Από τις συνολικά 500 υποψηφιότητες προκρίθηκαν 40 έργα για το βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική Mies Van Der Rohe 2022. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία ελληνική υποψηφιότητα, το ξενοδοχείο "Δεξαμενές" στην Πελοπόννησο του αρχιτεκτονικού γραφείου k-studio, το μοναδικό έργο από τον τομέα της φιλοξενίας που πέρασε στα 40. Στις 16 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθούν οι τελικές πέντε υποψηφιότητες. Τα μέλη της Επιτροπής θα βρεθούν σε αυτά τα πέντε σημεία, όπου θα μιλήσουν και με τους χρήστες και με τους αρχιτέκτονες και στην συνέχεια θα γίνει η επιλογή του πρώτου αρχιτεκτονικού γραφείου και του ανερχόμενου γραφείου. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάιο σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη.
Φωτογραφίες: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann Photography

Ο αρχικός χώρος του οδοντιατρείου καταλάμβανε 50 m2 και αποτελούνταν από έναν μικρό χώρο υποδοχής και τον ενιαίο χώρο της οδοντιατρικής έδρας και του εργαστήριου.
Η επέκταση του οδοντιατρείου επιτεύχθηκε με την προσθήκη ενός χώρου 30 m2 στο υφιστάμενο τμήμα, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες μιας δεύτερης οδοντιατρικής έδρας και ενός μικρού χώρου σεμιναρίων. Ο περιορισμένος χώρος και το ακανόνιστο σχήμα της κάτοψης οδήγησαν σε συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις, που στόχευαν στην πλήρη εκμετάλλευση των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων αλλά και στην αναβάθμιση του υπάρχοντος.
Ο χώρος αναμονής και υποδοχής επεκτάθηκε και χωροθετήθηκε κεντρικά της νέας κάτοψης αποτελώντας τον τροφοδότη των δύο εδρών οι οποίες χωροθετούνται εκατέρωθεν αυτού. Στα δεξιά η προυπάρχουσα με το εργαστήριο και αριστερά η νέα έδρα με το χώρο γραφείου – σεμιναρίων και ένα μικρό wc.
Ημιδιαφανή γυάλινα χωρίσματα επιλέχτηκαν για την οριοθέτηση των δύο εδρών επιτυγχάνοντας παράλληλα την αίσθηση ενός ενιαίου αλλά και ιδιωτικού χώρου. Το στοιχείο του πάγκου υποδοχής που προκύπτει μέσα από τις νέες επεμβάσεις, αν και άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτές, ξεχωρίζει λόγω του καμπυλόμορφου σχήματός του που προσδίδει στον χώρο κίνηση και πλαστικότητα.
Αντίστοιχα, η επιλογή των λευκών τόνων σε όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία της μελέτης, επιτρέπουν στο χώρο να μεταβάλλεται σύμφωνα με τις εναλλαγές τόσο του φυσικού όσο και του τεχνητού φωτισμού (θερμό - ψυχρό, σκοτεινό - φωτεινό).

 

