Oι εξωτερικές επιφάνειες των διατομών προστατεύονται με ηλεκτρολυτική ανοδίωση ή ηλεκτροστατική βαφή πούδρας. Για την καλή στεγανοποίηση των κουφωμάτων έναντι του αέρα και του νερού πρέπει να χρησιμοποιούνται ελαστικά στεγανοποιητικά παρεμβύσματα υψηλών προδιαγραφών και πιστοποιημένα. M' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ικανοποιητική στεγανοποίηση του κουφώματος σε συνήθεις συνθήκες, η οποία όμως είναι πιθανόν να αστοχήσει σε ακραίες καταστάσεις (πρόσπτωση βροχής σε συνδυασμό με ισχυρή ανεμοπίεση). H επιλογή των τζαμιών αλλά και η ορθή τοποθέτησή τους απαιτούν επίσης ιδιαίτερη φροντίδα. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται επαφή τζαμιού και μετάλλου. Tα τζάμια εδράζονται πάντοτε επάνω σε πλαστικά στηρίγματα (τακάκια), ενώ στα διάκενα μεταξύ του τζαμιού και των παρειών του πλαισίου συγκρατούνται με ελαστικά παρεμβύσματα. Στα ανοιγόμενα φύλλα απαιτούνται 4 στηρίγματα, τα οποία στερεώνονται σε ειδικές θέσεις των διατομών, ώστε να εξασφαλίζεται η άψογη λειτουργία του φύλλου και η καλή επαφή του με την κάσα.

Ο designer Robin Levien συνδύασε δυο διαφορετικούς νιπτήρες, ενσωματωμένους στο έπιπλο, μονούς ή διπλούς και επικαθήμενους. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι μελετημένοι να για να αποδίδουν εργονομία και λειτουργικότητα. Ένα νέο σκεπτικό στον σχεδιασμό των προϊόντων μπάνιου από την Ideal Standard: Το ανάλαφρο και αειφόρο design!

Το iA_house, σχεδιασμένο από την ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο L2G, χωροθετείται σε ένα προάστιο της Μαδρίτης, όπου κυριαρχούν οι μονοκατοικίες. Η κατοικία είναι προσβάσιμη από τη δυτική και ανατολική πλευρά του οικοπέδου, τα όρια του οποίου συνθέτουν σχηματικά μία ακανόνιστα επιμηκυμένη κάτοψη. Πρωταρχική πρόθεση του σχεδιασμού αποτέλεσε η επιθυμία των ιδιοκτητών να διασφαλιστεί η συνέχεια του εσωτερικού με τον ελεύθερο εξωτερικό χώρο. Το στοιχείο αυτό καθόρισε τόσο τη διάταξη προσανατολισμού όσο και τη σχέση που αναπτύσσει το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο.
Η κατοικία αναπτύσσεται ως αναπόσπαστο τμήμα της περίφραξης του οικοπέδου, διατρέχοντας κατά μήκος τα όριά του. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία στους αρχιτέκτονες να διαμορφώσουν μια ενοποιημένη σύνθεση ως προς τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν: από την είσοδο που δημιουργείται στην ανατολική πλευρά, προκειμένου να συνδέσει την κατοικία με το γειτονικό δρόμο, μέχρι το στεγασμένο υπαίθριο χώρο στη δυτική πλευρά. Η έννοια της συνέχειας υπογραμμίζεται κατασκευαστικά από στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος, όπως η δοκός και οι εξωτερικοί τοίχοι, που αναδεικνύουν τόσο τη γεωμετρία όσο και την κλίμακα του κτιρίου. Η εμφανής τοιχοποιία, σε αντίστιξη με την επένδυση από λευκό γυαλιστερό τούβλο, χρησιμοποιείται για να επισημάνει σχεδιαστικά το επίπεδο του ισογείου, ενώ παράλληλα ενισχύει οπτικά το ρόλο του ως θεμέλιο του ανώτερου όγκου.
Οι τοίχοι από τούβλα, παραδοσιακά κατασκευασμένοι με ασβεστοκονίαμα, δημιουργούν ένα χρωματικά ουδέτερο καμβά στον εσωτερικό χώρο, που χαρακτηρίζεται από την καθαρή δομή των εξωτερικών τοίχων και τις δοκούς εμφανούς σκυροδέματος. Στον όροφο διατάσσονται τα υπνοδωμάτια, καθώς και μια περιοχή μελέτης και παιχνιδιού. Τα κυκλικά ανοίγματα υπογραμμίζονται γεωμετρικά από επιφάνειες μαύρου χάλυβα, δημιουργώντας μια διαλεκτική σχέση ανάμεσα στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.
Μέσα από τη σχεδιαστική τους προσέγγιση, οι Landinez και Rey ενοποιούν το κτίριο με τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίον εντάσσεται. Η έννοια της συνέχειας διατυπώνεται στο έργο τους ως βασική συνθετική αξία, που αρθρώνεται πολυεπίπεδα: διαμορφώνει την κίνηση του κατοίκου στο χώρο της κατοικίας του, ενώ παράλληλα ενισχύει την οπτική σύνδεση του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου. Σε κατασκευαστικό επίπεδο, η επιλογή των υλικών χρησιμοποιείται ως ένα ακόμα στοιχείο ανάδειξης της γεωμετρίας του κτιρίου.

