Με το διεθνές βραβείο "Winner" των "Iconic Awards 2021: Innovative Architecture" στην κατηγορία Architecture - Special, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο "Potiropoulos+Partners" για το έργο του "Project X - Ερευνητικό, Εκπαιδευτικό, Συνεδριακό και Αθλητικό Κέντρο της ELPEN A.E. στο Επιχειρηματικό Πάρκο Σπάτων". Τα βραβεία "Iconic Awards 2021" απονέμονται από τον έγκριτο, διεθνούς φήμης οργανισμό "German Design Council" σε ολιστικά έργα που διακρίνονται για το όραμα και τη νεωτερικότητά τους.
Ο σχεδιασμός του επιχειρεί να υπερβεί την καθιερωμένη προσέγγιση του τυπικού κτιριολογικού αντικειμένου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μίξη των χρήσεων, αφενός των ενοτήτων του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού –που είθισται να συνυπάρχουν– αφετέρου του Συνεδριακού, και ειδικότερα του Αθλητικού, που εισάγουν μια διαφορετική αντίληψη ως προς την προγραμματική ποικιλία. Ώστε να δημιουργηθεί μια πρότυπη εγκατάσταση, σύγχρονη και λειτουργικά πολυμερής, όπου οι άνθρωποι θα εργάζονται, θα οργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα αθλούνται και θα περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους, μέσα από την διαδραστική σχέση που θα αναπτύσσουν με τις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αλλά και μεταξύ τους.

Το νέο wine bar βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώην οινοποιείου "Reisten". Μεγάλα ανοίγματα σχεδιάστηκαν το ένα απέναντι από το άλλο για εκμετάλλευση της θέας, ενώ προστέθηκε και ένα παράθυρο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Όλες οι επιφάνειες καθαρίστηκαν, αποκαλύπτοντας την ωμότητά τους. Η επίπλωση είναι κατά παραγγελία, δένοντας απρόσκοπτα στην όλη δομή του κτιρίου.
Το καλύτερο μέρος για χαλάρωση αποτελεί αδιαμφισβήτητα η μεγάλη βεράντα με ξύλινο δάπεδο, η οποία προστατεύεται από ένα υφασμάτινο στέγαστρο. Η βεράντα "βλέπει" σε έναν κοντινό αμπελώνα, προσφέροντας θέα στο ηλιοβασίλεμα πάνω από το Děvín.
Το κτίριο του οινοποιείου σχεδιάστηκε το 2010 από το αρχιτεκτονικό στούντιο "Burian-Křivinka". Ωστόσο, χτίστηκε μόνο ένα κομμάτι του οινοποιείου. Το αποτέλεσμα διαφέρει σημαντικά από το αρχικό έργο. Ο νέος ιδιοκτήτης ήθελε να αναδιαμορφώσει το κτίριο του οινοποιείου και να το ανοίξει για το κοινό. Το πρώτο βήμα προς την αναζωογόνηση έγινε με το νέο wine bar στο χώρο της πρώην αποθήκης.
Ο χώρος χρειαζόταν φωτεινότητα και άμεση σύνδεση με το εξωτερικό. Ο θεατής μπορεί έτσι να δει το σπίτι από την είσοδο. Στον θεατή προσφέρονται δύο είδη απόψεων από την περιοχή του wine bar, η κοντινή θέα του αμπελώνα και η μακρινή θέα της δεξαμενής "Nové Mlýny". Μια πτυσσόμενη πόρτα ανοίγει στη βεράντα, ενώ ένα μεγάλο γυάλινο παράθυρο βλέπει στην άλλη πλευρά, όπου μπορεί κανείς να καθίσει με ένα ποτήρι στο χέρι.
Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες έχουν αφαιρεθεί από χρώμα και έχουν καθαριστεί μέχρι να εμφανιστεί το "γυμνό" σκυρόδεμα. Οι υπερβολικά κατεστραμμένες περιοχές συμπληρώνονται με τσιμεντοκονία. Το δάπεδο έχει φινίρισμα πολυουρεθάνης σε απόχρωση κόκκινου κρασιού με άγρια υφή. Οι επισκέπτες έτσι μπορούν να επικεντρωθούν στη γευσιγνωσία χωρίς να ανησυχούν ότι θα χυθεί τίποτα.
Όλα τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα για μέτρηση από ατσάλι και ξύλο δρυός διαφόρων λεκέδων. Ένας γιγαντιαίος πολυέλαιος σε ελλειπτικό σχήμα κρέμεται πάνω από τη μπάρα, αποτελώντας μέρος της οπτικής ταυτότητας του οινοποιείου.
Οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε έναν μεγάλο πάγκο, ο οποίος ενσωματώνει ειδικά διαμορφωμένες λάμπες. Ο πάγκος έχει ένα πάνελ πίσω, το οποίο βελτιώνει την ακουστική άνεση του εσωτερικού. Στον απέναντι τοίχο υπάρχει ένα ράφι κρασιού. Η λεπτή κατασκευή αποτελείται από χαλύβδινες ράβδους τυλιγμένες με δερμάτινα λουριά.
Στο σαλόνι κυριαρχεί ένα μεγάλο τραπέζι και μια κυκλική ξύλινη οροφή που "κρύβει" ακουστικά πάνελ και ενσωματώνει το φωτισμό. Δείγματα εδάφους από συγκεκριμένους αμπελώνες του οινοποιείου "Reisten" εμφανίζονται στους τοίχους.