Ο χώρος, ένα τυπικό, δίχωρο διαμέρισμα ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμβαδού 40 m2, λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα επίσης σαν ιατρείο ΩΡΛ. Η νέα ιατρός ωστόσο επιθυμούσε έναν πλήρως ανανεωμένο και ευχάριστο χώρο, με σύγχρονο εξοπλισμό και αισθητική.
Η οργάνωση - φιλοξενία του εξοπλισμού του ιατρείου αποτέλεσε την αφορμή για τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό του χώρου ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το κάθε τετραγωνικό μέτρο με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.
Ένα ημιδιαφανές τεθλασμένο ηχομονωτικό διαχωριστικό, αποτέλεσε το νέο όριο μεταξύ του χώρου εισόδου - αναμονής και του εξεταστηρίου - γραφείου, διαμορφώνοντας και διαφοροποιώντας επιμέρους ενότητες: χολ εισόδου, reception, καθιστικό αναμονής, χώρο εξεταστικού κρεβατιού, μικρό χώρο πλύσης εργαλείων, θάλαμο ακοολογικών ελέγχων, μικρή αποθήκη. Η γεωμετρία του διαχωριστικού “παρέσυρε” και τα υπόλοιπα όρια των χώρων, αναιρώντας “κεντρικότητες” και ιεραρχήσεις και προσφέροντας πολλαπλές οπτικές φυγές.
Οι διαφανείς ζώνες, χαμηλά και ψηλά στο διαχωριστικό όριο , σε συνδυασμό με το χειρισμό του φωτισμού με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των οροφών, επιτρέπουν μακρύτερες διαδρομές στο βλέμμα , μεγεθύνοντας τον χώρο οπτικά.
Οι λευκές κατακόρυφες περσίδες σκίασης διαμορφώνουν ένα ενιαίο στοιχείο που ενοποιεί οπτικά τους δύο κύριους χώρους του ιατρείου. Μεγάλων διαστάσεων πλακίδια σε θερμή γκρίζα απόχρωση εφαρμόσθηκαν στο δάπεδο, το μπάνιο, στο διαχωριστικό της reception και σαν επένδυση στο γραφείο της ιατρού, επιχειρώντας, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ήπια χρωματική παλέτα να μειώσουν την οπτική όχληση των διαφόρων και διαφορετικών στοιχείων του μικρών διαστάσεων χώρου. Η custom επίπλωση υπάκουσε στη νέα γεωμετρία και ύφος, με κυρίαρχο στοιχείο τον καναπέ της αναμονής που διαφοροποιείται με το βαθύ μπλε χρώμα του.

 

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων επηρεάζει αμέσως τους χρήστες, με την επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

 

Η μονοκατοικία βρίσκεται σε ένα δρόμο με μεγάλη κλίση στην Εκάλη. Διατάσσεται σε σχήμα Γ, περικλείοντας μια κεντρική αυλή, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η κατοικία να "ανοίγεται" στο θεωρούμενο καλό προσανατολισμό. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που διαμορφώνουν τους χώρους χαρακτηρίζονται από τη σαφή τους γεωμετρία και το ικανό τους μέγεθος. Οι επί μέρους συνθετικές επιλογές αναδεικνύουν τη μονολιθικότητα των αρχιτεκτονικών στοιχείων. Σ' αυτή τη λογική κατασκευάστηκε και το τζάκι του καθιστικού, το οποίο δημιουργεί έναν ενιαίο κατακόρυφο όγκο σκυροδέματος, που διαπερνά τους ορόφους εξωτερικά, ενώ εσωτερικά μοιάζει να εδράζεται στον ξύλινο αναβαθμό, που δημιουργήθηκε περιμετρικά του καθιστικού. Η καμινάδα του επενδύθηκε με pietra Toscana και η πλάτη του με πυρόπλακες, βαμμένες μαύρες.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: ISV ARCHITECTS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΜΟΥΓΙΑΚΟΣ

6 16

 

