Η Χρυστάλα Ψαθίτη είναι ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Splace Architecture, επισκέπτρια διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και Διδακτορική Φοιτήτρια στο Πανεπιστημίο Κύπρου. Κατέχει Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Master in Science Space Syntax: Architecture & Cities από τη Bartlett, UCL London. Η διδακτορική διατριβή της ασχολείται με τον καθορισμό αποδοτικών εκπαιδευτικών περιβαλλόντων στην Κύπρο με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Τα σχεδιαστικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από τη σχέση του δομημένου περιβάλλοντος με την ανθρώπινη συμπεριφορά. H δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, ηλεκτρονικά περιοδικά και εκθέσεις όπως η 13η Διεθνής Έκθεση La Biennale De Venezia και η 1η Biennale Αρχιτεκτονικής στην Θεσσαλονίκη.

To "automobile loci" αποτελεί ένα βιομηχανικό κτίριο για μια τοπική επιχείρηση με πάνω από 50 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του οχήματος. Ο σχεδιασμός του χώρου στοχεύει στην αμφισβήτηση της τυπολογίας παρόμοιων κτιρίων, προτείνοντας ένα ευέλικτο πεδίο εργασίας. Η χωρική πραγμάτωση της νέας εικόνας της επιχείρησης υπαγορεύει μια πιο ευκολοπροσάρμοστη εργασιακή διαδικασία και έναν αυστηρό διαχωρισμό του εργασιακού χώρου από το χώρο που εισέρχεται το κοινό, για σκοπούς διασφάλισης των κανόνων ασφάλειας και υγείας.
Η σχεδιαστική πρόθεση στην ουσία αποσυνθέτει και ανασυνθέτει σε 3 επίπεδα τις διάφορες προγραμματικές λειτουργίες, με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τόσο ογκομετρικά όσο και λειτουργικά τη γενική πρόθεση. Στο ισόγειο, οι κοινόχρηστοι χώροι (χώρος αναμονής, χώρος συνεδριάσεων κ.τ.λ.) τοποθετούνται προσεκτικά στο οπτικά πιο ενσωματωμένο τμήμα του κτιρίου και προβάλλονται μπροστά από την περιοχή του κυρίως χώρου εργασίας. Ο κυρίως χώρος εργασίας χαρακτηρίζεται από μια ανοιχτή δομή με μέγιστη ευελιξία και προσαρμοστικότητα, αφού έχει τη δυνατότητα να συνδέεται και να αποσυνδέεται από τον ευρύτερο περίγυρό του. Το γεγονός ότι ο χώρος εργασίας μπορεί να είναι εντελώς ανοιχτός ή πλήρως κλειστός από τις τρείς πλευρές, δίνει στους χρήστες την ελευθερία να εφαρμόσουν μια πιο ευέλικτη μεθοδολογία στην εργασία τους, να συνδέσουν ή να αποσυνδέσουν τον εσωτερικό από τον εξωτερικό χώρο και να προσαρμόσουν το χώρο εργασίας στην ποσότητα των οχημάτων και το είδος της εργασίας (διαφορετικός βαθμός απομόνωσης για το κάθε είδος). Αναφορικά με την αισθητική του χώρου, ο σχεδιασμός παρουσιάζει μια μινιμαλιστική αισθητική, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη βιομηχανική εικόνα και χρήση του κτιρίου.

