Σε μονοκατοικία στο Διόνυσο, οι κατακόρυφες ξύλινες περσίδες σκίασης από ακατέργαστο ιρόκο, χρησιμοποιούνται ως φίλτρα, που δημιουργούν μια συνεχή εναλλαγή φωτός και σκιάς στις όψεις του κτιρίου, καθώς και στο εσωτερικό του. Τα εκτενή και μεγάλα υαλοστάσια ακολουθούν και τονίζουν τη διάσπαση του όγκου, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αίσθηση ελευθερίας των χρηστών, ενοποιώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβακης.

KTIRIO LKMK 02

Μέσα από το κενό, που δημιουργούν οι δυο κύριοι όγκοι, δημιουργείται ένα κάδρο, το οποίο αιχμαλωτίζει την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες του ορίζοντα της θάλασσας. Το σημείο αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σπιτιού, η διάταξη του οποίου επικεντρώνεται στην καθημερινή οικογενειακή δραστηριότητα και τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Το καθιστικό βρίσκεται υποβαθμισμένο, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα. Η πισίνα, η οποία έχει τοποθετηθεί μπροστά από το καθιστικό, ακολουθεί τη γραμμική κατεύθυνση προς τον ορίζοντα, αναδύοντας μια επιμήκη επιφάνεια νερού στα χρώματα της θάλασσας. Φωτογραφίες: Erieta Attali, Αθηνά Σούλη.

KTIRIO ATHINA SOULI VOIS

Σε διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, μια κομψή διάτρητη κατασκευή διαχωρίζει το χώρο σε δυο βασικές ζώνες: καθιστικό με κουζίνα και κρεβατοκάμαρα με λουτρό. Το διαχωριστικό φιλτράρει το φυσικό φως και το διαχέει στο εσωτερικό του χώρου, αγκαλιάζοντας την ίδια στιγμή το λουτρό, ενώ κατά τις βραδινές ώρες λειτουργεί ως μια φωτεινή εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού. Φωτογραφίες: Vicente Ortega

KTIRIO LIGHTSLICE 01

Η επίστρωση με κεραμικά πλακίδια προσφέρει σχεδόν μηδενική ηχοαπορρόφηση κτυπογενούς ήχου με συντελεστή ΔL 0 έως 1 dB(A). Συνεπώς για την επίτευξη ηχομόνωσης κατασκευάζεται πλωτό υπόστρωμα, το οποίο δεν εδράζεται απευθείας στη φέρουσα πλάκα, αλλά απομονώνεται από τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία, με την τοποθέτηση ελαστικής μεμβράνης (σκληρές πλάκες υαλοβάμβακα, φύλλα πολυαιθυλενίου, φύλλα καουτσούκ κ.ά.), η οποία επεκτείνεται μέχρι το ύψος του περιμετρικού αρμοκάλυπτρου. Το πάχος του ελαστικού φορέα ελέγχεται ως προς την αντοχή του και την ικανότητα παραλαβής του βάρους της υπερκείμενης κατασκευής χωρίς να μειωθεί η διατομή του.

Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος. Στο ίδιο πλαίσιο, οι κατακόρυφοι κήποι, επηρεάζουν θετικά το κτίριο και τους χρήστες του. Στο άρθρο παρουσιάζονται οι κυριότερες εφαρμογές τους και οι απαιτήσεις τους, τα σημεία προσοχής στη φάση κατασκευής, καθώς υλοποιημένα παραδείγματα στην Ελλάδα.

Η στενή σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού ήταν ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό της μονοκατοικίας στη Μύκονο. Το σχέδιο της κατοικίας περιλαμβάνει δύο σχήματα Π -το κτίριο και την πισίνα- που εναγκαλίζονται, κάνοντας το κτίριο να φαίνεται ότι επιπλέει στο νερό. Το νερό χωρίζει τους χώρους διαβίωσης από τους χώρους ύπνου. Οι εντυπωσιακοί εξωτερικοί χώροι, όπως η πισίνα, το κάτω κατάστρωμα και η προστατευόμενη αυλή δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μπέκας

KTIRIO people POOL 01

Στο έργο "Athens Color Cube", στο πλαίσιο αλλαγής χρήσης ενός γραφειακού χώρου σε διαμερίσματα, οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν τον προγενέστερο χαρακτήρα του ενιαίου χώρου. Ο χώρος του υπνοδωματίου διαμορφώνεται ως ένας κύβος, που αποτελεί τον πυρήνα της κάθε κατοικίας. Ο γραμμικός φωτισμός στο δάπεδο των κύβων, τους κάνει να φαίνονται ότι αιωρούνται. Οι "χώροι-κύβοι" ύπνου τοποθετούνται ελεύθερα στο χώρο, έχοντας τις δύο πλευρές τους ανοικτές, ενώ βρίσκονται σε υπερυψωμένο επίπεδο, σε σχέση με αυτό του καθιστικού.
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης.

KTIRIO HHH PURPLE CBS

Η ενοποίηση του κεντρικού υπνοδωματίου με το λουτρό, μετέτρεψε δύο χώρους σε ένα ενιαίο σύνολο, άνετο, ευρύχωρο και ευήλιο. Ο καινούριος ενιαίος χώρος διχοτομείται από ξύλινα πάνελς με γυαλί αμμοβολής, ώστε το φως να διαχέεται ελεύθερα σε υπνοδωμάτιο και λουτρό, χωρίς να υπάρχει άμεση οπτική επαφή.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

KTIRIO kokosalaki mpanio 01

Σε διώροφο διαμέρισμα στη Γλυφάδα, η μεταλλική σκάλα καλύπτεται με λευκές ξύλινες περσίδες. Με αυτόν τον τρόπο ορίζεται ο χώρος κίνησης και δημιουργείται κιγκλίδωμα στη σκάλα. Παράλληλα, το κλιμακοστάσιο λειτουργεί ως διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ εισόδου και καθιστικού, ενώ ταυτόχρονα το διαμέρισμα αποκτά αισθητικό ενδιαφέρον, χαρακτήρα και κομψότητα.
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος.

KTIRIO schemaarch Harmony Alexopoulos 01

Σε διαμέρισμα στη Νέα Κρήνη, το ύψος στο χώρο του καθιστικού αναδεικνύεται μέσω του σχεδιασμού. Οι ξύλινες επενδύσεις συνθέτουν εντυπωσιακές διαμορφώσεις εσωτερικού χώρου, οι οποίες πραγματοποιούνται με ψηφιακή κοπή των μοτίβων.
Φωτογραφίες: : Nikos Bavdinoudis - Christos Dimitriou / Studiovd.gr

KTIRIO opsis architects 01

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.