 

Το έργο αφορά στη διαμόρφωση των γραφείων στην Αθήνα της πολυεθνικής εταιρείας "Orfium" και βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο Καλύτερου Πρώτου Έργου Νέου Αρχιτέκτονα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2021. Η "Orfium" πρόκειται για μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία που ασχολείται με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής.
Στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να σχεδιαστεί ένας χώρος φιλικός, ευχάριστος και λειτουργικός για τους εργαζόμενους, με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ τους και την προτροπή στην ανάπτυξη της ομαδικότητας και της συνεργασίας.
Μεγάλη πρόκληση υπήρξε το γεγονός ότι οι εργασίες έγιναν με δεδομένο ότι το κέλυφος και τα βασικά στοιχεία του κτιρίου έπρεπε να παραμείνουν αδιάβλητα. Συνεπώς οι επεμβάσεις περιορίστηκαν στην εσωτερική διαρρύθμιση και στην επίπλωση των χώρων δημιουργώντας μια κατάσταση πλωτή μέσα σε ένα αυστηρό περίγραμμα.
Πρώτο στάδιο ήταν η κατανόηση της δομής και του τρόπου οργάνωσης της εταιρείας, και η μετάφραση αυτού του συστήματος σε χώρο. Έτσι προέκυψε και ο σχεδιασμός των γραφείων ανοιχτής διάταξης (open plan), έτσι ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι πηγές φυσικού φωτισμού και αερισμού του κελύφους. Νησίδες που φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες εργασίας, κατανέμονται ρυθμικά στο χώρο, με σεβασμό στη μορφή και στις χαράξεις του.
Η συνεργασία και η επικοινωνία προωθούνται μέσω των πολλαπλών μικρών ή μεγαλύτερων αιθουσών συνεδριάσεων, αλλά κυρίως μέσω του χώρου του αμφιθεάτρου. Στο χώρο αυτό, ο οποίος περιλαμβάνει, εκτός από το αμφιθέατρο, έναν οργανωμένο χώρο φαγητού, μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη και ένα τραπέζι ping-pong, μπορεί κανείς να συνδιαλλαγεί και να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τους συνεργάτες του. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού οι αρχιτέκτονες δανείστηκαν τη δυναμική του σχεδιασμού μιας πλατείας. Κυρίαρχο στοιχείο της "πλατείας" αυτής είναι το αμφιθέατρο, που λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης και παιχνιδιού. Δίπλα, μεγάλοι μοναστηριακοί πάγκοι φαγητού καλούν τους εργαζόμενους να φάνε μαζί, ενθαρρύνοντας έτσι το διάλογο και τη γνωριμία μεταξύ τους.
Καθώς τα γραφεία εκτείνονται σε τρία επίπεδα, υπάρχει μια σταδιακή μετάβαση, καθώς ανεβαίνει κανείς από τις πιο "εξωστρεφείς" χρήσεις της εταιρείας, σε αυτές που απευθύνονται αποκλειστικά στους εργαζόμενους της. Στο μεσαίο επίπεδο συναντάει κανείς την αίθουσα υποδοχής και αναμονής κοινού, απ’ όπου ο επισκέπτης καθοδηγείται στους ορόφους. Το τελευταίο επίπεδο είναι αποκλειστικά γραφειακός χώρος.
Η χρωματική παλέτα λειτουργεί ως σήμανση διαφορετικών ποιοτήτων. Το πράσινο χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως στους γραφειακούς χώρους, ενώ το πορτοκαλί εκεί όπου προτρέπεται η συνδιαλλαγή και αλληλεπίδραση. Ο χρωματικός αυτός κώδικας βοηθά στη γρήγορη προσαρμογή των εργαζομένων, καθώς πρόκειται για μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εταιρεία με ταχείες εναλλαγές και δυναμικές.

 

Το τζάκι κρέμεται από την οροφή και φαίνεται σαν να "επιπλέει" στο χώρο στο διαμέρισμα δύο επιπέδων του συγκροτήματος "The Metropole" στην Ουάσινγκτον.
Φωτογραφίες: Anice Hoachlander

Στο κτίριο γραφείων "The vibes" οι χώροι εργασίας λαμβάνουν φυσικό φως μέσω των προσόψεων με μπαμπού, μειώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής ακτινοβολίας και δημιουργώντας ζώνες προστασίας, γεγονός που βοηθά στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, του κλιματισμού και ωφελεί τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου μέσω της μείωσης των λειτουργικών εκπομπών άνθρακα.
Φωτογραφίες: Infinitive Architecture