Το "HC Loft" βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει εμβαδό 110 m2. Ανακαινίστηκε πλήρως για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ενοίκου της, ενός σκηνοθέτη από τη Νέα Υόρκη. Η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου είναι ότι απευθύνεται σε έναν ένοικο, για τον οποίο η διαβίωση μέσα στο σπίτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του, ταυτόχρονα με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.
Ο σχεδιασμός διακρίνεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος αφορά στο design και στη γεωμετρία του χώρου και το δεύτερο αφορά στην ένταξη όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που μεταμορφώνουν μία κατοικία σε αυτό που λέμε "έξυπνο σπίτι".
Αφαιρώντας όλα τα προυπάρχοντα εσωτερικά χωρίσματα, ο χώρος μετατράπηκε σε ένα open plan loft, όπου οι χρήσεις εναλλάσσονται αρμονικά, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν διακριτές. Το σαλόνι, η κουζίνα και το γραφείο συνυπάρχουν αλλά δεν αναμειγνύονται. Αυτό γίνεται με τις διακριτικές διαφοροποιήσεις των υλικών και του φωτισμού, που δημιουργούν ανεπαίσθητα όρια ανάμεσα στις χρήσεις.
Στο κέντρο της κάτοψης βρίσκεται ο όγκος των δύο λουτρών, που αποτελεί το στοιχείο το οποίο συνδυαστικά προσφέρει ιδιωτικότητα στους πιο προσωπικούς χώρους της κρεβατοκάμαρας, του walk-in closet και του γυμναστηρίου. Το στοιχείο της κουρτίνας ανεβάζει κατά ακόμα ένα επίπεδο την ιδιωτικότητα του χώρου του κρεβατιού.
Όλη η κατοικία χαρακτηρίζεται από τη χρήση δύο υλικών: του ζεστού ξύλου της καρυδιάς και του λείου γυαλιστερού εποξειδικού πατώματος. Η εναλλαγή τους αμέσως αποκαλύπτει στο χρήστη το χαρακτήρα του χώρου, στον οποίο βρίσκεται.
Ο φωτισμός επίσης αποτέλεσε σχεδιαστικό εργαλείο, καθώς έχει σχεδιαστεί σε ζώνες φωτισμού, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις κάθε χώρου. Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό είναι ότι όλος ο φωτισμός είναι RGB, πιάνοντας όλο το φάσμα των χρωμάτων. Οι χρωματικές αλλαγές του φωτισμού αλλάζουν τελείως την αντίληψη του χώρου. Προσαρμόζονται ή και μεταβάλλουν τη διάθεση του χρήστη, μετατρέποντας της κατοικία σε ένα καταφύγιο εναλλαγής διάθεσης και αίσθησης.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδιασμού, είναι η συμβολή της τεχνολογίας και πως αυτή αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τη σύγχρονη κατοικία.
Έχοντας όλο το φωτισμό, τα multimedia, τον κλιματισμό, τη θέρμανση και τη μουσική συνδεδεμένη με το wi-fi, με την προσφώνηση “Hey Google” μπορεί κανείς να ζητήσει από το σπίτι του να συμπεριφερθεί όπως του αρέσει. Χωρίς συμβατικούς διακόπτες, όλο το εγκατεστημένο σύστημα της Google υπακούει στη φωνή. Τα διακριτικά ηχεία της Google, υψηλής αισθητικής και σχεδιασμού, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού, μεταμορφώνουν το χώρο στο λεπτό, δημιουργώντας «φανταστικούς» κόσμους παίζοντας παράλληλα με τα φώτα και τη μουσική.
Η αίσθηση αυτή εντείνεται με τους "short throw" προτζέκτορες, οι οποίοι λειτουργούν σαν "δυναμικοί" πίνακες ζωγραφικής και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Φως, εικόνα και ήχος συνεργάζονται στο να μεταβάλλουν συνεχώς τη μορφή και την αντίληψη του χώρου και να μεταμορφώνουν την κατοικία σε ένα χώρο εμπειρίας των αισθήσεων.

