Οι αρχιτέκτονες από το Reaktor Studio με έδρα την Πράγα, έχουν σχεδιάσει και κατασκευάσει έναν φουτουριστικό μηχανισμό, έναν χώρο που επιταχύνει τις σκέψεις, διευκολύνοντας τη δουλειά και συνδέοντας ανθρώπους σαν γρανάζια σε μια μηχανή. Το αποτέλεσμα είναι μια τέλεια συντονισμένη μηχανή που ελέγχεται από τους “πιλότους” της - τα μέλη του πληρώματος “Livesport”.
Η ουσία αυτής της τεχνολογικής εταιρείας, η οποία επεξεργάζεται δεδομένα από όλο τον κόσμο, αποτυπώνεται στην εσωτερική φιλοσοφία των γραφείων της. Το σχήμα του έκτου ορόφου καθορίζεται από τη φυγοκεντρική δύναμη του κτιρίου. Το κέντρο βάρους του κτιρίου βρίσκεται στο “Atrium”. Συγκεντρώνοντας ενέργεια στον πυρήνα του, το “Atrium” αντιπροσωπεύει ένα μαγνήτη, ένα σημείο προσανατολισμού και μια περιοχή για επιχειρηματικές εκδηλώσεις. Όλα τα φώτα, οι πλάκες soffit, τα ακουστικά πάνελ, οι τοίχοι των λεγόμενων μετασχηματιστών, οι γραμμές δαπέδων, όλα οδηγούν απλά στον φανταστικό πυρήνα - την καρδιά της εταιρείας.
Μπορεί να περπατήσει κανείς στα γραφεία σε όλο το χώρο χωρίς να ανοίξει ούτε μία πόρτα. Η κάτοψη έχει αναφορές σε ένα ρολόι, μια δυναμική σχεδιαστική λύση. Χωρίζεται σε τρία λειτουργικά κυκλώματα, ο χώρος επιτρέπει μεταβλητότητα και ένα διαφορετικό τοπίο γραφείου. Το εξωτερικό κύκλωμα, που ”τρέχει” μέσα στην εξωτερική πρόσοψη, παρέχει άπλετο φως στην ευέλικτη ζώνη εργασίας. Πλησιέστερα στο κεντρικό αίθριο, υπάρχει ένα κύκλωμα που περιβάλλεται από πράσινο και είναι σχεδιασμένο για αναψυχή. Αυτό το άτυπο περιβάλλον καλεί τους ανθρώπους να συναντηθούν και να χαλαρώσουν. Το τρίτο κύκλωμα αποτελείται από δέκα μετασχηματιστές χάλυβα, που αναφέρονται στα εξαρτήματα μιας μηχανής ρολογιού.
Πιέζοντας τον επιταχυντή και ξεκινώντας ένα ταξίδι κάτω από τον κεντρικό δρόμο, ο οποίος λειτουργεί ως σπονδυλική στήλη του κτιρίου, οι ανιχνευτές κίνησης ενεργοποιούν το κύκλωμα φωτισμού. Ξεκινώντας ως εφέ ντόμινο, ο φωτισμός μοιάζει με την επιτάχυνση ισχυρών σπορ αυτοκινήτων. Το πνεύμα του κτιρίου ενσωματώνει ευκινησία, ακρίβεια και κίνηση. Ο σχεδιασμός του αρθρώνει τον πολιτισμό της εταιρείας με βάση την ταχύτητα και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση.
Αντιπροσωπεύοντας τα εξαρτήματα ρευστού χάλυβα μιας μηχανής ρολογιού, οι δέκα εύκαμπτοι μετασχηματιστές περιλαμβάνουν όλους τους πυρήνες εγκατάστασης, τους διακομιστές, τις μικρές αίθουσες συσκέψεων και τις μικρές κουζίνες. Χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα περιστρεφόμενα φτερά, οι μετασχηματιστές μπορούν να χωρίσουν την περιοχή του ανοιχτού χώρου σε μικρότερα κλειστά γραφεία, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στον συνολικό ευέλικτο χαρακτήρα του περιβάλλοντος. Το ανοιχτό στρώμα δίπλα στα γραφεία προσφέρει ένα ευρύ φάσμα αποθηκευτικού χώρου, βεστιάριο και τηλεφωνικούς θαλάμους. Τα διάτρητα μεταλλικά φύλλα επιτρέπουν τη θέαση στις αίθουσες συσκέψεων διατηρώντας ταυτόχρονα το απόρρητο.
Το κάθε γραφείο είναι επιπλωμένο με εξαιρετική ακρίβεια για να επιτρέπει την τέλεια οργανωμένη δραστηριότητα. Ρυθμιζόμενοι βραχίονες οθόνης, εργονομικά γραφεία ή χειρουργικά φώτα είναι ο βασικός εξοπλισμός για κάθε χώρο εργασίας. Οι αυτοματοποιημένες καρέκλες μπορούν να προσαρμοστούν τέλεια στο σώμα του κάθε εργαζόμενου χωρίς καμία ανάγκη για ρυθμίσεις. Οι οθόνες τηλεόρασης που είναι ενσωματωμένες στους μεταλλικούς τοίχους ανήκουν στη σειρά οργάνων που είναι απαραίτητα για τον συγχρονισμό των εργαζομένων.
Δίπλα στην κουζίνα υπάρχει ένα καφέ, δίνοντας έτσι έμφαση στην κοινότητα και την κοινωνική δικτύωση. Οι ζώνες αναψυχής για άτυπες συναντήσεις, απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι καφέ, χωρίζονται από πράσινους τοίχους των οποίων τα υδροπονικά φυτά εκπληρώνουν πολλαπλές λειτουργίες. Οι χώροι της κουζίνας διαθέτουν βρώσιμα είδη, όπως θυμάρι, φύλλα μέντας ή βάλσαμο λεμονιού. Μερικά από τα φυτά έχουν διακοσμητικό σκοπό, ενώ άλλα καθαρίζουν τον αέρα ή γεμίζουν το εσωτερικό με ένα όμορφο άρωμα. Η έννοια της “ευεξίας” εφαρμόζεται και αντικατοπτρίζεται στην υψηλής ποιότητας ακουστική και εργονομία του χώρου που ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων.
Ο πειραματισμός με υλικά και η αναζήτηση κατάλληλου υλικού έφερε τους αρχιτέκτονες του έργου σε μια πειραματική λύση χρησιμοποιώντας τραπέζια συναντήσεων από ορείχαλκο. Τα μεταλλικά φύλλα για τις κορυφές βυθίστηκαν σε οξύ, ψήθηκαν και “γρατσουνίστηκαν” με συρματόβουρτσα.
Το νέο αυτό μοντέλο για μια νέα γενιά ευέλικτων γραφείων Livesport 2.0 φιλοδοξεί να γίνει ένας εμπνευσμένος ηγέτης στο χώρο του, αναζητώντας μια νέα κατεύθυνση. Ο ισχυρός δεσμός μεταξύ της ταυτότητας της εταιρείας και του χώρου εργασίας αποτελεί μια αντίδραση στην τρέχουσα περίοδο, η οποία έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα. Σηματοδοτώντας ένα νέο ταξίδι, η ιστορία αυτού του εσωτερικού σχεδιασμού είναι μια εξερεύνηση του μέλλοντος που διατηρεί η μετα-COVID εποχή.

