Σε κατοικία στο Ισραήλ, ο χώρος της βεράντας και, κατ’ επέκταση το εσωτερικό της κατοικίας, προστατεύεται από ένα εξωτερικό, ηλεκτροκίνητο σύστημα σκίασης. Οι οριζόντιες περσίδες, που τοποθετούνται εφαπτόμενες στα μεταλλικά πτυσσόμενα πλαίσια, συμβάλλουν στην ελεγχόμενη σκίαση και στο φυσικό φωτισμό της κατοικίας. Η επιλογή του ξύλου ως υλικού για τις περσίδες προσδίδει μια αίσθηση φυσικότητας, δημιουργώντας ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον.
Φωτογραφίες: Amit Geron.

Το σουπερμάρκετ "Θανόπουλος" βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά και έχει όψεις σε δύο δρόμους: την οδό Ανδριανού και την οδό Δραγούμη. Η ιδέα της KLab Architecture, που ανέλαβε το σχεδιασμό του έργου, ήταν να απορροφήσει τη γοητεία της παλιάς Κηφισιάς με τα μεγάλα αρχοντικά και τους δρόμους με τα πλατάνια, επανερμηνεύοντάς τη με μία νέα ελαφριά διάτρητη όψη, η οποία ακολουθεί τις γραμμές του προϋπάρχοντος κτιρίου δημιουργώντας τελικά κάτι οικείο.
Η δεύτερη τρισδιάστατη όψη που δημιουργήθηκε βρίσκεται σε άμεση σχέση με την παλιά και είναι κατασκευασμένη από διάτρητα φύλλα αλουμινίου, μικρά ή μεγαλύτερα, που προστατεύουν το κτίριο από την έντονη δυτική ηλιακή ακτινοβολία. Το σχέδιο της διάτρησής της παραπέμπει στις σκιές ενός δρόμου με πλατάνια και η αρχιτεκτονική της μορφή έχει αναφορές στις κλειστές αστικές αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και στους πυργίσκους των αρχοντικών της Κηφισιάς. Η όψη ακολουθεί την κλίμακα της πόλης, αλλά και του υλικού από το οποίο υλοποιήθηκε. Το λευκό χρώμα επιλέχθηκε ως ένα χρώμα ουδέτερο, γλυπτικό και μεσογειακό, που αντανακλά το φως. Στο δυτικό προσανατολισμό τις απογευματινές ώρες το λευκό αλλάζει από το φως του ήλιου και γίνεται θερμό. Ακόμη, η βάση του κτιρίου έχει επενδυθεί με σανίδες από κόντρα πλακέ θαλάσσης, σε χρωματισμό σημύδας.
Στην οδό Ανδριανού οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να επαναφέρουν το κτίριο στο επίπεδο του δρόμου, χωρίς να είναι αποστασιοποιημένο, σαν τρύπα στον πολεοδομικό ιστό. Η παρουσία μόνο ενός ελαφρού διάτρητου στεγάστρου δημιουργεί αυτή τη συνέχεια, το οποίο συνορεύει με το γωνιακό διατηρητέο κτίριο και προστατεύει τον αναγκαίο χώρο στάθμευσης δημιουργώντας σκιά. Η μορφή του στεγάστρου συνδιαλέγεται με αυτή του διπλανού αρχοντικού. Έχει σχεδιαστεί με την αισθητική των παλιών κλειστών κήπων των παλιών αρχοντικών και έχει κατασκευαστεί από διάτρητα φύλλα αλουμινίου.
Βασική ιδέα της KLab Architecture για το σχεδιασμό του εσωτερικού ήταν να αλλάξουν την έννοια του σουπερμάρκετ όπως είναι γνωστή μέχρι σήμερα, δηλαδή μεγάλα κουτιά με μεγάλους αδιάφορους διαδρόμους, και η επίσκεψη στο κατάστημα να είναι μια εμπειρία. Η έρευνά τους ξεκίνησε από πρόσφατα σχεδιασμένα supermarket στο εξωτερικό και συνεχίστηκε με ανοικτές αγορές ανά τον κόσμο. Για τους KLab το σουπερμάρκετ “Θανόπουλος” θα έπρεπε να παραπέμπει στη μεταφορά μιας αστικής αγοράς, όπου πρέπει κανείς να πάει σε άλλα καταστήματα για να βρει τα διάφορα αγαθά και να συνδιαλλαγεί με διαφορετικούς ανθρώπους. Τα αντικείμενα που σχεδιάστηκαν έχουν κάποιες αναφορές σε οικείες μνήμες που μετασχηματίστηκαν με ένα σύγχρονο σχεδιασμό, όπως ο γαλβανισμένος πάγκος των λαχανικών, ο οποίος έχει αναφορά στη λαϊκή αγορά, ο μαρμάρινος πάγκος του ψαράδικου στις ψαραγορές των νησιών και τα ξύλινα ράφια του αρτοποιείου στους παλιούς φούρνους σε χωριά.
