Στο οικονομικό κέντρο της Σινγκαπούρης, σε ένα πυκνό και συνάμα πράσινο αστικό τοπίο, ο ουρανοξύστης ύψους 280 m εξερευνά τον τροπικό αστικό σχεδιασμό σε κατακόρυφο άξονα. Λειτουργεί σαν ένα όραμα για ένα μέλλον, στο οποίο η πόλη και η ύπαιθρος, ο πολιτισμός και η φύση μπορούν να συνυπάρχουν και τα αστικά τοπία μπορούν να επεκταθούν απεριόριστα στην κατακόρυφη διεύθυνση. Το "CapitaSpring" δημιουργεί μια ποικιλόμορφη γειτονιά με εστιατόρια, κατοικίες, γραφεία, που εξυπηρετούν την υιοθέτηση υβριδικών στρατηγικών εργασίας και εναέριους κήπους από το ισόγειο μέχρι τον 51ο όροφο.
Σε πολλαπλά επίπεδα τα κατακόρυφα στοιχεία που απαρτίζουν τις όψεις του κτιρίου τραβιούνται σαν κουρτίνες και αποκαλύπτουν τις πράσινες "οάσεις" που ανθίζουν στο εσωτερικό του. Ο ουρανοξύστης φιλοξενεί περισσότερα από 80.000 φυτά, με συνολική φυτεμένη έκταση άνω των 8.300 m², που αντιστοιχoύν στο 140% της επιφάνειας του οικοπέδου.
Ελικοειδή κατάφυτα μονοπάτια οδηγούν στις εισόδους στο ισόγειο, μέσα σε έναν γενναιόδωρο ανοιχτό χώρο ύψους 18 m στη βάση του πύργου, ο οποίος προσφέρει καταφύγιο από τον ήλιο και τη βροχή και καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ξεχωριστούς χώρους υποδοχής για τις διάφορες χρήσεις.
Στον πυρήνα του κτιρίου τέσσερα συνεχή επίπεδα δημιουργούν την "πράσινη όαση", έναν υπαίθριο κήπο 35 m για εργασία, περιπάτους, χαλάρωση, άσκηση και εκδηλώσεις. Ο κήπος ενσωματώνει απρόσκοπτα την τροπική φύση στον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και παρέχει στους χρήστες άφθονη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου.
Ο σχεδιασμός τοπίου στην "πράσινη όαση" μιμείται την ιεραρχία των τροπικών δασών. Ανθεκτικά στη σκιά φυτά με μεγάλα φύλλα βρίσκονται στη βάση, που απαιτούν τη μικρότερη ποσότητα άμεσου φωτός και προχωρώντας προς τη "στέγη" του τροπικού δάσους τοποθετούνται τα δέντρα που διαθέτουν τα μικρότερα φύλλα.
Στον κήπο στον τελευταίο όροφο καλλιεργούνται περισσότερα από 150 είδη φρούτων, λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών για να εφοδιάσουν τα εστιατόρια του κτιρίου με φρέσκες πρώτες ύλες.
Ο ουρανοξύστης "CapitaSpring" έχει πιστοποιηθεί με Green Mark Platinum & Universal Design GoldPLUS από την Building and Construction Authority της Σινγκαπούρης. Το κτίριο διαθέτει επίσης παροχές, που υποστηρίζουν το όραμα του πράσινου σχεδίου της Σινγκαπούρης 2030 για βιώσιμες μεταφορές, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν 165 θέσεις ποδηλάτων, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις για το τέλος του ταξιδιού και ποδηλατόδρομο 600 m γύρω από την περίμετρο του κτιρίου, που συνδέεται με το ευρύτερο δίκτυο ποδηλασίας της Σινγκαπούρης.

