Το έργο "Map Boutique Hotel" ολοκληρώθηκε το 2019 και βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας με μια πανέμορφη θέα προς την πλατεία Ελευθερίας και τα τείχη της παλιάς πόλης. Το κτίριο είχε μια συγκεκριμένη ιστορία εφόσον αποτελούσε ένα από τα πιο γνωστά στέκια της πόλης. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αναγνωρισιμότητα του κτιρίου το κατέστησαν ως κτίριο ορόσημο στο κέντρο της Λευκωσίας. Το έργο αφορούσε επέκταση και μετατροπές στο υφιστάμενο κτίριο, το οποίο είχε χτιστεί σε τρείς διαφορετικές φάσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου με διαφορετικά στοιχεία στο σχεδιασμό του κάθε φορά. Η πρόκληση για το αρχιτεκτονικό γραφείο EKKY STUDIO architects, ήταν πώς θα καταφέρουν να προτείνουν μια ενιαία όψη και να δημιουργήσουν ένα χαρακτήρα και μια νέα ταυτότητα στο κτίριο.
Οι προεξοχές περιμετρικά του κτιρίου προτάθηκαν ώστε να δημιουργηθούν βεράντες σε κάθε δωμάτιο και να καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ενιαία όψη προς τον δρόμο. Η διπλή αυτή όψη με κάθετα σκίαστρα ,σχεδιάστηκε με απλή γεωμετρία και τήρηση των αναλογιών, ώστε να δίνει έναν ενδιαφέρον όγκο και να καταφέρει να κρατήσει την ιδιωτικότητα σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου, ενώ ταυτόχρονα αφήνει απρόσκοπτη θέα από το εσωτερικό των δωματίων.
Στη βάση του κτιρίου, όπου βρίσκεται το διώροφο lobby και το εστιατόριο "Scale" του ξενοδοχείου, κατασκευάστηκε μια όψη με γραμμικό φωτισμό και κάθετα επαναλαμβανόμενα στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν το κτίριο αλλά ταυτόχρονα παραπέμπουν στις όψεις και στον εσωτερικό σχεδιασμό των δωματίων. Σημαντικό στοιχείο στο σχεδιασμό των όψεων έπαιξε η επιλογή του υλικού και ο φωτισμός του κτιρίου, ο οποίος ακολουθεί με κάθετη διάταξη τη μορφή των όψεων και το κάνει να ξεχωρίζει στην περιοχή.
Ο όρος "MAP" του ξενοδοχείου, σχετίζεται τόσο με τη θεματική του ξενοδοχείου, όσο και με το γραφιστικό κομμάτι ακλουθώντας την ιδέα του χάρτη , απ’ όπου και πηγάζουν οι ονομασίες των διαφορετικών χρήσεων - χώρων του ξενοδοχείου.
Στο υπόγειο βρίσκεται το γυμναστήριο "Grid" και το "Legend Spa", σχεδιασμένα έτσι ώστε να αποτελούν ένα χώρο χαλάρωσης και ευεξίας για τους χρήστες του ξενοδοχείου αλλά και το ευρύτερο κοινό.
Στο ισόγειο βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως ο διώροφος χώρος υποδοχής (reception) με ειδικά επιλεγμένα έπιπλα, αλλά και το εστιατόριο - bar του ξενοδοχείου.
Το εστιατόριο "Scale" σχεδιάστηκε γύρω από την έννοια της ισορροπίας, ο οποίος κατά την άποψη του ιδιοκτήτη αποτελεί και το βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας του για τη ζωή. Η επιλογή των χρωμάτων, των επίπλων, των υφών , του πρασίνου, όπως και των έργων τέχνης από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη Κώστα Νεοφυτίδη, ενδυναμώνουν την υψηλής ποιότητας γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει το εστιατόριο.
Το ξενοδοχείο διαθέτει 30 δωμάτια, όπου και αυτά έχουν διαχωριστεί σε θεματικές. Στον 1ο και 2ο όροφο βρίσκονται τα δωμάτια με την ονομασία "The Essential rooms". Στον 3ο όροφο βρίσκονται αυτά με την ονομασία "The Iconic rooms" και στον 4ο όροφο τα δωμάτια με την ονομασία "The suite".
Όλα τα δωμάτια είναι εξαιρετικά ευρύχωρα με καθιστικό χώρο, ενσωματωμένη ντουλάπα με πολυτελές μπάνιο και διαθέτουν αυτοματισμούς, που αποτελούν μια νέα εμπειρία χρήσης του χώρου. Οι χρωματικοί τόνοι του λευκού και μαύρου σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα σε έπιπλα, υφάσματα, όπως και οι υφές των δαπέδων και των ξύλινων επενδύσεων, δημιουργούν μια αίσθηση κομψότητας στον εσωτερικό χώρο. Τα μεγάλα ανοίγματα και οι εξωτερικές βεράντες αναδεικνύουν την υπέροχη θέα του ξενοδοχείου προς την παλιά πόλη της Λευκωσίας. Ο γραμμικός φωτισμός στις όψεις δίνει μια ενδιαφέρουσα συνέχεια του εξωτερικού σχεδιασμού του κτιρίου, αποτελώντας τον κύριο φωτισμό σε κάθε μπαλκόνι των δωματίων.
Στον 5ο και τελευταίο όροφο βρίσκεται το εντυπωσιακό roof bar με την ονομασία "North Arrow", όπου σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο για να φιλοξενεί ιδιαίτερα events της πόλης, έχοντας ένα εντυπωσιακό πτυσσόμενο στέγαστρο στο κέντρο του χώρου, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ανοίξει και να μετατρέψει το χώρο σε ένα ανοιχτό open roof bar.

