Το "HC Loft" βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει εμβαδό 110 m2. Ανακαινίστηκε πλήρως για να φιλοξενήσει τις ανάγκες του ενοίκου της, ενός σκηνοθέτη από τη Νέα Υόρκη. Η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου είναι ότι απευθύνεται σε έναν ένοικο, για τον οποίο η διαβίωση μέσα στο σπίτι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του, ταυτόχρονα με την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας.
Ο σχεδιασμός διακρίνεται σε δύο μέρη: το πρώτο μέρος αφορά στο design και στη γεωμετρία του χώρου και το δεύτερο αφορά στην ένταξη όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων, που μεταμορφώνουν μία κατοικία σε αυτό που λέμε "έξυπνο σπίτι".
Αφαιρώντας όλα τα προυπάρχοντα εσωτερικά χωρίσματα, ο χώρος μετατράπηκε σε ένα open plan loft, όπου οι χρήσεις εναλλάσσονται αρμονικά, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν διακριτές. Το σαλόνι, η κουζίνα και το γραφείο συνυπάρχουν αλλά δεν αναμειγνύονται. Αυτό γίνεται με τις διακριτικές διαφοροποιήσεις των υλικών και του φωτισμού, που δημιουργούν ανεπαίσθητα όρια ανάμεσα στις χρήσεις.
Στο κέντρο της κάτοψης βρίσκεται ο όγκος των δύο λουτρών, που αποτελεί το στοιχείο το οποίο συνδυαστικά προσφέρει ιδιωτικότητα στους πιο προσωπικούς χώρους της κρεβατοκάμαρας, του walk-in closet και του γυμναστηρίου. Το στοιχείο της κουρτίνας ανεβάζει κατά ακόμα ένα επίπεδο την ιδιωτικότητα του χώρου του κρεβατιού.
Όλη η κατοικία χαρακτηρίζεται από τη χρήση δύο υλικών: του ζεστού ξύλου της καρυδιάς και του λείου γυαλιστερού εποξειδικού πατώματος. Η εναλλαγή τους αμέσως αποκαλύπτει στο χρήστη το χαρακτήρα του χώρου, στον οποίο βρίσκεται.
Ο φωτισμός επίσης αποτέλεσε σχεδιαστικό εργαλείο, καθώς έχει σχεδιαστεί σε ζώνες φωτισμού, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις κάθε χώρου. Επιπρόσθετο χαρακτηριστικό είναι ότι όλος ο φωτισμός είναι RGB, πιάνοντας όλο το φάσμα των χρωμάτων. Οι χρωματικές αλλαγές του φωτισμού αλλάζουν τελείως την αντίληψη του χώρου. Προσαρμόζονται ή και μεταβάλλουν τη διάθεση του χρήστη, μετατρέποντας της κατοικία σε ένα καταφύγιο εναλλαγής διάθεσης και αίσθησης.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδιασμού, είναι η συμβολή της τεχνολογίας και πως αυτή αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε τη σύγχρονη κατοικία.
Έχοντας όλο το φωτισμό, τα multimedia, τον κλιματισμό, τη θέρμανση και τη μουσική συνδεδεμένη με το wi-fi, με την προσφώνηση “Hey Google” μπορεί κανείς να ζητήσει από το σπίτι του να συμπεριφερθεί όπως του αρέσει. Χωρίς συμβατικούς διακόπτες, όλο το εγκατεστημένο σύστημα της Google υπακούει στη φωνή. Τα διακριτικά ηχεία της Google, υψηλής αισθητικής και σχεδιασμού, τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού, μεταμορφώνουν το χώρο στο λεπτό, δημιουργώντας «φανταστικούς» κόσμους παίζοντας παράλληλα με τα φώτα και τη μουσική.
Η αίσθηση αυτή εντείνεται με τους "short throw" προτζέκτορες, οι οποίοι λειτουργούν σαν "δυναμικοί" πίνακες ζωγραφικής και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Φως, εικόνα και ήχος συνεργάζονται στο να μεταβάλλουν συνεχώς τη μορφή και την αντίληψη του χώρου και να μεταμορφώνουν την κατοικία σε ένα χώρο εμπειρίας των αισθήσεων.

