Το κατάστημα, που αποτελεί μέρος της αλυσίδας "CARPO", συνδυάζει την πώληση ξηρών καρπών ψημένων σε φούρνο εντός του καταστήματος, φρέσκου καφέ και άλλων σχετικών προϊόντων. H δημιουργία μεγαλύτερου καθιστικού στο πατάρι διαφοροποιεί το νέο κατάστημα από τα υπόλοιπα της αλυσίδας, το οποίο οργανώνεται σε συνολική επιφάνεια 182 m². Η δημιουργία ανακλινόμενου κουφώματος στην όψη του καταστήματος και εξωτερικού πάσου ορθίων "βγάζει " τη ζώνη του καφέ προς τον κοινόχρηστο χώρο και ορίζει την είσοδο, τη βασική κίνηση προς το εσωτερικό του καταστήματος και τις λειτουργικές ζώνες του χώρου. Το πάσο αυτό, που αποτελεί σήμα κατατεθέν στα προηγούμενα καταστήματα, εδώ διαφοροποιείται ως προς το υλικό του, κατασκευάζεται από πράσινο μάρμαρο Τήνου και γίνεται πιο ελεύθερο το σχήμα του. Τα φυσικά υλικά και οι γήινες αποχρώσεις επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν μια ζεστή ατμόσφαιρα και την αίσθηση του οικείου. Οι ξύλινες ραφιέρες, ο πάγκος του καφέ με μάρμαρο και ξύλο, η γυάλινη προθήκη με τα ταψιά ξηρών καρπών, σχεδιάστηκαν για την καλύτερη οργάνωση και προβολή των προϊόντων. Αναρτημένο σύστημα με προβολείς σε ράγες αναδεικνύει τα προϊόντα και σημειακά κρεμαστά φωτιστικά δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το καθιστικό στον πρώτο όροφο του καταστήματος δίνει την αίσθηση ενός ζεστού χώρου με τη χρήση φυσικών υλικών όπως ξύλο, κουρασανίτ και τις επιλογές των τραπεζοκαθισμάτων. Ένα νέο στοιχείο που προστέθηκε είναι ο χώρος prive καθιστικού με ιδιαίτερα έπιπλα και υφάσματα. Στην όψη ξεχωρίζουν το μεγάλο κυκλικό φωτιστικό σήμα - ιδιοκατασκευή, το πάσο και το ξύλινο κούφωμα, που ισορροπούν με τα υπόλοιπα στοιχεία. Τα υλικά συσκευασίας των προϊόντων (τσουβάλια, κουτιά, σακούλες, τενεκέδες κ.λπ.) χρησιμοποιήθηκαν σαν σκηνογραφία και διακόσμηση του χώρου.

Το υπό μελέτη ακίνητο συνολικού εμβαδού 63 m² βρίσκεται σε τυπικό συγκρότημα πολυκατοικίας που χρονολογείται στα 1960, δίπλα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Πρωταρχικό στόχο του σχεδιασμού αποτέλεσε η αναδιάρθρωση του διαμερίσματος με τέτοιο τρόπο ώστε η αισθητική και η λειτουργικότητα των χώρων να εκσυγχρονιστούν, καλύπτοντας τις ανάγκες του νέου χρήστη.
Κατά τη σχεδιαστική διαδικασία οι ανάγκες και οι χρήσεις κατηγοριοποιήθηκαν με γνώμονα τη σύγχρονη διαβίωση. Ως αποτέλεσμα ενοποιήθηκαν μεταξύ τους οι χώροι διημέρευσης και αυτοί της διανυκτέρευσης αντίστοιχα, δημιουργώντας δύο ξεκάθαρες ζώνες.
Η ποιότητα και η αισθητική αποτέλεσε κανόνα στην επιλογή των υλικών και στη σύνθεση. Προκειμένου να αποδοθεί μία αίσθηση πολυτέλειας και ξενοδοχειακού χαρακτήρα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο φωτισμό και στην υφή των επιφανειών, με το στοιχείο του ξύλου να κυριαρχεί στο χώρο.
Κυρίαρχο μέλημα στο σχεδιασμό αποτέλεσε η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, αλλά και η εναρμόνιση της με τη νέα εποχή και τις λειτουργίες ενός smart home. Για να επιτευχθεί αυτό, και με έμφαση στη μείωση των ενεργειακών απωλειών, χρησιμοποιήθηκαν κουφώματα PVC με διπλή υάλωση και ρολά με δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου με λέβητα συμπύκνωσης σε συνδυασμό με έξυπνο θερμοστάτη, καθώς και κλιματισμός που επικοινωνεί και εκείνος με τη σειρά του με το κεντρικό σύστημα του έξυπνου σπιτιού. Επιπλέον, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, από το συναγερμό μέχρι και το πλυντήριο ρούχων, μπορούν να ελεγχθούν από το χρήστη ασύρματα μέσω μίας εφαρμογής.