Μετά την ανακαίνισή του το σουπερμάρκετ εκτείνεται σε 1500 m² και καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο από παλιότερα, παρά το γεγονός ότι περιορίστηκε σε δύο ορόφους αντί για τρεις. Αυτό επετεύχθη κυρίως με την πιο αποτελεσματική διαχείριση των χώρων. Αρχικά, οι αποθήκες που στο παρελθόν καταλάμβαναν το μεγαλύτερο χώρο του υπογείου μεταφέρθηκαν στον 1ο και 2ο όροφο, απελευθερώνοντας έτσι το χώρο του υπογείου για χρήση του σουπερμάρκετ. Η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους άλλαξε με την προσθήκη ενός ακόμα μεγάλου ασανσέρ, ενώ σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν νέες σκάλες για την εξυπηρέτηση των πελατών. Επιπλέον, η αναδιάταξη όλων των ραφιών βασίστηκε στις ανάγκες και τις συνήθειες των πελατών, δημιουργώντας εύκολη ροή μέσα στο κατάστημα. Σχεδόν κάθε τμήμα του σουπερμάρκετ απέκτησε τη δικιά του εικόνα και η KLab σχεδίασε ειδικά έπιπλα και χώρους προβολής. Μεγάλα μέρη των εξωτερικών τοίχων άνοιξαν στο ισόγειο και αντικαταστάθηκαν με υαλοστάσια, ώστε το φυσικό φως να διαχέεται μέσα στο χώρο και το σουπερμάρκετ να γίνει πιο εξωστρεφές και να αποκτήσει την αίσθηση ανοικτής αγοράς.
Λόγω του μικρού ύψους που δεν επαρκούσε για τη δημιουργία ψευδοροφής, οι KLab είχαν την ιδέα να αναρτήσουν κάθετα μακρόστενα κομμάτια από γαλακτώδες πλεξιγκλάς, τα οποία διαχέουν το φωτισμό και δημιουργούν μια οροφή με διαβάθμιση φωτεινότητας, σε φόντο από OSB.
Ένα ακόμη ζητούμενο για το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου ήταν να διατηρηθεί μια σχέση-σύνδεση με τη νέα πρόσοψη. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει μια συνέχεια στα υλικά, την αισθητική και τους χρωματισμούς που συναντώνται στην όψη, ενώ παράλληλα δημιουργείται ένα ζεστό περιβάλλον για τον πελάτη. Κυρίαρχο στοιχείο που ενοποιεί την εξωτερική όψη με το εσωτερικό είναι η νέα μεταλλική αναρτώμενη διάτρητη ψευδοροφή που ενοποιεί τους νέους χώρους πώλησης, που δημιουργήθηκαν ειδικά για το κατάστημα της Κηφισιάς, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον περαστικό πελάτη του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.
Τα προϊόντα του καταστήματος διαχωρίζονται σε δύο “μικρο-αγορές”, οι οποίες αναπτύσσονται στους δύο ορόφους. Στο ισόγειο τοποθετούνται τα φρέσκα προϊόντα, με οργάνωση σαν σε μια μικρή τοπική αγορά με φούρνο, μανάβικο, κρεοπωλείο, κάβα, κτλ. Στο υπόγειο οργανώνεται η δεύτερη “αγορά” με προϊόντα ξηράς τροφής, προσωπικής φροντίδας, εξοπλισμού και καθαριστικών.
Το δάπεδο ενοποιείται με την οροφή, τα έπιπλα και τις επενδύσεις των τοίχων, καθώς το ξύλο είναι ο πρωταγωνιστής στα υλικά, δίνοντας μία ζεστή, σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα. Ακόμη, τα ράφια έχουν επιλεγεί σχολαστικά ώστε να εξυπηρετούν και να αναδεικνύουν τη γενική αισθητική, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο σχεδιασμό του χώρου της κάβας, που δημιουργήθηκε από λεπτό μεταλλικό σκελετό. Τέλος, η επιλογή των ψυγείων, των ταμείων, ο σχεδιασμός των σημείων πώλησης, των ειδών αυθόρμητης αγοράς δίπλα στα ταμεία, το έπιπλο της υποδοχής, το έπιπλο αποθήκευσης των τσαντών των πελατών, έγιναν στα πλαίσια ενός καθολικού σχεδιασμού, που να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους και τους πελάτες, διατηρώντας όμως ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής.