Η ανακατασκευή μιας βικτοριανής κατοικίας του 1851 στην οδό Kensington στο Λονδίνο, αποδίδει έμφαση στην ενίσχυση του φυσικού φωτισμού. Λόγω των περιορισμών ως προς τις επεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου, δημιουργήθηκαν ευρηματικά ανοίγματα, που μεγιστοποιούν την εισροή του φωτός στο εσωτερικό της κατοικίας. Γύρω από μία εσωτερική αυλή, η οποία φωτίζεται με φεγγίτη από την οροφή και λειτουργεί ως ο πυρήνας της κατοικίας, οργανώνονται διώροφοι χώροι. Οι ξύλινες περσίδες, που υιοθετούν ένα ρευστό γλυπτικό χαρακτήρα, προσφέρουν απροσδόκητες οπτικές και μεταβαλλόμενες φωτοσκιάσεις. Φωτογραφίες: NAARO.

KTIRIO naaro architecture house london dezeen 01

Σε μία εξοχική μονοκατοικία στην Καλιφόρνια, ο ενιαίος χώρος καθιστικού - κουζίνας διαμορφώνεται γύρω από ένα τσιμεντένιο ενεργειακό τζάκι. Οι γυάλινες επιφάνειες στις τρεις πλευρές του τζακιού απομακρύνονται, μετατρέποντάς το σε μία ανοιχτή εστία. Φωτογραφίες: Kevin Scott / Olson Kundig.

KTIRIO Sawmill Canyon 01

Σε εξοχική κατοικία στη Σέριφο, τα υλικά των εξωτερικών δαπέδων ενσωματώνονται πλήρως στο τοπίο. Φυσικoί λίθοι, ενσωματωμένοι σε χωμάτινο δάπεδο, σε συνδυασμό με πατητό τσιμεντοκονίαμα γύρω από την πισίνα, συνάδουν με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική του κτιρίου. Φωτογραφία: Γιάννης Κόντος, Παναγιώτης Βουμβάκης.

Στο πλαίσιο ανακαίνισης μιας νεοκλασικής κατοικίας στα Εξάρχεια, τα επιχρίσματα αφαιρέθηκαν από τους πέτρινους περιμετρικούς τοίχους, ενώ οι μεταλλικές κατασκευές που προστέθηκαν σχεδιάστηκαν έτσι, ώστε να μην παρεμβαίνουν στην ιστορικότητα και στην αισθητική του κτιρίου. Φωτογραφίες: Μαριάννα Αθανασιάδου.

KTIRIO schemaarc House Exarcheia 01

Στο πλαίσιο ανακατασκευής διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι, η κλίμακα διαμορφώνεται ως το κεντρικό στοιχείο στο εσωτερικό της κατοικίας. Στο ισόγειο η κλίμακα λειτουργεί ως καθιστικό, ενώ προς τον όροφο τα πατήματα και τα ρίχτια της σκάλας γίνονται μέρος της βιβλιοθήκης, η οποία επεκτείνεται μέχρι την οροφή του πρώτου επιπέδου. Φωτογραφία: Νίκος Δανιηλίδης.

Στο πλαίσιο αναδιαμόρφωσης μιας κατοικίας στο Διόνυσο, η κουζίνα "ανοίγει" προς τους χώρους διημέρευσης, με σκοπό την οπτική αλλά και ουσιαστική επικοινωνία. Παράλληλα, ο χώρος της κουζίνας διαμορφώνεται με κριτήρια εργονομικού σχεδιασμού, προκειμένου να αξιοποιεί τον άπλετο φωτισμό και να λειτουργεί ως συνέχεια της τραπεζαρίας. Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης.