Το έργο αφορά τον σχεδιασμό και την κατασκευή μονώροφης ιδιωτικής κατοικίας στην παραλία Προαστίου Πατρών. Η κατοικία τοποθετείται κεντρικά στη βορειοανατολική πλευρά του οικοπέδου.
Βασική σχεδιαστική αρχή αποτελεί η οργάνωση της κατοικίας σε δύο ορθογώνιους όγκους σε διάταξη ''Γ'', αντανακλώντας το λειτουργικό διάγραμμα της κατοικίας.
Μορφολογικά, ένα λευκό πλαίσιο που αναδιπλώνεται περιέχοντας τους κλειστούς και ημιυπαίθριους χώρους πλαισιώνει την πρισματική δρύινη επένδυση και εντείνει την αίσθηση της αιώρησης του κτιρίου από το έδαφος. Οι εξωτερικές όψεις χαρακτηρίζονται από έντονες αντιθέσεις αναφορικά με την εσωστρέφεια τους. Οι προσανατολισμένες προς την αυλή, εσωτερικές όψεις χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και εξωστρέφεια, ενώ οι εξωτερικές όπου βρίσκεται και η είσοδος, είναι συμπαγείς.
Η κατοικία αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο και οργανώνεται τόσο εσωτερικά όσο και μορφολογικά σε 2 πτέρυγες. Στη βορειοανατολική πτέρυγα βρίσκονται οι χώροι διημέρευσης: το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα, το λουτρό επισκεπτών και μια αποθήκη. Στη βορειοδυτική πτέρυγα βρίσκονται 3 υπνοδωμάτια master bedroom και το κλιμακοστάσιο προς το υπόγειο. Στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι και το μηχανοστάσιο της πισίνας. Η κατακόρυφη κίνηση στα επίπεδα γίνεται μέσω του κλιμακοστασίου.
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου βρίσκεται η κολυμβητική δεξαμενή και η πέργκολα που εξυπηρετεί στη σκίαση του χώρου στάθμευσης. Στη στέγη προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.
Ο φέρων οργανισμός του κτιρίου αποτελείται από μεταλλικό σκελετό και η στέγη από μονωμένα πετάσματα τύπου σάντουιτς. Ο όγκος της κατοικίας αγκαλιάζει την πισίνα, η οποία είναι προσανατολισμένη προς την γέφυρα του Ρίο.
Το χρώμα δίνεται μέσα από τα υλικά των ειδικών κατασκευών, όπως οι ξύλινες επενδύσεις ηλιοπροστασίας, το γυαλί και τα κουφώματα ή άλλες μεταλλικές κατασκευές σε τόνους του ανθρακί. Γενικά, κυριαρχεί το λευκό χρώμα ενώ επιλέχθηκε το ανθρακί για λεπτομέρειες όπως τα κουφώματα αλουμινίου. Ο φωτισμός επιλέχθηκε με γνώμονα την ανάδειξη της λιτής ογκοπλασίας και της γραμμικότητας του κτιρίου, τονίζοντας τα άκρα του λευκού αναδιπλούμενου πλαισίου.

Η μετατροπή ενός καταστήματος σε κατοικία είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και αποτέλεσε σημαντική σχεδιαστική πρόκληση.
Η κατοικία αποτελεί καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής και οφείλει να προσφέρει ιδιωτικότητα, ασφάλεια, απομόνωση από τους θορύβους της πόλης, ηλιασμό και εξαερισμό, χώρους υγιεινής, προετοιμασίας φαγητού, ύπνου και χώρους οικογενειακών και κοινωνικών συναθροίσεων.
Η μελέτη επιχείρησε να διαχειρισθεί αυτά τα ζητούμενα σε έναν μικρό χώρο εμβαδού μόλις 15 m² με μεγάλο, ωστόσο, ελεύθερο ύψος (5 m).
Αυτό το πλεονέκτημα αξιοποιήθηκε με την κατασκευή ενός παταριού, το οποίο φιλοξενεί τον ιδιωτικό χώρο του ύπνου και της προσωπικής ενασχόλησης του ιδιοκτήτη με τη ζωγραφική.
Στο ισόγειο, διαμορφώθηκαν ένα μικρό μπάνιο, ο πάγκος της κουζίνας σε συνέχεια με μια θέση εργασίας / φαγητού και τοποθετήθηκε ένας καναπές, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κρεβάτι.
Δόθηκε μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό των εξωτερικών κουφωμάτων, ώστε αυτά να παρέχουν ασφάλεια, ηχομόνωση και θερμομόνωση, φωτισμό, οπτικές φυγές προς τον εξωτερικό χώρο αλλά και ιδιωτικότητα.
Ο εξαερισμός του μπάνιου και της κουζίνας έγινε με δύο εμφανείς αγωγούς, οι οποίοι διατρέχουν τον χώρο, με έξοδο στο υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας.
Διαφανή και ημιδιαφανή κρύσταλλα σε εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, σε συνδυασμό με μεγάλους καθρέφτες, ενιαίες μονοχρωματικές επενδύσεις στο δάπεδο και στο μπάνιο και ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς στους τοίχους και τα ξύλινα στοιχεία της σκάλας και του παταριού, επιχειρούν να μεγεθύνουν οπτικά τον χώρο.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία χρωματίσθηκαν σε έναν γαλαζοπράσινο τόνο, που σε συνδυασμό με κάποιες επιφάνειες με όψη ξύλου και τα χρωματιστά υφάσματα καναπέ και κρεβατιού, επιχειρούν να κάνουν τον χώρο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και "ζεστό".