Η εταιρεία Zeropixel Architects ιδρύθηκε τον Απρίλιο 2012 και ειδικεύεται στον τομέα του σχεδιασμού και της κατασκευής κατοικιών. Η υβριδική της μορφή και η ιδεολογία της ότι ο σχεδιασμός ενός έργου και η κατασκευή του είναι μία ολότητα, συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό, δημιουργώντας κτίρια με μοναδική αρχιτεκτονική και υψηλή ποιότητα κατασκευής.
Η αρχιτεκτονική προσέγγιση γίνεται μέσα από απλές και καθαρές γραμμές, δημιουργώντας κτίρια με ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα διαχρονικό design που χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα και εργονομία, εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και της μηχανικής, αποφεύγοντας κοστοβόρες κατασκευές αρχιτεκτονικού ενθουσιασμού.
Το όνομά μας:
Αντιλαμβανόμαστε το κτίριο σαν μία οθόνη που απεικονίζει τη ζωή των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτό. Ένα πάνελ που αποτελείται από pixels, τα οποία συνεργάζονται άρτια μεταξύ τους, ώστε να δώσουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Κάθε ένα από αυτά τα pixels, αντιστοιχεί σε κάθε ένα μέλος από την ομάδα μας. Κάθε ένας έχει ισάξιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Όλα τα pixels πρέπει να λειτουργούν άψογα χωρίς να λείπει κανένα.

Η επένδυση του κελύφους της νέας πτέρυγας του μουσείου πραγματοποιείται με αναρτημένες πλάκες ωχρού πωρόλιθου Έδεσσας, με οριζόντιο κάνναβο, τοποθετημένες εναλλάξ σε δύο ζώνες, διαφορετικού ύψους και επεξεργασίας της επιφάνειας. Οι φαρδιές ζώνες διαμορφώνονται από πλάκες διαστάσεων 106 x 225 (cm). Οι πλάκες έχουν πάχος 3 cm και ενισχύονται από την πίσω πλευρά με υαλόπλεγμα και ρητίνη, ενώ είναι εμποτισμένες με υλικό αδιαβροχοποίησης.
Λόγω του μεγάλου μεγέθους των πλακών, επιλέχθηκε σύστημα ανάρτησης με οδηγούς αλουμινίου, οι οποίοι υποστηρίζουν και συγκρατούν περιμετρικά τις πλάκες. Το σύστημα αποτελείται από τους κύριους ορθοστάτες, οι οποίοι στερεώνονται με κατάλληλα στηρίγματα στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου και στα μεταλλικά δικτυώματα του κελύφους, που σχεδιάστηκαν ειδικά για την παραλαβή των φορτίων της ορθομαρμάρωσης. Κατόπιν τοποθετείται ο δευτερεύων σκελετός από οριζόντιες τραβέρσες αλουμινίου, επάνω στις οποίες τοποθετούνται οι πλάκες. Τέλος, επάνω στις τραβέρσες προσαρμόζονται κατακόρυφα προφίλ για την πλευρική στήριξη των πλακών.
Η τελική επιφάνεια των πλακών έχει διαφορετική επεξεργασία, ανάλογα με τη θέση τους στην όψη. Οι φαρδιές πλάκες είναι στοκαρισμένες και γυαλισμένες με ματ τελείωμα, ενώ οι στενές πλάκες, ύψους 40 cm, αφήνονται αστοκάριστες και αγυάλιστες. Ως αρχιτεκτονικές χαράξεις, οι στενές πλάκες συνδυάζονται με συνεχείς γραμμικές εσοχές με φεγγίτες, οι οποίοι εισάγουν το φυσικό φως στους εκθεσιακούς χώρους.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Vikelas Architects

Τα κουφώματα σήμερα εκτός από τη συνήθη λειτουργία τους ως τα στοιχεία κελύφους κτιρίου, που παρέχουν αερισμό και φυσικό φωτισμό, λειτουργούν ως πολυδιάστατες επιφάνειες σε διάφορες τυπολογίες, που προσφέρουν πλήθος ενεργειακών χαρακτηριστικών, εξασφαλίζοντας συνθήκες ευεξίας και ασφάλειας στους χρήστες, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στη διαμόρφωση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα ενός κτιρίου.

Η κεντρική νησίδα της κουζίνας σχηματίζεται από δύο σκαλισμένους όγκους από σκυρόδεμα. Το σκυρόδεμα συνδυάζεται με την επένδυση του τοίχου από ψαμμίτη, χρησιμοποιώντας το πέτρωμα με σύγχρονο τρόπο.
Φωτογραφία: DR

 

Στις σουίτες "Peliva Nature & Suites" στο Πήλιο, το αποτύπωμα της φύσης διαπερνά το δομημένο χώρο με τα τοπικά υλικά να χρησιμοποιούνται σχεδόν στο σύνολο των κατασκευών. Οι πέτρινοι τοίχοι κατασκευασμένοι από την πέτρα του φυσικού εδάφους, οι πέργκολες και η εμφανής ξυλεία από καστανιά και λυγαριά, οι οροφές από καλαμωτή και πλεγμένες τριχιές, τα φυσικά φυτά, η ελιά, το στοιχείο του νερού, μεταφέρουν την αίσθηση της γης, τα αρώματα και τα χρώματα της φύσης με μια σύγχρονη αύρα ηρεμίας και χαλάρωσης.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σπύρου

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.