Η στεγανοποίηση του δαπέδου και των τοιχωμάτων της πισίνας πραγματοποιείται σε τρία στάδια:
•Καθαρισμός σαθρών τμημάτων και επισκευή σκυροδέματος. Με το ίδιο επισκευαστικό στεγανοποιητικό υλικό μπορούν να διαμορφωθούν και οι γωνίες συναρμογής τοιχίων – δαπέδων με ενίσχυση πλέγματος
•Εξομάλυνση του υποστρώματος με εφαρμογή ισχυρού τσιμεντοκονιάματος και ενίσχυση με υαλόπλεγμα οπλισμού. Σε περίπτωση εμφανούς σκυροδέματος δεν απαιτείται.
•Επιφανειακή στεγανοποίηση δεξαμενής με τσιμεντοειδές στεγανοποιητικό.
Η στεγανοποίηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά την αφαίρεση των ξυλότυπων της δεξαμενής, ενώ η τελική στεγανοποιητική στρώση πρέπει να είναι συμβατή με το υλικό επένδυσης και να διαθέτει επαρκή ελαστικότητα, να έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο και να παρουσιάζει ισχυρή ικανότητα πρόσφυσης με το υπόστρωμα, ώστε να αποφεύγονται προβλήματα λόγω συστοδιαστολών και αρνητικών πιέσεων.

EΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ
Τα οφέλη της κατοίκησης σε ένα "μικρο-διαμέρισμα" είναι πολλαπλά και σχετίζονται τόσο με τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και με την αειφορία. Η προσαρμογή των υφιστάμενων κτιρίων στα νέα δεδομένα των κοινωνικών αναγκών, αποτελεί από μόνη της μία διαδικασία με περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, λόγω του κέρδους της ενσωματωμένης ενέργειας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ & ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Η χρήση αυτοκίνητων μηδενικών ρύπων τις επόμενες δεκαετίες εκτιμάται ότι θα είναι πλήρης. Για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα εκτενές δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκίνητων, ώστε σε μικρούς χρόνους και με ασφάλεια να μπορεί να γίνει φόρτιση των συσσωρευτών χωρίς συμβιβασμούς.