Το ξενοδοχείο είναι το τρίτο τουριστικό συγκρότημα του ομίλου Casa Cook στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της ιδιαίτερης εταιρικής του ταυτότητας και της κεντρικής ιδέας σχεδιασμού των καταλυμάτων, που βασίζεται στη δημιουργία μιας πολυτελούς, αλλά ταυτόχρονα χαλαρής ατμοσφαίρας. Δημιουργοί αυτής της ιδέας είναι η ομάδα σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Lambs and Lions από το Βερολίνο. Στο ξενοδοχείο στα Χανιά η εκλεπτυσμένη δημιουργική τους προσέγγιση προσαρμόστηκε στην πλαγιά του κρητικού τοπιού και αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio και τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Annabell Kutucu.

Η σχεδιαστική προσέγγιση έχει δυο βασικές κεντρικές αρχές. Χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από το Μοντέρνο κίνημα ως μια κομψή και δυναμική λύση στην απαίτηση δημιουργίας πολλών ισόγειων χώρων σε ένα κεκλιμένο οικόπεδο. Ταυτόχρονα, η χωρική οργάνωση της ξενοδοχειακής μονάδας δημιουργεί μια κτιριακή διάταξη του συγκροτήματος, που θυμίζει ένα μικρό "χωριό". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι συνδυάζουν μεγάλους ανοικτούς χώρους με μικρότερες πιο ιδιωτικές αυλές, εξασφαλίζοντας πάντα άπλετη θέα στην ακτή.

Οι μοντέρνες επιρροές είναι εμφανείς καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο συγκρότημα, στο ανώτερο σημείο του οικοπέδου, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Η πανοραμική θέα στην περιοχή και στη θάλασσα, η οποία αποκαλύπτεται μπροστά στους επισκέπτες υπό από την σχεδόν "αιωρούμενη" οροφή του κεντρικού κτιρίου, δημιουργεί μια αξέχαστη πρώτη εικόνα.

Οι όγκοι των δωμάτιων, οργανώνονται σε συστάδες κυβικών όγκων από σκυρόδεμα και επενδύσεις ξύλου, που ισορροπούν εν προβόλω πάνω σε τοίχους από τοπική πέτρα. Είναι τοποθετημένοι με κλιμακωτή διάταξη, ακολουθώντας την κλίση της πλαγιάς προς τη θάλασσα. Ο σχεδιασμός τους εξασφαλίζει μικρές ιδιωτικές αυλές με πισίνες, αλλά και διαμπερή ανοίγματα, με θέα στη θάλασσα και στους κήπους του συγκροτήματος.
Το κεντρικό μονοπάτι έχει σχεδιαστεί ώστε να σκηνοθετεί μία ειδυλλιακή διαδρομή προς την παραλία με διαφορετικές υφές, που εναλλάσσονται σε ένα παιχνίδι φωτοσκιάσεων. Ο σχεδιασμός τοπιού έχει τροπικές επιρροές, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αισθησιακή ατμόσφαιρα με αντιθέσεις. Οι όγκοι από λείο σκυρόδεμα σταδιακά εξελίσσονται σε πιο αδρές κατασκευές, που μοιάζει να αναδύθηκαν από την άμμο. Έχουν μια πιο τολμηρή αρχιτεκτονική, ανθεκτική στις συνθήκες του θαλασσινού περιβάλλοντος και των έντονων ανέμων. Η χωροθέτησή τους δημιουργεί μεγάλους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους σε άμεση σχέση με το παραθαλάσσιο τοπίο και την πισίνα. Εκεί φιλοξενούνται εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα και γκαλερί. Στον παιδότοπο δημιουργήθηκε ένα προστατευμένο και ευχάριστο περιβάλλον παιχνιδιού, με ελαφρές κατασκευές για σκίαση που διευκολύνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες των παιδιών. Στο οπίσθιο τμήμα των κοινόχρηστων κτιρίων, χωροθετήθηκε η ζώνη ευεξίας με ένα περίπτερο για γιόγκα και μια μεγάλη αυλή ώστε οι δραστηριότητες ευεξίας και διαλογισμού να μπορούν να λάβουν χώρα στο ύπαιθρο.

