Στόχος της μελέτης ήταν η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου του 1970 και η μετατροπή του σε ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων με σύγχρονη αρχιτεκτονική και εκλεπτυσμένο εσωτερικό σχεδιασμό.
Στο εξωτερικό του κτιρίου, οι προσόψεις αναμορφώθηκαν ως προς τη νέα λειτουργική χρήση και διάταξη του κτιρίου. Η προσέγγιση σχεδιασμού αποσκοπούσε στην ανακατασκευή των προσόψεων, δημιουργώντας νέες επιφάνειες σε προεξοχή με επένδυση συνθετικών πλακιδίων προσομοίωσης μαρμάρου και σε εσοχές με κατακόρυφα στοιχεία από αλουμίνιο. Η επιφάνεια, σε υπόλευκη απόχρωση με τραχιά υφή, επιλέγεται ως ομογενές υλικό για να αντιπαρατεθεί και να διαχωρίσει την επιφάνεια του κτιρίου σε υποχώρηση, η οποία υποτονίζεται. Η προσθήκη των κατακόρυφων ασύμμετρων στοιχείων αλουμινίου σκούρου γκρι ανθρακί χρώματος, συνδυαζόμενη με τη σκούρα επιφάνεια της υποχώρησης, παρουσιάζει ένα φόντο διαφοροποίησης και ανάδειξης του τμήματος της όψης σε προεξοχή.
Η σχεδιαστική τυπολογία των κατακόρυφων στοιχείων καθορίζεται με παραμετρικό σχεδιασμό. Αυτά τα στοιχεία λειτουργούν ως μια δεύτερη "επιδερμίδα" μεταξύ της πόλης και του κτιρίου, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Αρχιτεκτονική μελέτη: MTARCHITECTS

Η κατοικία στο Μπαλί σχεδιάστηκε πλήρως με μία βιώσιμη αρχιτεκτονική προσέγγιση εστιάζοντας στον υπαίθριο σχεδιασμό που επιτρέπει τον αερισμό και ηλιασμό του κτιρίου, την επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την τοπική προμήθεια υλικού. Η εκτενής θέα της περιοχής στην οποία βρίσκεται τοποθετημένη η βίλα υποστηρίζεται από τη βεράντα στο δεύτερο όροφο, δίπλα σε μία πισίνα υπερχείλισης.
Φωτογραφίες: More About Travel

Στην κατοικία “Wildcoast” στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν, με την πρώτη ματιά, η οικογενειακή κατοικία να φαίνεται σαν να επιπλέει, καθώς στην ουσία είναι τοποθετημένη σε μια κορυφή. Περπατώντας σε ένα μονοπάτι από πέτρινα σκαλοπάτια στη μπροστινή είσοδο, ο επισκέπτης νιώθει σαν να αιωρείται μέχρι να ανέβει στο υψηλότερο σημείο.
Φωτογραφίες: Peter Bennetts

Το κτίριο "Sienna apartments" βρίσκεται στην Ινδία και χαρακτηρίζεται από την "κυματιστή" πρόσοψη από τούβλα, η οποία έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να φιλτράρει το ισχυρό φως του ήλιου, αφήνοντας να διεισδύσει στους εσωτερικούς χώρους η ιδανική ποσότητα.
Φωτογραφίες: Vivek Eadara Photography

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν ένα μοντέρνο ξύλινο σπίτι στην κορυφή μιας πολυκατοικίας στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης. Το υπνοδωμάτιο, όπως και το υπόλοιπο σπίτι, είναι σχεδιασμένο με ξύλινες οροφές και επενδύσεις που ρέουν από το εσωτερικό του σπιτιού προς το εξωτερικό.
Φωτογραφίες: Rungkit Charoenwat

Χαρακτηριστικό στοιχείο στην ιδέα του σχεδιασμού της κατοικίας "Mediterranean house" σε επίπεδα αποτελεί το δέντρο στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας, το οποίο διαπερνά την οροφή της μέσω μίας κυκλικής διαμέτρου οπής η οποία έχει σχεδιαστεί για αυτόν το λόγο.
Τρισδιάστατη απεικόνιση: The Line Visualization

Ένα μεγάλο ποσοστό ανακαινίσεων υφιστάμενων κτιρίων αφορά σε εργασίες υδατοστεγανότητας, συχνά σχετιζόμενης με το φαινόμενο της ανιούσας υγρασίας. Η κίνηση του νερού μέσα στη μάζα των πορωδών δομικών στοιχείων, αντίθετα με τη βαρύτητα, οφείλεται στο τριχοειδές φαινόμενο λόγω των δυνάμεων συνοχής και συνάφειας των μορίων του νερού.