Η κατοικία αυτή εμπνευσμένη από τη ρωσική avant-garde, έχει ως κύριο χρώμα το λευκό, το οποίο επικρατεί στο εσωτερικό, δημιουργώντας έναν γεωμετρικό όγκο ολόκληρου του χώρου, βασισμένο και στις επιρροές από τους πίνακες του ρωσικού καλλιτεχνικού κινήματος “suprematism”.
Η κύρια ιδέα του καλλιτεχνικού κινήματος “suprematism” (από τα λατινικά “supremes” - υψηλότερη) βασίζεται στην υπεροχή της καθαρής γεωμετρίας και του χρώματος έναντι της υπάρχουσας αντίληψης των μορφών και του χώρου. Έτσι, ο εσωτερικός σχεδιασμός του σπιτιού έγινε με βάση ένα λευκό φόντο με τα γραμμικά γεωμετρικά μεταλλικά γλυπτά, που συνδέονται σε τρισδιάστατες μνημειακές συνθέσεις.
Ο σουπρεματισμός έχει 3 στάδια, το μαύρο, το χρώμα και το λευκό. Το πρώτο αποτελείται από γεωμετρικά σχήματα, τετράγωνα και βασικά σχήματα, όπως ο κύκλος, οι γραμμές, ο σταυρός. Το δεύτερο εισάγει πιο σύνθετους σχηματισμούς, ενώ το τρίτο συνδυάζει το λευκό πάνω σε λευκό.
Στον εσωτερικό σχεδιασμό ο αρχιτέκτονας ήθελε να συνδέσει τα τρία αυτά στάδια της δημοφιλούς ρωσικής πρωτοποριακής κίνησης τέχνης του 20ού αιώνα, δημιουργώντας μια τρισδιάστατη εγκατάσταση, το εσωτερικό, που βυθίζεται στον κόσμο του ατελείωτου λευκού χώρου, των χρωμάτων και της γεωμετρίας.