Το κτιριακό συγκρότημα τουριστικών καταλυμάτων Serenity Suites αποτελείται από 3 κτιριακές ενότητες και διαθέτει 20 αυτοτελείς μονάδες επιφάνειας περίπου 640 m² περιμετρικά μιας κοινόχρηστης κολυμβητικής δεξαμενής περίπου 115 m². Τα καταλύματα σχεδιάστηκαν σε δύο διαφορετικές τυπολογίες και δύνανται να φιλοξενήσουν από δύο έως τέσσερα άτομα, κατά περίπτωση.
Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιελάβανε την ένταξη 20 αυτοτελών σουιτών σε ένα οικόπεδο μόλις 850 m², γεγονός που αποτέλεσε πρόκληση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Παράλληλα, επιθυμία του πελάτη και σκοπός του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία ενός κτιριακού κελύφους, που να διαφέρει από τον υπόλοιπο αστικό ιστό. Ένα ξενοδοχείο με αναγνωρίσιμη ταυτότητα, το οποίο να περιγράφεται ως προορισμός εμπειρίας.
Η κεντρική ιδέα βασίζεται στη διερεύνηση του διπόλου της προσωρινής διαμονής σε περίοδο θερινών διακοπών και της κοινωνικοποίησης, παράλληλα με την ένταξη ιδιωτικών χωρικών και χρονικών στιγμών. Τα κτιριακά κελύφη χωροθετούνται περιμετρικά ενός χώρου συνάθροισης με υδάτινο στοιχείο, το οποίο αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο ανάμεσα στη διαμονή και στο δημόσιο τμήμα του συγκροτήματος. Οι κτιριακοί όγκοι αναπτύσσουν ένα ενδιαφέρον ανάγλυφο χωρικού ορίζοντα και οργανώνονται, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται βέλτιστες οπτικές φυγές προς το παραλιακό μέτωπο και την κολυμβητική δεξαμενή. Το ισόγειο φιλοξενεί 10 ανεξάρτητα δωμάτια και τον όροφο καταλαμβάνουν δωμάτια ενός ή δύο επιπέδων, με σοφίτα ή εσωτερικό εξώστη.
Ο προσανατολισμός και το μέγεθος των κτιρίων αποτέλεσαν τμήμα της στρατηγικής βιοκλιματικού σχεδιασμού. Τα εξωτερικά σκίαστρα αποτελούν το διακριτικό χώρισμα ανάμεσα στους εξώστες και προσφέρουν σκίαση με ένα παράλληλο παιχνίδισμα στις όψεις από τις σκιάσεις που δημιουργούνται. Η επιλογή συστημάτων σκίασης και ενεργειακών υαλοπινάκων συμβάλει στον έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας. Το υγρό στοιχείο των κολυμβητικών δεξαμενών προσφέρει φυσικό δροσισμό κατά τις βραδινές ώρες αυξάνοντας το ποσοστό των υδρατμών του αέρα. Ο συνδυασμός του υγρού στοιχείου και της φύτευσης στο οικόπεδο συμβάλλει στη δημιουργία μικροκλίματος. Οι όψεις επενδύονται με θερμοπρόσοψη και οργανώνονται χρωματικά και ανά επίπεδο. Η εξωτερική διαμόρφωση προσφέρει απρόσκοπτη κυκλοφορία και οι εσοχές της πισίνας μετατρέπουν ορισμένα τμήματά της σε ιδιωτικά.
Ο σχεδιασμός των εσωτερικών χώρων επιλύει το ζήτημα της ένταξης πολλαπλών χρήσεων σε περιορισμένα τετραγωνικά. Βασικός σχεδιαστικός στόχος υπήρξε η δημιουργία ενιαίας ταυτότητας φιλοξενίας, με γνώμονα τη λειτουργικότητα και την υψηλή αισθητική. Τα μεγάλα ανοίγματα των δωματίων συγκροτούν εσωτερικούς φωτεινούς χώρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν, εκτός από την επίπλωση ύπνου, επιπλέον καθιστικούς χώρους και κουζίνα.
Τα έπιπλα κατασκευάστηκαν από mdf με επένδυση καπλαμά δρυός και λάκας. Τα δάπεδα επενδύθηκαν με πορσελανάτα πλακάκια υψηλής αντοχής, όπως και όλα τα μπάνια, τα οποία συμπληρώνονται με πορσελάνινα είδη υγιεινής και επιτοίχια ανοξείδωτη κρουνοποίια. Η υπόλευκη απόχρωση των οροφών ενισχύει την απλότητα του χώρου και η επιλογή επιτοίχιων φωτιστικών, φωτιστικών οροφής, κρυφού φωτισμού και απλικών εξυπηρετούν εναλλακτικά σενάρια φωτισμού. Οι γήινες χρωματικές παλέτες σε συνδυασμό με τα ξύλινα στοιχεία, τα διαφανή στοιχεία και την ποικιλία των υφασμάτων ενδυναμώνουν την αισθητική του χώρου και την εμπειρία των χρηστών.

