Πρόκειται για αστική οικοδομή με νεοκλασικές επιδράσεις, κτισμένη σε γωνιακό τεμάχιο με μεγάλη αυλή, η οποία αρχικά ήταν ιδιωτική κατοικία. Μετά την αποκατάστασή της, η οικοδομή στεγάζει τη βιβλιοθήκη και ορισμένα γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως της Λευκωσίας.
Η αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής περιλάμβανε την αλλαγή χρήσης και την ένταξή της στο ευρύτερο σύμπλεγμα των ανοικτών χώρων και γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Στις δύο πλευρές της αυλής, που συνορεύουν με δημόσιο δρόμο, η σχέση με τον αστικό ιστό διατηρείται αναλλοίωτη, ενώ από την κεντρική πλατεία του συμπλέγματος η οικοδομή και ο περιβάλλων της χώρος αποτελούν το επίκεντρο ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στη διατήρηση της τοπογραφίας της αυλής, των μαλακών επιφανειών και στη φύτευση. Περιμετρικά του κτιρίου πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές για επισκευή των λιθοδομών και κατασκευή ενισχύσεων και περιμετρικής αποστράγγισης.

APXITEKTONIKH MEΛETH/ EΠIBΛEΨH: ΕΛΕΝΑ ΣΟΦΙΑΝΟΥ, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
ΦΩTOΓPAΦIEΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΡΤΕΜΗΣ

2 ΝΕΑ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗ

3 ΝΕΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗ

 

Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να μεταφερθεί η φιλοσοφία και η ταυτότητα της εταιρίας σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας και ουσιαστικά να αποδοθεί το φυσικό περιβάλλον περιοχών παραγωγής όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία μέσα στο αστικό ιστό. Σε συνέχεια αυτού επιλέχθηκαν υλικά όπως φυσικές βαφές, κονιάματα επενδύσεων, φυσική ξυλεία και τεχνικές που αποδίδουν το ακατέργαστο και την πρώτη ύλη.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

 

Η σχεδιαστική ομάδα επέλεξε να διατηρήσει το λευκό και τις γραμμές τις κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, εμπνέοντας την αίσθηση της αρμονίας και της ηρεμίας μέσα από τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν όπως το καλάμι, η φυσική δρυς (παλαιωμένη και μη) και η καστανιά του Αγίου Όρους. Τα παραπάνω έρχεται να ενισχύσει η χρήση του θερμού φωτισμού και το επικρατούν μπλε της θάλασσας.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Βουμβάκης

 

Η εταιρεία "Νέα Οδός" ανέπτυξε το πρώτο πιλοτικό φωτοβολταϊκό πάρκο σε ανεκμετάλλευτα πρανή αυτοκινητοδρόμου στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο, αποτελείται από τέσσερις εγκαταστάσεις, συνολικής δυναμικότητας 102kWp. Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή είναι 153.000kWh και δύναται να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 245 σωμάτων οδοφωτισμού τεχνολογίας led για ένα ολόκληρο έτος. Παράλληλα διερευνώνται και άλλες κατάλληλες, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις εντός των έργων που διαχειρίζεται η εταιρεία, προκειμένου να υλοποιηθούν επιπλέον παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Η εν λόγω δράση επιχειρεί να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών του έργου με καθαρή πράσινη ενέργεια από τον ήλιο, ενώ αποτελεί μια ακόμα ενέργεια μετατροπής της Ιόνιάς Οδού στον πλέον "πράσινο" αυτοκινητόδρομο της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιόνια Οδός, είναι ο μόνος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που προσφέρει τη δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, σε όλο το μήκος του, σε όλους τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.), σχεδόν ανά 30 χιλιόμετρα, με τον κάθε φορτιστή να έχει τη δυνατότητα φόρτισης έως και 3 οχημάτων ταυτόχρονα.

