Elena

Elena

"Υψηλάντου 11" ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

Στην πολυσύχναστη γειτονιά του Κολωνακίου, επί της οδού Υψηλάντου, βρίσκεται η πολυκατοικία που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, στα τέλη της δεκαετίας του '50. Εξήντα χρόνια αργότερα, όταν μας ζητήθηκε να ανακαινίσουμε το διαμέρισμα των 105 τ.μ., ο κύριος στόχος μας ήταν ο συγκερασμός του παλιού με το σύγχρονο. Οι επεμβάσεις που είχαν γίνει από προηγούμενους ιδιοκτήτες, μας έφεραν αντιμέτωπους με μία κάτοψη που αποτελείτο από σκοτεινούς διαδρόμους, μικρά δωμάτια και μη λειτουργικούς αποθηκευτικούς χώρους. Με σεβασμό στη διατήρηση του αρχικού διαχωρισμού των κοινόχρηστων από τους ιδιωτικούς χώρους, σκοπός είναι να διαμορφωθούν πιο φωτεινοί χώροι, που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες ενός ζευγαριού. Η νέα διαρρύθμιση περιλαμβάνει ενιαία κουζίνα, τραπεζαρία και σαλόνι, ενώ η πρόσβαση στα υπνοδωμάτια και το λουτρό γίνεται μέσω ενός διαδρόμου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως βεστιάριο. Εμπνευσμένος από στοιχεία της εποχής, ο χώρος ενημερώνεται με σύγχρονες λεπτομέρειες. Διατηρούνται και επισκευάζονται τα υφιστάμενα ξύλινα πατώματα. Όπου απαιτείται, τοποθετούνται χειροποίητα τσιμεντοπλακίδια, ως στοιχεία πλήρωσης του δαπέδου. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται έχουν σαφείς αναφορές σε προηγούμενες δεκαετίες. Η διαφοροποίηση της κουζίνας και του μπάνιου επισκεπτών από την τραπεζαρία και το καθιστικό επιτυγχάνεται με τον σχεδιασμό ενός ημι-διάτρητου μεταλλικού διαχωριστικού με υαλοπίνακα αρμέ. Η ίδια κατασκευαστική λογική χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των εσωτερικών συρόμενων πορτών. Τα έπιπλα, ο εξοπλισμός και οι διακοσμητικές λεπτομέρειες - στοιχεία της σύγχρονης τάσης - δημιουργούν μία αντίθεση με τον υφιστάμενο χώρο και γεφυρώνουν το σήμερα με το τότε. Οι ψηλές οροφές, τα μεταλλικά στοιχεία, το ξύλο, οι τραχιές υφές, τα υλικά και η χρωματική παλέτα που επελέγη, λειτουργούν αντιθετικά αλλά και συμπληρωματικά. Αποτέλεσμα, να επιτευχθεί η αναβίωση της αρχικής κομψότητας του χώρου, σε ένα διαμέρισμα που προσφέρει μία αίσθηση άνεσης και πολυτέλειας.