Η ανακατασκευή μιας βικτοριανής κατοικίας του 1851 στην οδό Kensington στο Λονδίνο, αποδίδει έμφαση στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού. Λόγω των περιορισμών ως προς τις επεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, δημιουργήθηκαν ευρηματικά ανοίγματα, που μεγιστοποιούν την εισροή του φωτός στο εσωτερικό της κατοικίας. Γύρω από μία εσωτερική αυλή, η οποία φωτίζεται με φεγγίτη από την οροφή και λειτουργεί ως ο πυρήνας της κατοικίας, οργανώνονται διώροφοι χώροι. Οι ξύλινες περσίδες, που υιοθετούν ένα ρευστό γλυπτικό χαρακτήρα, προσφέρουν απροσδόκητες οπτικές και μεταβαλλόμενες φωτοσκιάσεις. Φωτογραφίες: NAARO.

KTIRIO naaro architecture house london dezeen 01

Σε μία εξοχική μονοκατοικία στην Καλιφόρνια, ο ενιαίος χώρος καθιστικού - κουζίνας διαμορφώνεται γύρω από ένα τσιμεντένιο ενεργειακό τζάκι. Οι γυάλινες επιφάνειες στις τρεις πλευρές του τζακιού απομακρύνονται, μετατρέποντάς το σε μία ανοιχτή εστία. Φωτογραφίες: Kevin Scott / Olson Kundig.

KTIRIO Sawmill Canyon 01

Σε εξοχική κατοικία στη Σέριφο, τα υλικά των εξωτερικών δαπέδων ενσωματώνονται πλήρως στο τοπίο. Φυσικoί λίθοι, ενσωματωμένοι σε χωμάτινο δάπεδο, σε συνδυασμό με πατητό τσιμεντοκονίαμα γύρω από την πισίνα, συνάδουν με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Φωτογραφία: Γιάννης Κόντος, Παναγιώτης Βουμβάκης.

Στο πλαίσιο ανακαίνισης μιας νεοκλασικής κατοικίας στα Εξάρχεια, τα επιχρίσματα αφαιρέθηκαν από τους πέτρινους περιμετρικούς τοίχους, ενώ οι μεταλλικές κατασκευές που προστέθηκαν σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην ιστορικότητα και στην αισθητική του κτιρίου. Φωτογραφίες: Μαριάννα Αθανασιάδου.

KTIRIO schemaarc House Exarcheia 01

Στο πλαίσιο ανακατασκευής διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι, η κλίμακα διαμορφώνεται ως το κεντρικό στοιχείο στο εσωτερικό της κατοικίας. Στο ισόγειο η κλίμακα λειτουργεί ως καθιστικό, ενώ προς τον όροφο τα πατήματα και τα ρίχτια της σκάλας γίνονται μέρος της βιβλιοθήκης, η οποία επεκτείνεται μέχρι την οροφή του πρώτου επιπέδου. Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης.

Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης μιας κατοικίας στο Διόνυσο, η κουζίνα "ανοίγει" προς τους χώρους διημέρευσης, με σκοπό την οπτική αλλά και ουσιαστική επικοινωνία. Παράλληλα, ο χώρος της κουζίνας διαμορφώνεται με κριτήρια εργονομικού σχεδιασμού, προκειμένου να αξιοποιεί τον άπλετο φωτισμό και να λειτουργεί ως συνέχεια της τραπεζαρίας. Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης.

KTIRIO DIONYSOS 01

Η συναρμογή του ξύλινου κουφώματος στην πέτρινη όψη ακολουθεί τη συνήθη λογική, της προσπάθειας δηλαδή μείωσης των θερμογεφυρών. Το πάχος της πέτρας δίνει τη δυνατότητα της τοποθέτησης του κουφώματος στη στρώση της θερμομόνωσης, δημιουργώντας παρ’ όλα αυτά ένα βάθος, το οποίο μπορεί να έχει τόσο λειτουργική (περιθώριο για κουτί ρολού) όσο και αισθητική σημασία.
Τα ειδικά τεμάχια στήριξης του κουφώματος δίνουν τη δυνατότητα της ορθής συναρμογής του κουφώματος στη στρώση της θερμομόνωσης, ελαχιστοποιώντας τις θερμογέφυρες.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.