KTIRIO DIONYSOS 01

Η συναρμογή του ξύλινου κουφώματος στην πέτρινη όψη ακολουθεί τη συνήθη λογική, της προσπάθειας δηλαδή μείωσης των θερμογεφυρών. Το πάχος της πέτρας δίνει τη δυνατότητα της τοποθέτησης του κουφώματος στη στρώση της θερμομόνωσης, δημιουργώντας παρ’ όλα αυτά ένα βάθος, το οποίο μπορεί να έχει τόσο λειτουργική (περιθώριο για κουτί ρολού) όσο και αισθητική σημασία.
Τα ειδικά τεμάχια στήριξης του κουφώματος δίνουν τη δυνατότητα της ορθής συναρμογής του κουφώματος στη στρώση της θερμομόνωσης, ελαχιστοποιώντας τις θερμογέφυρες.

Τα ξενοδοχεία είναι από τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια λόγω του σκοπού λειτουργίας τους και των υψηλών υπηρεσιών που παρέχουν. Ωστόσο, οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις τους μπορούν να περιοριστούν κατά τον αρχικό σχεδιασμό λειτουργίας τους και την επιλογή κατάλληλων και αποδοτικών Η/Μ συστημάτων.

Το μικρό διαμέρισμα με το δυτικό προσανατολισμό, βρίσκεται στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας με θέα προς τον Φαληρικό όρμο και τα παράλια του Πειραιά. Στην προηγούμενη διαρρύθμιση του χώρου, απουσίαζε η όποια ιεράρχηση των χώρων μπροστά στη θέα. Η νέα διαρρύθμιση όφειλε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες κατοίκησης δύο ατόμων με τους απαραίτητους χώρους υποστήριξης.
Μπροστά στη θέα παρατάχθηκε η καθημερινή λειτουργία της κατοικίας: η κουζίνα με τον αναρτημένο πάγκο της, το τραπέζι και η καθιστική γωνία. Εντός του χώρου επιλέχθηκε η εγκατάσταση ενός ξύλινου "κύβου" για να διαφοροποιήσει και να ενσωματώσει τις βοηθητικές και τις αθέατες πλευρές κατοίκησης. Πίσω από το ξύλινο πέτασμα στην πλευρά της κουζίνας, βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι, και το εντοιχισμένο ψυγείο. Κατά μήκος του διαδρόμου βρίσκεται η είσοδος στο λουτρό και πίσω από την απόληξη του ξύλινου πετάσματος χωροθετείται το υπνοδωμάτιο. Η ντουζιέρα με το μικρό της προθάλαμο είναι προσβάσιμη μόνο από το υπνοδωμάτιο, πίσω από τον τοίχο του κρεβατιού. Σε συνέχεια με το παράθυρο του υπνοδωματίου σχηματίζεται μικρό γραφείο.
Ο σχεδιασμός, προκειμένου να εντείνει την αίσθηση ευρυχωρίας ασχολήθηκε και με το σχεδιασμό της περιορισμένης επίπλωσής του.
Το σκηνικό της άναρχης πόλης, το οποίο αποκαλύπτεται μέσα από τα ανοίγματα της κατοικίας βρίσκεται σε μία ενδιαφέρουσα αντίθεση με τις ήρεμες γραμμές του εσωτερικού. Η παλέτα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν παρέμεινε σκόπιμα μικρή. Το δάπεδο έχει μία εννιαία γκρι απόχρωση και διατρέχει όλους τους χώρους. Οι επιφάνειες και οι αποθηκευτικοί χώροι στην περίμετρο έχουν λευκή απόχρωση προκειμένου να περνούν απαρατήρητες. Οι ξύλινες κατακόρυφες επιφάνειες εισάγουν μία ενδιαφέρουσα σωματική εμπειρία στο χώρο και μία ήπια αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.