 

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών ξεκινά η υλοποίηση δύο μεγάλων έργων -συνολικού προϋπολογισμού 1,49 εκατ. ευρώ- που αφορούν τη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα δημοτικά κτίρια, τα οποία θα μετατραπούν σε φυτώρια αρωματικών φυτών, και τη δημιουργία του Πάρκου των Ήχων, το οποίο θα είναι μια πρωτοποριακή πρόταση αναψυχής και εκπαίδευσης.
Η δημιουργία των πράσινων δωμάτων αφορά τις ταράτσες τεσσάρων δημοτικών κτιρίων (Πολιτιστικό Κέντρο και Τεχνική Υπηρεσία Συκεών, Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης και Κοινωνικές Υπηρεσίες Ευαγγελίστριας Αγ. Παύλου). Συνολικά, θα καλυφθεί επιφάνεια 930 m2 με τη φύτευση 11.500 αρωματικών φυτών. Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος σε πυκνοδομημένες περιοχές του δήμου, αλλά και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις δυνατότητες αύξησης της φυτοκάλυψης στον αστικό χώρο.
Στο Πάρκο των Ήχων θα φυτευτούν νέα δένδρα, θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά, ενώ θα εγκατασταθούν και τέσσερα μουσικά όργανα. Την εικόνα θα συμπληρώνει ένα σιντριβάνι με παγκάκια, πέργκολες και ειδικούς διαδρόμους.
Μεταξύ του χώρου πρασίνου - Πάρκου των Ήχων και του οδοστρώματος της οδού Μεσολογγίου θα γίνει διάνοιξη της οδού και κατασκευή πεζοδρομίου, με πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων με εσωτερικό διάδρομο κίνησης.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της μεγαλύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης στη χώρα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", με την προκήρυξη των διαγωνισμών από το Τ.Ε.Ε. για τη σύνταξη μελετών των πέντε πρώτων ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (Ε.Π.Σ.), τα οποία αφορούν τους δήμους:
• Μινώα Πεδιάδας
• Θήρας
• Μυκόνου
• Περιφερειακής ενότητας Ηλείας
• Κορινθίων και Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων.
Αποτελεί ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα , έτσι ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα σύγχρονο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό με όρους, κανόνες και ασφάλεια δικαίου. Αυτό το εθνικό στοίχημα αποτελεί ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα, διότι δεν έχει προϋπάρξει ποτέ στο παρελθόν στην Ελλάδα να υλοποιείται παράλληλος πολεοδομικός- χωροταξικός σχεδιασμός για πάνω από το 70% της επικράτειας.
Στόχος είναι η διασφάλιση της πραγματοποίησης των έργων που σχεδιάζονται, αλλά και των περιουσιών των πολιτών, γνωρίζοντας πλέον ξεκάθαρα τι και πού επιτρέπεται να οικοδομηθεί, ενώ παράλληλα οι επενδυτές να μην αποθαρρύνονται να επενδύσουν. Ακόμη, μέσω του προγράμματος, δύναται να επιτευχθεί η θωράκιση του περιβάλλοντος, στις συνθήκες κλιματικής κρίσης που επικρατούν. Οι διαγωνισμοί εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης, συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός αφορά την πλέον αναπτυσσόμενη εταιρεία τηλεπικοινωνιών "Oppo", η οποία αποτελεί αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας έξυπνων κινητών τηλεφώνων της Κίνας. Η εγκατάσταση των νέων κεντρικών γραφείων έρευνας και ανάπτυξης –με την ονομασία "O-Tower"- στη μελλοντική επιστημονική τεχνόπολη του Hangzhou αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δέσμευση του προϊόντος για συνεχή εξέλιξη και καινοτόμα παρουσία, σε μια προσπάθεια επίτευξης της τελειότητας.

Τοποθετημένο σε περίοπτη τοποθεσία στην καρδιά της συνοικίας Yuhang στον κόμβο καινοτομίας του Hangzhou το κτίριο βρίσκεται ανάμεσα σε μια φυσική λίμνη, ένα αστικό κέντρο και ένα πάρκο 10.000 m2. Το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο BIG επανασχεδίασε τους παραδοσιακούς χώρους γραφείων και βελτιστοποίησε τους δυναμικούς χώρους εργασίας της εταιρείας δημιουργώντας ένα κυλινδρικό κτίριο, με συμπαγείς αλλά ευέλικτες κατόψεις.