Το γραφείο λειτουργεί από το 2000 και στεγάζεται στο κέντρο της Κοζάνης επί της οδού Σ. Μπλιούρα 2. Στη διάρκεια αυτών το χρόνων έχουν εκπονηθεί μελέτες ιδιωτικών και δημοσίων κτιριακών έργων και έχουν πραγματοποιηθεί επιβλέψεις και κατασκευές πληθώρων ιδιωτικών έργων. Παράλληλα προσφέροντε υπηρεσίες συμβούλου μηχανικού τόσο σε θέματα τεχνικής φύσης όσο και σε θέματα πολεοδομικής νομοθεσίας. Το γραφείο αντιμετωπίζει το κάθε έργο ξεχωριστά, δίνοντας βάση στις ανάγκες και τις επιλογές του ιδιοκτήτη. Στόχος πάντα παραμένει η ποιότητα του έργου τόσο στη μελέτη όσο και στην κατασκευή, η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος και η άρτια αισθητική.

 

Αντικείμενο της μελέτης ήταν η δημιουργία ενός δερματολογικού κέντρου με σκοπό τόσο την κλινική δερματολογία όσο και την κοσμητική ιατρική. Ο χώρος του ιατρείου βρίσκεται στο Κέντρο της Κοζάνης, η διαμόρφωσή που έχει σήμερα προήλθε από τη λειτουργική συνένωση πέντε γραφείων και καταλαμβάνει περίπου διακόσια τετραγωνικά μέτρα. Το κτιριολογικό πρόγραμμα ήταν απαιτητικό καθώς έπρεπε να συμπεριληφθούν ένας κεντρικός χώρος αναμονής, ένας δεύτερος χώρος αναμονής, δύο ανεξάρτητα γραφεία ιατρών, έξι αίθουσες εργασίας (laser, μικροεπεμβάσεων, κρυολιπόλυσης), και βοηθητικοί χώροι (WC ΑμΕΑ, χώροι αποθήκευσης κλπ).
Η δημιουργία ενός φρέσκου και συγχρόνως δυναμικού χώρου παροχής υπηρεσιών υγείας ο οποίος διασφαλίζει λειτουργικότητα, διακριτικότητα και απρόσκοπτη εργασία της πολυπληθούς ομάδας του ιατρικού κέντρου τονίζει την διάθεση των ιατρών Παναγιώτη Καλογερίδη και Μαλιαμάνη Φανής για παροχή υπηρεσιών με σεβασμό στον πελάτη. Ο κεντρικός χώρος υποδοχής σχεδιάστηκε με γνώμονα τη διαχρονική ομορφιά, την προσεγμένη αισθητική και την αίσθηση καθαρότητας, συνεπώς για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως βασικό υλικό το μάρμαρο. Με μάρμαρο δημιουργήθηκε ένα "αιωρούμενο" διαχωριστικό πάνελ που πλαισιώνεται από γυαλί προκειμένου να διασκεδάσει την στιβαρότητα και την βαρύτητα του υλικού, φέρει τον λογότυπο της επιχείρησης και δεσπόζει στον χώρο υποδοχής. Ο δεύτερος χώρος αναμονής σχεδιάστηκε έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διακριτική προσέλευση και αποχώρηση ιατρών αλλά και πελατών. Τα γραφεία των ιατρών μελετήθηκαν με μεγάλη προσοχή στις προσωπικές αισθητικές ματιές του καθενός χωριστά. Εμφατικά απαιτήθηκε και υλοποιήθηκε η μελέτη των βοηθητικών χώρων ως αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου. Ο σχεδιασμός του χώρου και η επιλογή των υλικών αποφασίστηκε σε άριστη επικοινωνία με τους ιατρούς, δίνοντας έμφαση στην λειτουργικότητα, στην καθαρότητα των γραμμών και στα μοντέρνα υλικά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε επίσης στην ενεργειακή απόδοση και στην εξασφάλιση θερμικής και οπτικής άνεσης του χώρου όσο και στον επαρκή αερισμού αυτού, με τοποθέτηση μονώσεων και ενεργητικών συστημάτων ανάκτησης ενέργειας όταν ο αερισμός γίνεται με τεχνητά μέσα.

