Ένα οροφοδιαμέρισμα του 1960 στο Ναύπλιο μετατράπηκε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, διατηρώντας τη διαρρύθμιση και τα χαρακτηριστικά της εποχής. Στα υπνοδωμάτια, τα παλαιά μωσαϊκά και τα πλακίδια τσιμέντου στο δάπεδο, καθώς και τα γύψινα διακοσμητικά, συντηρήθηκαν και παρέμειναν στο χώρο ως αυθεντικά στοιχεία του κτιρίου και της εποχής κατασκευής του.
Φωτογραφίες: Πυγμαλίων Καρατζάς.

KTIRIO DAPEDA FOUFA 01

Ο σχεδιασμός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης σε συνδυασμό με τερματικές μονάδες ανεμιστήρα - στοιχείου (fan-coil) επιλέγεται στην περίπτωση, κατά την οποία είναι επιθυμητή η κάλυψη τόσο των θερμικών, όσο και των ψυκτικών αναγκών του κτιρίου από την αντλία θερμότητας. Ανάλογα με το σχεδιασμό, η λειτουργία των δύο τερματικών συστημάτων είτε είναι συμπληρωματική, με το ενδοδαπέδιο σύστημα να λειτουργεί ταυτόχρονα και παράλληλα με τις μονάδες ανεμιστήρα στοιχείου, είτε ανεξάρτητη, με το ενδοδαπέδιο σύστημα να λειτουργεί σ' αυτήν την περίπτωση μόνο κατά την περίοδο της θέρμανσης και οι μονάδες ανεμιστήρα - στοιχείου μόνο κατά την περίοδο της ψύξης.

Το νέο μοντέλο εργασίας είναι εδώ. Το συνθέτουν οι τρεις πυλώνες του, που είναι οι εργαζόμενοι, ο χώρος και οι τεχνολογίες. Ο σχεδιασμός φωτισμού προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα και υιοθετεί μια νέα ποιοτική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση με στόχο τη δημιουργία ισορροπημένων οπτικά περιβαλλόντων, τα οποία χαρακτηρίζονται από δυναμισμό και ενδιαφέρον.

Το κτίριο γραφείων βρίσκεται στην πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας, όπου επικρατεί ξηρό και θερμό κλίμα με μέσο όρο θερμοκρασίας 30°C έως 50°C για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.
Λαμβάνοντας την υπερβολική ζέστη ως μια πολύ σημαντική παράμετρο, οι αρχιτέκτονες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα άνετο περιβάλλον εργασίας, εμποδίζοντας τα εξωτερικά θερμικά φορτία με κατάλληλη ηλιοπροστασία και εκτονώνοντας τα εσωτερικά θερμικά κέρδη με επαρκή αερισμό. Κατέληξαν στο σχεδιασμό ενός αεριζόμενου κελύφους, σε μικρή απόσταση από την επιδερμίδα του κτιρίου, εμπνευσμένου από την τοπική παράδοση των διακοσμητικών στοιχείων jali.

Η κατασκευή της όψης
Τα jali είναι εγχάρακτα και συχνά διάτρητα δομικά ή διακοσμητικά στοιχεία πέτρας, μαρμάρου ή άλλων λίθων, που αποτυπώνουν κάποιο μοτίβο της καλλιγραφίας ή της γεωμετρίας και απαντούν κυρίως στην ισλαμο - ϊνδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Μ’ αυτή τη λογική προκατασκευάστηκαν πετάσματα από σκυρόδεμα ενισχυμένο GRC, που επαναλαμβανόμενα και στηριζόμενα επάνω σε 72 χαλύβδινα ακανόνιστα πλαίσια, έδωσαν την εικόνα ενός ιδιόμορφου πτυχωτού κτιρίου. Το GRC (glass reinforced concrete) είναι ένα σκυρόδεμα ενισχυμένο με ειδικές υαλοΐνες, οι οποίες του προσθέτουν αντοχή κάμψης, τάνυσης και κρούσης. Είναι ένα μείγμα από υλικά διαφορετικών ιδιοτήτων, το οποίο προσαρμόζεται στην εκάστοτε εφαρμογή. Γι’ αυτό το λόγο οι ιδιότητες του τελικού προϊόντος ποικίλλουν ανάλογα με τη μέθοδο παραγωγής, την ποσότητα και τον τύπο της υαλοΐνας, καθώς και τη σύνθεση της μάζας του σκυροδέματος. Με τη χρήση του γίνεται εφικτή η δημιουργία περίτεχνων μορφών, ανθεκτικών, λεπτών και ελαφριών κατασκευών, συνήθως βάσει της μεθόδου των προκατασκευασμένων δομικών προϊόντων, που κατασκευάζονται με έγχυση σε καλούπια στο εργοστάσιο και μεταφέρονται έτοιμα για τοποθέτηση στο έργο.
Μέσω, λοιπόν, των παραπάνω έγινε εφικτή η προκατασκευή πετασμάτων για την προσομοίωση των jali στο συγκεκριμένο κτίριο. Η απόσταση των πετασμάτων από το κτίριο κυμαίνεται από 0,9 ως 1,5 m αναλόγως των πτυχώσεων του κελύφους. Ο ενδιάμεσος χώρος λειτουργεί θερμομονωτικά, ενώ η τοποθέτηση φυτών, που ενισχύουν τον εξατμιστικό δροσισμό, συντελεί ακόμη περισσότερο στη χαμηλή ενεργειακή συμπεριφορά του.