Μία σειρά χώρων, τριπλού ύψους, με διασυνδεδεμένες βεράντες κάτω από την κεκλιμένη οροφή θα παρέχουν εύκολη συνδεσιμότητα μεταξύ των ορόφων, ενώ θα ακολουθούν τις αρχές βιοφιλικού σχεδιασμού. Για τη μεγιστοποίηση της ηλιακής έκθεσης και την παροχή πανοραμικής θέας της πόλης, το νότιο άκρο του κτιρίου ωθήθηκε προς τα κάτω. Αυτή η μοναδική γεωμετρία, του επέτρεψε να "αυτοσκιάζεται", μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και μεγιστοποιώντας το φυσικό φως της ημέρας. Η διαμόρφωση της πρόσοψης με προσαρμοστικές περσίδες, προσανατολισμένες σε σχέση με τη θέση του ήλιου, παρέχει σημαντική εξοικονόμηση ψυκτικών φορτίων, ενώ συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία ενός κτιρίου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην καρδιά του "O-Tower", μία δημόσια προσβάσιμη αυλή θα αποτελεί τον αστικό πόλο έλξης για την πόλη, θολώνοντας τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Το ισόγειο μεταμορφώνεται σε ένα καταπράσινο τοπίο και εκτείνεται μέχρι την προκυμαία.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εκφράζει την αποστολή της "Oppo" για διαρκή αναβάθμιση του βαθμού ποιότητας ζωής μέσω της τεχνολογίας, με στόχο το γενικό όραμα να αποτελεί μία από τις πλέον βιώσιμες εταιρείες, η οποία θα συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο. Το μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον της επιχειρεί να είναι βιώσιμο σε μία τριπλή βάση, οικονομικά, οικολογικά και κοινωνικά.

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ

Στο άρθρο χαρτογραφούνται οι πόροι και οι ανάγκες και παρουσιάζονται τεχνικές λύσεις για την ύδρευση κοινοτήτων, οικιστικών συγκροτημάτων και κατοικιών.

 

 

Οι κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις “Piedras Bayas Beachcamp” στην παράκτια ζώνη της έρημου Ατακάμα της βόρεια Χιλής αποτελούν πρότυπο βιώσιμης τουριστικής μονάδας. Η στρατηγική των ελαφρών, ευέλικτων κατασκευών σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση τοπικών υλικών, μη μολυσματικών συστημάτων υγιεινής και "πράσινης" ενέργειας, συντελούν στο χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων και στη διατήρηση του παρθένου τοπίου.
Η παράκτια ζώνη της ερημικής τοποθεσίας, όπου τοποθετήθηκαν οι τουριστικές εγκαταστάσεις αποτελεί ένα φυσικό οικοσύστημα που έχει επηρεαστεί ελάχιστα από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η περιοχή προσελκύει συνεχώς επισκέπτες χάρη στον ορυκτό της πλούτο και στη δυνατότητα για αστρονομική παρατήρηση λόγω του υψόμετρου και των ευνοϊκών καιρικών συνθήκων που επικρατούν.
Σεβόμενη τις ιδιαιτερότητες της τοποθεσίας, η ομάδα μελέτης αποφάσισε να μην ανεγείρει ένα μεγάλο κτιριακό όγκο που θα διατάρασσε την ισορροπία του οικοσυστήματος, αλλά μικρές κατασκευές, συνδεδεμένες μεταξύ τους με ξύλινα μονοπάτια. Κατασκευαστήκαν έτσι τρεις ανεξάρτητες μονάδες δωμάτιων και μια κεντρική εγκατάσταση με κοινόχρηστες χρήσεις.
Η κεντρικός μονάδα φιλοξενεί εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης των ενοίκων, όπως καθιστικό, κουζίνα, γραφείο, αλλά και χώρους διαμονής για το προσωπικό, βοηθητικούς χώρους και μπάνια. Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται με μια εξωτερική κοινόχρηστη τραπεζαρία με θέα στη θάλασσα, ενώ πλησίον δημιουργήθηκε και ένας χώρος στάθμευσης οχημάτων.
Τα δωμάτια έχουν τη μορφή γεωδαιτικών θόλων από PVC και κατασκευάστηκαν επάνω σε ανυψωμένες ξύλινες πλατφόρμες. Είναι πλήρως εξοπλισμένα, διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο και έχουν απεριόριστη θέα προς τον ωκεανό. Προκειμένου να διατηρηθεί η ιδιωτικότητα, οι θόλοι τοποθετήθηκαν σε απόσταση 50 μέτρων μεταξύ τους, κάτι που επιτρέπει παράλληλα και την πιο ομαλή ενσωμάτωση των κατασκευών στο τοπίο.
Η κατασκευή των κτιρίων είναι εμπνευσμένη από την τοπική αρχιτεκτονική κοντινών οικισμών, η οποία βασίζεται στη χρήση ενός ξύλινου σκελετού ντυμένου με δέρμα ή με ένα είδος καλαμωτής για προστασία και σκίαση. Έτσι, οι αρχιτέκτονες χρησιμοποιήσαν για αυτά τα οικολογικά τουριστικά καταλύματα τοπικά και φυσικά υλικά, όπως ξύλο, ύφασμα και δύο είδη ενδημικών θάμνων, που χάρη στη μεγάλη τους αντοχή, είναι κατάλληλα για την εξωτερική επένδυση των κτιρίων ως ηλιοπροστασία.
Για τη θεμελίωση των κτισμάτων, που έγινε χωρίς τη χρήση τσιμέντου, τοποθετήθηκαν ξύλινα υποστυλώματα σε βάθος ένα μέτρο κάτω από την άμμο και συμπιέστηκαν με θαλασσινό νερό για να σταθεροποιηθούν. Χάρη στον τρόπο κατασκευής, που περιορίστηκε στην ελάχιστη δυνατή παρέμβαση, οι κτιριακές μονάδες μπορούν να απομακρυνθούν, αποκαθιστώντας πλήρως το φυσικό τοπίο.

