Ξενοδοχείο "Academia Of Athens"

  • MTArchitects

Στο κέντρο της Αθήνας, περιτριγυρισμένο από εμβληματικά κτίρια και ιστορικά μνημεία της πόλης, το "Academia of Athens" είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο της αλυσίδας "Autograph Collection Hotels Marriott".
Το αρχικό κτίριο ανεγέρθηκε το 1970 ως κτίριο γραφείων του Ν.Α.Τ. από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα. Μία από τις αρχικές κρίσιμες προκλήσεις ήταν η πρόταση ενός φρέσκου, σύγχρονου σχεδίου, που σέβεται την ιστορία του κτιρίου και της πόλης. Η ίδια η τοποθεσία, οι απαιτήσεις της υπάρχουσας δομής, σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις του branding, συνθέτουν ένα υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας.
Ο στόχος ήταν η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου και η μετατροπή του σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με σύγχρονη αρχιτεκτονική και εκλεπτυσμένο εσωτερικό σχεδιασμό, που να προσφέρει μια πολυτελή και διαφορετική εμπειρία φιλοξενίας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ξενοδοχείο με 60 σύγχρονα δωμάτια και σουίτες, που κατανέμονται σε 7 ορόφους. Η είσοδος είναι στο επίπεδο της οδού Ακαδημίας με άμεση πρόσβαση στο μπαρ και στο σαλόνι. Το εστιατόριο με ανεξάρτητη είσοδο από την οδό Ομήρου διατάσσεται σε δύο επίπεδα, ισογείου και μεσοπατώματος, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό χώρο διπλού ύψους. Τόσο το εστιατόριο, όσο και το μπαρ βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το επίπεδο του δρόμου, φιλοξενώντας τόσο τους επισκέπτες του ξενοδοχείου, όσο και τους κατοίκους της πόλης.
Η εισαγωγή του ατμοσφαιρικού σπα, γυμναστηρίου και της νέας εσωτερικής πισίνας στο 1ο υπόγειο αποδείχτηκε πρόκληση, κυρίως λόγω των περιορισμένων χώρων και του ελεύθερου ύψους ορόφου του υπάρχοντος κτιρίου. Στον τελευταίο όροφο το roof garden φιλοξενεί εστιατόριο και μπαρ εκμεταλλευόμενο τη θέα προς την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό. Οι υπηρεσιακοί χώροι του ξενοδοχείου περιορίζονται στο 2ο υπόγειο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι κοινοί χώροι φιλοξενίας.
Στο εξωτερικό του κτιρίου, οι προσόψεις αναμορφώθηκαν ως προς τη νέα λειτουργική χρήση και διάταξη του κτιρίου. Η προσέγγιση σχεδιασμού αποσκοπούσε στην ανακατασκευή των προσόψεων, δημιουργώντας νέες επιφάνειες σε προεξοχή με επένδυση συνθετικών πλακιδίων προσομοίωσης μαρμάρου και σε εσοχές με κατακόρυφα στοιχεία από αλουμίνιο. Στο ίδιο υλικό, τα στοιχεία περιμετρικά της κάθε όψης οριοθετούν τις επεμβάσεις και το διαχωρίζουν από τα όμορα κτίρια. Η επιφάνεια, σε υπόλευκη απόχρωση με τραχιά υφή, επιλέγεται ως ομογενές υλικό για να αντιπαρατεθεί και να διαχωρίσει την επιφάνεια του κτιρίου σε υποχώρηση, η οποία υποτονίζεται. Η προσθήκη των κατακόρυφων ασύμμετρων στοιχείων αλουμινίου σκούρου γκρι ανθρακί χρώματος, συνδυαζόμενη με τη σκούρα επιφάνεια της υποχώρησης, παρουσιάζει ένα φόντο διαφοροποίησης και ανάδειξης του τμήματος της όψης σε προεξοχή. Η σχεδιαστική τυπολογία των κατακόρυφων στοιχείων καθορίζεται με παραμετρικό σχεδιασμό και η θέση τους αναδύεται με τη βελτιστοποίηση παραμέτρων πυκνότητας και ασυμμετρίας, προκειμένου να ενισχυθεί η συνεχής αλληλεπίδραση φωτός και σκιάς, δημοσιότητας και ιδιωτικότητας, εσωστρέφειας και εξωστρέφειας, θορύβου και ησυχίας, όπως ορίζεται από τη σύγχρονη έννοια του ξενοδοχείου. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν ως μια δεύτερη "επιδερμίδα" μεταξύ της πόλης και του κτιρίου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Οι επιλογές των υλικών στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και στην κατασκευή ενός ξενοδοχείου με προδιαγραφές 5 αστέρων, χωρίς να θίγουν ή να αλλοιώνουν τις αρχικές αναλογίες του κτιρίου και σεβόμενες τα όμορα κτίρια. Το ξενοδοχείο "Academia of Athens" αναδύεται ως μέρος της αρχιτεκτονικής εξέλιξης της περιοχής και ως ένα νέο σημείο αναφοράς της σύγχρονης μητρόπολης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
MTArchitects
Ομάδα αρχιτεκτονικής μελέτης:
Αλέξανδρος Μασουρίδης, Μυρτώ Θεοδωράκη, Βασίλης Γαβριηλίδης, Κατερίνα Ψαρρά, Γιάννης Ραγκούσης
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων:
HOK (Hellmuth, Obata + Kassabaum)
Στατική μελέτη:
Μηχανικοί Μελετών και Εφαρμογών Α.Ε.
Η/Μ μελέτη:
PG | Kamarinos / Consulting Engineers
Διεύθυνση έργου:
Focal Project Managers
Κατασκευή:
Core Construction
Branding:
Sofine
Κείμενο:
Μυρτώ Θεοδωράκη
Φωτογραφίες:
Χρήστος Δράζος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.