Πλεονεκτήματα της όψης
Το σχετικά ελαφρύ σύστημα επένδυσης όψεων που προσφέρει το ενισχυμένο σκυρόδεμα έχει το πλεονέκτημα ότι η τελική μορφή μετά την εγκατάσταση είναι σχεδόν ταυτόσημη τόσο σε εμφάνιση όσο και σε υφή με τη φυσική πέτρα. Λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών του υλικού αλλά και τη χρήση των ακρυλικών πολυμερών εντός του μείγματος, η απορρόφηση βρόχινου νερού και η οξείδωση από τον αέρα μειώνονται αρκετά, επιτρέποντας στα πετάσματα να διατηρούν μια αναλλοίωτη εικόνα στο χρόνο.
Το χαμηλότερο βάρος όχι μόνο καθιστά την εγκατάσταση ευκολότερη και πιο οικονομική αλλά ακόμη και τα χαλύβδινα συστήματα υποστήριξης μπορούν να σχεδιαστούν, ώστε να μεταφέρουν λιγότερα φορτία και άρα να επιτυγχάνεται περαιτέρω μείωση του κόστους.
Η αειφορία είναι επίσης ένας τομέας, στον οποίο το ενισχυμένο σκυρόδεμα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Η παγκόσμια παραγωγή τσιμέντου αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Αν και το ενισχυμένο σκυρόδεμα είναι πλούσιο σε τσιμέντο, ωστόσο η ελαφριά φύση του μειώνει την πραγματική περιεκτικότητα στο έργο και έχει ως αποτέλεσμα το γεγονός ότι τα περισσότερα κτίρια κατασκευασμένα με αυτό και όχι με παραδοσιακό σκυρόδεμα τυγχάνουν καλύτερες αξιολογήσεις BREEAM και LEED.

Γενικά στοιχεία του κτιρίου
Όσον αφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση, το οικόπεδο, στο οποίο ανεγέρθηκε το κτίριο, είναι μικρό, με πολλούς περιορισμούς δόμησης και ύψους και έτσι ο ωφέλιμος χώρος που προέκυψε σε κάθε τυπικό όροφο, εξαιρώντας το εμβαδό των εγκαταστάσεων και του κλιμακοστασίου, είναι μόλις 326 m2. Στο ισόγειο του κτιρίου οργανώθηκε ο χώρος υποδοχής και χώροι συνεδριάσεων - εκδηλώσεων, στο υπόγειο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, ενώ οι υπόλοιποι πέντε όροφοι αναπτύχθηκαν πανομοιότυπα. Με την τοποθέτηση των βοηθητικών λειτουργιών (κουζίνας, W.C.) και αποθηκευτικών χώρων στη νότια πλευρά του κτιρίου οι αρχιτέκτονες θέλησαν να μειώσουν την ανεπιθύμητη θερμότητα από την άμεση έκθεση των γραφειακών χώρων στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο χώρος των γραφείων αφέθηκε ανοιχτός, με υποστυλώματα μόνο στην εξωτερική περίμετρο και χαμηλά χωρίσματα, ενώ δόθηκε μεγάλη σημασία στην άπλετη διάχυση του φυσικού φωτός, φιλτραρισμένου μέσω των διάτρητων πετασμάτων.