Η εξοχική αυτή μονοκατοικία στο βόρειο τμήμα της Κέρκυρας βρίσκεται μέσα στον εκτεταμένο ελαιώνα της περιοχής, κοντά στη θάλασσα. Το οικόπεδο είναι επίμηκες, με διαπλάτυνση στο πρώτο, ψηλότερο τμήμα του, κοντά στο δρόμο και συνεπώς στην είσοδό του, όπου και τοποθετούνται τα κτίσματα. Το σχήμα του οικοπέδου και το άνοιγμα προς τη θέα του ελαιώνα, οδήγησαν στην αναγκαστική σχεδόν τοποθέτησή του σε αυτό το διαπλατυμένο τμήμα του. Η αρχιτεκτονική ιδέα για τη σύνθεση ενός συμπλέγματος κτιρίων, με αφετηρία την αρχετυπική δομή των αγροικιών, με κύρια και βοηθητικά κτίρια γύρω από μία περίκλειστη αυλή, ψηλούς μαντρότοιχους, σε συνδυασμό με μορφολογικά στοιχεία της Κέρκυρας προκύπτει από την πρόθεση σχεδιασμού ενός οικήματος που ανήκει στον τόπο.
Το σύμπλεγμα αποτελείται από το κυρίως πέτρινο κεντρικό κτίσμα διπλού ύψους, με δίρριχτη εμφανή στέγη, που περιλαμβάνει το καθιστικό, την ανοιχτή κουζίνα και το χώρο φαγητού, από ένα διώροφο κτίσμα, που περιλαμβάνει υπνοδωμάτια, και ένα ανεξάρτητο ισόγειο κτίσμα που φιλοξενεί τον ξενώνα. Η σχέση των τριών κτιρίων ορίζεται από την ορθοκανονική σχέση των δύο, του κτίσματος των δωματίων και του κεντρικού με τους χώρους διημέρευσης, τα οποία ενώνονται με ένα λαιμό εισόδου, ενώ ο ξενώνας είναι στραμμένος σε σχέση με τα δύο, για λόγους ιδιωτικότητας, ενώ η στροφή και η απόσταση αφήνει πέρασμα από την πίσω, περίκλειστη αυλή προς τους υπαίθριους χώρους μπροστά στην κατοικία και στην πισίνα.
Η πίσω αυλή ουσιαστικά είναι η καρδιά του οικήματος, μέσω της οποίας γίνεται η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στάθμευσης και εισόδου, ενώ η χωροθέτηση μιας πέργκολας προσφέρει ένα χώρο προστατευμένο για εξωτερική μαγειρική και φαγητό. Παράλληλα στη μεγάλη όψη του συγκροτήματος τοποθετείται μια επιμήκης ραδεινή πισίνα κολύμβησης, χρωματισμένη σε υποπράσινο τόνο.
Τα υλικά της κατοικίας είναι η πέτρα στη δόμηση και στη δαπεδόστρωση, ο χρωματιστός σοβάς, η ξύλινη στέγη, τα ταμπλαδωτά ξύλινα κουφώματα και ένα δάπεδο μωσαϊκού με ψηφίδες στα χρώματα της γης.

Το J-House βρίσκεται σε μία ημιαστική γειτονιά της Λάρνακας, η οποία γειτνιάζει με οδικό δίκτυο με έντονη κυκλοφοριακή ροή. Η βασική συνθετική πρόταση είναι η δημιουργία μίας εσωστρεφούς κατοικίας, η οποία περιορίζει την ανεπιθύμητη οπτική και ηχητική επαφή με το θορυβώδες αστικό τοπίο, που την περιβάλλει. Ο τύπος "J", ο οποίος επιλέχθηκε ως βασική τυπολογία της κάτοψης, προωθεί την οργανωτική λειτουργία του χώρου με σκληρά όρια προς τα έξω και διαμπερή, διάτρητα όρια προς τον εσωτερικό χώρο. Ενώ οι οπτικές φυγές περιορίζονται στον ιδιωτικό χώρο της κατοικίας, οι αρχιτεκτονικές χειρονομίες του σχεδιασμού δημιουργούν νέα οπτικά ερεθίσματα μέσα από το συνεχές παιχνίδι του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
Η είσοδος της κατοικίας βρίσκεται στη βορεινή όψη, σε πλάγια θέση, επενδυμένη με το υλικό της τοιχοποιίας. Στο ισόγειο, οι χώροι διημέρευσης, κουζίνα και τραπεζαρία, προσανατολίζονται σε ένα μεγάλο εσωτερικό κήπο. Ο χώρος του καθιστικού, με διπλό ύψος, ενισχύει τις οπτικές φυγές στα δύο κυρίαρχα επίπεδα της κατοικίας το ισόγειο και το πρώτο όροφο. Τα μεγάλα ανοίγματα εντείνουν την οπτική σύνδεση με το διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, διαλύοντας τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Οι εξωτερικοί χώροι αποτελούνται από μεγάλες καλυμμένες και ακάλυπτες βεράντες, εξωτερικό καθιστικό με εστία φωτιάς και εξωτερική κουζίνα με χώρο ψησταριάς.
Οι βοηθητικοί χώροι της κατοικίας μαζί με το χώρο στάθμευσης βρίσκονται σε ένα τρίτο επίπεδο, στο υπόγειο. Υπνοδωμάτια με ιδιωτικούς υγρούς χώρους υγιεινής και γραφειακός χώρος βρίσκονται στον όροφο. Όλα τα δωμάτια του ορόφου παρέχουν απρόσκοπτη θέα στην εσωτερική αυλή και σε συνδυασμό με το νότιο προσανατολισμό προσφέρουν επαρκή φυσικό φωτισμό σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατευθυντικότητα του φωτός ελέγχεται με εξωτερικά συρόμενα ξύλινα σκιάστρα.
Τα γήινα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, το υδάτινο στοιχείο της κολυμβητικής δεξαμενής, η έντονη βλάστηση, ο σχεδιασμός της σταθερής επίπλωσης, η επιλογή της κινητής επίπλωσης συμβάλουν στην αντίληψη ενός ενιαίου χώρου.

