Υδάτινες επιφάνειες περιβάλλουν την πρόσοψη του κτιρίου, δίνοντας την ψευδαίσθηση μιας κυμαινόμενης γυάλινης δομής. Οι αντανακλάσεις ενισχύονται από τον τεχνητό φωτισμό, ο οποίος υπογραμμίζει με εικαστικό τρόπο τις χαράξεις των διακοσμητικών κλαδιών λυγαριάς. Beach club "Nammos" στο Ντουμπάι.
Φωτογραφία: Stelios Kyriakis

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε μία κατοικία 350 m2 σε προάστιο της Θεσσαλονίκης, η οποία εκτείνεται σε τρία επίπεδα. Όπως μαρτυρά και η ονομασία του έργου, πρόκειται για ένα κτίσμα που φιλοξενεί τρεις αυτόνομες κατοικίες. Οι δύο κατοικίες βρίσκονται στο 1ο επίπεδο, σε στάθμη συνεπίπεδη με τον εξωτερικό χώρο του κήπου, ενώ η τρίτη κατοικία καταλαμβάνει το 2ο και 3ο επίπεδο και επικοινωνεί με τον εξωτερικό χώρο του κήπου, εξαιτίας της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς στη διαμόρφωση του οικοπέδου.
Ο σχεδιασμός των κατοικιών πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση της οπτικής άνεσης που παρέχει το οικόπεδο, το οποίο προσφέρει υπέροχη θέα και βέλτιστη χρήση του φυσικού φωτός.
Η κεντρική είσοδος, η οποία βρίσκεται στο 2ο επίπεδο, οδηγεί στους χώρους διημέρευσης της κύριας κατοικίας, το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Πρόκειται για χώρους ιδιαίτερα φωτεινούς και φιλόξενους, καθώς συνδυάζουν φυσικά υλικά και γήινες αποχρώσεις, στοιχεία που συνδιαλέγονται με το άπλετο φυσικό φως, το οποίο εισέρχεται λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων. Ο χώρος του 2ου επιπέδου είναι ενιαίος, ενώ οι χρήσεις διαφοροποιούνται, κυρίως εξαιτίας της εναλλαγής υλικών και της δημιουργίας κατασκευών – επίπλων, που λειτουργούν εμμέσως ως διαχωριστικά.
Ο χώρος της εισόδου αποτελεί το "κατώφλι" της κατοικίας, συνδυάζοντας τα διαφορετικά υλικά που συναντά κανείς στους υπόλοιπους χώρους της κατοικίας - μια σύνθεση από λευκές επιφάνειες, φυσικό δρυ και μάρμαρο Carrara. Στο χώρο του καθιστικού, κυρίαρχο υλικό είναι το ξύλο, το οποίο δημιουργεί μια "ήρεμη" και "ζεστή" ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με τις λευκές επιφάνειες των τοίχων. Ένα ελαφρύ διαχωριστικό από φυσικό δρυ δημιουργεί ένα όριο ανάμεσα στον κεντρικό χώρο του κλιμακοστασίου και το καθιστικό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως προέκταση του επίπλου της βιβλιοθήκης, που περικλείει το καθιστικό. Ο όγκος του τζακιού έχει διπλό ρόλο ως ένα όριο ανάμεσα στην τραπεζαρία και το καθιστικό, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια νοητή συνέχεια του χώρου της εισόδου. Ο ενοποιημένος χώρος της τραπεζαρίας και της κουζίνας οριοθετείται με τη διαφοροποίηση του δαπέδου, όσον αφορά στο υλικό αλλά και με την κατασκευή ενός συρόμενου γυάλινου διαχωριστικού, που επιτρέπει την οπτική επαφή ανάμεσα στους δυο χώρους.
Στο 3ο επίπεδο βρίσκονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας, το κύριο υπνοδωμάτιο με το λουτρό, το δωμάτιο φιλοξενίας και ένας μικρός χώρος γραφείου. Ξεχωριστό στοιχείο στο υπνοδωμάτιο αποτελούν τα μεγάλα ανοίγματα, που καταλαμβάνουν σχεδόν τους δύο τοίχους του, προσφέροντας μια μοναδική θέα. Το φυσικό φως, που εισχωρεί σε συνδυασμό με τη χρήση των φυσικών υλικών, δημιουργεί την αίσθηση του οικείου περιβάλλοντος και μίας ήρεμης ατμόσφαιρας.
Στο 1ο επίπεδο έχουν σχεδιαστεί δύο αυτόνομες, μικρότερου μεγέθους, κατοικίες. Το κάθε διαμέρισμα περιλαμβάνει έναν ενιαίο χώρο καθιστικού - κουζίνας, υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Ο περιορισμένος χώρος έθεσε το ζήτημα για το σχεδιασμό ειδικών κατασκευών με πολλαπλές χρήσεις, όπως η κατασκευή που διαχωρίζει το σαλόνι και την κουζίνα και αποτελεί έπιπλο βιβλιοθήκης – τηλεόρασης και επιπλέον αποθηκευτικού χώρου. Τα υπνοδωμάτια των δυο διαμερισμάτων οριοθετούνται με ένα γυάλινο διαχωριστικό, που επιτρέπει το φυσικό φως να διαχέεται ανεμπόδιστα. Το στοιχείο αυτό ήταν απαραίτητο για το φυσικό φωτισμό των ιδιωτικών χώρων των διαμερισμάτων, καθώς δεν διαθέτουν ανοίγματα, λόγω των υψομετρικών διαφορών του οικοπέδου.
Τέλος, και στις δυο κατοικίες υπερισχύουν οι ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του γκρι. Διαφορετικά υλικά με ποικίλες υφές συνδυάζονται, με τρόπο που να δημιουργήσουν μια ιδιαίτερη ένταση.

