Ο υπό μελέτη χώρος βρίσκεται σε τυπικό κτίριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στην περιοχή του Νέου Ψυχικού. Βασικό ζητούμενο αποτέλεσε ο επαναπροσδιορισμός τόσο της λειτουργικής δομής, όσο και της αισθητικής των χώρων, με στόχο το σχεδιασμό ενός συνόλου ικανού να καλύψει τις ανάγκες του νέου χρήστη.
Αναφορικά με τη λειτουργικότητα, η χωρική οργάνωση των χρήσεων επαναπροσδιορίζεται, για να εξυπηρετηθεί ο νέος χαρακτήρας των γραφείων, με την ενοποίηση χώρων υποδοχής και εργασίας και τη δημιουργία των απαραίτητων κλειστών χώρων συνεδριάσεων και μετόχων - στελεχών. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας άξονας κίνησης που διατρέχει όλο το γραφείο προσκαλεί τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο. Αρχικά συναντάται η υποδοχή, έπειτα ο χώρος εργασίας –με τη λογική της open plan κάτοψης– και παράλληλα αναπτύσσονται οι κλειστοί χώροι, τα διευθυντικά γραφεία, τα γραφεία στελεχών και οι χώροι συναντήσεων - συνεδριάσεων. Οι υγροί και βοηθητικοί χώροι τοποθετούνται στο βάθος και εξυπηρετούν χρήστες και επισκέπτες.
Πρωτεύων στόχος κατά τον σχεδιασμό ήταν η δημιουργία χώρων με υψηλή αισθητική και ποιότητα, που αυξάνουν την παραγωγικότητα και βελτιώνουν την παραμονή του χρήστη σε αυτούς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα υλικά, στους φωτισμούς και στην επιλογή των επίπλων. Για το χώρο της υποδοχής σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένα μεγάλο έπιπλο με ευκρινή την ταυτότητα της εταιρείας. Στο χώρο εργασίας έπιπλα σε λιτές γεωμετρίες, δάπεδα σε ουδέτερα χρώματα, πράσινα στοιχεία και διάτρητες μεταλλικές κατασκευές με αναφορές στα προϊόντα της εταιρείας συνθέτουν ένα ροϊκό σύνολο και ταυτόχρονα μία επιμερισμένη ενότητα, ανάλογα με τις απαιτήσεις των χρηστών. Στους χώρους αναμονής και συνεδριάσεων έντονα χρώματα αναπτύσσονται σε κατακόρυφες και οριζόντιες επιφάνειες με τη μορφή βινυλλικών πλακιδίων και αυτοκόλλητων γεωμετρικών μοτίβων, υπογραμμίζοντας την εταιρική ταυτότητα και προσδίδοντας χαρακτήρα. Τυφλά ή διάφανα διαχωριστικά τοποθετούνται ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργαζομένων για απομόνωση ή ιδιωτικότητα. Στο χώρο της τραπεζαρίας, σημείου ξεκούρασης και χαλάρωσης του προσωπικού, κυριαρχούν τα γήινα χρώματα, που προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία.
Σημαντικές επίσης είναι και οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενεργειακής αναβάθμισης, με τη μετατροπή του χώρου σε "έξυπνο χώρο". Στοιχεία, όπως νέα κουφώματα, access control, συναγερμός, παγίδες στα εξωτερικά ανοίγματα, νέα φωτιστικά σώματα, μειώνουν τις ενεργειακές απώλειες και βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση και κατανάλωση του χώρου.
Καθαρές φόρμες, ποιοτικός φωτισμός, υλικά υψηλής αισθητικής και έξυπνες ηλεκτρομηχανολογικές παροχές συνθέτουν το περιβάλλον ενός πολυτελούς χώρου εργασίας όπως ήταν το ζητούμενο και από τον ιδιοκτήτη του χώρου εξαρχής.