Ενεργειακή απόδοση
Το κτίριο κατατάσσεται στην ενεργειακή κατηγορία Α' λόγω των προδιαγραφόμενων θερμομονωτικών υλικών και των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που έχουν εγκατασταθεί. Συγκεκριμένα έχει χρησιμοποιηθεί σύστημα θερμοπρόσοψης σε ολόκληρο το κέλυφος του κτιρίου, στις κατακόρυφες επιφάνειες και στην οροφή. Στα ανοίγματα έχουν τοποθετηθεί κουφώματα αλουμινίου θερμομονωτικά και ενεργειακό γυαλί AGC Energy_N. Στα κουφώματα με νότιο προσανατολισμό έχουν τοποθετηθεί υβριδικά συρόμενα σκιάστρα αλουμινίου / ξύλου, ώστε να ανακλάται η ανεπιθύμητη ηλιακή ακτινοβολία κατά τις μεσημεριανές ώρες των θερινών μηνών. Επίσης ο αέρας που εγκλωβίζεται μεταξύ των σκιάστρων και του υαλοπίνακα αποτελεί ένα τρίτο θερμομονωτικό στρώμα.
Η κολυμβητική δεξαμενή, με την εξάτμιση των υδρατμών, αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο δροσισμού για τους εξωτερικούς καθιστικούς χώρους. Στην οροφή έχει τοποθετηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ικανότητα παραγωγής 91 kWh/m²/yr.

 

Η επωνυμία COO φέρει τον χαρακτηρισμό "Sociatel", ο οποίος εμπεριέχει τρία δομικά στοιχεία. Αυτά είναι η διαμονή (Stay), το φαγητό (Eat) και η επικοινωνία (Coo Connect).
Η έμπνευση προήλθε από την εμφάνιση των "millennial" περιηγητών. Αυτοί δεν αντιμετωπίζουν το ταξίδι ως μια παθητική κατάσταση, επιζητώντας απλώς ελεύθερο χρόνο, αλλά ως μια ουσιαστική απόδραση, μια ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο που επισκέπτονται και να αποκτήσουν αυθεντικές εμπειρίες. Λατρεύουν την αυθεντικότητα, είναι ψηφιακά ενημερωμένοι και μονίμως συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Το COO από την άλλη μεριά, είναι μια φυσική και ψηφιακή εμπειρία, που αιχμαλωτίζει τα παραπάνω, με αποτέλεσμα η δομή του να συνοψίζεται στα εξής τρία σημεία - κλειδιά: Glocal (global +local / παγκόσμιος + τοπικός), Social (κοινωνικός), Playful (παιχνιδιάρικος). Αυτά εφαρμόζονται σε όλη την εμπειρία COO από το σχεδιασμό των χώρων, την ιστοσελίδα, το μενού, τα γραφιστικά, μέχρι και την επιλογή της γειτονιάς.
Stay
Η γειτονιά Tiong Bahru ενσαρκώνει το βασικό συστατικό της τοπικής εμπειρίας, καθώς είναι γνωστή για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Ο σχεδιασμός εμπνέεται από το πνεύμα και τις αναμνήσεις αυτής της γειτονιάς. Πιο συγκεκριμένα, οι τοίχοι και η οροφή στο χώρο υποδοχής και στο bistro καλύπτονται έντεχνα με διασκεδαστικά γραφικά που διηγούνται την ιστορία της Tiong Bahru. Οι κοινόχρηστοι χώροι στους ορόφους αποπνέουν επίσης μια ισχυρή διάθεση για παιχνίδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γραπτοί κανόνες συγκατοίκησης και τα πνευματώδη εικονίδια στους διαδρόμους και στα μπάνια.
Πιστή στην προσέγγιση του σχεδιασμού COO, η εντυπωσιακή είσοδος πλαισιώνεται από μεταλλικό πλέγμα, θυμίζοντας τις μεταλλικές πύλες των παλαιών οικισμών γύρω από την περιοχή, ενώ στην οροφή στον χώρο του bistro, βρίσκει κανείς ένα κομμάτι τέχνης από νέον που σχηματίζει έναν αφηρημένο χάρτη της γειτονιάς. Τέλος, οι συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους και πλάτους της θέσης COO εμφανίζονται πίσω από το χώρο υποδοχής με καλλιγραφικά γραφικών νέον.
Eat
Στην καρδιά του COO βρίσκεται το bistro. Σχεδιασμένο ως ο κύριος κοινωνικός χώρος, περιλαμβάνει επίσης μια ιδιωτική γωνία όπου οι επισκέπτες του ξενώνα απολαμβάνουν το πρωινό τους, δουλεύουν ή απλώς χαζεύουν. Χρησιμοποιώντας το ίδιο μεταλλικό πλέγμα με αυτό της εισόδου, οι ιδιωτικές και οι κοινόχρηστες περιοχές του bistro διαχωρίζονται διατηρώντας τη ροή του χώρου.
Connect
Το COO connect είναι ένα ενδιαφέρον εργαλείο που διατίθεται στους επισκέπτες όταν κάνουν κράτηση. Από τη στιγμή που ένας επισκέπτης κλείνει τη διαμονή του, μπορεί να δημιουργεί ένα προσωπικό προφίλ βασισμένο στα ενδιαφέροντά του και να συνδέεται στην πλατφόρμα Coo Connect. Αυτό του επιτρέπει να συνομιλεί με άλλους επισκέπτες, που θα διαμείνουν στο χώρο την ίδια χρονική περίοδο με αυτόν και, εάν το επιθυμεί, να εξερευνήσει την πόλη με παρέα.