Το Manassu beach bar & restaurant βρίσκεται στην ακτή Ονείρου, στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Ο χώρος αναπτύσσεται στο ανατολικό τμήμα της χερσονήσου, μια τοποθεσία με μοναδικό φυσικό κάλλος, όπου το πευκοδάσος συναντά τα γαλαζοπράσινα νερά του κολπίσκου.
Στο πλαίσιο σχεδιασμού του μπαρ, του εστιατορίου και των υπαίθριων χώρων, βασικό στόχο αποτέλεσε η διαχείριση του χώρου ως μιας ενότητας επιπέδων και στεγάστρων, σε ανοιχτό διάλογο με τη φύση και το τοπίο. Η φύση αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω των ανοιγμάτων στον υπαίθριο χώρο και η επέμβαση ενσωματώνει στοιχεία της φύσης, με το κεντρικό στέγαστρο να "αγκαλιάζει" τον κορμό ενός δέντρου. Η ενότητα των επιπέδων και των στεγάστρων περιστρέφεται προς τη θέα της θάλασσας.
Το μπαρ σχεδιάζεται ως μια ενιαία προέκταση του υφιστάμενου κτιρίου. Το εστιατόριο αποτελείται από πολλαπλούς καθιστικούς χώρους, που χωροθετούνται περιμετρικά του κτιρίου. Παράλληλα, επιπλέον καθιστικοί χώροι για χρήση από μικρά ή μεγάλα σύνολα χρηστών αναπτύσσονται εκατέρωθεν του εστιατορίου και του μπαρ, προσφέροντας χώρους ξεκούρασης και χαλάρωσης. Τα επίπεδα αναδιαμορφώνονται σε διαφορετικά ύψη και τα στέγαστρα δημιουργούν ένα επιπλέον αρχιτεκτονικό στρώμα, τα οποία -εκτός από τη σκίαση- καθορίζουν τις υποενότητες του χώρου. Νέες χαράξεις στο δάπεδο υπό τη μορφή καμπύλων και ελεύθερων γραμμών σηματοδοτούν τα σημεία κίνησης και στάσης στο χώρο. Τη γεωμετρία των επιδαπέδιων χαράξεων ακολουθούν εναλλαγές ως προς τις επενδύσεις του τετραγωνικού καννάβου των οροφών. Ο πυκνός κάνναβος της οροφής ορίζει την κίνηση στο επίπεδο του δαπέδου και στα σημεία εισόδου, ενώ συνδυασμοί σχοινιών και φυτών καθορίζουν μερικώς τη στάση και την οριοθέτηση ως προς τις κλίσεις των στεγάστρων. Οι οροφές βάφονται σε μαύρη απόχρωση, προσδίδοντας την αίσθηση του βάθους και της προοπτικής.
Η γειτνίαση με τη θάλασσα οδήγησε σε επιλογές οικολογικών υλικών και σε χειρισμούς, που εναρμονίζονται με το τοπίο και αναδεικνύουν τη χρήση της υφιστάμενης πέτρας. Τα ξύλινα δάπεδα και οι ξύλινες πέργκολες κατασκευάζονται με σουηδική ξυλεία με λούστρο. Η υπόλοιπη δαπεδόστρωση πραγματοποιείται με πατητό τσιμεντοκονίαμα και αντιολισθηρά πλακίδια σε ουδέτερη απόχρωση. Το ενδιαφέρον αναπτύσσεται στην οροφή, η οποία επενδύεται με σχοινί "μανίλα" από φυσικές ίνες, φύλλα κισσού και γλάστρες σε ανάρτηση. Tμήματα της οροφής επενδύονται με χειροποίητη ψάθα μπαμπού, σε συνδυασμό με φωτιστικά από φυσικά υλικά. Eπιπροσθέτως, οι πέργκολες, περιμετρικά του μπαρ, επενδύονται με καλάμια στο επίπεδο της οροφής και πλευρικώς. Τα έπιπλα διακρίνονται σε κτιστά και κινητά. Οι επιλογές των επίπλων και των υφασμάτων ενισχύουν το καλοκαιρινό ύφος του χώρου, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην επίλυση καίριων ζητημάτων εργονομίας. Ο σχεδιασμός του υπαίθριου χώρου συμπεριλαμβάνει τους νέους χώρους στάθμευσης και τη γενική σήμανση των χωρικών ενοτήτων.