Η Σουζάνα Αντωνακάκη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες αρχιτέκτονες. Μαζί με τον Δημήτρη Αντωνακάκη, τον σύντροφό της στη ζωή και στην αρχιτεκτονική, δημιούργησαν έργα αναγνωρίσιμα και με διακριτή ταυτότητα, τα οποία αποτελούν ένα δημιουργικό συγκερασμό ελληνικού και ξένου μοντερνισμού, παράδοσης και νεωτερικότητας.

Το ΚΤΙΡΙΟ αποχαιρετά τη σπουδαία αρχιτέκτονα Σουζάνα Αντωνακάκη και μοιράζεται μαζί σας κάποια από τα έργα της αρχιτεκτονικής της διαδρομής, που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό ΚΤΙΡΙΟ.

www.ktirio.gr/el/αρχιτεκτονεσ/α/αντωνακάκης-δημήτρης-αντωνακάκη-σουζάνα-atelier-66

φωτογραφία: Γιώργος Τριανταφύλλου

Θερμομονωτικές πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης

Το novablok™ xps είναι η απάντηση σε κάθε σύγχρονο πρόβλημα θερμομόνωσης. Η πρακτική και εύκολη εφαρμογή του, καθώς και οι πιστοποιημένες επιδόσεις του στη θερμική θωράκιση, τόσο νεόδμητων όσο και υφιστάμενων κατασκευών, το καθιστούν επιτομή στην κατηγορία των σύγχρονων μονωτικών υλικών. Οι πλάκες εξηλασμένης πολυστερίνης novablok προσφέρουν κορυφαίες αντιστάσεις σε απώλειες ενέργειας και θερμοκρασίας, σε μούχλα και μύκητες, υγρασία, διάβρωση καθώς και σε πίεση χάρη στις υψηλές μηχανικές αντοχές του προϊόντος. Αποτελεί μία οικονομική επένδυση που αποφέρει συνεχές κέρδος στους λογαριασμούς ενέργειας, εξοικονομώντας χρήματα σε βάθος χρόνου και διασφαλίζοντας την αξία του κτιρίου. Παράγεται στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Θερμοπλαστικής.

Κουφώματα αλουμινίου, συρόμενα

Με γνώμονα την καλαίσθητη, σύγχρονη και λειτουργική κατοικία, η Θερμοπλαστική κατασκευάζει ολοκληρωμένες προτάσεις αρχιτεκτονικών «Minimal» κουφωμάτων. Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της, παράγει κουφώματα με υψηλά standards λειτουργικότητας και πρωτοποριακό design που καλύπτουν ιδιαίτερα μεγάλες επιφάνειες και ελαχιστοποιούν το εμφανές πλαίσιο αλουμινίου, ακολουθώντας τις νέες τάσεις της διάφανης αρχιτεκτονικής.
Ταυτόχρονα δίνουν τη δυνατότητα για απεριόριστη θέα, αβίαστη ροή του φυσικού φωτός και αίσθηση ενοποίησης του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα ανοιγόμενα και τα συρόμενα, διαθέτουν εκτεταμένη γκάμα χρωμάτων, δυνατότητα προσθήκης ενεργειακού, διπλού, τριπλού ή triplex υαλοπίνακα και επιλογή επιδαπέδιας ή ενδοδαπέδιας τοποθέτησης και σύνδεσης σε ανοιχτή γωνία 90o.

Εσωτερικές πόρτες

Η σειρά εσωτερικών πορτών Portalia αποτελεί την ολοκληρωμένη πρόταση της Θερμοπλαστικής με εστίαση στην κορυφαία αναλογία απόδοσης – τιμής και τον πρωτοποριακό σχεδιασμό. Το μοναδικό design συνδυάζεται με το αψεγάδιαστο οπτικό αποτέλεσμα της εφαρμογής διπλών ρυθμιζόμενων μεντεσέδων με καπάκι αλουμινίου και την επιλογή της πρωτοποριακής κλειδαριάς με συνθετική γλώσσα (μαγνητική ή μη) για αθόρυβο κλείσιμο. Η δυνατότητα εφαρμογής διακοσμητικού σχεδίου ή γυαλιού προσθέτει μια εξαιρετική αισθητική πινελιά στο τελικό σύνολο, εξατομικεύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Η σειρά Portalia, συμπληρώνεται με την νέα πόρτα True Oak σε χρωματισμό φυσικού δρυς με τετράγωνη κάσα, για τον άρτιο συνδυασμό της μοντέρνας αισθητικής με το διαχρονικό στοιχείο.