 

Το "Mozaic Bar" αποτελεί ένα μωσαϊκό διαφορετικών υλικών, υφών και χρωμάτων, τα οποία διατηρώντας τις αντιθέσεις τους, δένουν σε ένα αρμονικό σύνολο. Κεντρικό στοιχείο του χώρου αποτελεί το μπαρ σε σχήμα τραπεζίου, που σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του δαπέδου ανατρέπει την ορθοκανονικότητα του κτιρίου. Πάνω σε αυτό το κεντρικό στοιχείο εναλλάσσονται μάρμαρο, ξύλο και μέταλλο, δημιουργώντας ένα παιχνίδι πτυχώσεων και χρωματισμών. Κομμάτια μαύρου και λευκού μαρμάρου, καθώς και ξύλου, σχηματίζουν στο δάπεδο μία διαγώνιο, που ενώνει την είσοδο του μπαρ με την είσοδο στο πατάρι.
Οι καμάρες που πλαισιώνουν την είσοδο στο πατάρι, όπως και οι κολώνες, ντύνονται με γκρίζο μωσαϊκό, το οποίο "γλιστρά" στο δάπεδο, ενοποιώντας τα διαφορετικά υλικά που το αποτελούν. Τα ανοίγματα στην όψη του παταριού, με το ιδιαίτερο σχήμα και το έντονο μπορντό στίγμα τους, έρχονται να ανατρέψουν το κλασικό της μοτίβο. Τέλος, το βελούδινο καθιστικό με τους γήινους τόνους, το ξύλινο δάπεδο και το ιδιαίτερο γαλάζιο μοτίβο στην οροφή αποτελεί το πιο ζεστό σημείο του μπαρ, ενώ παράλληλα συνθέτει και ένα έντονο φόντο, που αναδεικνύει τη σύνθεση στο σύνολό της.

 

 

Ο μεταλλικός σκελετός σε συνδυασμό με την ξύλινη οροφή και τα ξύλινα στοιχεία στο εσωτερικό προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην κατοικία.
Φωτογραφίες: Jeremy Bittermann

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.