Αριστερά στερέωση γυάλινου κιγκλιδώματος σε ξύλινη σκάλα με πακτωμένα σκαλοπάτια. Upside Down House in Notting Hill, των Pitman Tozer Architects. Φωτογραφία: Nick Kane.

Δεξιά λεπτομέρεια ξύλινης επένδυσης σκαλοπατιών ανάμεσα σε δύο επίπεδα σε ανακαίνιση κατοικίας. The Lined Extension στο Λονδίνο, των YARD Architects. Φωτογραφία: Richard Chivers.

Ως μεταβατικός τόπος, ένα αεροδρόμιο μπορεί να προσδιοριστεί τεχνικά ως ένας τερματικός σταθμός ταξιδιών προς και από ένα συγκεκριμένο προορισμό. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν τακτικά αναζητούν αποτελεσματικές απευθείας συνδέσεις, ελάχιστη επαφή με το αεροδρόμιο και μέγιστη εξοικονόμηση χρόνου. Αντίθετα, για όσους ταξιδεύουν για διασκέδαση, το αεροδρόμιο γίνεται ο πρόλογος και ο επίλογος των διακοπών τους και διαδραματίζει έτσι ένα ιδιαίτερο ρόλο στη συνολική ταξιδιωτική εμπειρία ενός τουριστικού προορισμού.
Η πλειοψηφία των ταξιδιωτών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Μυκόνου είναι τουρίστες, τακτικοί ή νέοι, Έλληνες ή ξένοι. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το στοιχείο το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio, σε συνεργασία με την τεχνική εταιρεία Betaplan, επεδίωξε να συμπληρώσει και να αναδιοργανώσει αποτελεσματικά τους χώρους του αεροδρομίου με σχεδιασμό εμπνευσμένο από την ιστορία του νησιού.
Στόχος ήταν να αποσυνθέσουν οι μελετητές τα στοιχεία του αρχιτεκτονικού ιδιώματος ενός παραδοσιακού κυκλαδικού χωριού, να τα μελετήσουν και στη συνέχεια να τα μεταφράσουν σε μια νέα, σύγχρονη "χορογραφία". Η νέα, παραδοσιακά λευκή, πρόσοψη "παίζει" με την επιφάνεια του υφιστάμενου κτιρίου, αναπηδώντας πίσω και μπροστά, σπάζοντας την αρχική μάζα και δημιουργώντας ένα πιο περίπλοκο και ενδιαφέρον σύνολο κλειστών χώρων και ημιυπαίθριων αυλών. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ξοδέψουν το χρόνο αναμονής τους εξερευνώντας αυτή τη χωρική εμπειρία, όπως θα έκαναν σε ένα νησιώτικο χωριό, επιμηκύνοντας την απόλαυση του νησιού και τη φιλοξενία του.
Επηρεασμένος από την παράδοση και την υλικότητα της Μυκόνου και εμπνευσμένος από τη σύγχρονη ζωή των ταξιδιωτών, ο νέος αερολιμένας συνδυάζει με ισορροπία το παραδοσιακό στοιχείο με την τεχνολογία, καλωσορίζοντας και αποχαιρετώντας τους επισκέπτες με τη χαρακτηριστική ζεστασιά και την αισιοδοξία του νησιού.

