Διατάξεις των συσκευών κουζίνας
Σχηματική απεικόνιση των συνηθέστερων διατάξεων των συσκευών της κουζίνας. Το "τρίγωνο εργασίας" περιλαμβάνει νεροχύτη, κουζίνα και ψυγείο και η οδηγία είναι κάθε πλευρά του να έχει μήκος 1,20 - 2,70 m.
Εκτός από το σύνθετο σχεδιασμό που απαιτεί μια κουζίνα, οι κατασκευαστικές –και όχι μόνο– εργασίες που τον υλοποιούν έχουν συχνά μεγάλη διάρκεια και κόστος. Γι' αυτό το λόγο κομβικής σημασίας είναι η σωστή οργάνωση των εργασιών και η εκπόνηση σχεδίων ακριβείας, η ομαλή συνεργασία μεταξύ των ειδικών και η επίβλεψη από έμπειρο μηχανικό με προσοχή στη λεπτομέρεια.
Σχεδιασμός και χωροθέτηση.
Η θέση του νεροχύτη, του ψυγείου και του απορροφητήρα και κατά συνέπεια του φούρνου και των εστιών, ορίζει το "τρίγωνο εργασίας", το οποίο σχεδιάζεται, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κινήσεις, να παρέχεται η μέγιστη άνεση στο χρήστη και να αποφεύγονται τα ατυχήματα. Η διάταξη της κουζίνας εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα του χώρου, κυρίως όμως από τον τρόπο που οι χρήστες επιθυμούν να οργανώσουν τις δραστηριότητές τους σ’ αυτόν, ενώ η θέση της μέσα σε μια ανακαινιζόμενη κατοικία τις περισσότερες φορές ορίζεται από τις υφιστάμενες υδραυλικές εγκαταστάσεις.