Οι ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην αγορά των ακινήτων σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για επιπλωμένα/εξοπλισμένα διαμερίσματα, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή πολλών πρώην βιοτεχνικών ή γραφειακών χώρων σε κατοικίες. Η αλλαγή χρήσης ενός τέτοιου χώρου είναι ένα έργο με μεγάλες προκλήσεις, καθώς τόσο η μελέτη – αδειοδότηση του έργου όσο και τα κατασκευαστικά ζητήματα απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία και ιδιαίτερους χειρισμούς.
To συγκρότημα κατοικιών "HYBRID_ONE" καταλαμβάνει ολόκληρο τον 3ο όροφο ενός κτιρίου που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην περιοχή της πλατείας Αντιγονιδών. Ο χώρος έχει εμβαδόν 510 m² και αποτελούσε, επί σειρά ετών, τη στέγη (ραφείο – showroom) γνωστής βιοτεχνίας ετοίμων ενδυμάτων. Η υφιστάμενη διάταξη ήταν σχεδόν ενιαία, με μόνo ελαφρά χωρίσματα να διαχωρίζουν το ραφείο από το χώρο έκθεσης και τα WC.
Η σχεδιαστική ομάδα αποφάσισε το διαχωρισμό του χώρου σε 12 ανεξάρτητα διαμερίσματα, ώστε να γίνει αποδοτικότερη η εκμετάλλευσή τους. Τα διαμερίσματα τύπου loft, έχουν εμβαδό από 40 έως 55 m² και αποτελούνται από καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και WC.
Η βασική φιλοσοφία του σχεδιασμού ακολούθησε τη βασική αρχή της αρχιτεκτονικής "η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία" ("form follows function"). Έτσι δημιουργήθηκαν χώροι με εργονομικές προδιαγραφές, με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της διαθέσιμης επιφάνειας. Δεδομένου ότι τα βασικά ανοίγματα βρίσκονται στην εμπρός και πίσω όψη του κτιρίου, οι χώροι διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού και αερισμού. Ο ενιαίος χώρος καθιστικού-κουζίνας διαχωρίζεται από το υπνοδωμάτιο είτε με ιδιοκατασκευές επίπλων και μεταλλικών κουφωμάτων, είτε με την αλλαγή επιπέδου, τοποθετώντας το λουτρό στο πίσω μέρος κάθε διαμερίσματος.
Ο σχεδιασμός ακολουθεί λιτές γραμμές και ζωντανές αποχρώσεις, με την παλέτα χρωμάτων και υλικών που επιλέχθηκαν να δίνει στον όροφο ενιαία αισθητική. Για τα δάπεδα επιλέχθηκαν πλακίδια γρανίτη διαφόρων διαστάσεων και υφών, με την εξαίρεση τριών διαμερισμάτων, όπου αποκαταστάθηκαν τα υφιστάμενα μωσαϊκά.
Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, ατομικό σύστημα θέρμανσης/ψύξης με αντλίες θερμότητας, θωρακισμένες πόρτες εισόδου και νέα κουφώματα από PVC με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες.

H EPM ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2014, μέσα από τη συγχώνευση του τεχνικού γραφείου «Α. Πανίδης & Συνεργάτες» με τον αρχιτέκτονα Αντώνη Σεμερτσίδη και τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και μηχανικό Η/Υ Χάρη Χαραλαμπίδη.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο των μελετών και κατασκευών δημοσίων και ιδιωτικών έργων αλλά και στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.
Στελεχωμένη από διακεκριμένους μηχανικούς και συμβούλους με μακρόχρονη εμπειρία, η EPM είναι σε θέση να προσφέρει μια σειρά από υψηλής ποιότητας υπηρεσίες (μελέτη – κατασκευή – αδειοδότηση – ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευών, ενεργειακή επιθεώρηση, ταυτότητα κτιρίου), πάντα με γνώμονα την ταχύτητα και την αξιοπιστία.