 

 

 

Το τμήμα προληπτικής πυροπροστασίας του πυροσβεστικού σώματος ανανέωσε την εφαρμογή στη οποία έχει συγκεντρωθεί η ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας.
Σε σχετικό σημείωμα το πυροσβεστικό σώμα τόνισε τη σημαντικότητα λήψης και εγκατάστασης των προβλεπόμενων μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν για την προστασία και ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και περιουσίας. Φυσικό επακόλουθο της σωστής τήρησης των μέτρων είναι τελικά και η ομαλή λειτουργία της ανθρώπινης και οικονομικής δραστηριότητας.
Η εφαρμογή της νομοθεσίας πυρασφάλειας, μετά και την τροποποίηση των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας κτιρίων – εγκαταστάσεων, έχει συμβάλλει ενεργά στη μείωση των αστικών πυρκαγιών και των υλικών ζημιών. Ακόμη, η συνολική εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων – εγκαταστάσεων έχει γίνει πιο αποτελεσματική.
Η 3η ηλεκτρονική έκδοση της ισχύουσας νομοθεσίας πυρασφάλειας που εξέδωσε το πυροσβεστικό σώμα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές κατηγορίες:
• την ισχύουσα νομοθεσία πυρασφάλειας ανά χρήση κτιρίου ή εγκατάσταση,
• απλουστεύσεις διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας ανά κατηγορία οικονομικής δραστηριότητας,
• χρήσιμα έγγραφα, όπως εγκύκλιες διαταγές του αρχηγείου πυροσβεστικού σώματος (Α.Π.Σ.), έντυπα μελετών πυροπροστασίας, ώρες εισόδου κοινού στα γραφεία πυρασφάλειας, διατάξεις διοικητικής διαδικασίας, κλπ
• και το διάγραμμα της ισχύουσας νομοθεσίας πυρασφάλειας.
Η ενημερωμένη ηλεκτρονική έκδοση (Μάρτιος 2021) βρίσκεται στην ιστοσελίδα του πυροσβεστικού σώματος στον σύνδεσμο: https://www.fireservice.gr/el_GR/elektronike-ekdose.