Κουφώματα συνθετικά, ανοιγοανακλινόμενα

Το συνθετικό κούφωμα υψηλής θερμομόνωσης 76MD αποτελεί την επιτομή στα συνθετικά πορτοπαράθυρα, συνδυάζοντας τις υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες με την εξαιρετική σχέση απόδοσης - τιμής. Η δυνατότητα εγκατάστασης τριπλού υαλοπίνακα με μέγιστο πάχος υά-
λωσης 48 mm, καθώς και τα 3 ενσωματωμένα λάστιχα στεγανοποίησης PCE, συγκαταλέγονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργικότητάς του, προσδίδοντας σημαντικές επιδόσεις υδατοστεγανότητας, ηχομόνωσης και επαυξημένης αντοχής στο χρόνο και στη
χρήση. Αποτελεί την ιδανική επιλογή για ενεργειακές κατοικίες, ενώ είναι 100% ανακυκλώσιμο και με φιλικούς προς το περιβάλλον σταθεροποιητές. Φέρει 10ετή γραπτή εγγύηση με τη σφραγίδα αξιοπιστίας της Θερμοπλαστικής.

Η ΘΕΡΜΟΠΛΑΣΤΙΚΗ από το 1972, βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών βιομηχανιών κατασκευής συνθετικών κουφωμάτων (uPVC) και κουφωμάτων αλουμινίου. Επενδύοντας στην έρευνα, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στον συνεχή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών της, έχει διευρύνει σημαντικά τους τομείς παραγωγής, με την προσθήκη πρωτοποριακών προϊόντων και εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.
Κατασκευάζει καθολικές λύσεις με τις υψηλότερες εγγυήσεις για κάθε κτίριο, εξασφαλίζοντας απαράμιλλη αισθητική, κορυφαία ποιότητα, εξοικονόμηση ενέργειας και αντοχή στον χρόνο. Μεταξύ των κορυφαίων προτάσεών της βρίσκονται οι ενεργειακοί υαλοπίνακες solar more, τα ολοκληρωμένα συστήματα θερμομόνωσης με βάση τα καινοτόμα προϊόντα feliblok και novablok, καθώς και πλήθος εφαρμογών εσωτερικής και εξωτερικής πόρτας, ρολού, σήτας και παντζουριών.
Διαθέτει διευρυμένο δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε επιλεγμένες πόλεις του εξωτερικού.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην άκρη του παραδοσιακού χωριού της Οίας, στην κορυφή των ηφαιστειακών βράχων της Καλντέρας. Το οικόπεδο έχει απότομη κλίση, νοτιοδυτικό προσανατολισμό και ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ηφαίστειο. Μέσα στο οικόπεδο προϋπήρχαν ερειπωμένα σπήλαια, που χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες, αχυρώνας και κελάρια, και μια παλιά κυβιστική κατοικία στη βορειοανατολική γωνία του.
Στόχος του έργου ήταν η ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων και η προσθήκη νέων δωματίων - σπηλιών. Ως αποτέλεσμα, το ξενοδοχείο αποτελείται από μια μικρή υποδοχή, 16 δωμάτια, εστιατόριο, κοινόχρηστη πισίνα και γυμναστήριο – σπα. Αυτοί οι χώροι αρθρώνονται βαθμιδωτά στα 6 επίπεδα του συγκροτήματος, με το χώρο υποδοχής να βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο, μαζί με έναν υπαίθριο χώρο. Μια κεντρική εξωτερική σκάλα οδηγεί από εκεί στο χώρο του εστιατορίου με την πισίνα υπερχείλισης, συνδέοντας τα 3 ενδιάμεσα επίπεδα των δωματίων με τις ιδιωτικές αυλές τους. Στο χαμηλότερο επίπεδο χωροθετούνται και οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι και μια ιδιωτική αυλή για χαλάρωση.