Το κτίριο του 1927, που στέγαζε την κρεαταγορά της Βουδαπέστης, άλλαξε χρήση και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο χώρο εργασίας. Μέσα από τη σύνθεση διαφορετικών επιπέδων, η αρχιτεκτονική ομάδα αξιοποίησε τον ανοικτό χαρακτήρα οργάνωσης του χώρου για να διαμορφώσει έναν ενιαίο, κοινόχρηστο χώρο εργασίας. Η σύγχρονη επέμβαση υπογραμμίζεται μέσα από λευκά μεταλλικά στοιχεία, που αρθρώνονται στο χώρο, φιλοξενώντας στοιχεία φύτευσης. Με αυτόν τον τρόπο, αναδεικνύεται η αρχική δομή του κτιρίου και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του χώρου, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα σύγχρονο και ελκυστικό περιβάλλον εργασίας.
Φωτογραφίες: Zsolt Batár

KTIRIO WING office LAB5 architects 01

Στο δικαστικό μέγαρο της Πάφου, o εξωτερικός διάτρητος τοίχος λειτουργεί ως ένα δεύτερο κέλυφος, το οποίο προστατεύει το εσωτερικό του κτιρίου από τον ήλιο. Η εξωτερική επιδερμίδα με τα μικρά διάσπαρτα ανοίγματα της εξωτερικής επιδερμίδας δημιουργεί ευχάριστες συνθήκες στο εσωτερικό του κτιρίου και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι φωτός.
Φωτογραφίες: Μαρία Ευθυμίου.

KTRIO VARDAS DIKASTHRIO PAFOY 01

Οι χώροι του διαμερίσματος διαμορφώνονται με ενιαίο τρόπο, ώστε να ενοποιηθούν σε ένα νοητό τετράγωνο χώρο. Καθιστικό, χώρος φαγητού, master bedroom και master wc είναι σε συνέχεια, με το wc να χωρίζεται με σταθερό υαλοπέτασμα, έχοντας οπτική προς το καθιστικό. Η κεντρική επιφάνεια του wc έχει κατασκευαστεί με πράσινο μάρμαρο Τήνου, το οποίο χρησιμοποιείται και μέσα στο ντουζ και στο δάπεδό του.
Φωτογραφίες: Kimberley Powell.

KTIRIO Usp Transparent apartment 00

Σε κτίριο τράπεζας στην Ιταλία, δημιουργούνται δύο εσωτερικές αυλές. Η κάθε αυλή οριοθετείται από έναν "πράσινο" τοίχο, ο οποίος μεταφέρει στο εσωτερικό περιβάλλον τα στοιχεία της φύσης και εξασφαλίζει απομόνωση από την όχληση της πόλης. Πρόκειται για μία ελαφριά μεταλλική κατασκευή, που συνδέεται με την πλάκα του κάθε ορόφου. Οι κατακόρυφοι "πράσινοι κήποι" αποτελούνται από μια ελαφριά μεταλλική κατασκευή με διαφορετικά επίπεδα στρωμάτων προστασίας, ανάμεσα στα οποία και ένα πλαίσιο με ίνες καρύδας, που ορίζει τη βάση για τη φύτευση.
Φωτογραφίες: Alessandro Ciampi.

KTIRIO BANK ITALY 01

Σε μονοκατοικία στο Διόνυσο, οι κατακόρυφες ξύλινες περσίδες σκίασης από ακατέργαστο ιρόκο, χρησιμοποιούνται ως φίλτρα, που δημιουργούν μια συνεχή εναλλαγή φωτός και σκιάς στις όψεις του κτιρίου, καθώς και στο εσωτερικό του. Τα εκτενή και μεγάλα υαλοστάσια ακολουθούν και τονίζουν τη διάσπαση του όγκου, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ αρχιτεκτονικής και τοπίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την αίσθηση ελευθερίας των χρηστών, ενοποιώντας τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβακης.

KTIRIO LKMK 02

Μέσα από το κενό, που δημιουργούν οι δυο κύριοι όγκοι, δημιουργείται ένα κάδρο, το οποίο αιχμαλωτίζει την αέναη ενέργεια και τις εναλλασσόμενες εικόνες του ορίζοντα της θάλασσας. Το σημείο αυτό αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σπιτιού, η διάταξη του οποίου επικεντρώνεται στην καθημερινή οικογενειακή δραστηριότητα και τις εναλλαγές του φυσικού τοπίου. Το καθιστικό βρίσκεται υποβαθμισμένο, ώστε να επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα. Η πισίνα, η οποία έχει τοποθετηθεί μπροστά από το καθιστικό, ακολουθεί τη γραμμική κατεύθυνση προς τον ορίζοντα, αναδύοντας μια επιμήκη επιφάνεια νερού στα χρώματα της θάλασσας. Φωτογραφίες: Erieta Attali, Αθηνά Σούλη.

KTIRIO ATHINA SOULI VOIS

Σε διαμέρισμα στη Βαρκελώνη, μια κομψή διάτρητη κατασκευή διαχωρίζει το χώρο σε δυο βασικές ζώνες: καθιστικό με κουζίνα και κρεβατοκάμαρα με λουτρό. Το διαχωριστικό φιλτράρει το φυσικό φως και το διαχέει στο εσωτερικό του χώρου, αγκαλιάζοντας την ίδια στιγμή το λουτρό, ενώ κατά τις βραδινές ώρες λειτουργεί ως μια φωτεινή εγκατάσταση τεχνητού φωτισμού. Φωτογραφίες: Vicente Ortega

KTIRIO LIGHTSLICE 01

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.