 

Σε γήπεδο με ήπια κλίση και εντυπωσιακή θέα προς τη Δύση και το νησί της Πάρου, στην περιοχή Όσκελος της Νάξου, δημιουργούνται δυο ανεξάρτητες κατοικίες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται με μια κοινή ενδιάμεση και ανοιχτή πορεία που συνδέει τις υπαίθριες αυλές μπροστά και πίσω από τα κτίρια, αποτελώντας ταυτόχρονα το διαχωριστικό τους όριο.
Η ανάπτυξη των κτιρίων είναι γραμμική αποτελώντας σύνθεση μικρότερων όγκων. Ακολουθώντας την ελαφριά κλίση του φυσικού εδάφους, οι ανεξάρτητοι όγκοι των λειτουργιών έχουν διακριτή μορφολογία και διαφορετικές στάθμες μεταξύ τους. Συγχρόνως, το ακτινικό άνοιγμά τους προς την ευρεία προοπτική της θέας τονίζεται από την αντίστοιχη διάταξη ισχυρών πέτρινων στοιχείων στον περιβάλλοντα χώρο. Η φυσική εναλλαγή των υψών των ανεξάρτητων αυτών όγκων, έχει ως αποτέλεσμα την αίσθηση της οικείας μικροκλίμακας των Κυκλαδίτικων οικισμών και παράλληλα οπτικοποιεί την ανεξαρτησία τους. Τη σύνθεση ενισχύουν οι χτιστές πέργκολες των όγκων, οι οποίες ακολουθώντας τις υψομετρικές αλλαγές τους και έχοντας σχετικά κλειστή μορφή, συμπληρώνουν ενεργά το ογκοπλαστικό σύνολο.
Λειτουργικά, κάθε κατοικία αποτελείται από ενιαίο χώρο καθιστικού και κουζίνας με άμεση πρόσβαση τόσο στον πίσω προστατευμένο υπαίθριο χώρο, όσο και στον μπροστινό χώρο που φιλοξενεί τα υπαίθρια καθιστικά και καταλήγει στην πισίνα. Όλα τα υπνοδωμάτια είναι προσβάσιμα μέσω του πίσω υπαίθριου χώρου, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία κινήσεων από τους κοινόχρηστους χώρους διημέρευσης του σπιτιού.