Ο χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας συνυπάρχουν σε έναν ενιαίο χώρο και επικοινωνούν με μία ευρύχωρη "open kitchen", με την περιστρεφόμενη κατασκευή της τηλεόρασης να γίνεται το επίκεντρο και να κυριαρχεί.
Φωτογραφίες: Studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης - Χρήστος Δημητρίου

Κατά την είσοδο στο εσωτερικό της κατοικίας "Villa 13" στο Κεφαλάρι ο επισκέπτης συναντά το αίθριο, το οποίο μαζί με την κρεμαστή κατασκευή της σκάλας, αποτελούν την κύρια άρθρωση της κατοικίας.
Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης

Ο σχεδιασμός της κατοικίας "The Garden House" δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα των ιδιωτικών αστικών κήπων, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης εντός των πόλεων. Η ενσωμάτωση των χώρων πρασίνου στο σπίτι περιλαμβάνει τη φύτευση κήπων στο 60% του ισογείου.
Φωτογραφίες: unseen views by Charis Solomou

Το πρώτο σχολείο στον κόσμο το οποίο θα είναι φτιαγμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή θα βρίσκεται σύντομα στη Fianarantsoa, πόλη της νότιας Μαδαγασκάρης. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό ως χόμπι για δημιουργικούς χρήστες τεχνολογίας, αλλά έχει μετατραπεί σε μια νέα στρατηγική κατασκευής, που επιτρέπει τη δημιουργία γρήγορων, προσιτών και ευέλικτων κατασκευών. Πρόκειται για έναν τρόπο, που μπορεί να είναι επωφελής καθώς επιτρέπει την κατασκευή δομών γρήγορα, χωρίς να θυσιάζεται η δομική ακεραιότητα.

Το όνομα του πιλοτικού έργου είναι "Ηut v1.0" και θα είναι μια συνεργασία μεταξύ της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Thinking Huts, της αρχιτεκτονικής εταιρείας Studio Mortazavi και της Hyperion Robotics. Μόλις εκτυπωθεί, το σχολείο θα εκτείνεται σε 520 τετραγωνικά μέτρα, με ένα μονοώροφο κτίριο που χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες για ενέργεια, φυσικό εξαερισμό και σύστημα συλλογής βρόχινου νερού χάρη στο "πράσινο" σχεδιασμό του. Το κτίριο θα μπορεί να φιλοξενήσει 30 μαθητές και θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας ένα σύστημα λοβό, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν και άλλα κτίρια τα οποία θα μπορέσουν να προσαρτηθούν εύκολα στο πρωτότυπο εάν το σχολείο χρειαστεί να επεκταθεί.

Το συγκεκριμένο σχολείο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για παρόμοια έργα που θα συνδυάζουν χαμηλό κόστος και φορητότητα. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι τοπικής προέλευσης, με ιδιαίτερη προσοχή στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Το στρώμα δομής θα εκτυπώνεται ανά στρώση πριν προστεθεί μια κυματοειδής μεταλλική οροφή, παράθυρα, πόρτες και έπιπλα. Η εκτύπωση της κατασκευής θα διαρκέσει μόλις 22 ημέρες, ενώ θα περιλαμβάνει χώρο για μόνωση στον τοίχο. Επίσης θα είναι 27 φορές ισχυρότερη από το λιαστό τούβλο. Οι τεχνικές κατασκευής που θα εφαρμοστούν πρόκειται να προσαρμοστούν απόλυτα στο ξεχωριστό περιβάλλον κάθε κοινότητας, συμβαδίζοντας πάντα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

 