"Caomma" Beach Bar στη Σύρο

Αντλώντας έμπνευση από τον ελληνικό ήλιο, το γαλάζιο του ουρανού, το σμαραγδί χρώμα της θάλασσας, την τοπική κουλτούρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, σχεδιάσαμε ένα νέο beach bar στο νησί της Σύρου. Ως μέρος μιας υπάρχουσας εγκατάστασης, η έκταση των 600 τ.μ., διαμορφώνεται προκειμένου να ενσωματωθεί στο γνώριμο κυκλαδίτικο τοπίο. Το "Caomma" είναι το αποτέλεσμα του συνδυασμού της σύγχρονης αρχιτεκτονικής με τα στοιχεία της φύσης, την κυκλαδίτικης γεωμορφολογίας και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στόχος, η μετουσίωση της έννοιας της ελληνικής φιλοξενίας σε δομημένο χώρο.
Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χρήση οργανικών μορφών, γήινων χρωμάτων και τοπικών στοιχείων. Οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε είναι οι βόρειοι άνεμοι και ο καλοκαιρινός ήλιος. Κάτω από την πέργκολα το φως του ήλιου φιλτράρεται, δημιουργώντας ένα ολοένα μεταβαλλόμενο παιχνίδι φωτός και σκιάς. Αντίστοιχα, στο βόρειο κομμάτι, ένα κομμάτι τοίχου και ένα πλέγμα από φυτά λειτουργούν προστατευτικά. Ο χώρος του μπαρ διαμορφώνεται από τις μεταλλικές αψίδες και το έπιπλο εξυπηρέτησης, το οποίο διακοσμείται με ανάγλυφα στοιχεία. Η επεξεργασία του σοβά γίνεται με τη χρήση παραδοσιακών τεχνικών, από έμπειρους τεχνίτες του νησιού. Το ξύλινο δάπεδο ‘διακόπτεται’ από το χειροποίητο τσιμεντοπλακίδιο, το οποίο σχεδιάσαμε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο έργο. Η επίπλωση ακολουθεί τη βασική ιδέα της σύνθεσης, ενώ η επιλογή της φύτευσης γίνεται βάση της τοπικής χλωρίδας. Ένας ισορροπημένος συνδυασμός ανάγλυφων επιφανειών, μεταλλικών στοιχείων, φυσικών υλικών και γήινων αποχρώσεων διαμορφώνει μια ζεστή, πολυτελή ατμόσφαιρα, όπου η παράδοση και η απλότητα συναντιούνται.

"Villa Pm" στα προάστια του Ηρακλείου

Ανάμεσα στο πανέμορφο τοπίο των προαστίων του Ηρακλείου, βρίσκεται η Villa PM. Η κάτοψη σε σχήμα V είναι προσανατολισμένη με το άνοιγμα να "βλέπει" στο τοπίο. Με αυτήν τη διάταξη, η δομή μεγιστοποιεί τις προβολές, ενώ εκμεταλλεύεται την έκθεση στον ήλιο του Νότου. Ακολουθώντας αυτήν την ιδεολογία, σχεδόν όλοι οι κατοικημένοι χώροι στο σπίτι προσφέρουν μια ματιά στο ορεινό τοπίο.