Το "OFF" είναι κάτι περισσότερο από ένα ξενοδοχείο. Σ' αυτό το μοναδικό πλωτό σκάφος, που κατασκευάστηκε στο κήτος ενός παλιού καταμαράν, υπάρχουν 58 δωμάτια (μεταξύ των οποίων και 4 σουίτες), ένα μπαρ ανοιχτό σε όλους από τις πέντε το απόγευμα, μια ρηχή πισίνα στο επίπεδο του ποταμού, μια μαρίνα και 400 m² βεράντας για το καλοκαίρι. Είναι αγκυροβολημένο στο Σηκουάνα, στο 21ο διαμέρισμα, κοντά στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού Austerlitz. Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν δωμάτιο με θέα στην αριστερή ή δεξιά όχθη, έχοντας από τη μία πλευρά τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα και το σταθμό Austerlitz και από την άλλη ένα μείγμα αστικού ιστού και κίνησης των σκαφών στο ποτάμι.
Το OFF σχεδιάστηκε από τον Gerard Ronzatti του γραφείου Seine Design.
Οι δύο μονοχρωματικές σουίτες, σε αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος και του ασημιού, σχεδιάστηκαν από τους Maurizio Galante και Tal Lancman.
Το διακριτικό του περίγραμμα αγκαλιάζει απαλά το Σηκουάνα. Κομψές στέγες ψευδαργύρου έχουν κλίση προς τον ουρανό, ενώ μια κεντρική γυάλινη οροφή επιτρέπει το φυσικό φως στην καρδιά του σκάφους.
Η εντυπωσιακή δομή "κάθεται" αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο. Στα τμήματα, που είναι προσβάσιμα στο κοινό, οι όψεις είναι διαφανείς, ενώ σ’ αυτά που φιλοξενούν τους πελάτες του ξενοδοχείου οι όψεις είναι επενδυμένες με ξύλο.
Το OFF είναι νηφάλιο και διαχρονικό με μια επιλογή των "ευγενών" υλικών, όπως ξύλου, χαλκού, δέρματος, γυαλιού και ψευδαργύρου. Τα χρώματα είναι κυρίως χάλκινα και ζεστά.
Στο καθιστικό, η μεταλλική επένδυση της οροφής, όπως και η χάλκινη επένδυση της υποδοχής, αντανακλούν την κίνηση του νερού στο ποτάμι. Το γραφείο της υποδοχής κοσμεί ένα ξύλο 250 χρόνων που ανασύρθηκε από το νερό. Όλη η κατασκευή λικνίζεται απαλά από την κίνηση του ποταμιού δημιουργώντας μια ήρεμη όαση στην αστική πολύβουη κίνηση της πόλης.

Σε ένα τριώροφο κτίριο πολλαπλών χρήσεων στο Σιάτλ, δημιουργήθηκε μία διαδραστική επιφάνεια όψης, ικανή να προσαρμόζεται στις ανάγκες και επιθυμίες των χρηστών. Διάτρητα μεταλλικά πετάσματα ενσωματώνονται σε κατακόρυφους οδηγούς, επιτρέποντας την κύλισή τους προς τα επάνω ή προς τα κάτω, ανταποκρινόμενα στις διακυμάνσεις του φυσικού φωτός.
Φωτογραφίες: Kevin Scott

KTIRIO Kevin Scott Klotski 01

Αντιπροσωπευτικά στοιχεία της μπαρόκ αρχιτεκτονικής, επανερμηνεύονται υπό ένα σύγχρονο πρίσμα, σε ένα εστιατόριο-μπαρ στο Τορίνο, που φέρει το όνομα του Ιταλού αρχιτέκτονα Guarini. Ο κεντρικός τοίχος επενδύεται με πετάσματα ορείχαλκου, υιοθετώντας ένα γεωμετρικό μοτίβο. Η σταδιακή οξείδωση που υφίστανται, μετατρέπουν την επιφάνεια του τοίχου σε ένα ζωντανό οργανισμό, που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.
Φωτογραφίες: PEPEfotografia.

KTIRIO Lamatilde 01

Η επιμήκης ορθογωνική πισίνα αναδεικνύεται στον κύριο υπαίθριο χώρο διημέρευσης σε παραθαλάσσια κατοικία στη Βραζιλία. Η πισίνα με υπερχείλιση διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, προκειμένου να ενσωματώσει καθίσματα μέσα στο νερό.
Φωτογραφίες: Pedro Mascaro

KTIRIO ΗUS Arquitetos 01

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.