Η πρόσοψη κατασκευάστηκε από υφαντά πετάσματα από ανθρακονήματα και ίνες γυαλιού, η οποία δημιουργήθηκε με μια διαδικασία ρομποτικής περιέλιξης.
Κάθε τμήμα έχει σχεδιαστεί με βάση πέντε πρότυπα, ώστε να ακολουθεί την πορεία του ήλιου, δημιουργώντας μια μοναδική, πολυεπίπεδη όψη, που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα, προστασία από τον ήλιο και άλλες πρακτικές λειτουργίες.
Φωτογραφίες: Brigida González

 

Σε αυτό το κατάστημα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, η εσωτερική επιδερμίδα, που διατρέχει την οροφή και τον τοίχο ως μια συνεχής επιφάνεια, κατασκευάστηκε ως σειρά συναρμολογημένων προφίλ από κόντρα πλακέ σημύδας, τα οποία κόπηκαν σε μηχανή CNC. Η επιδερμίδα σχεδιάστηκε ως μια συνεχής επιφάνεια, η οποία αγγίζει το πάτωμα του χώρου στη θέση του υποστυλώματος. Ένα σύνολο 312 κομματιών χρησιμοποιήθηκε στη συγκρότηση 59 διαδοχικών τομών.
Φωτογραφίες: Χρήστος Διονυσόπουλος

Το έργο αφορά στον σχεδιασμό του πρατηρίου αρτοποιίας / ζαχαροπλαστικής "Καρνάρος". Κύριος άξονας σχεδιασμού ήταν η σύνθεση αντιθετικών ζευγών σε πολλαπλά επίπεδα. Αυτή η προσέγγιση επιλέχθηκε αφενός από την επιθυμία των πελατών για τη δημιουργία ενός χώρου που θα ήταν νέος αλλά και οικείος και αφετέρου από τη διπλή ταυτότητα της επιχείρησης ως αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.
Με οδηγό αυτή τη στρατηγική δημιουργήθηκαν τέσσερα αντιθετικά ζεύγη:

  • Ζεύγος 1: Η καμπύλη και η ευθεία. Η εσωτερική καμπύλη επιδερμίδα που αγκαλιάζει την οροφή και τον απέναντι τοίχο συντίθεται με τις αυστηρές ορθογωνικές γεωμετρίες των επίπλων και των προθηκών.
  • Ζεύγος 2: Το περίπλοκο και το διακριτικό. Η φυσική και πλούσια υφή της σημύδας συνδυάζεται με την ήρεμη και διακριτική υφή των ομογενών επιφανειών (corian). Το πρώτο συνδέεται αφαιρετικά με την υφή του ψωμιού και το δεύτερο με αυτήν της κρέμας.
  • Ζεύγος 3: Το κορεσμένο και το απλό. Ο κορεσμός των χρωμάτων του άνω τμήματος συνδυάζεται με τη χρωματική ουδετερότητα του κάτω. Το άνω χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ταυτότητα και το κάτω για να προσφέρει ένα μονοχρωματικό υπόβαθρο για την ανάδειξη των πολύχρωμων προϊόντων.
  • Ζεύγος 4: Η λειτουργία και η ταυτότητα. Στο κέντρο του χώρου υπάρχει ένα υποστύλωμα, το οποίο για χρόνια αποτελούσε λειτουργικό πρόβλημα της ροής του χώρου. Προηγουμένως οι ιδιοκτήτες προσπαθούσαν με διάφορες μεθόδους να το κρύψουν ή να μειώσουν την επιρροή του στη ροή. Η πρόταση κάνει αυτό το λειτουργικό πρόβλημα κρίσιμο στοιχείο ταυτότητας του χώρου, θέτοντας τη μέγιστη παραμόρφωση της καμπύλης γεωμετρίας της οροφής εκεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο το υποστύλωμα γίνεται πρωταγωνιστικό στοιχείο της ταυτότητας του χώρου και καθοριστικός παράγοντας της λειτουργίας.