 

Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων, με στόχο το σχεδιασμό ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις ανάγκες του νέου χρήστη.
Αναφορικά με τη λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίζεται με ενοποίηση του βασικού χώρου εργασίας (openspace) και τη χρήση κλειστών χώρων αποκλειστικά για τα στελέχη της εταιρείας. Στο νέο σχεδιασμό τοποθετούνται διαδοχικά η υποδοχή και έπειτα ο χώρος εργασίας, ενώ περιμετρικά αναπτύσσονται τα διευθυντικά γραφεία, τα γραφεία στελεχών και οι χώροι συναντήσεων - συνεδριάσεων.
Πρωτεύων στόχος κατά το σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα, που να αυξάνουν την παραγωγικότητα και να βελτιώνουν την παραμονή του χρήστη σε αυτούς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα υλικά και στο φωτισμό. Για το χώρο της υποδοχής σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα μεγάλο έπιπλο, που "καδράρεται" από μία ξύλινη επένδυση στην πλάτη του, η οποία φέρει το λογότυπο της εταιρείας. Επιπλέον το πράσινο στοιχείο τονίστηκε με τη χρήση του polar moss, που συνάδει με τις οικολογικές ανησυχίες και τη φιλοσοφία "wealthy living" της εταιρείας. To δάπεδο, το οποίο παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο σχεδιασμό επενδύεται με βινυλικά πλακίδια και αναπτύσσεται με χρωματικές διαβαθμίσεις. Στο χώρο εργασίας η αλλαγή στο χρώμα του δαπέδου μαζί με χαμηλά διαχωριστικά βαμμένα σε παλέτα χρωμάτων της εταιρείας θέτουν τα όρια κίνησης και εργασίας. Έπιπλα σε λιτές γεωμετρίες, πράσινα στοιχεία και κρεμαστές ηχο-απορροφητικές κατασκευές συνθέτουν ένα ροϊκό σύνολο και ταυτόχρονα επιμερισμένες ενότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών. Στους χώρους συνεδριάσεων και στα κλειστά γραφεία, δάπεδα σε απόδοση ξύλου σηματοδοτούν τη βαρύτητα του χώρου.
Ηχοαπορροφητικές κατασκευές, μικρότερα και μεγαλύτερα τραπέζια συναντήσεων και επενδύσεις στους τοίχους διαμορφώνουν κάθε φορά μία διαφορετική εικόνα. Κρυστάλλινα διαχωριστικά τοποθετούνται στις εσωτερικές όψεις όλων των περιμετρικών γραφείων, προσφέροντας φυσικό φωτισμό στα γραφεία, που είναι τοποθετημένα κεντρικά.
Στο χώρο της τραπεζαρίας κυριαρχεί μία σπιτική αίσθηση με σκοπό την ξεκούραση των εργαζομένων κατά το διάλλειμά τους.
Καθαρές φόρμες, ποιοτικός φωτισμός, υλικά υψηλής αισθητικής και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές συνθέτουν το περιβάλλον ενός πολυτελούς χώρου εργασίας, όπως ήταν το ζητούμενο και από τον ιδιοκτήτη εξαρχής.

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.