Στα πλαίσια του project “Place a Forest” στην αναμόρφωση μιας παιδικής βιβλιοθήκης, οι αρχιτέκτονες επαναχρησιμοποίησαν τα εγκαταλελειμμένα πλέγματα αλουμινίου των παραθύρων, τα οποία και κρέμασαν στο ταβάνι σε συνδυασμό με τα φωτιστικά, όπως ακριβώς τα κλαδιά και τα φύλλα σε ένα δάσος.
Φωτογραφίες: Hey! Cheese

Το κατάστημα "Banema concept store" σχεδιάστηκε για να αποτελεί ταυτόχρονα μία αίθουσα εκθέσεων υλικών και ένα κατάστημα προϊόντων σχεδιασμού σε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος μοιράζεται δύο πολύ διαφορετικές δραστηριότητες με διαφορετικά προϊόντα, ρυθμούς και πελάτες. Ο χώρος είναι οργανωμένος κατά μήκος ενός επίπλου που ελίσσεται στο χώρο, σχεδιασμένο από ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δημιουργώντας χώρους για χρήση των κοινών δραστηριοτήτων, των χώρων συναντήσεων, αλλά και των εκθέσεων.
Φωτογραφίες: Francisco Nogueira

Τοποθετημένη σε μία ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή, η κατοικία "Casa Ferrum" ενσαρκώνει τους γρήγορους και ζωντανούς ρυθμούς της πόλης Μοντερέι στο Μεξικό. Μια συνεχής "κορδέλα" από μεταλλικούς σωλήνες τυλίγει την περίμετρο του κτιρίου. Οι στρογγυλεμένες γωνίες τονίζουν τη ροή αυτής της περιμετρικής γραμμής, διαλύοντας τους διακριτούς όγκους και τις προσόψεις, ενώ ταυτόχρονα μαλακώνουν τις αιχμηρές γωνίες που δημιουργούνται από την τραπεζοειδή θέση του κτιρίου. Τα διάτρητα ανοίγματα και τα χωνευτά φυτευτά παράθυρα προσθέτουν βάθος, υφές και σκίαση.
Οι μεταλλικοί σωλήνες έχουν πολλαπλές χρήσεις και ιδιότητες. Χρησιμεύουν ως μία πρόσθετη πρόσοψη προστασίας από τη βροχή για τους στερεούς τοίχους, ως ένα μέσο ιδιωτικότητας και σκίασης για επιλεγμένα παράθυρα και ως υπαίθρια οθόνη δύο επιπέδων για τον προθάλαμο της εισόδου και τον εξωτερικό χώρο διαβίωσης. Το λευκό χρώμα έρχεται σε αντίθεση με το σκούρο μπρονζέ φινίρισμα των κουφωμάτων των παραθύρων, τις συρόμενες γκαραζόπορτες και την περιστρεφόμενη μπροστινή πόρτα.
Το σπίτι και ο χώρος σχεδιάστηκαν γύρω από ένα ήδη υπάρχον δέντρο, το οποίο λειτουργεί ως το επίκεντρο του ιδιωτικού κήπου και του υπαίθριου χώρου διαβίωσης. Η πρόσοψη από σκυρόδεμα με την περιμετρική διάταξη των σωλήνων παρέχει σκιά σε έναν υπαίθριο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας, ενώ μια λίμνη εκτείνεται κατά μήκος του νότιου χώρου του γκαζόν.
Μέσα στο σπίτι, οι ιδιωτικοί χώροι -συμπεριλαμβανομένων των υπνοδωματίων, των οικογενειακών κοινόχρηστων χώρων και των βοηθητικών χώρων όπως η κουζίνα και το βοηθητικό δωμάτιο- χωρίζονται σε δύο πτέρυγες. Σε κάθε πτέρυγα, οι ιδιωτικοί χώροι συνδέονται με τους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του σαλονιού διπλού ύψους και μιας τραπεζαρίας που "βλέπει" στο υπαίθριο καθιστικό. Ο τρίτος όροφος φιλοξενεί μια αίθουσα παιχνιδιών/home theater και τη βεράντα, τα οποία εκμεταλλεύονται στο έπακρο την πανοραμική θέα της τοποθεσίας στην οροσειρά "Sierra Madre Oriental" στα βόρεια και νότια.
Η παλέτα υλικών που χρησιμοποιήθηκε για το εσωτερικό δημιουργεί έναν ανοιχτό διάλογο με το εξωτερικό. Πέτρινο δάπεδο από φυσική πέτρα χρησιμοποιήθηκε στο ισόγειο -το οποίο συνεχίζεται από το εσωτερικό στο εξωτερικό, ενώ θερμότερο δρύινο δάπεδο χρησιμοποιήθηκε για τους πάνω ορόφους. Τα εσωτερικά παράθυρα και τα γυάλινα διαχωριστικά συνδέουν αρμονικά το εσωτερικό με το εξωτερικό, παρέχοντας φυσικό φως και οπτικές συνδέσεις σε όλο το σπίτι, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ηχομόνωση και ιδιωτικότητα. Πάνω από τα μεγάλα ανοίγματα στο καθιστικό, η επένδυση από κάθετα ξύλινα στοιχεία προσομοιάζει στο μοτίβο των εξωτερικών περιμετρικών σωλήνων. Ένα βαθύ και στενό παράθυρο στην επένδυση πλαισιώνει και τονίζει τον θόλο του υπάρχοντος δέντρου.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.