Η εσωτερική επιδερμίδα, που διατρέχει την οροφή και τον τοίχο ως μια συνεχής επιφάνεια, κατασκευάστηκε ως σειρά συναρμολογημένων προφίλ από κόντρα πλακέ σημύδας, τα οποία κόπηκαν σε μηχανή CNC. Η επιδερμίδα σχεδιάστηκε ως μια συνεχής επιφάνεια, η οποία αγγίζει το πάτωμα του χώρου στη θέση του υποστυλώματος. Ένα σύνολο 312 κομματιών χρησιμοποιήθηκε στη συγκρότηση 59 διαδοχικών τομών. Όλη η κατασκευή έγινε από τοπικούς μάστορες, ξυλουργούς και κατασκευαστές, καθώς αυτό ήταν παράκληση των ιδιοκτητών, όντας μια οικογενειακή επιχείρηση με μακριά ιστορία στην αρτοποιία.

Η αυξανόμενη αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή απαιτούν νέες λύσεις αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας. Το ''πρασίνισμα'' των πόλεων –η αστική φύση– έχει θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα, το κλίμα, την ευημερία, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Θα καταστήσει τις πόλεις καλύτερους τόπους για να ζει και να εργάζεται κανείς.
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΗ" [thegreencities.eu] είναι μια προσπάθεια που αφορά στη δημιουργία περισσότερων πράσινων αστικών χώρων χρησιμοποιώντας καινοτόμους ιδέες και γνώσεις που βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες. Οι δραστηριότητες της εκστρατείας "Πράσινες πόλεις" επικεντρώνονται σε πέντε θέματα (τομείς): ευημερία, κλίμα, οικονομία, βιοποικιλότητα και κοινωνική συνοχή.
Στην εκστρατεία "ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΕΥΡΩΠΗ" –η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες– υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτωριούχων (enaplants.eu) συμμετέχουν 13 χώρες της Ε.Ε. Εκτός από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Δανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία.
Πίσω από ελληνική συμμετοχή βρίσκεται ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Εξαγωγέων Φυτικού Υλικού (Ε.Σ.Ε.Ε.Φ.Υ.) και η εταιρεία Calyx ΙΚΕ που υλοποίησαν στοχευμένες δράσεις προώθησης - προβολής των στόχων του προγράμματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος και για τρία συναπτά έτη (2021-2023) δεκάδες πόλεις από τις 13 ευρωπαϊκές συμμετοχές εργάστηκαν ενεργά για να προβάλουν πράσινες βιώσιμες πρακτικές και να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της περιβαλλοντικής διαχείρισης, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας. Η Ελλάδα, μέσω συνεργατικών προσπαθειών, δράσεων προώθησης –προβολής και εκδηλώσεις– που είχαν αρωγούς Έλληνες ευρωβουλευτές, ακαδημαϊκούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του χώρου – ολοκλήρωσε με επιτυχία την συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Φυσικά, η προσπάθεια για πιο πράσινα, πιο υγιή και πιο βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές συνεχίζεται.
Το 2021 –μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω του covid-19– το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκίνησε on-line αλλά και διά ζώσης, με πραγματοποίηση της εναρκτήριας εκδήλωσης στην πόλη της Κορίνθου, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου έγινε παρουσίαση του προγράμματος, επιστημονικών μελετών καθώς και των δράσεων της ελληνικής συμμετοχής από ακαδημαϊκούς και στελέχη φορέων της δημόσιας διοίκησης. Η χρονιά έκλεισε με την ελληνική συμμετοχή του νέου ''Πάρκου ΦΙΞ'', του ιστορικού πάρκου των Πατησίων στην Αθήνα, στα Βραβεία των Πράσινων Ευρωπαϊκών Πόλεων 2021.
Το 2022 η καμπάνια συνεχίστηκε και εμπλουτίστηκε με περιεχόμενο on line το ενώ στην πόλη των Αθηνών –στο πλαίσιο της Ανθοκομικής Έκθεσης του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρχιτεκτόνων μηχανικών, στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου του πρασίνου. Η χρονιά έκλεισε με την ελληνική συμμετοχή του ''Περιβαλλοντικού Πάρκου Θέρμης'', στα Βραβεία των Πράσινων Ευρωπαϊκών Πόλεων 2022.
Το 2023 πραγματοποιήθηκαν πληθώρα δράσεων, με τη συμμετοχή στελεχών της ομάδας εργασίας του προγράμματος από 13 ευρωπαϊκές χώρες σε εκδηλώσεις, δημοσίευση μελετών, άρθρων στον τύπο και στο διαδίκτυο που αφορούσαν στην προώθηση του μηνύματος και των στόχων του προγράμματος ''Πράσινες Πόλεις (για μία βιώσιμη) Ευρώπη''.
Τον Νοέμβριο του 2023, με τη συμμετοχή του ''Ιαπωνικού Κήπου Αθηνών'' (Πάρκο Νιηρίδων) στην τελετή βράβευσης Ευρωπαϊκών Πάρκων (μεταξύ δεκάδων πόλεων), πραγματοποιήθηκε ειδική ''πράσινη'' εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παρουσία Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, ειδικών επιστημόνων και στελεχών του χώρου του πρασίνου.
Η ελληνική συμμετοχή κρίνεται επιτυχημένη και –δεδομένου δε του μικρού ποσοστού στο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της καμπάνιας– τα αποτελέσματα ικανοποιητικά.
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προγράμματος έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την παρουσίαση - απολογισμό των δράσεων και αποτελεσμάτων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε ημερομηνία που θα καθορισθεί με το πέρας του ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2024.
Κεντρική φωτογραφία: Calyx PM Team

