Πολυθεματικό πολιτιστικό κέντρο στο βιομηχανικό συγκρότημα της Porcelana

Το πρώην εργοστάσιο κατασκευής ειδών πορσελάνης και το διώροφο κτίσμα, το οποίο στέγαζε το χημείο του εργοστασίου και την κατοικία του επιχειρηματία Χαρίτωνα Τριανταφυλλόπουλου, κατασκευάστηκαν σε οικόπεδο έκτασης 40 στρεμμάτων το 1953 και χρησιμοποιήθηκαν έως το 1969. Σήμερα, το κτίριο του εργοστασίου, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο, παραμένει εγκαταλελειμμένο, ενώ το διώροφο κτίσμα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Μάκρης.
Η νέα πρόταση προσβλέπει στην αποκατάσταση και αξιοποίηση του βιομηχανικού κτιρίου και στη λειτουργική ενοποίηση των δύο κτισμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Το εγχείρημα της μελέτης υποστηρίζει η ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνος. Το κτιριολογικό πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα του έργου. Το διατηρητέο κτίριο προτείνεται να στεγάσει ένα μικρό μουσείο, αφιερωμένο στη βιομηχανική κληρονομιά του κτιρίου, έναν ευέλικτο εκθεσιακό πολυχώρο, μια θεατρική σκηνή, χώρους καλλιτεχνικών εργαστηρίων, μικρή βιβλιοθήκη / αναγνωστήριο, εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και χώρους εστίασης και παιχνιδιού.
Το διώροφο κτίσμα θα εξακολουθήσει να στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο και τα γραφεία διοίκησης του συγκροτήματος. Σημείο εκκίνησης της αρχιτεκτονικής υπήρξε ο διάλογος ανάμεσα στον μοναδικό βιομηχανικό χαρακτήρα του συγκροτήματος και στη διακριτική προσθήκη νέων αρχιτεκτονικών στοιχείων, χωρίς να επιδιώκεται η αποκατάσταση κάθε υφιστάμενου στοιχείου που αλλοιώθηκε.
Με γνώμονα, λοιπόν, την ανάδειξη των σημαντικών μορφολογικών στοιχείων του διατηρητέου κτιρίου, αποκαθίστανται οι πριονωτές στέγες με τους φεγγίτες και διατηρείται η τυπολογία και ο ρυθμός των κόκκινων χαλύβδινων υαλοστασίων. Τα δομικά στοιχεία και τα μηχανολογικά δίκτυα παραμένουν εμφανή και ορίζουν τον εσωτερικό διαχωρισμό, εξασφαλίζοντας την οπτική συνέχεια της δομής του κτιρίου.
Στη σκιά της εμβληματικής 38-μετρης καμινάδας, στον χώρο που περικλείεται από τις τρεις πτέρυγες του εργοστασίου, δημιουργείται μια κεντρική πλατεία, που καλείται να φιλοξενήσει καλλιτεχνικές και πολιτισμικές δράσεις, αλλά και την καθημερινή βόλτα και το παιχνίδι. Στον υπόλοιπο υπαίθριο χώρο εντάσσονται αθλητικές εγκαταστάσεις, ζώνες περιπάτου, σημεία στάσης και παιχνιδιού κ.ά. Νέες και υφιστάμενες φυτεύσεις, με χαμηλές ανάγκες άρδευσης και συντήρησης, δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα με ποικιλία χρωμάτων, υφών και έντονη εποχικότητα. Ταυτόχρονα, παρέχουν σκιά, σηματοδοτούν τα σημεία ενδιαφέροντος και υπογραμμίζουν τις βασικές διαδρομές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
R.C.TECH
Στατική μελέτη:
F. Tsoulos & partners
Μηχανολογική μελέτη:
TEAS S.A.
Αρχιτεκτονική τοπίου:
Ελένη Τσιριντάνη
Μελέτη φωτισμού:
Foss S.A.
Ομάδα σχεδιασμού R.C.TECH:
Γιάννης Δουρίδας, Μαρία Μπούρδη, Βέρα Κανελλοπούλου, Κωνσταντίνος Στάμου, Βασίλης Δουρίδας, Μάρκος Δουρίδας, Μαρίνα Αραμπατζή, Γιώργος Αραμπατζής

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη κατοικίας

Μελέτη κατοικίας "Water Villa" στη Μήλο

Η "Water Villa" είναι μια ιδιωτική κατοικία , στην τοποθεσία Καμίνια της Μήλου κοντά στη διάσημη παραλία του Σαρακίνικου γνωστή για το πανέμορφο και ασυνήθιστο ανάγλυφο της. Καθώς είναι τόσο…
Κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα

Κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα

Πρόκειται για διώροφη κατοικία επιφάνειας 250 m2 σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 470 m2 στην Άνω Γλυφάδα, η οποία σχεδιάστηκε για τετραμελή οικογένεια. Το ισόγειο περιλαμβάνει την κουζίνα, ένα ενιαίο χώρο…
Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης

Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης

Σε γήπεδο στην περιοχή της Οίας στην νήσο Θήρα πρόκειται να αναγερθούν τέσσερις αυτόνομες καλοκαιρινές κατοικίες. Κύριοι στόχοι του σχεδιασμού είναι η προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, η οπτική φυγή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.