Το έργο τοποθετείται στην περιοχή του Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη.
Σε ένα φυσικό παράδεισο, στο δήμο Πανοράματος και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανάκια, ζητήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο να ανακαινίσει το παλιό αναψυκτήριο, ώστε να στεγάσει ένα χώρο εστίασης για μικρούς και μεγάλους.
Πηγή έμπνευσης, η μεγάλη κυκλική πλατεία, που θυμίζει την τυπική κεντρική πλατεία του ελληνικού χωριού. Ένας χώρος στον οποίο λαμβάνουν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα στην ελληνική κοινωνία. Εκεί που μαζεύονται οι κάτοικοι για να χαρούν, να γιορτάσουν, να συζητήσουν και να προβληματιστούν.
Η πλατεία λειτουργεί ως κεντρικό σημείο συνάντησης, ενώ γύρω της τοποθετούνται οι λοιπές δραστηριότητες. Οι στεγασμένοι χώροι, η παιδική χαρά, ο ζωολογικός κήπος, οι τεχνητές λίμνες και οι διαδρομές μέσα στο δάσος είναι πόλοι έλξης για μικρούς και μεγάλους πριν και μετά το φαγητό.
Οι χώροι εστίασης ποικίλουν, αποτελούμενοι από την κεντρική στεγασμένη σάλα με το τζάκι, την κεντρική πλατεία με τα μοναστηριακά τραπέζια και τα πολυεπίπεδα εξωτερικά decks εμπλουτισμένα με τραπεζοκαθίσματα και χαμηλά καθιστικά για καφέ και ποτό. Το εξωτερικό κιόσκι, πλησίον της πλατείας παίρνει το ρόλο του κλασικού περιπτέρου και εξυπηρετεί τους επισκέπτες που δεν θέλουν απαραίτητα να κάτσουν αλλά να απολαύσουν την παιδική χαρά ή τον ζωολογικό κήπο.
Σε όλους τους χώρους ζεστά υλικά δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο. Στην κεντρική σάλα ξύλινες επιφάνειες και δερμάτινες καρέκλες σε φυσικά χρώματα και μεταλλικές κατασκευές με κρεμαστά φυτά που λειτουργούν σαν πέργκολες επιτρέπουν μαζί με το μεγάλο τζάκι στον επισκέπτη να ξεφύγει στιγμιαία από το αστικό περιβάλλον και τους ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσει σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο. Στην κεντρική πλατεία ξύλινοι πάγκοι λειτουργούν σαν τραπεζοκαθίσματα για μεγαλύτερες παρέες, ενώ στα decks λυόμενα τραπεζο-καθίσματα φιλοξενούν μικρότερες ή μεγαλύτερες παρέες ανάλογα με το στήσιμό τους. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στο σχεδιασμό της παιδικής χαράς. Πιστοποιημένη, με κατασκευές για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, η παιδική χαρά συνοδεύεται από ένα ξύλινο deck με ξύλινους πάγκους που δίνεται αποκλειστικά σε παιδικά πάρτι.
Το φυσικό περιβάλλον και η πυκνή, ψηλή βλάστηση έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα στη σκίαση του χώρου. Ο επισκέπτης είναι προστατευμένος από τον ήλιο σε ένα φυσικό περιβάλλον ενώ τεχνητή σκίαση έχει χρησιμοποιηθεί μόνο στην κεντρική πλατεία.
Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί κατά το σχεδιασμό στο φωτισμό του χώρου. Εσωτερικά επιλέχθηκε θερμός, σημειακός φωτισμός προκειμένου το κάθε τραπέζι να γίνεται σημαντικό και μοναδικό. Στον εξωτερικό χώρο κρεμαστοί γλόμποι αναπαριστούν τα λαμπιόνια που χρησιμοποιούνται στις πλατείες σε γιορτές και πανηγύρια. Επιπλέον προβολείς, τοποθετημένοι περιμετρικά της πλατείας, φωτίζουν τα πλατάνια και προβάλλουν τον πλούτο του φυσικού τοπίου.

Η αρχιτεκτονική επίλυση κατά την ανακαίνιση της κατοικίας, μετακινεί την κουζίνα σε νέα θέση, δημιουργώντας μεγαλύτερο λειτουργικό χώρο χωρίς απώλειες ωφέλιμου χώρου. Η κουζίνα οριοθετείται με μια βιομηχανική πόρτα που σύρεται εσωτερικά στη διαχωριστική τοιχοποιία, που την χωρίζει από την τραπεζαρία. Η θέα που εισβάλλει στο χώρο δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ενώ κρύβει έξυπνα τις δραστηριότητες της κουζίνας.
Δείτε ΕΔΩ περισσότερα: https://bit.ly/2ZdFyzb

KTIRIO NIMAND 05

Βασικό χαρακτηριστικό σε αυτή την κατοικία είναι η τοποθέτηση της πισίνας, η οποία δεν καταλαμβάνει απλά το μεγαλύτερο μέρος της αυλής, αλλά συνεχίζεται και κάτω από μέρος του χώρου υποδοχής. Μία γυάλινη γέφυρα, η οποία συνδέει τις δύο βασικές ενότητες της κατοικίας, αποκαλύπτει την παρουσία του νερού μέσα στην κατοικία.
Δείτε ΕΔΩ περισσότερα: https://bit.ly/2GwzLNT

KTIRIO ISV 05 1

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.