Το "Boho Sapiens" στον Αδάμαντα της Μήλου αποτελεί την αρχή μίας αλυσίδας εμπειρικών καταλυμάτων που σκοπό έχουν να εμπνεύσουν τον επισκέπτη να αισθανθεί εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον, τον τόπο και τις αισθήσεις του. Με σεβασμό στο φυσικό και δομικό περιβάλλον, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μία κατηγορία boutique luxury δωματίων που εντάσσεται αρμονικά στα παραπάνω και παράλληλα αποπνέει μία αίσθηση πολυτέλειας. Με δεδομένη τη θέση, στο παραλιακό μέρος του Αδάμαντα, και την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική να προσδιορίζει το κέλυφος, ξεκίνησε ο διάλογος του εσωτερικού με το απαράμιλλο κάλος του εξωτερικού. Η ενδελεχής έρευνα αγοράς σε σχέση με τον εξοπλισμό των δωματίων, αποτέλεσε πρόκληση, με στόχο την δημιουργία διαφορετικών εμποριών σε κάθε ένα από τα δωμάτια. Η σχεδιαστική ομάδα επέλεξε να διατηρήσει το λευκό και τις γραμμές τις κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, εμπνέοντας την αίσθηση της αρμονίας και της ηρεμίας μέσα από τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως το καλάμι, η φυσική δρυς (παλαιωμένη και μη) και η καστανιά του Αγίου Όρους. Τα παραπάνω έρχεται να ενισχύσει η χρήση του θερμού φωτισμού και το επικρατούν μπλε της θάλασσας.

 

Στην οδό Κριεζώτου μας ζητήθηκε η διαμόρφωση ενός χώρου σε bar - εστιατόριο. Στο δρόμο αυτό η ύπαρξη εστιατορίου είναι ήδη μία έκπληξη, την οποία εμείς προσπαθήσαμε να εντείνουμε με τις παρεμβάσεις μας.
Στόχος αυτής της επέμβασης ήταν η μετατροπή ενός γραμμικού ψηλοτάβανου χώρου, σε χώρο "διαμπερούς στοάς".
Για να ανατρέψουμε την αίσθηση του αδιέξοδου στενού χώρου, έγινε χρήση καθρεπτών στο βάθος και τοποθετήθηκε η βασική επικοινωνία προς το πατάρι και το υπόγειο, στο σημείο αυτό, σαν γλυπτό, "η κόκκινη οπερατική σκάλα", δημιουργώντας την ψευδαίσθηση διαμπερούς στοάς.
Η τοποθέτηση της μπάρας κατά μήκος του χώρου εντείνει την αίσθηση της στοάς και η γειτνίαση της μπάρας με τον εξωτερικό χώρο μεταφέρει θεατρικά το γίγνεσθαι μέσα στο χώρο στο πεζοδρόμιο.
Ο διπλασιασμός του ειδώλου της σκάλας και η αίσθηση συνέχειας του χώρου, δημιουργούν μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα φυγή στο πιο βαθύ και σκοτεινό σημείο του χώρου.
Στο πατάρι έχει διαμορφωθεί ένας πιο απομονωμένος χώρος εστίασης, που έχει οπτική φυγή προς τον ισόγειο χώρο, με πλήρη εποπτεία της κίνησης του μαγαζιού.
Από το ταβάνι κρεμιούνται χαρτοσωλήνες μειούμενου ύψους προς το βάθος, παίζοντας με την προοπτική του χώρου, ενώ συγχρόνως εντείνουν την εσωστρέφεια καθώς το μήκος τους μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε στο δρόμο.
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι περιορισμένα, πολυκαρβονικό, μέταλλο, ξύλο πατητή τσιμεντοκονία, θεωρώντας ότι οι θαμώνες με την κίνηση τους θα δώσουν τον χαρακτήρα της ζωντάνιας και του χρώματος.