Κύριο στόχο της πρότασης αποτέλεσε η "ατημέλητη" αποκατάσταση των υφιστάμενων κτιρίων και η κατασκευή των νέων ως μιας αναδιατύπωσης της κυβιστικής μορφής του παλιού οικισμού, αλλά ταυτόχρονα ως μιας διακριτικής συνέχισης του τοπίου της Καλντέρας.
Η μορφή των νέων χώρων του ξενοδοχείου διατηρεί τη δομή του δωματίου-σπηλαίου, τα γεωμετρικά σχήματα, την ανθρώπινη κλίμακα, την υλικότητα και το λευκό χρώμα της παράδοσης. Αντιθέτως, η τυπολογία των κατόψεων και των ανοιγμάτων περιστρέφεται καδράροντας τη θέα. Αντίστοιχα, οι προσόψεις ακολουθούν τη ροή των τοπογραφικών καμπυλών σαν αναδιπλούμενα αναλημματικά τοιχία που ενσωματώνονται στο τοπίο. Η επικάλυψη αυτών των στρωμάτων διαμορφώνει την τελική μορφή του κτιρίου και την έντονη δυναμική της, με την κεντρική σκάλα να μοιάζει με μια "ρωγμή" στο "σώμα" του κτιρίου.
Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου, ακολουθεί μια λιτή και μινιμαλιστική προσέγγιση, βασισμένη στα κυκλαδίτικα αρχιτεκτονικά πρότυπα. Ο εσωτερικός χώρος των υφιστάμενων σπηλαίων αποκτά μια συνολικά λευκή "διάθεση", με ελάχιστες πινελιές ιριδίζοντος χρυσού και πράσινου χρώματος, ενώ καμπύλες και ελεύθερα, αφηρημένα έπιπλα ενισχύουν τη γλυπτική τους πλαστικότητα. Οι νέοι χώροι χαρακτηρίζονται από μια μεσογειακή αισθητική με έντονο χρώμα, με αφηρημένες αναφορές στα κοσμοπολίτικα θέρετρα της Νότιας Μεσογείου, όμως πιο γεωμετρικά, συσχετίζοντας τα σχήματα και τους όγκους των εσωτερικών με τις μορφές της εξωτερικής σύνθεσης.

Η πολυετής εμπειρία σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα παραγωγής και ελέγχου αποτελούν εγγύηση για τα κορυφαία και πρωτοποριακά προϊόντα της Arkhon Panel. Μέσα από μια ευρεία γκάμα προϊόντων, υλικών, διαστάσεων, και με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς, η Arkhon Panel αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο για την επόμενη κατασκευή σας.

Στην Arkhon
Προωθούμε τον επαγγελματισμό, την ακεραιότητα και την ευθύνη σε σχέση με τους πελάτες μας, τα ενδιαφέροντα και τις δράσεις.

Η Δέσμευσή μας
Όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μας εστιάζονται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των πελατών και τις ανάγκες τους. Τα υψηλής ποιότητας ανταγωνιστικά μας προϊόντα μπορούν να εκπληρώσουν ακόμα και τις πιο απαιτητικές ανάγκες.