"ΥΨΙΛΟΝ", Αποκατάσταση διατηρητέου στα λαδάδικα

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου "Κύρτση χαν", χαρακτηρισμένου ως έργο τέχνης και κατασκευασμένου περίπου το 1867, στην οδό Εδέσσης, στο ιστορικό εμπορικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια περιοχή όπου κτίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα εμπορικά κτίρια και χάνια, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και άνθησης των δραστηριοτήτων της πόλης. Το κτίριο είναι διώροφο με νεοκλασικά στοιχεία, ορθογωνική κάτοψη και με ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μορφολογικά στοιχεία. Στο κτίριο διατηρήθηκαν η αρχική χρήση του -καταστήματα στο ισόγειο και επαγγελματικοί χώροι στον όροφο-, η αρχιτεκτονική μορφή του και η βασική εσωτερική του διάρθρωση. Επιλέχθηκαν εργασίες επισκευής και αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητας και οι απαραίτητες επεμβάσεις για τη διατήρηση της χρηστικής και σύγχρονης λειτουργικής πλευράς του, με σεβασμό στο χαρακτήρα του και με πρόθεση ανάδειξης των ιστορικών και αρχιτεκτονικών του χαρακτηριστικών. Πραγματοποιήθηκε ενίσχυση των εδράσεων από λιθοδομή στις θέσεις των μεταλλικών υποστυλωμάτων και αρμολόγηση όλων των εσωτερικών επιφανειών των φερουσών εξωτερικών τοιχοποιιών και των περιμετρικών του κλιμακοστασίου. Στην οροφή του ισογείου, που αποτελεί σύμμεικτη πλάκα, πραγματοποιήθηκε συμπλήρωση του τσιμεντοκονιάματος των θολίσκων συμπαγών αργιλικών τούβλων στις θέσεις όπου είχε αποσαθρωθεί και ενισχύθηκε η οροφή με τοποθέτηση κατά μήκος του κτιρίου μεταλλικών δοκών IPE 200, με συμβατή μορφή, αλλά με τρόπο διάκρισης από τις υφιστάμενες.
Στο ισόγειο διανοίχτηκαν οι ενδιάμεσες μη φέρουσες τοιχοποιίες με τρόπο ώστε να διατηρείται και να αναγιγνώσκεται η δομή του υφιστάμενου διαχωρισμού του κτιρίου και να αναδεικνύονται τα φέροντα στοιχεία - μεταλλικά υποστυλώματα. Οι τοιχοποιίες μετά την αρμολόγηση παρέμειναν ανεπίχριστες στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν εκτεταμένες επισκευές ή φθορά της τοιχοποιίας, ενώ οι υπόλοιπες τοιχοποιίες επιχρίστηκαν πλην των υγρών χώρων. Τα ξύλινα δάπεδα σε ισόγειο και όροφο αποκαταστάθηκαν, η ξύλινη επένδυση οροφής ορόφου, το μαρμάρινο δάπεδο στην είσοδο του κτιρίου, αντικαταστάθηκαν τα εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα με ξύλινα ίδιας μορφής ή επισκευάστηκαν όπου ήταν εφικτό.
Τα διασωζόμενα τμήματα των περιμετρικών παταριών στο γωνιακό κατάστημα ανακατασκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή, χωρίς χρήση τους λόγω χαμηλού ελεύθερου ύψους. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αποκατάσταση της όψης, των επιμέρους διασωζόμενων αρχιτεκτονικών ή στοιχείων διακόσμου με την παλαιά τους μορφή και στην ανακατασκευή της επίχρισης των θολωτών οροφών και του διακόσμου τους σε όλο το ισόγειο. Επιπλέον, τα τραβηχτά διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης αποκαταστάθηκαν στην παλιά τους μορφή, με μερική αντικατάσταση και ανακατασκευή των κατεστραμμένων. (κατασκευή μητρών βάσει αποτύπωσης με χτένα όπου απαιτείται.)
Η στέγη επισκευάστηκε με επιμέρους αντικατάσταση των σαθρών τμημάτων της, ιδιαίτερα στα σημεία έδρασης. Ουδέτερη μορφολογία και αναστρέψιμα υλικά επιλέχθηκαν για τις νέες κατασκευές, για σηματοδότηση του χρόνου εφαρμογής. Κατασκευάστηκε πατάρι στο ισόγειο κατάστημα επί της παρόδου, αναστρέψιμη και ανεξάρτητη στατικά κατασκευή με μεταλλικό φέροντα σκελετό με χρήση χώρων υγιεινής, κουζίνας και αποθήκης, μετά την καθαίρεση των υφιστάμενων σε κακή κατάσταση παταριών πολλαπλάσιου μεγέθους επιφάνειας, και μεταγενέστερων της αρχικής κατασκευής του κτιρίου. Αποκαταστάθηκε το δώμα στον όροφο με τις τουαλέτες και στεγάστηκε με υαλωτή μεταλλική κατασκευή. Οι νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και η διέλευση των σωλήνων κλιματισμού και εξαερισμού των χώρων του ισογείου τοποθετήθηκαν σε απόσταση από την οροφή, με τρόπο που να μην υποβιβάζεται η ανάδειξη των εσωτερικών χώρων και των στοιχείων του κτιρίου.