Για την κατασκευή του φρεατίου των υδρορροών χρησιμοποιούνται έτοιμα πλαστικά ή μεταλλικά εξαρτήματα, οπτόπλινθοι ή σκυρόδεμα. Τα τοιχώματά του φρεατίου εδράζονται επάνω στη στεγανοποιητική στρώση του δομικού τμήματος και στη βάση τους έχουν οπές που επιτρέπουν τη διείσδυση του νερού στο εσωτερικό του. Το στόμιο της υδρορρόης μέσα στο φρεάτιο είναι υπερυψωμένο και έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται με μηχανισμό στο επιθυμητό ύψος. Έτσι, όταν το νερό υπερβεί αυτή τη στάθμη του στομίου, απομακρύνεται με υπερχείλιση, ενώ, όταν βρίσκεται χαμηλότερα, προειδοποιεί για την ανάγκη άρδευσης του κήπου.

Στους τοίχους του υπνοδωματίου εφαρμόζεται ξυλεπένδυση, ενώ οι θύρες για το βεστιάριο και το μπάνιο αποτελούν τμήμα της ξυλεπένδυσης αυτής, η οποία προσδίδει στο διαμέρισμα έναν έντονο χαρακτήρα.
Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης.

Mια αρθρωτή μεταλλική κατασκευή, oργανώνει το χώρο ενός ανακαινισμένου διαμερίσματος και γίνεται φορέας των υποδομών του. Η μεταλλική κατασκευή δημιουργεί τα χωρίσματα για το μπάνιο και το υπνοδωμάτιο, ενώ παράλληλα διαμορφώνει βοηθητικούς χώρους (αποθήκευση, υποδοχές για ρευματοδότηση και οπτικοακουστικά συστήματα) αλλά και τη σταθερή επίπλωση του διαμερίσματος (κρεβάτι, κουζίνα), παρέχοντας στο χρήστη τη δυνατότητα ευελιξίας, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης.

