Ηλιακά πετάσματα από γεωργικά απορρίμματα
Ο φοιτητής μηχανικής Carvey Ehren Maigue είναι το μυαλό πίσω από το σύστημα "AuReus", χάρη στο οποίο υποπαράγωγα καλλιεργειών παράγουν καθαρή ενέργεια από το υπεριώδες φως. Το "AuReus" είναι εμπνευσμένο από το ουράνιο φαινόμενο σέλας, από το οποίο πήρε και το όνομά του. Στη φύση τα φωτεινά σωματίδια της ατμόσφαιρας απορροφούν σωματίδια υψηλής ενέργειας, όπως υπεριώδεις ακτίνες ή ακτίνες γ και τις εκπέμπουν εκ νέου ως ορατό φως.
Παρομοίως, το σύστημα χρησιμοποιεί φωτεινά σωματίδια που προέρχονται από απόβλητα αγροτικών καλλιεργειών για να απορροφήσει υπεριώδες φως που κατόπιν μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια.
Η αφαίρεση των σωματιδίων από φρούτα και λαχανικά γίνεται μέσω μιας διαδικασίας σύνθλιψης και εξαγωγής των χυμών τους, οι οποίοι ακολούθως φιλτράρονται και αποστάζονται.
Τα σωματίδια που εξάγονται συνδυάζονται με ρητίνη, δημιουργώντας ένα υπόστρωμα που χυτεύεται σε επενδύσεις και τοποθετείται σε τοίχους ή στο διάκενο διπλών υαλοπινάκων.
Με τη βοήθεια αυτών των σωματιδίων το υπεριώδες φως μετατρέπεται σε ορατό και οδηγείται στις άκρες του πετάσματος. Από εκεί συλλέγεται και μετασχηματίζεται σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω τυπικών φωτοβολταϊκών κυψελών, που βρίσκονται στο εξωτερικό τμήμα της επένδυσης. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί αμέσως είτε να αποθηκευτεί.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ηλιακά πετάσματα, που απαιτούν άμεση ηλιακή ακτινοβολία για να λειτουργήσουν καθώς βασίζονται στο ορατό φως, το ημιδιαφανές υλικό "AuReus" συλλέγει ενέργεια από το υπεριώδες φως, ακόμη και όταν έχει συννεφιά. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζει μια απόδοση γύρω στο 50%, πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις τυπικές ηλιακές διατάξεις, που κυμαίνονται γύρω στο 15% - 22%.
Παράλληλα, το σύστημα αναζητά βιώσιμες λύσεις στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, μιας και οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τοπικούς αγρότες στις Φιλιππίνες, που επλήγησαν σοβαρά από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Η τεχνολογία βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο αειφορίας του "James Dyson Award 2020". Το πείραμα συνεχίζεται με την προσπάθεια μετατροπής του υποστρώματος σε νήματα για τον σχηματισμό υφασμάτων, τα οποία θα μπορούν να προσαρτηθούν σε οχήματα και αεροσκάφη.
ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR
https://ktirio.gr/el/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1#sigProId05f653578b