Το NIDI Apartment είναι ένα έργο ανακαίνισης, που περιλαμβάνει την ενοποίηση δύο υπαρχόντων διαμερισμάτων στην περιοχή Καϊμακλί Λευκωσίας. Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, αντί να χτίσουν νέο σπίτι, οι πελάτες αποφάσισαν να ενοποιήσουν και να επεκτείνουν δύο διαμερίσματα στον τελευταίο όροφο ενός κτιρίου στη Λευκωσία, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο Loft.
Το κτίριο είναι της δεκαετίας του 1980. Για να ενοποιηθεί ο χώρος, δημιουργήθηκε μια ενιαία είσοδοςπου εισάγει σε έναν κοινό χώρο, που οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως βιβλιοθήκη, αίθουσα χαλάρωσης, τραπεζαρία, αίθουσα παιχνιδιών, αίθουσα κινηματογράφου, αίθουσα μπιλιάρδου ή οτιδήποτε άλλο ταιριάζει στις ανάγκες τους ανά πάσα στιγμή.
Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία δύο κύριων χώρων, ο ένας στα αριστερό και ο άλλος στο δεξί μέρος του διαμερίσματος. Αυτοί οι χώροι συνδέονται με μια γραμμική περιοχή, η οποία φιλοξενεί όλες τις δευτερεύουσες εγκαταστάσεις όπως w.c., αποθήκη και πλυντήριο. Με αυτήν την ιδέα όλες οι δευτερεύουσες εγκαταστάσεις συγκεντρώθηκαν στη μέση του διαμερίσματος, όπου δεν υπήρχε φυσικό φως και εξαερισμός επιτρέποντας τη μέγιστη χρήση φυσικού φωτισμού και αερισμού από τους κύριους χώρους.
Η γραμμική περιοχή σύνδεσης είναι ελάχιστη, με τη χρήση λευκού χρώματος, ανοιχτού γκρι εποξειδικού δαπέδου και καθρέφτη για να κάνει το χώρο να φαίνεται ευρύτερος και με γραμμικά έπιπλα που παρέχουν επιπλέον χώρο αποθήκευσης. Αυτό το σημείο σύνδεσης καταλήγει σε έναν γκρίζο σύγχρονο χώρο κουζίνας.
Το επίπεδο του σαλονιού και της τραπεζαρίας τοποθετήθηκε λίγο χαμηλότερα. Στα καθιστικά και στην τραπεζαρία χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα γήινα υλικά δημιουργώντας έτσι μια πιο άνετη και οικεία ατμόσφαιρα. Ξύλο, λευκή πέτρα και θερμός φωτισμός έχουν χρησιμοποιηθεί για τους δύο κύριους χώρους.
Η δημιουργία δύο εντελώς διαφορετικών χώρων, του λευκού σύγχρονου γραμμικού χώρου σύνδεσης και των πιο άνετων και οικείων κεντρικών χώρων ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν μια μοναδική εμπειρία περπατώντας μέσα από το διαμέρισμα, με κάθε βήμα να κρύβει μια νέα έκπληξη.
Οι ιδιωτικοί χώροι είναι καλά κρυμμένοι και όσο το δυνατόν περισσότερο από τους κοινόχρηστους χώρους. Το διαμέρισμα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, με το master να δικό του μπάνιο, ενώ υπάρχει ένα κοινό μπάνιο για τα άλλα δύο υπνοδωμάτια.
Οι πολλές μικρές βεράντες των παλαιών διαμερισμάτων ακυρώθηκαν και δημιουργήθηκε μια μεγάλη κοινή βεράντα που συνδέει την κουζίνα με το σαλόνι για να δώσει μια ισχυρότερη σχέση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου.