Το όραμά μας
Το ισχυρότερο κίνητρό μας είναι η ανάγκη να δώσουμε στους πελάτες μας την υποστήριξη παγκόσμιας κλάσης, σε συνδυασμό με τεχνολογικές καινοτομίες και προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Περιβαλλοντική Δέσμευση
Η Arkhon είναι οικολογικά ευαίσθητη. Χρησιμοποιούμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη διαδικασία παραγωγής μας και την ίδια στιγμή τα προϊόντα μας βοηθούν τον πλανήτη στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ομαδικότητα
Η καινοτομία και η δημιουργικότητα ενθαρρύνεται ιδιαίτερα μέσα στην Arkhon, παρέχοντας στην ομάδα μας την κατάλληλη εκπαίδευση και πολύτιμες πληροφορίες για να πετύχουμε τους στόχους μας και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μας.

Βασική φιλοσοφία του αρχιτεκτονικού γραφείου EKKY Studio και των δημιουργών του, Kenzo Yamashita και Ελίνας Κρητικού είναι η μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων κάθε έργου με γνώμονα όλες τις παραμέτρους και με επίκεντρο τις ανάγκες των χρηστών του. Στο συγκεκριμένο έργο οι ιδιαίτερες συνθήκες τούς επέτρεψαν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα πλαίσια, ξεδιπλώνοντας το πάθος τους για την αρχιτεκτονική και τη δημιουργία ξεχωριστών έργων.
Πρόκειται για μια κατοικία σε μια προστατευόμενη δασώδη περιοχή, με έντονες υψομετρικές διαφορές, η οποία επέτρεπε ευφάνταστες λύσεις. Με σύμμαχους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι συνδύαζαν μια κατασταλαγμένη άποψη, ενώ ταυτόχρονα ήταν θετικοί σε καινοτόμους ιδέες, το EKKY STUDIO και οι συνεργάτες τους SUPER NOVA Studio, ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρόκληση, ενσωματώνοντας τις ιδιομορφίες του περιβάλλοντος στο σχεδιασμό του έργου και μετατρέποντας τις πιθανές δυσκολίες σε πλεονεκτήματα.
Έτσι σχεδίασαν δύο πανομοιότυπους όγκους, οι οποίοι τοποθετήθηκαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε αντικατοπτρισμό και ενώθηκαν με μια εκσκαφή στο χαμηλότερο επίπεδο, δίνοντας την εντύπωση ότι το κτίριο κόπηκε στη μέση. Οι δύο όγκοι ενώθηκαν μεταξύ τους με μια γυάλινη κλειστή γέφυρα επάνω από την εκσκαφή.
Ο ένας όγκος φιλοξενεί την κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και ένα γραφείο επάνω από την τραπεζαρία στο μεσοπάτωμα, με ανοικτή διάταξη και επικοινωνία με τους κάτω χώρους. Στο δεύτερο όγκο, στο ισόγειο, φιλοξενούνται το κυρίως υπνοδωμάτιο και ένα καλλιτεχνικό στούντιο και στο επάνω επίπεδο δύο υπνοδωμάτια - σουίτες και ένα μικρό πλυσταριό.
Ο υπαίθριος χώρος δίπλα από την πισίνα έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό, ενώ είναι αυτόνομος με μπάρμπεκιου, χώρους υγιεινής και αποθήκες. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η εξωτερική μεταλλική κατασκευή, που προεκτείνει οπτικά τους όγκους, δίνοντας την αίσθηση ενός μακρύτερου κτιρίου. Τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά τα διαφορετικά επίπεδα έχουν χρησιμοποιηθεί για να διαχωρίσουν τις διαφορετικές λειτουργίες των χώρων.
Τα υλικά περιορίζονται κυρίως στο σκυρόδεμα, στο μέταλλο και στο γυαλί, συμπληρώνοντας την απλότητα του σχεδιασμού. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, είναι η χρήση του φυσικού φωτισμού στους εσωτερικούς χώρους, μέσα από τομές που δημιουργούν ανοίγματα στους τοίχους και την οροφή των δύο όγκων, προσφέροντας άπλετο φως και μοναδική θέα.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.