"Enthoosia" σημαίνει βιωματική διασκέδαση. Ο νέος χώρος της εταιρείας "Enthoosia", που βρίσκεται στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα, συνδυάζει το στοιχείο της "open plan" προσέγγισης με μια μοντέρνα, απέριττη αισθητική.
Ο σχεδιασμός ακολουθεί λιτές γραμμές, σε μεγάλες ευθείες, που οργανώνουν το χώρο σε εργασιακούς και κοινόχρηστους χώρους. Τα εσωτερικά χωρίσματα είναι ελάχιστα, ώστε ο εργασιακός χώρος να καρπώνεται όσο γίνεται περισσότερη άνεση και διαμπερότητα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η ευελιξία στις μελλοντικές προσαρμογές της εταιρίας. Τέσσερα executive γραφεία και ένα ευρύχωρο meeting room φιλτράρουν το χώρο ανάμεσα στην εξωτερική όψη και στον ενιαίο χώρο εργασίας. Ο διαχωρισμός τους με διαφανή πετάσματα, εντείνει τη συνολική αίσθηση ενοποίησης του χώρου.
Η φιλοσοφία αυτής της μοντέρνας εταιρείας, που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους, αντικατοπτρίζεται και στα υλικά. Η διατήρηση και η αναζωογόνηση του παλιού μωσαϊκού, που προϋπήρχε, συνέβαλε στη δημιουργία ενός "καμβά", ο οποίος καθοδήγησε την αρχιτεκτονική μελέτη στις αισθητικές επιλογές. Σκυρόδεμα, μέταλλο, γυαλί και εμφανείς εγκαταστάσεις, που διατρέχουν το κτίριο, δίνουν στο χώρο έναν έντονο, μοντέρνο και απέριττο χαρακτήρα. Τα υλικά αυτά φέρουν μέσα στην ουσία τους, την παραγωγικότητα, την ταχύτητα και την ευελιξία, ποιότητες που προσδιορίζουν εννοιολογικά και τις εταιρείες του μέλλοντος. Στοιχεία, όπως η πέτρα και το ξύλο, έρχονται να ησυχάσουν και να "ζεστάνουν" τους χώρους, δημιουργώντας ένα πετυχημένο και ισορροπημένο αισθητικά σύνολο.

 

