ΚΑΛΟΥΠΙΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

  • Δημοσιεύτηκε: 2022 / τεύχος 06 / σελ.91

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΥΛΙΚΑ ΔΙΝΟΥΝ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Στην Ελλάδα, το σκυρόδεμα συνιστά μέχρι και σήμερα το κύριο οικοδομικό υλικό για την κατασκευή του φέροντος οργανισμού κτιρίων. Η ανάπτυξη των καλουπιών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα υπήρξε παράλληλη με την ανάπτυξη των κατασκευών από σκυρόδεμα.
Σκοπός του σχεδιασμού και της κατασκευής καλουπιών είναι η χύτευση του νωπού σκυροδέματος στη μορφή και στις διαστάσεις που απαιτεί η μελέτη του εκάστοτε έργου. Τα καλούπια φέρουν με ασφάλεια το σύνολο των φορτίων, μέχρι το σκυρόδεμα να στερεοποιηθεί και να αποκτήσει επαρκή αντοχή.
Το καλούπι είναι μια προσωρινή κατασκευή, που αποτυπώνεται μόνιμα στο σκυρόδεμα. Δημιουργείται γρήγορα, δέχεται μεγάλα φορτία για λίγες ώρες κατά τη σκυροδέτηση, και εντός ενός χρονικού διαστήματος λίγων ημερών αφαιρείται για μελλοντική χρήση σε άλλο έργο. Χαρακτηριστικό της προσωρινής φύσης της εν λόγω κατασκευής είναι οι ενώσεις, τα στηρίγματα και οι προσαρμογές, που χρειάζονται, για να συγκρατηθούν τα διάφορα τμήματα μεταξύ τους. Τα καλούπια χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους. Τα κύρια μέρη ενός καλουπιού είναι:
• το πέτσωμα, που είναι η επιφάνεια του καλουπιού που έρχεται σε άμεση επαφή με το σκυρόδεμα (δίνει το σχήμα και τις διαστάσεις του δομικού στοιχείου και διαμορφώνει τη μορφή της τελικής επιφάνειας του σκυροδέματος),
• οι ενώσεις και τα στηρίγματα του πετσώματος,
• τα στηρίγματα του καλουπιού, ώστε τα φορτία να μεταφέρονται μέσω αυτών είτε στο έδαφος είτε στα ικριώματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΥΡΟΔΕΜΑ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

ΕΚΤΟΞΕΥΟΜΕΝΟ ΣΥΡΟΔΕΜΑ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Πρόκειται για σκυρόδεμα λεπτής διαβάθμισης, που σκυροδετείται με εκτόξευση και βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην κατασκευή λεπτών στοιχείων σκυροδέματος, σε ανακαινίσεις, ενισχύσεις και αντιστηρίξεις.
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

Η περιοχή των συνδέσεων είναι το πιο ευαίσθητο σημείο μιας κατασκευής. Γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίζεται η συνέχεια της μηχανικής συμπεριφοράς, της θερμομονωτικής και ηχομονωτικής ικανότητας, της αεροστεγανότητας και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.