Στην κατοικία D3 στο Ισραήλ, η λευκή επιδερμίδα από αλουμίνιο διαμορφώνεται με βάση ένα επαναλαμβανόμενο γραφιστικό μοτίβο. Τα τριγωνικά διάτρητα ανοίγματα, που προκύπτουν φαινομενικά τυχαία, επιτρέπουν ακτίνες φωτός να μπαίνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας και φιλτράρουν το τεχνητό φως τη νύχτα. Φωτογραφίες: Amit Geron

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΥΛΙΚΑ, ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι εξωτερικοί χώροι είναι ένα ζωτικό τμήμα της καθημερινής διαβίωσης και
επαφής των χρηστών με το περιβάλλον. Η ποιοτική τους αξιοποίηση μπορεί να επιτευχθεί μέσω στοχευμένων επεμβάσεων για τη σκίασή τους και την προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Η κατοικία βρίσκεται στους πρόποδες λόφου σε μικρή απόσταση από τις ακτές της δυτικής πλευράς του Μεσσηνιακού κόλπου. Το κτίριο αποτελείται από δύο όγκους, την κύρια κατοικία και τον ξενώνα, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός ημιυπαίθριου χώρου (patio). Ο ημιυπαίθριος χώρος αποτελεί χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια αυτού του χώρου έχει τοποθετηθεί η μεγάλου μήκους πισίνα. Το κτίριο έχει χωροθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε κατά την είσοδο σ' αυτό να "καδράρεται" η πισίνα, μία λωρίδα θάλασσας και η πυραμίδα του Ταϋγέτου στο βάθος. Αυτή η αρμονική αλληλουχία τονίζεται και με την κατάλληλη χρήση των υλικών. Το ίδιο μάρμαρο έχει επενδύσει γραμμικά την "πλατεία" πριν από την είσοδο και τον ημιυπαίθριο χώρο, ενώ κατόπιν εισχωρεί στην πισίνα, καταλήγοντας σε καταρράκτη στο τελείωμά της προς το μέρος της θάλασσας.
Η κύρια κατοικία αποτελείται από δύο ορόφους με τους χώρους διημέρευσης στο ισόγειο και ένα άνετο υπνοδωμάτιο στον όροφο. Το λουτρό εντός του υπνοδωματίου μοιάζει με έναν ξύλινο κύβο, που έχει τοποθετηθεί κεντρικά στο υπνοδωμάτιο. Ένα τμήμα του κύβου εμφανίζεται στο ισόγειο πλευρικά της σκάλας που ανεβαίνει προς τον όροφο. Σκοπός αυτής της χωροθέτησης ήταν, εκτός από την ανεμπόδιστη θέα από το υπνοδωμάτιο, οι ένοικοι να μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα και από το χώρο του λουτρού.
Η αγάπη των ενοίκων για την ηλιόλουστη μεσσηνιακή γη οδήγησε τους αρχιτέκτονες να δώσουν έμφαση στους υπαίθριους χώρους και στη σχέση τους με το φυσικό τοπίο. Σε όλη την έκταση τοποθετήθηκαν φυτά μεγάλης βιοποικιλότητας με κυρίαρχο τον οπωρώνα και τον ελαιώνα, αλλά και την πορτοκαλιά, που κατέχει περίοπτη θέση εντός του ημιυπαίθριου χώρου. Αντίστοιχα, στο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά υλικά της Πελοποννήσου, όπως μάρμαρο, πέτρα και ξύλο, ενώ στις τοιχοποιίες κυριαρχεί το απόλυτο λευκό που αντανακλά το φως και τονίζει τις αντιθέσεις των υλικών. Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο και στον όροφο διατηρούν την αίσθηση του ανοιχτού χώρου και σε όλο το εσωτερικό της κατοικίας.
Μία από τις πιο έντονες επιθυμίες των ιδιοκτητών ήταν να χρησιμοποιηθούν τοπικά φυσικά υλικά. Πέρα από μία σειρά δομικών υλικών που επιλέχθηκαν γι' αυτό το λόγο, το μάρμαρο Lygourio Dark, που εξορύσσεται στο Λυγουριό Αργολίδας, κατέχει περίοπτη θέση στο συγκεκριμένο έργο.

