Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στη Θεσσαλονίκη

Ένας ισόγειος χώρος μιας πολυκατοικίας, μπροστά από έναν υπαίθριο παιδότοπο, αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για τη δημιουργία ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης, σε μια ήσυχη γειτονιά της Θεσσαλονίκης.
Η μελέτη βασίστηκε στο πρόγραμμα λειτουργίας του χώρου, με κύριο μέλημα την κάλυψη των αναγκών αλλά και των επιθυμιών των μικρής ηλικίας χρηστών του.
Ο χειρισμός της κάτοψης και ο σχεδιασμός των επιμέρους χώρων είχε γνώμονα τη μέγιστη λειτουργικότητα στις καθημερινές ανάγκες -με πρόβλεψη μελλοντικών απαιτήσεων- την πολυχρηστικότητα και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.
Οι τρεις αίθουσες αποκτούν θεματολογία και μετατρέπονται σε αίθουσα παιχνιδιού, αίθουσα εικαστικών και πειραματισμών και αίθουσα χορού και θεάτρου.
Η κεντρική είσοδος "ανοίγει" στο χώρο υποδοχής, ο οποίος σηματοδοτείται από χρωματιστούς μεταλλικούς σωλήνες που πλαισιώνουν τη σκάλα για το πατάρι και τους γραφειακούς χώρους.
Η επαφή με την πρώτη αίθουσα τονίζεται με τη χρήση τζαμαρίας, ως διαχωριστικού στοιχείου, αμβλύνοντας το στενό πλάτος της κάτοψης στο συγκεκριμένο σημείο, βοηθώντας τη διάχυση του φυσικού φωτός και επιλύοντας λειτουργικά θέματα.
Στις επόμενες δύο αίθουσες συναντάμε έντονα το στοιχείο της μεταβλητότητας με κατάλληλες κατασκευές, με επιλογή ειδικών επίπλων, καθώς και με συστήματα φωτισμού.
Το φως είναι γνωστό ότι επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την υγεία του ανθρώπου. Έτσι, η μελέτη έλαβε υπόψη της τόσο την πλήρη αξιοποίηση του φυσικού φωτός, όσο και τη σωστή κατανομή του τεχνητού.
Υφές υλικών και χρώματα μπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας το κατάλληλο παιχνίδι σε έναν χώρο, του οποίου αποτελεί βασικό στοιχείο.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ηχομόνωση του χώρου. Τόσο τα διαχωριστικά στοιχεία, όσο και η οροφή επενδύθηκαν με στρώση ορυκτοβάμβακα, ευνοώντας την παράλληλη λειτουργία των αιθουσών, αλλά και απομονώνοντας το κέντρο από τους κατοικήσιμους χώρους της πολυκατοικίας. Ειδικά στην αίθουσα του χορού, η χρήση μοκέτας στο δάπεδο καθώς και άλλων υφασμάτων ενισχύει την ηχοαπορρόφηση και βοηθάει στην καλύτερη ακουστική του χώρου.
Η έμφαση της σχεδιαστικής ομάδας στις λεπτομέρειες γίνεται αντιληπτή από τη δημιουργία διάφορων κατασκευών και ιδιαίτερων γωνιών, που προσδίδουν στο χώρο ταυτότητα, αλλά και μια "παραμυθένια" διάσταση.
Όσον αφορά στις όψεις του κτιρίου επιλέχθηκε η μεταφορά του στοιχείου του παιχνιδιού και εκεί, μέσα από τη χρήση χρωματιστών πανέλων στα ανοίγματα, τα οποία εντείνουν τη σχέση κενού και πλήρους αποδίδοντας ταυτότητα στον εξωτερικό χώρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
G2lab, Ευθυμιάδης Γιάννης - Ευθυμιάδης Γιώργος
Επίβλεψη έργου:
G2lab - Ηρακλής Καστρινάκης
Τοποθεσία:
Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Σπύρου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Μεταπτυχιακό Τμήμα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών

Το 1992 η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) αγόρασε από την Εμπορική Τράπεζα το οικόπεδο της παλιάς βιομηχανίας Σικιαρίδη, στα κτίρια της οποίας με διαδοχικές προσαρμογές  εγκαταστάθηκε. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Δημοτικό μέγαρο Δράμας

Δημοτικό μέγαρο Δράμας

Η μορφή του κτιρίου έχει προκύψει από την αλληλοτομία δύο βασικών κτιριακών όγκων: ενός διώροφου και ενός τετραώροφου, στον οποίο χωροθετούνται οι δημοτικές υπηρεσίες (ισόγειο: διοικητικές, πρώτος όροφος: οικονομικές, δεύτερος…
Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιών

Τα μουσεία οφείλουν να αποτελούν πεδία παραγωγής πολιτισμού. Για να γίνει αυτό εφικτό απαιτείται η κατάλληλη συνεργασία της αρχιτεκτονικής, της έκθεσης των ευρημάτων και των δραστηριοτήτων του μουσείου.Το αρχαιολογικό μουσείο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.