Ο δήμος Παύλου Μελά έχει προκηρύξει ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων για τη διαμόρφωση διακριτών ελεύθερων χώρων στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά.
Σκοπός του εγχειρήματος είναι η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε χώρο πρασίνου μητροπολιτικής εμβέλειας και η ανάδειξή του σε ένα απτό παράδειγμα αξιοποίησης ενός εγκαταλελειμμένου χώρου και ανάπτυξής του μέσα στο αστικό περιβάλλον.
Στόχος του διαγωνισμού είναι η επιλογή των καλύτερων και πληρέστερων σχεδιαστικών προτάσεων από λειτουργικής, αισθητικής, τεχνικής, οικονομικής και κοινωνικής άποψης, για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων χώρων, προκειμένου να προκύψει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης για τη βέλτιστη υλοποίηση των έργων ανάπλασης.
Η μελέτη Α’ Φάσης αξιοποίησης με τίτλο "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του μητροπολιτικού πάρκου Παύλου Μελά" υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και αποτελεί μία πρόταση ήπιας παρέμβασης, διατηρώντας τη φυσική τοπογραφία.
Η περιοχή παρέμβασης του διαγωνισμού αφορά έκταση του πάρκου επιφάνειας 62.061 m2 και χωρίζεται στα εξής τμήματα:
Περιοχή 1: "Η Μνήμη", η οποία περιέχει τα δύο ιστορικά κτίρια στρατωνισμού Α1 και του πρώην στρατοπέδου Α2 (43.061 m2). Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να οραματιστούν μία πλατεία, η οποία θα αποτελέσει έναν τόπο συνεύρεσης και κοινωνικής δραστηριότητας.
Περιοχή 2: "Το Θέαμα", βόρειο τμήμα του πάρκου δίπλα στο αλσύλλιο (7.500 m2). Πρόκειται για ένα ξέφωτο, το οποίο τοποθετείται στο εσωτερικό του πλέον πυκνοφυτεμένου τμήματος του πάρκου. Στην παρούσα φάση είναι ένας αδιαμόρφωτος χώρος, ο οποίος θα φυτευτεί με πυκνή δενδροφύτευση στο πλαίσιο της πρώτης φάσης και εν συνεχεία θα σχεδιαστεί ένας διαφορετικός χώρος υπαίθριου κινηματογράφου και ζωντανών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να επιδιώξουν εναλλακτικούς τρόπους καθισμάτων θέασης, καθώς και να συμπεριλάβουν διαμορφωμένους σχηματισμούς του φυσικού εδάφους και εφήμερες εγκαταστάσεις τεχνολογικής υποστήριξης.
Περιοχή 3: "Η Περιπέτεια", νοτιοανατολικό άκρο του πάρκου κοντά στην οδό Δαβάκη (11.500m2). Πρόκειται για κομβικό σημείο, με σχετικά έντονες υψομετρικές διαφορές. Από τους διαγωνιζόμενους ζητείται να οραματιστούν έναν τόπο δραστηριότητας για δραστηριότητες επαφής με τη φύση με το σχεδιασμό υπαίθριων κατασκευών, όπως τα δενδρόσπιτα, τα κιόσκια και ελαφριές κατασκευές εναέριων διαδρομών.
Στο διαγωνισμό θα απονεμηθούν συνολικά 9 βραβεία και 3 έπαινοι, με συνολικό χρηματικό ποσό βραβείων ίσο με 120.328,20 ευρώ και επαίνων ίσο με 11.160 ευρώ. Αναθέτουσα αρχή είναι ο δήμος Παύλου Μελά και αρμόδια υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών – Τμήμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και μελετών έργων. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων ορίζεται η Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021.

Η έγκριση του πρώτου υδατοδρομίου σε πολυτελές ξενοδοχείο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής σηματοδοτεί μία νέα εποχή στις τουριστικές υποδομές. Η σχετική έγκριση του πρώτου υδάτινου πεδίου δόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Η εταιρεία Med Sea Health είναι αυτή που εξασφάλισε την έγκριση και θα κατασκευάσει το υδάτινο πεδίο στην περιοχή Κάνιστρο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort. Ανάδοχος για την υλοποίηση του έργου επιλέχτηκε η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια, η οποία είναι η πρώτη που δραστηριοποιείται στο χώρο των υδατοδρομίων.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του υδάτινου πεδίου, σύμφωνα με το σχετικό νόμο, επιτρέπεται να πραγματοποιούνται καθημερινά μέχρι έξι ζεύγη πτήσεων (προσθαλάσσωση – αποθαλάσσωση) ανά αεροπορική εταιρεία υδροπλάνων. Οι πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούνται από αδειοδοτημένα υδατοδρόμια ή χερσαία αεροδρόμια, με τη χρήση αμφίβιων υδροπλάνων.
Το ξενοδοχείο Miraggio θα αποτελέσει από φέτος την πρώτη πύλη εισόδου, με την αρχή αυτή να αποτελεί ένα ορόσημο για τον τουρισμό και την Ελλάδα γενικότερα. Έχοντας ως εφόδια την τεράστια ακτογραμμή και τις πανέμορφες παραλίες της, η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα και άλλων χωρών, όπως οι Μαλδίβες, που εδώ και χρόνια έχουν εντάξει τα υδροπλάνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η έγκριση του πρώτου υδάτινου πεδίου αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, δημιουργώντας μία νέα αγορά που σκοπό θα έχει να αναπτύξει περαιτέρω τον ποιοτικό τουρισμό και να αποτελέσει τον "πιλότο" δημιουργίας δικτύου υδάτινων πεδίων σε στρατηγικά σημεία.

