Η επίστρωση με κεραμικά πλακίδια προσφέρει σχεδόν μηδενική ηχοαπορρόφηση κτυπογενούς ήχου με συντελεστή ΔL 0 έως 1 dB(A). Συνεπώς για την επίτευξη ηχομόνωσης κατασκευάζεται πλωτό υπόστρωμα, το οποίο δεν εδράζεται απευθείας στη φέρουσα πλάκα, αλλά απομονώνεται από τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία, με την τοποθέτηση ελαστικής μεμβράνης (σκληρές πλάκες υαλοβάμβακα, φύλλα πολυαιθυλενίου, φύλλα καουτσούκ κ.ά.), η οποία επεκτείνεται μέχρι το ύψος του περιμετρικού αρμοκάλυπτρου. Το πάχος του ελαστικού φορέα ελέγχεται ως προς την αντοχή του και την ικανότητα παραλαβής του βάρους της υπερκείμενης κατασκευής χωρίς να μειωθεί η διατομή του.

Τα φυτεμένα δώματα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο βελτίωσης του αστικού μικροκλίματος. Στο ίδιο πλαίσιο, οι κατακόρυφοι κήποι, επηρεάζουν θετικά το κτίριο και τους χρήστες του. Στο άρθρο παρουσιάζονται οι κυριότερες εφαρμογές τους και οι απαιτήσεις τους, τα σημεία προσοχής στη φάση κατασκευής, καθώς υλοποιημένα παραδείγματα στην Ελλάδα.

Η στενή σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού ήταν ζωτικής σημασίας για το σχεδιασμό της μονοκατοικίας στη Μύκονο. Το σχέδιο της κατοικίας περιλαμβάνει δύο σχήματα Π -το κτίριο και την πισίνα- που εναγκαλίζονται, κάνοντας το κτίριο να φαίνεται ότι επιπλέει στο νερό. Το νερό χωρίζει τους χώρους διαβίωσης από τους χώρους ύπνου. Οι εντυπωσιακοί εξωτερικοί χώροι, όπως η πισίνα, το κάτω κατάστρωμα και η προστατευόμενη αυλή δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Μπέκας

KTIRIO people POOL 01

Στο έργο "Athens Color Cube", στο πλαίσιο αλλαγής χρήσης ενός γραφειακού χώρου σε διαμερίσματα, οι αρχιτέκτονες αξιοποίησαν τον προγενέστερο χαρακτήρα του ενιαίου χώρου. Ο χώρος του υπνοδωματίου διαμορφώνεται ως ένας κύβος, που αποτελεί τον πυρήνα της κάθε κατοικίας. Ο γραμμικός φωτισμός στο δάπεδο των κύβων, τους κάνει να φαίνονται ότι αιωρούνται. Οι "χώροι-κύβοι" ύπνου τοποθετούνται ελεύθερα στο χώρο, έχοντας τις δύο πλευρές τους ανοικτές, ενώ βρίσκονται σε υπερυψωμένο επίπεδο, σε σχέση με αυτό του καθιστικού.
Φωτογραφίες: Νίκος Δανιηλίδης.

KTIRIO HHH PURPLE CBS

Η ενοποίηση του κεντρικού υπνοδωματίου με το λουτρό, μετέτρεψε δύο χώρους σε ένα ενιαίο σύνολο, άνετο, ευρύχωρο και ευήλιο. Ο καινούριος ενιαίος χώρος διχοτομείται από ξύλινα πάνελς με γυαλί αμμοβολής, ώστε το φως να διαχέεται ελεύθερα σε υπνοδωμάτιο και λουτρό, χωρίς να υπάρχει άμεση οπτική επαφή.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

KTIRIO kokosalaki mpanio 01

Σε διώροφο διαμέρισμα στη Γλυφάδα, η μεταλλική σκάλα καλύπτεται με λευκές ξύλινες περσίδες. Με αυτόν τον τρόπο ορίζεται ο χώρος κίνησης και δημιουργείται κιγκλίδωμα στη σκάλα. Παράλληλα, το κλιμακοστάσιο λειτουργεί ως διαχωριστικό στοιχείο μεταξύ εισόδου και καθιστικού, ενώ ταυτόχρονα το διαμέρισμα αποκτά αισθητικό ενδιαφέρον, χαρακτήρα και κομψότητα.
Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος.

KTIRIO schemaarch Harmony Alexopoulos 01

Σε διαμέρισμα στη Νέα Κρήνη, το ύψος στο χώρο του καθιστικού αναδεικνύεται μέσω του σχεδιασμού. Οι ξύλινες επενδύσεις συνθέτουν εντυπωσιακές διαμορφώσεις εσωτερικού χώρου, οι οποίες πραγματοποιούνται με ψηφιακή κοπή των μοτίβων.
Φωτογραφίες: : Nikos Bavdinoudis - Christos Dimitriou / Studiovd.gr

KTIRIO opsis architects 01

Η κύρια είσοδος της κατοικίας οριοθετείται από μία ξύλινη κατασκευή από πηχάκια, η οποία επενδύει τόσο τον τοίχο όσο και την οροφή, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος από την πλευρά του κλιμακοστασίου. Η ξύλινη επένδυση αποτελείται από πηχάκια ξύλου δρυός, που ενσωματώνουν τεχνητό φωτισμό με ταινίες LED, δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός και σκιάς εντός του χώρου.
Φωτογραφία: : Nikos Bavdinoudis - Christos Dimitriou / Studiovd.gr

 

2. KTIRIO T.SQUAREARCHITECTS WOODWORK 6

 

Στο πλαίσιο επέκτασης ενός ξενοδοχείου στην Ίο, διαμορφώθηκαν 8 νέες σουίτες. Τα υπνοδωμάτια ακολουθούν τη συνολική συνθετική προσέγγιση, μέσα από μία λιτή διακόσμηση με κυκλαδίτικες αναφορές, όπως χτιστά έπιπλα και υλικά όσο το δυνατόν ακατέργαστα. Επικρατεί το εμφανές σκυρόδεμα, οι τσιμεντοκονίες και τα ξύλινα έπιπλα. Τα υφάσματα έχουν αποχρώσεις απαλές γήινες ώστε να προσδίδουν ηρεμία και γαλήνη στο χώρο, ενώ η μονολιθική αντιμετώπιση των δαπέδων πραγματοποιείται με την επιλογή ενός τύπου κεραμικού πλακιδίου μεγάλων διαστάσεων.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβακης.

Σε μια εντυπωσιακή κατοικία στο Κέιπ Τάουν, ο προαύλιος χώρος γίνεται μέρος των χώρων διημέρευσης. Το στέγαστρο διαμορφώνεται ως μια μονολιθική δοκός, που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται. Η ανοικτή διάταξη με τα ελάχιστα απαραίτητα δομικά στοιχεία παραχωρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη θέα.
Φωτογραφία: Adam Letch

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.