H τυποποίηση και απλούστευση των μεθοδολογιών για την ποσοτικοποίηση της εξοικονόμησης ενέργειας από μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης είναι ο στόχος του ευρωπαϊκού έργου streamSAVE (Streamlining Energy Savings Calculations), όπου συμμετέχει το ΚΑΠΕ. Συγκεκριμένα, οι 12 εταίροι του έργου, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών, θα υποστηρίξουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, διευκολύνοντας τόσο την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, όσο και τη συμμόρφωση των αρμόδιων αρχών με το προβλεπόμενο πλαίσιο για τον υπολογισμό της εξοικονομηθείσας ενέργειας.
Ειδικότερα, το streamSAVE επιδιώκει:
• Την ανάπτυξη και τυποποίηση μεθοδολογιών για την ποσοτικοποίηση της εξοικονομηθείσας ενέργειας για επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας. Η διαδραστική καθοδήγηση από την πλατφόρμα streamSAVE, που θα αναπτυχθεί κατά την υλοποίηση του έργου, αναμένεται να συντελέσει στην ευρεία διάδοση των μεθοδολογικών προσεγγίσεων.
• Την ανάπτυξη ικανοτήτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες και απαιτήσεις των ενδιαφερόμενων μερών, μέσω της διοργάνωσης δομημένων διαλόγων μεταξύ ομοτίμων (peer-to-peer dialogues). Συμπληρωτικά, η πλατφόρμα streamSAVE θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνοοικονομικών δεδομένων για τις επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας.
• Τη διάδοση των παραγόμενων αποτελεσμάτων σε όλα τα κράτη-μέλη, συντρέχοντας έτσι τις προσπάθειές τους να παρακολουθούν την επιτευχθείσα εξοικονόμηση από τα εφαρμοζόμενα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Οι επιλεγμένες δράσεις προτεραιότητας για την πρώτη φάση του έργου αφορούν στην αξιοποίηση τεχνολογιών ανάκτησης θερμότητας, στην ηλεκτροκίνηση ιδιωτικών και δημόσιων οχημάτων, στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, στην εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας (BEMS) και συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου (BACS), και στην προώθηση ενεργειακά αποδοτικών εφαρμογών εμπορικής και βιομηχανικής ψύξης. Το έργο θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2023, χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολυετούς προγράμματος για την έρευνα "Ορίζοντας 2020" και συντονίζεται από το Βελγικό ερευνητικό κέντρο VITO/EnergyVille.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα http://streamsave.eu/ και στο ΚΑΠΕ: Δρ Χρήστος Τουρκολιάς, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Sir David Adjaye έλαβε την υψηλότερη τιμή του Ηνωμένου Βασιλείου για έναν αρχιτέκτονα. H διάκριση εγκρίνεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ και δίνεται σε ένα άτομο ή ομάδα ανθρώπων που είχαν σημαντική επιρροή, είτε άμεσα είτε έμμεσα στην πρόοδο της αρχιτεκτονικής.
Ο διακεκριμένος Βρετανός αρχιτέκτονας έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για το εξαιρετικό έργο του, για περισσότερα από 25 χρόνια. Με επιρροές, όπως "σύγχρονη τέχνη, μουσική και επιστήμη σε αφρικανικές μορφές τέχνης και την αστική ζωή των πόλεων", τα ολοκληρωμένα έργα του κυμαίνονται από ιδιωτικές κατοικίες, εκθέσεις και σχεδιασμό επίπλων, έως και μεγάλα πολιτιστικά κτίρια και σχέδια πόλεων. Από την αρχή της καριέρας του, έχει συνδυάσει το ιδιωτικό επάγγελμα με τη διδασκαλία σε σχολές αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Χάρβαρντ, του Μίσιγκαν, της Πενσυλβάνια και του Πρίνστον.
Το γραφείο του, Adjaye Associates, ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα διαθέτει στούντιο στην Άκκρα της Γκάνα, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, με έργα σε όλο τον κόσμο.
Οι Adjaye Associates είναι πιο γνωστοί για το "Smithsonian National Museum of African American History and Culture", στην Ουάσιγκτον 2016. Άλλα ολοκληρωμένα έργα περιλαμβάνουν το "Ruby City", ένα κέντρο τέχνης στο Σαν Αντόνιο του Τέξας 2019. Το "Alara Concept Store" στο Λάγος 2016, το συγκρότημα μεικτής χρήσης "Sugar Hill" στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης 2015. Το Ίδρυμα "Aïshti", ένα κέντρο λιανικής και τεχνών μεικτής χρήσης στη Βηρυτό 2015. Τη Σχολή Διοίκησης της Μόσχας "Skolkovo" στη Ρωσία 2010. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ντένβερ, Κολοράντο 2007, το Κέντρο Ειρήνης Νόμπελ στο Όσλο της Νορβηγίας 2005, και πολλά άλλα.
Όταν άκουσε στις ειδήσεις ότι θα λάβει το Μετάλλιο, ο Sir David Adjaye είπε: "Είναι απίστευτα μεγάλη τιμή, που οι συνάδελφοί μου αναγνωρίζουν το έργο που έχω αναπτύξει με την ομάδα μου και τη συμβολή του στον τομέα τα τελευταία 25 χρόνια. Η αρχιτεκτονική για μένα, αφορούσε πάντα τη δημιουργία ομορφιάς για όλους τους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο εξίσου και τη συμβολή της στην εξέλιξη της τέχνης. Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της αρχής ήταν και θα συνεχίσει να αποτελεί την καθοδηγητική δύναμη στον πειραματισμό του γραφείου μου. Με ειλικρινή και μέσα από την καρδιά μου ευγνωμοσύνη ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους, που στήριξαν το ταξίδι για να φτάσω σε αυτήν τη στιγμή".

Το έργο «τοπιο_ροές» πρόκειται για το Β΄ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Πάρκο Σαλίνα στη Λάρνακα Κύπρου. Η κεντρική ιδέα της πρότασης απορρέει από την ανάγκη δημιουργίας μίας καλά οργανωμένης περιοχής αστικής φύσης σε αμφίδρομη σχέση με τον αστικό ιστό. Πρόθεση του σχεδιασμού υπήρξε η ιδέα της αποκάλυψης μια ενδοχώρας φυσικού τοπίου, που ο επισκέπτης ανακαλύπτει σταδιακά. Προτείνεται ένα πεδίο τοπιακών ροών, ένα δυναμικό τοπίο, μια διαπερατή πράσινη μεμβράνη διελεύσεων στην οποία δύνανται να αναπτυχθούν σχέσεις ώσμωσης από την πόλη στο εσωτερικό του νέου πάρκου, σε έναν εσωστρεφή πυρήνα πρασίνου και αστικότητας, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα παίξει η περιοδικότητα της φύσης και η εναλλαγή των ειδών στις τέσσερις εποχές.


