούν το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίον εντάσσεται. Η έννοια της συνέχειας διατυπώνεται στο έργο τους ως βασική συνθετική αξία, που αρθρώνεται πολυεπίπεδα: διαμορφώνει την κίνηση του κατοίκου στο χώρο της κατοικίας του, ενώ παράλληλα ενισχύει την οπτική σύνδεση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Σε κατασκευαστικό επίπεδο, η επιλογή των υλικών χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα στοιχείο ανάδειξης της γεωμετρίας του κτιρίου.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.