Η ENKA TECHNOLOGIES είναι μια Τεχνική Εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2016 από πολιτικούς μηχανικούς ειδικούς στους τομείς των δομητικών και αντισεισμικών τεχνολογιών από το 2000. Βασικό αντικείμενο της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και η εμπορία προηγμένων τεχνολογιών, συστημάτων και προϊόντων με έμφαση σε εφαρμογές δομοστατικού μηχανικού και αντισεισμικής προστασίας.
Η ENKA TECHNOLOGIES παρέχει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με άρτια τεχνική υποστήριξη. Επιπλέον παρέχει υπηρεσίες εφαρμογής και συντήρησης μέσω της εξειδικευμένης και πιστοποιημένης κατασκευαστικής εταιρείας ΕΝΚΑ (www.enka.com.gr).
Η ENKA TECHNOLOGIES παρέχει τεχνολογικές λύσεις ενδεδειγμένες για το εκάστοτε έργο με εφαρμογές σε κτήρια, γέφυρες και συγκοινωνιακές υποδομές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, υποδομές διαχείρισης υδάτων, έργα αντιστηρίξεων, σήραγγες, βαθιές εκσκαφές, λιμενικές εγκαταστάσεις και παράκτιες κατασκευές, αγωγούς και άλλα ειδικά έργα πολιτικού μηχανικού.
Η ENKA TECHNOLOGIES σχεδιάζει και παρουσιάζει τεχνολογικές προτάσεις με τα κατά περίπτωση βέλτιστα συστήματα και προϊόντα στα πλαίσια μίας ολοκληρωμένης λύσης για τους πελάτες της.
Η ENKA TECHNOLOGIES, μέσω της εξειδικευμένης ομάδας μηχανικών της, παρέχει τεχνική υποστήριξη και εκτιμήσεις κόστους.
Οι προηγμένες τεχνολογίες δομητικών και αντισεισμικών τεχνολογιών τις οποίες εισάγει, εμπορεύεται αλλά και υποστηρίζει τεχνικά η εταιρεία είναι οι ακόλουθες:
1. Συστήματα XYPEX για αδιαβροχοποίηση, προστασία και βελτίωση του σκυροδέματος.
2. Συστήματα COBIAX για πλάκες σκυροδέματος μειωμένου βάρους και πάχους.
3. Συστήματα Arsan για εφέδρανα – αρμούς συστολοδιαστολής γεφυρών και υδατοστεγανά παρεμβύσματα.
4. Συστήματα ΕPS για εφέδρανα εκκρεμούς τριβής για σεισμική μόνωση.
5. Συστήματα Jarret Structures για σεισμικούς αποσβεστήρες – συσκευές μετάδοσης κρούσης
6. Συστήματα Douce Hydro για την παραγωγή υδραυλικών συστημάτων για όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, από τον απλούστερο έως τον πιο εξελιγμένο και βαρέως χρήσης κύλινδρο.
7. Μηχανικές ματίσεις ράβδων οπλισμού της εταιρείας Barus
8. Προηγμένα προϊόντα σύνθετων υλικών για την κατασκευή της εταιρείας ATP.
9. Ειδικές εποξειδικές ρητίνες & εποξειδική άσφαλτος της εταιρείας ChemCo Systems.
10. Ενοργάνωση & παρακολούθηση κατασκευών της εταιρείας Senso Engineering

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις τεχνολογίες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της εταιρείας: www.enkatechnologies.com.gr

Οι τυποποιημένες μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων εξυπηρετούν μεγάλη κλίμακα ατόμων και ανάλογα με τον τύπο τους και τα χαρακτηριστικά τους καλύπτουν αντίστοιχες οικιστικές ανάγκες. Μπορούν να εφαρμοστούν σε μικρούς οικισμούς, ξενοδοχεία, μεμονωμένες κατοικίες και γενικά σε οικιστικές μονάδες, που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.