Το νέο κτίριο εστίασης, που σήμερα λειτουργεί ως "Beefbar", κατασκευάστηκε κατά την πρόσφατη ολική ανακαίνιση και ανάπτυξη του ιστορικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος του "Αστέρα Βουλιαγμένης" της Four Seasons. Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει, το κτίριο αναδιπλώνεται ταυτόχρονα με το τοπίο που το περιτριγυρίζει. Η βλάστηση γίνεται πυκνότερη, καθώς η στέγη από πατιναρισμένο χαλκό ανασηκώνεται μαλακά από το έδαφος, με έναν κυματισμό που μοιάζει να έρχεται από το πέλαγος. Ο φωτισμός στα σημεία ένωσης της οροφής με τις όψεις του κτιρίου δημιουργεί την εντύπωση πως το κύμα της στέγης ίπταται, αλλά αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της ακτής.
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης

Το "Moldee" βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973. Αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δύο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Το ζητούμενο από τους σεφ ήταν η παροχή ενός χώρου, στον οποίο θα αναπτύξουν το όραμά τους. Ο σχεδιασμός του μπαρ αποτέλεσε ένα ιδιαίτερο κομμάτι κατά την ανάπτυξη της ιδέας, δεδομένου ότι είναι το πρώτο στοιχείο που αντικρίζει ο επισκέπτης μόλις εισέρχεται στον χώρο. Η πλάτη του έχει επενδυθεί με διάτρητη λαμαρίνα κυκλικής οπής ως ένα σημείο, επάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν μεταλλικά ράφια, ενώ κατόπιν επενδύθηκε με μάρμαρο, το οποίο συνεχίζει και επενδύει και τον πάγκο. Στο έπιπλο του μπαρ η βάση στήριξης είναι μεταλλική και έχει επενδυθεί με κόντρα πλακέ θαλάσσης. Επάνω στη βάση μπορεί να διακρίνει κανείς διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία σε συνδυασμό με κρυφούς φωτισμούς δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τέλος, η ποδιά αποτελείται πάλι από κόντρα πλακέ θαλάσσης, το οποίο επενδύθηκε με λαμαρίνα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Taka+Partners
Φωτογραφίες: Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani

TAKAPARTNERS MOLDEE 01

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΤΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ
Τα αντιστατικά και τα αγώγιμα δάπεδα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο εκδήλωσης σπινθήρων, που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της συγκέντρωσης ηλεκτροστατικών φορτίων σε μια επιφάνεια. Η ειδική επίστρωσή τους διοχετεύει τα φορτία μέσω της αγώγιμης κόλλας σε ένα πλέγμα από χάλκινες λωρίδες. Οι λωρίδες είναι τοποθετημένες επάνω σε ένα αγώγιμο υπόστρωμα (συνήθως αστάρι) και απομακρύνουν τα φορτία με ασφάλεια στο έδαφος μέσω του συστήματος γείωσης του κτιρίου ή άλλων κατάλληλων γειώσεων.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.