Τη διοργάνωση πανελληνίου συνεδρίου αρχιτεκτονικής με θέμα "Τα Κάστρα της Βιομηχανίας – αποκατάσταση, επανένταξη, αξιοποίηση", ανακοίνωσε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, καλώντας ταυτόχρονα τους ενδιαφερόμενους επιστήμονες να συμμετέχουν με ανακοινώσεις και να παρακολουθήσουν τις εργασίες του. Το συνέδριο θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2022, σε ακριβείς ημερομηνίες και χώρο που θα γνωστοποιηθούν τον επόμενο καιρό, με στόχο να αναδείξει τη σημασία της βιομηχανικής κληρονομιάς, ως αναπόσπαστου μέρους του αστικού πολιτισμικού τοπίου.
Ο σκοπός του συνεδρίου είναι να ανοίξει έναν παραγωγικό διάλογο με αντικείμενο την καταγραφή, τεκμηρίωση και διαχείριση σημαντικών ανενεργών βιομηχανικών συγκροτημάτων και κτιρίων – που σήμερα αποτελούν στοιχεία μνήμης – και εν συνεχεία την αναζήτηση μεθόδων για τη χρήση και επανένταξη αυτών των κτιριακών συγκροτημάτων στην καθημερινότητά μας. Η θεματολογία του συνεδρίου κινείται σε 4 άξονες:
• Καταγραφή και αξιολόγηση των άυλων και υλικών τεκμηρίων της προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς.
• Διαχείριση της αρχιτεκτονικής βιομηχανικής κληρονομιάς
• Αποκατάσταση, επανάχρηση και επανένταξη κτιρίων στο σύγχρονο πλαίσιο (case studies)
• Eκπαίδευση και κοινωνική ευαισθητοποίηση
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει αναλάβει 10μελής οργανωτική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΜΕ Αρχιτεκτονικής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πρόδρομο Νικηφορίδη, ενώ ήδη έχει συγκροτηθεί επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή 46 διακεκριμένων επιστημόνων και πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Νομικό.
Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων από τους ενδιαφερόμενους προς συμμετοχή ήταν η 30η Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στον ιστότοπο του συνεδρίου www.castlesofindustry.com, που ήδη έχει αρχίσει να ενημερώνεται και θα εμπλουτίζεται όσο θα προχωρά η προετοιμασία του συνεδρίου.

Ο ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ


Στον ψηφιακό κόσμο το κτίριο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οι ρόλοι τόσο του αρχιτέκτονα όσο και του τελικού αποδέκτη επαναπροσδιορίζονται, καθώς εμπλέκονται ουσιαστικότερα στη σχεδιαστική και κατασκευαστική πρακτική. Τι είναι η ψηφιακή αρχιτεκτονική; Η ψηφιακή αρχιτεκτονική δηλώνει τη μετάβαση από την εποχή του αναλογικού σχεδιασμού σε αυτήν του ψηφιακού σχεδιασμού. Το πέρασμα δηλαδή, από τον παραλληλογράφο στη σχεδίαση με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στην περιοχή του Αποκόρωνα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Γαβαλοχώρι Χανίων, σε έκταση εκτός οικισμού με ελαφριά κλίση, οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν μία κατοικία δύο επιπέδων με υπόγειο και πισίνα. Κεντρικό ρόλο έχουν τέσσερα πέτρινα τοιχία διαφορετικού μήκους και χωροθέτησης τα οποία χωρίζουν την κατοικία σε τρεις χώρους.
Φωτογράφος: Σωτήρης Ζαπαντιώτης

Το "Silver Pine" βρίσκεται στη Μόσχα, τοποθετημένο μέσα σε ένα πευκόδασος σε ένα νησί στον ποταμό Μόσχοβα. Η κατοικία εισάγει μια επαναστατική προσέγγιση ως προς την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης. Οι μεγάλοι υαλοπίνακες έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική μόνωση κατά τους χειμερινούς μήνες και όσο γίνεται περισσότερο φυσικό φως. Ο σχεδιασμός έχει ως σημείο αναφοράς τον συνδυασμό του αστικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της πρωτεύουσας και της ενσωμάτωσης του φυσικού στοιχείου του δάσους. Στο εσωτερικό φυσικά, θερμά υλικά και χρώματα κυριαρχούν, προσδίδοντας στους ιδιωτικούς χώρους μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα.
Φωτογραφίες: Sergey Ananiev

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.