Χωροθετημένο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Μητροπόλεως, το νέο κατάστημα "Cookshop" προβάλλει μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση της αλυσίδας καταστημάτων. Η ανάδειξη της εταιρικής ταυτότητας του brand επιτυγχάνεται μέσω ποικίλων αρχιτεκτονικών χειρισμών, οι οποίοι θα επαναλαμβάνονται και θα μπορούν να προσαρμόζονται στα εκάστοτε καταστήματα. Πρόκειται για ένα χώρο προορισμένο να αναδείξει τις νέες προεκτάσεις της μαγειρικής, όπως αυτές καθορίζονται μέσω του σύγχρονου εξοπλισμού εστίασης, τόσο οικιακού, όσο και επαγγελματικού που διαθέτει.
Ο χώρος έχει σχεδιαστεί με γνώμονα το οικείο και τη μινιμαλιστική διάθεση, η οποία εκφράζεται με απλές γραμμές και ήπιους χρωματικούς τόνους. Συνειδητή επιδίωξη του σχεδιασμού αποτέλεσε η προσπάθεια να προσφέρει στον καταναλωτή τη γνώριμη εμπειρία της "κουζίνας του σπιτιού του" και να τον ωθήσει να φανταστεί τις μαγειρικές του αναζητήσεις σε νέο επίπεδο. Η χρήση φυσικών υλικών, όπως το ξύλο και μάρμαρο, καθώς και η εναλλαγή διάχυτου και εστιασμένου φωτισμού στους χώρους προβολής, συμβάλλουν στην ανάδειξη των προϊόντων.
Η αποτελεσματική συνεργασία του αρχιτεκτονικού γραφείου με το τμήμα marketing της εταιρίας Cookshop ενίσχυσε τη δημιουργία μιας πετυχημένης αρχιτεκτονικής εταιρικής ταυτότητας, η οποία μεταφράζεται σε ένα χώρο που προβάλλει πολλαπλές λειτουργικές και προϊοντικές απαιτήσεις. Στόχος της εταιρίας είναι να εφαρμόσει το αρχιτεκτονικό concept σε όλα τα καταστήματα.
Το έργο βραβεύτηκε στην κατηγορία "Αλυσίδα Καταστημάτων Λιανικής" των Interiors Awards 2020, βραβείων σχετικών με έργα αρχιτεκτονικής και διακόσμησης εσωτερικού χώρου.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την δημιουργία μίας σύγχρονης μονάδας δερματολογίας στη Θεσσαλονίκη. Η Dermomedica βρίσκεται στην Κωνστ. Καραμανλή 60 δίπλα στο Ιποκράττειο νοσοκομείο, και αποτελείται από χώρο αναμονής, reception, meeting room, υπερσύγχρονο χειρουργείο και 4 ιατρικά εξεταστήρια. Η λειτουργική επίλυση καθώς και ο εσωτερικός σχεδιασμός έγινε με έμφαση στους κοινόχρηστους χώρους για τη δημιουργία μιας ευχάριστης εμπειρίας στον επισκέπτη.
Κεντρικό άξονα σχεδιασμού αποτέλεσαν οι καθαρές γραμμές και γεωμετρίες με κυρίαρχο στοιχείο σύνθεσης το γραμμικό φωτισμό, ιδιαίτερα στον χώρο του διαδρόμου που οδηγεί στο χειρουργείο και τα εξεταστήρια. Το λευκό χρώμα κυριαρχεί στον χώρο και δημιουργεί τον καμβά ανάδειξης όλων των επιμέρους στοιχείων. Διττό χαρακτήρα διαδραματίζει το γυάλινο πέτασμα που διαχωρίζει και μέσω της διαφάνειας ταυτόχρονα συνδέει το χώρο αναμονής με το meeting room, αφήνοντας έτσι ανεμπόδιστα τον φυσικό φωτισμό να εισέρχεται σε όλους τους χώρους.
Όσον αφορά στην κατασκευή τα νέα διαχωριστικά δημιουργήθηκαν από γυψοσανίδες καθώς και οι νέες ψευδοροφές. Οι επενδύσεις των δαπέδων έγιναν με πορσελανάτα πλακίδια μεγάλης διάστασης και όψη πατητής τσιμεντοκονίας ενώ παράλληλα συντηρήθηκαν σε δύο εξεταστήρια τα ξύλινα δάπεδα από δρυ σε σχέδιο ψαροκόκαλο. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη χρήση ποιοτικών υλικών που το ένα δημιουργεί μια αντίθεση με το άλλο και αλληλεπιδρούν συμπληρωματικά.
Όλα τα custom made έπιπλα αποτελούνται από ισόβενο δρυ και λευκή λάκα και δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η ειδική κατασκευή του επίπλου της reception επενδύθηκε από πλακίδιο τύπου slab που συντέλεσε στην ανάδειξη της γεωμετρίας και την δημιουργία μονολιθικών όγκων. Επίσης σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί η πλάτη της υποδοχής η οποία αποτελείται από άνισες λωρίδες γυψοσανίδας που ανεβαίνουν και στο ταβάνι υπογραμμίζοντας με κρυφό φωτισμό την reception. Η τοποθέτηση της φράσης κλειδί σε περίοπτο σημείο του χώρου συνοψίζει το βασικό στόχο της Dermomedica.
Τέλος, το λογότυπο διαμορφώθηκε με στόχο τον αντικατοπτρισμό της αλληλεπίδρασης του σώματος μας με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, απεικονίζει την μοναδική ικανότητα του δέρματος να αποτελεί ταυτόχρονα ένα σύνορο αλλά και μία δίοδο επαφής μας με τον έξω κόσμο.