Η πρόταση προκειμένου να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης χρήσεων τοπικής και υπερτοπικής εμβέλειας, προσεγγίζει το χώρο με μια ολιστική τοπιακή στρατηγική, ώστε να «ανοίξει» ο χώρος στην πόλη. Βασικοί στόχοι είναι: (α) να δημιουργηθεί ένα αστικό πάρκο που με ήπιους οικολογικούς χειρισμούς, βιοκλιματικό χαρακτήρα και εμπλουτισμό φυτεύσεων, θα παρέχει ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, (β) να τονιστεί η κοινωνική διάσταση του έργου ως υπαίθριου χώρου της πόλης με ποικιλία νέων χρήσεων και αστικών δράσεων, με εναλλασσόμενες κοινωνικές εκδηλώσεις σε έναν τόπο δημιουργικότητας και έκφρασης, (γ) να ενσωματώσει στη λειτουργία του πάρκου τις νέες τεχνολογίες πληροφόρησης, ενημέρωσης και διαχείρισης, δημιουργώντας ένα χώρο για ευαισθητοποιημένους πολίτες σε θέματα ενέργειας και αυτάρκειας, ενεργούς σε θέματα ανακύκλωσης και αστικής ανθεκτικότητας, συνειδητοποιημένους σε ζητήματα κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης.

Το διαμέρισμα, 252 m², το οποίο βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή στο Κίεβο, ανακαινίστηκε με την αρχή "less is more". Οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα καθαρό εσωτερικό, σύγχρονες λεπτομέρειες στα τελειώματα, φυσικά υλικά και έπιπλα κατασκευασμένα κατά παραγγελία. Αυτό το διαμέρισμα δημιουργήθηκε για έναν νεαρό άνδρα, συλλέκτη ουκρανικής τέχνης. Η σχεδιαστική ιδέα του διαμερίσματος συνδυάζει φυσικές αποχρώσεις, με γυάλινα χωρίσματα σκούρου χρώματος, φυσική πέτρα με ορείχαλκο, ξύλινα δάπεδα και προσαρμοσμένα στοιχεία, που έγιναν σε ένα μόνο αντίγραφο ειδικά για το χώρο.

Το νέο κτίριο εργαστηρίων του STEM του Κολλεγίου Ανατόλια αρθρώνεται από δύο καθαρά γεωμετρικά πρίσματα, ένα παραλληλεπίπεδο και έναν κύβο, που αλληλοτέμνονται, διατηρώντας μια εντατική σχέση μεταξύ τους
Η κεκλιμένη οροφή του κύβου είναι μερικώς καλυμμένη με ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πετάσματα (BIPV), ορατά και από το εσωτερικό του κτιρίου, που συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή φυσικού φωτός στο εσωτερικό. Προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά κατά τη θερινή περίοδο, προτείνεται μια ειδική μονάδα υαλοπινάκων BIPV, η εσωτερική υάλωση της οποίας είναι εφοδιασμένη με ανακλαστική αλλά πρακτικά αόρατη μεμβράνη, η οποία αντανακλά τη θερμότητα, που απελευθερώνεται από τη φωτοβολταϊκή μονάδα προς το εξωτερικό. Επιπλέον, οι περσίδες κάτω από την οροφή της δομής ενεργούν ως ένα εσωτερικό σύστημα σκίασης, το οποίο διαχέει το ηλιακό φως μέσα στο χώρο και οργανώνει τη διάταξη των γραμμικών φωτιστικών.
Στο παραλληλεπίπεδο, το φυτεμένο δώμα εκτατικού τύπου συμβάλλει στη βελτίωση της θερμικής συμπεριφοράς των υποκείμενων χώρων.
Φωτογραφίες: STUDIOVD.GR / CHRISTOS DIMITRIOU

Η μονοκατοικία Hill House κτισμένη σε επικλινές οικόπεδο στο Σιάτλ, διαθέτει περιμετρική βεράντα και απροσδόκητη ιδιωτικότητα για μια αστική κατοικία, όπως επίσης καταπληκτική θέα στην πόλη και στο δάσος. Είναι σύμμεικτη κατασκευή, την οποία οι αρχιτέκτονες οραματίστηκαν σαν πλοίο. Έτσι διαμορφώθηκε και το κλιμακοστάσιο, μεταλλικό, βαμμένο λευκό, στο κέντρο ενώ τα ξύλινα δάπεδα θυμίζουν καταστρώματα.
Φωτογραφίες: Lara Swimmer, Spencer Radford

 

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.