Το νοσοκομείο "St. Vincenz" βρισκόταν στο μεσαιωνικό κέντρο της πόλης Paderborn, δίπλα στο δυτικό παραπόταμο του Pader Springs. Το νοσοκομείο μεταφέρθηκε το 2013 και το υπάρχον κτίριο έχει μετατραπεί πλέον σε νέα έδρα μιας οικογενειακής επιχείρησης, με μελέτη του David Chipperfield.
Το συγκρότημα κατασκευάστηκε για να στεγάσει ένα μοναστήρι Καπουτσίνων τον 17ο αιώνα. Τα κτίρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως νοσοκομείο από το 1841 και μετά, υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια, το συγκρότημα υπέστη πολλές αλλαγές και επεκτάσεις από ανακατασκευή και μεταγενέστερων τροποποιήσεων.
Η μετατροπή για να στεγαστούν τα γραφεία της εταιρείας "Jacoby Studios" περιλάμβανε την κατάργηση των μεταπολεμικών προσθηκών, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά το ιστορικό συγκρότημα. Συγκεκριμένα, η πρόσοψη του παρεκκλησίου, η ανατολική πτέρυγα και το κελάρι του δέκατου έβδομου αιώνα διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν, δημιουργώντας περιμετρικά ένα γραφικό μεσαιωνικό σκηνικό από πέτρα λατομείου, με το πρώην μοναστήρι στην καρδιά του. Το συγκρότημα της μονής και των παραρτημάτων είναι ενσωματωμένο σε έναν κήπο που σχεδιάστηκε από τη "Wirtz International".
Οι νέες πτέρυγες επέκτασης, που κυμαίνονται από δύο έως τρεις ορόφους σε ύψος, είναι διατεταγμένες σύμφωνα με ορθογώνιο άξονα προς τα βόρεια, δυτικά και νότια των αρχικών κτιρίων.
Μέσω της ιστορικής πύλης εισόδου και του πρώην παρεκκλησιού, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο φουαγιέ εισόδου.
Απηχώντας την ιστορική κατάσταση, το σύνολο εμφανίζεται ξανά στο αστικό τοπίο ως μια καλά ισορροπημένη σύνθεση διαφορετικών όγκων. Στο αστικό τοπίο του Pader Springs, το νέο συγκρότημα έχει τη δική του αίσθηση ταυτότητας, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική συνέχεια.

 

Η μελέτη και η κατασκευή του συνεδριακού κέντρου ανατέθηκε από τον Yabuli China Entrepreneurs Forum (Yabuli CEF), έναν από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς της Κίνας. Το Νοέμβριο 2020, το κτίριο φιλοξένησε το 20ο ετήσιο συνέδριο του Yabuli CEF, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 600 επιχειρηματίες.
Οι αρχιτέκτονες οραματίστηκαν ένα κτίριο ενσωματωμένο στο ορεινό δάσος, ένα μέρος έντονης κίνησης και δημιουργικότητας των επιχειρηματιών.
Φωλιασμένο μέσα στο ορεινό έδαφος του χιονοδρομικού κέντρου Yabuli, η μορφή του κτιρίου μοιάζει με σκηνή που απλώνεται στους πρόποδες ενός βουνού, με τη μαλακή, καμπύλη, ασημένια - λευκή οροφή του να αντικατοπτρίζει τους χιονισμένους λόφους, που το περιβάλλουν. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το φυσικό φως πλημμυρίζει τους εσωτερικούς χώρους μέσα από ένα γιγαντιαίο γυάλινο φεγγίτη. Τη νύχτα, ο ίδιος φεγγίτης επιτρέπει μια ζεστή λάμψη να ξεχυθεί από το κτίριο στο κρύο ορεινό δάσος, δημιουργώντας την εικόνα μιας φωτιάς, γύρω από την οποία οι επιχειρηματίες μοιράζονται ιδέες, σκέψεις και ιστορίες. Στο εσωτερικό, ένας συνδυασμός ξύλινων επενδύσεων και φυσικού φωτός δημιουργεί μια ζεστή, απαλή ατμόσφαιρα. Οι πλατείες που βρίσκονται τόσο στην είσοδο όσο και στο πίσω μέρος του κτιρίου ανοίγουν προς το φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας ένα διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης.
Τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε από τους εσωτερικούς χώρους, οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν την πανοραμική θέα του φυσικού τοπίου όλες τις εποχές.
Το κτίριο οργανώνεται σε τέσσερεις ορόφους και περιλαμβάνει ένα μουσείο, ένα μικρό και ένα μεγάλο αμφιθέατρο (356 και 1000 θέσεων αντίστοιχα), μια σειρά από αίθουσες συνεδριάσεων και στούντιο, καθώς και επιπλέον εκθεσιακούς χώρους. Εκτός από τη φιλοξενία μεγάλων συνεδρίων, στο χώρο μπορούν να γίνουν σεμινάρια εταιρικής εκπαίδευσης και άλλες εκδηλώσεις. Ο χώρος είναι επίσης ανοιχτός στο κοινό, με την αίθουσα εκθέσεων να χρησιμεύει ως πολύτιμο εργαλείο για την προβολή και την εξερεύνηση της κινεζικής επιχειρηματικότητας.

 

 

ΜΕΤΡΑ ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΟΡΥΒΩΝ
Η ανακαίνιση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κατασκευαστικής βιομηχανίας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης και με την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών φιλοξενίας και τουρισμού τύπου Airbnb, ιδιοκτήτες ακινήτων επένδυσαν στην αναβάθμιση παλαιών ακινήτων, μιας και η κατασκευή νέων οικοδομών είχε σταματήσει για αρκετά χρόνια. Στην Ελλάδα η ηχοπροστασία δεν αποτελούσε έως τώρα προτεραιότητα της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.