Μικρόβια ΤΕΛΟΣ! Με το οικολογικό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό Smaltoplast Kitchen & Bath

Η Vechro με το πιστοποιημένο οικολογικό, αντιμυκητιακό και αντιμικροβιακό ματ πλαστικό της χρώμα Smaltoplast Kitchen & Bath, προστατεύει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Το Smaltoplast Kitchen & Bath έχει διάρκεια στο χρόνο σε συνδυασμό με αντοχή στη φθορά και στο συχνό πλύσιμο, προσφέρει μεγάλη καλυπτικότητα, απόδοση και είναι ιδανικό για τον καταναλωτή καθώς κάνει να φαίνεται με «παιχνίδι» το βάψιμο ενός χώρου. Λόγω της ειδικής σύνθεσής του που προστατεύει τον υμένα του χρώματος από την ανάπτυξη της μούχλας και βακτηρίων, είναι ιδανικό για να κρατηθούν τα μικρόβια και οι αλλεργίες μακριά από το σπίτι μας.

Κουζίνα σε ανακαίνιση διαμερίσματος στο Λονδίνο

Ο χώρος μέσα στην κουζίνα έχει προσαρμοστεί προσεκτικά για να υποστηρίξει τη σύγχρονη καθημερινή οικογενειακή ζωή. Καθαρό και λευκό, το εσωτερικό ενσωματώνει ζεστές υφές και ευαίσθητες λεπτομέρειες. Μια νησίδα κατασκευασμένη με επεξεργασμένο εμφανές σκυρόδεμα, χυτό επί τόπου στο κέντρο της κουζίνας, φιλοξενεί μαγειρικά σκεύη και εξοπλισμό και με τα ψηλά δερμάτινα σκαμνιά κατά μήκος της πλάτης της είναι επίσης ένα τέλειο σημείο για πρωινό. Τα ντουλάπια στους τοίχους προσφέρουν εργονομική χρήση του χώρου. Ένα από τα ντουλάπια ανοίγει ως μονάδα πρωινού, αποθηκεύοντας το βραστήρα, την καφετιέρα, την τοστιέρα και όλα τα υπόλοιπα που απαιτούνται από την οικογένεια το πρωί. Η επένδυση της πλάτης της κουζίνας και ο πάγκος εργασίας κατασκευάστηκαν με σκυρόδεμα χυτό επί τόπου, που μαζί με τις μαύρες χάλκινες βρύσες δίνει μια αναφορά στην ιστορία του κτιρίου. Το λευκό μαρμάρινο δάπεδο συνεχίζει τη διάταξη ψαροκόκαλου του δαπέδου καρυδιάς του καθιστικού και δεν αποτελεί μόνο μια άλλη λεπτή αναφορά στις εσωτερικές παραδόσεις του παρελθόντος, αλλά είναι μια σύνδεση με την ελληνική κληρονομιά του ιδιοκτήτη.

Χώρος πισίνας σε συνέχεια του φυσικού τοπίου

Η θερινή κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Τούρλος Μυκόνου, σε απόσταση 200 m από την παραλία, ενώ προσφέρει πανοραμική θέα στη χώρα της Μυκόνου, στο βαθύ μπλε του Αιγαίου και στη Σύρο.
Ο διάλογος του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο και η σχέση τόπου και τοπίου εκφράζονται μέσω της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και των έντονων σχεδιαστικών λεπτομερειών. Ο περιβάλλων χώρος και η ανάπτυξη της κατοικίας σε εσωτερικό και εξωτερικό γίνεται μέσω κλιμακωτών διαβαθμίσεων, δημιουργώντας μία αφηγηματική ακολουθία χώρων με κοινή αισθητική αλλά διαφορετική χρήση.
Η βραχώδης τοπογραφία και η μεγάλη κλίση του οικοπέδου αποτέλεσαν πρόκληση για την κατασκευή τόσο των κτιριακών στοιχείων όσο και του περιβάλλοντα χώρου. Tα βράχια και οι μεγάλες επιφάνειες αντιστήριξης από εμφανή λιθοδομή τοπικής πέτρας επικοινωνούν με τρόπο που επιτρέπουν στους κοινόχρηστους χώρους να αφομοιωθούν από το περιβάλλον. Architecture & Design: DEZONE Archi+. Φωτογραφίες: Voumvakis Architectural Photography.

Subscribe to this RSS feed

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.