"Villa caeli" μονοκατοικία στη Θάσο

Στον όρμο του Πρίνου, στο νησί της Θάσου βρίσκεται η μονοκατοικία Caeli. Σε απόσταση 200 m από τη θάλασσα, η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν ενός γραμμικού άξονα, που διατρέχει το κτίριο.
H ογκοπλαστική προσέγγιση μαρτυρά τις διαφορετικές λειτουργίες. Στο ισόγειο διατάσσονται η τραπεζαρία, η κουζίνα και ένα λουτρό, με τον άξονα να τα διαχωρίζει αυστηρά από δυο υπνοδωμάτια ξενώνες. Η ολίσθηση του εσωτερικού δαπέδου, έως και τον ημιυπαίθριο χώρο φαγητού, άρει το όριο μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ο υπαίθριος χώρος λειτουργεί ως στοιχείο εξισορρόπησης και ομαλής μετάβασης από τον εσωτερικό στον περιβάλλοντα χώρο. Ως αποτέλεσμα, όλο το επίπεδο του ισογείου παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως ένας διάφανος και εξωστρεφής χώρος, που αναπτύσσει μια άμεση σχέση με την πισίνα και τον κήπο.
Στον όροφο οργανώνονται οι πιο ιδιωτικοί χώροι της κατοικίας, το βασικό υπνοδωμάτιο, που διαθέτει ξεχωριστό λουτρό, και το βεστιάριο. Όπως και στο ισόγειο, τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού παραμένουν ρευστά, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο διάλογο μεταξύ του τοπίου και του κτιρίου. Μέσα από τις αντιθέσεις των αυστηρών γραμμών του κτιρίου και του φυσικού περιβάλλοντος, διαμορφώνεται ένα τοπίο χαλάρωσης και ευεξίας.
Το λευκό χρώμα, η χρήση της πέτρας, τα μεγάλα ανοίγματα και το υγρό στοιχείο χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική σύλληψη μέσα από λιτές και καθαρές χαράξεις. Στο εσωτερικό, τα ανοιχτά χρώματα, οι ενιαίες καθαρές επιφάνειες, τα χειροποίητα αντικείμενα και οι φυσικές υφές υπογραμμίζουν την προσωπικότητα του χώρου, διατηρώντας ανέπαφη την αισθητική του αυστηρότητα. Η μονοκατοικία Caeli αποτελεί μέρος μιας ομάδας τουριστικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, των οποίων ο σχεδιασμός και οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί φανερώνουν την πρόθεση να παραχθεί ένα νέας αισθητικής κατοικείν στο Βόρειο Αιγαίο.
Η επιλογή των υλικών και των χρωμάτων πραγματοποιείται με σημείο αναφοράς το φυσικό τοπίο. Η χρήση της πέτρας λειτουργεί ως επέκταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται η κατοικία, υπογραμμίζοντας τη σχεδιαστική πρόθεση για ρήξη των ορίων εντός και εκτός της κατοικίας. Η φύση βρίσκεται εντός του οικήματος με τη συμβολή της πέτρας, του νερού και του ξύλου. Παράλληλα, ο λευκός σοβάς, η γκρι πατητή τσιμεντοκονία και τα λευκά μεταλλικά στοιχεία προσδίδουν μία δωρική απλότητα, η οποία συμπληρώνει τις επικρατέστερες υφές του σχεδιασμού, χωρίς να τις επισκιάζει. Ο τελικός χώρος προκύπτει μέσα από ένα παιχνίδι υλικών ορίων και ολισθήσεων, άλλοτε επιδεικνύοντας θερμούς τόνους και γήινα χρώματα και άλλοτε λείες, ψυχρές και μονοχρωματικές επιφάνειες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη-επίβλεψη:
ark4lab of architecture
Στατική μελέτη:
Θεολόγου Αλέξανδρος
H/M μελέτη:
EMDC
Κατασκευή:
Novalis Terra
Ιδιοκτήτης:
Novalis Terra
Ανάπτυξη Και Διαχείριση Ακινήτου:
Novalis Terra Properties
Tοποθεσία:
Πρίνος Θάσου
Εμβαδό: 170 m²
Χρόνος μελέτης: 2018
Χρόνος κατασκευής: 2018
Φωτογραφίες:
N. Vavdinoudis, Ch. Dimitriou, studiovd.gr

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Mονοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Mονοκατοικία στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Η κατοικία κατασκευάστηκε επί ενός ιδιαίτερα επικλινούς οικοπέδου επιφάνειας 130m² και γειτνιάζει με τον Όσιο Δαυίδ, μικρή βυζαντινή εκκλησία στη νότια πλευρά της κατοικίας, σε μεγάλη όμως υψομετρική διαφορά. Η κατοικία…
Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Εξοχική διπλοκατοικία στη Βουρβουρού Χαλκιδικής

Η παραθαλάσσια κατοικία εντάσσεται στο ήρεμο τοπίο του περίκλειστου κόλπου στη Βουρβουρού Χαλκιδικής, σε μια ζώνη με αρκετό πράσινο και μικρές κλίσεις μεταξύ της ακτογραμμής και του πευκοδάσους της Σιθωνίας.…
Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.