Το έργο αποτελείται από δύο βίλες και υπαίθριες εγκαταστάσεις και βρίσκεται στη Σάντα Μαρία, μια φυσικά προστατευμένη χερσόνησο που χαρακτηρίζεται ως "Natura". Στο έργο αυτό η τοπική αρχιτεκτονική συναντά το μινιμαλισμό. Οι βίλες κατασκευάστηκαν στο βορειοανατολικό άκρο της Πάρου, σε κοντινή απόσταση από τη Νάουσα, με θέα τη θάλασσα και τα νησάκια Φόνισσες, Οβριόκαστρο και Κουρονήσι, ενώ στον ορίζοντα αγναντεύει κανείς το γειτονικό νησί της Νάξου. Τοποθετημένο σε κεντρικό σημείο, οι τεράστιες αυλές και οι ευρύχωροι χώροι οδηγούν στο ελεύθερο τμήμα που εκτείνεται ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Το μίγμα αυτό της μινιμαλιστικής και ταυτόχρονα παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, σε συνδυασμό με το μεσογειακό τοπίο, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ο βασικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των κατοικιών ήταν η χρήση των υπαρχόντων στοιχείων του γύρω τοπίου, όπως οι φυσικοί βράχοι, η τοπογραφία και το μικροκλίμα του χώρου.
Ακολουθώντας τη σοφία της κλασικής αρχιτεκτονικής, ο σχεδιασμός αγκαλιάζει τη φυσική πλαγιά χρησιμοποιώντας μεγάλες βεράντες, επιτρέποντας την ασύγκριτη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Η βόρεια πλευρά ανοίγει στην είσοδο του αίθριου και δημιουργεί εσωτερικές αυλές, προστατευμένες από τον άνεμο, ενώ η ανατολική πλευρά κυριαρχείται από τον χώρο της πισίνας και τις γύρω εγκαταστάσεις αναψυχής δίνοντας στον χρήστη μια ανεμπόδιστη αίσθηση ελευθερίας.
Το συνολικό συγκρότημα αφήνει άθικτο το φυσικό τοπίο καθώς εναρμονίζεται στην τοπογραφία του ανάγλυφου, Προσαρμόζεται στο περιβάλλον και διαλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων χώρων, όγκων και κενών, οικοδομής και ανοιχτού χώρου. Οι βίλες και η πισίνα έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά στον χώρο, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να απολαύσει πλήρως την αμφιθεατρική θέα.
Οι όγκοι χωρίζονται για να δημιουργήσουν προστατευμένες αυλές από τους βόρειους ανέμους. Επιπλέον, συνδυάστηκαν οι λευκοί σοβαντισμένοι όγκοι με τους πέτρινους τοίχους, ώστε να δημιουργηθεί μια φυσική μετάβαση μεταξύ των χώρων σύμφωνα με τη νησιώτικη αρχιτεκτονική.
Όλες οι περιοχές έχουν χειριστεί προσεκτικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μινιμαλιστικό, αλλά φιλόξενο περιβάλλον. Ο χαρακτήρας του νησιού, με απλές καθαρές γραμμές, χαρακτηρίζει όλους τους χώρους, ενώ λευκοί και γήινοι τόνοι συναντώνται σε αρμονία με το κυκλαδίτικο περιβάλλον. Η οικειότητα και η άνεση αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική ιδέα.

ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Η λειτουργικότητα ενός σύγχρονου lobby έγκειται σε διάφορες σχεδιαστικές παραμέτρους, όπως είναι η χωροθέτηση των επί μέρους λειτουργιών και ο προσανατολισμός. Ο επισκέπτης θα πρέπει εύκολα και γρήγορα να αντιλαμβάνεται το πώς μπορεί να κινηθεί μέσα σε ένα lobby και το που θα πρέπει να απευθυνθεί για να εξυπηρετηθεί. Ο άρτιος σχεδιασμός σε συνδυασμό με την κατάλληλη σήμανση θα πρέπει να καθοδηγούν ξεκούραστα και αβίαστα τον επισκέπτη από το επίπεδο του δρόμου στην είσοδο του κτιρίου, στο χώρο του check in και στην πρόσβαση προς τα δωμάτια.

Για κατασκευές με μεγαλύτερες ανάγκες σε ηχομόνωση ή πυροπροστασία, χρησιμοποιούνται συστήματα μεταλλικού σκελετού με διπλό σκελετό και διπλή στρώση γυψοσανίδων. Ενδεικτικά σ’ αυτά τα συστήματα τοποθετούνται γυψοσανίδες 12,5 mm, με ορθοστάτες με απόσταση πλευρών 50 mm και μονή ή διπλή στρώση μονωτικού υλικού (συνήθως πλακών ή πάπλωμα ορυκτοβάμβακα) πάχους 45 mm. Οι δύο σκελετοί, που είναι ανεξάρτητοι, τοποθετούνται συνήθως σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, ενώ ανάμεσα στα στοιχεία του μεταλλικού σκελετού (στρωτήρες, ορθοστάτες) τοποθετείται αφρώδης ηχομονωτική ταινία. Για τη σύνδεση των διπλών γυψοσανίδων χρησιμοποιούνται λωρίδες γυψοσανίδων ή μεταλλικές λωρίδες (που παρέχουν αντοχή σε θλίψη και κάμψη).

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.