Αίθριο σε κτίριο γραφείων στην Κίνα με "leed gold"

  • Zaha Hadid Architects (ZHA)

Ο πύργος "Leeza SOHO" βρίσκεται στην οδό Lize στο νοτιοδυτικό Πεκίνο και αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχειρηματικής και εμπορικής ζώνης Fengtai, ενός κόμβου της οικονομίας και των μεταφορών με ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ζώνη χωροθετείται ανάμεσα στο κέντρο της πόλης και το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου "Beijing Daxing". Επιπλέον, η νέα περιοχή Fengtai είναι ζωτικής σημασίας για το νέο πολεοδομικό σχέδιο του Πεκίνου ως υποδοχέας αναπτυξιακών πολιτικών, χωρίς να επηρεάζει τα υφιστάμενα δίκτυα υποδομών στο κέντρο της πόλης.

Αρχιτεκτονική σύνθεση
Πρόκειται για κτίριο 45 ορόφων συνολικής επιφάνειας 172.800 m2, το οποίο φιλοξενεί έδρες επιχειρήσεων μικρού έως μεσαίου μεγέθους σε ευέλικτους χώρους γραφείων κατηγορίας Α (με υψηλής ποιότητας τελικές επιφάνειες, συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, εύκολη προσβασιμότητα και παρουσία στην αγορά). Γειτνιάζει με το σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής, στον κόμβο πέντε υπό κατασκευή γραμμών του μετρό και τέμνεται διαγωνίως από μια υπόγεια σήραγγα συντήρησης του μετρό.
Η σήραγγα διαχωρίζει τον κτιριακό όγκο σε δύο ισομερή τμήματα, τα οποία περικλείονται από ένα ενιαίο κέλυφος όψης. Ο αναδυόμενος χώρος ανάμεσα στα δύο τμήματα περιστρέφεται και υψώνεται μέχρι την τελική στάθμη του πύργου, δημιουργώντας το υψηλότερο αίθριο στον κόσμο, ήτοι 194,15 m. Η περιστροφή του αιθρίου ενώνει τα δύο τμήματα του πύργου σε ένα δυναμικό "χορό ενός ζευγαριού", με τις γέφυρες στα επίπεδα 13, 24, 35 και 45 να τα συνδέουν. Παράλληλα, η γυάλινη όψη του προσφέρει πανοραμική θέα προς ολόκληρη την πόλη.
Το αίθριο λειτουργεί ως μια δημόσια πλατεία του νέου επιχειρηματικού κέντρου, συνδέοντας όλους τους εσωτερικούς χώρους του πύργου μεταξύ τους και παρέχοντας ποικίλες θεάσεις, χάρη στη σπειροειδή και γλυπτική μορφή του. Επιπροσθέτως, συνθέτει ένα νέο αστικό τοπίο για την πόλη του Πεκίνο σε άμεση εγγύτητα με το δίκτυο μεταφορών της πόλης.

Πιστοποίηση Leed Gold
Το αίθριο επιτρέπει στο φυσικό φως να εισέλθει στο κτίριο και λειτουργεί σαν καμινάδα με ενσωματωμένο σύστημα εξαερισμού, το οποίο διατηρεί τη θετική πίεση σε χαμηλά επίπεδα για να περιορίσει την είσοδο του αέρα και να παρέχει μια αποτελεσματική διαδικασία διήθησής του στο εσωτερικό του πύργου.
Το διπλά μονωμένο, ενιαίο σύστημα υαλοπετασμάτων της πρόσοψης τοποθετείται υπό γωνία ανά επίπεδο, δημιουργώντας στενά στόμια αερισμού για να διοχετεύσουν τον αέρα εκτός κτιρίου μέσω ανοιγόμενων οπών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Το ως άνω στοιχείο του σχεδιασμού δημιουργεί εξαιρετικά αποτελεσματικό περιβαλλοντικό έλεγχο ανά όροφο. Τα δύο περιστρεφόμενα τμήματα του πύργου σκιάζουν το δημόσιο χώρο του αιθρίου, ενώ οι διπλα μονωμένοι υαλοπίνακες χαμηλής εκπεμπτικότητας διατηρούν ιδανικά επίπεδα άνεσης στο εσωτερικό, σε μια πόλη με ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι το Πεκίνο. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας των υαλοπετασμάτων είναι 2,0 W/m2K με συντελεστή σκίασης 0,4, ενώ ο συντελεστής θερμοπερατότητας του εξωτερικού κελύφους όλου του κτιρίου ισούται με 0,55 W/m2K.
Παραμένοντας πρωτοπόροι σε ότι αφορά στο τρισδιάστατο πληροφοριακό ομοίωμα του κτιρίου (3D Building information modeling, 3D BIM) στο σχεδιασμό, στη διαχείριση της κατασκευής και της λειτουργίας του κτιρίου, οι Zaha Hadid Architects και η SOHO China έχουν εφαρμόσει τεχνολογίες μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών ρύπων και στις τέσσερις συνεργασίες που έχουν πραγματοποιήσει (συνολικής έκτασης 1,4 εκατομμυρίων m2 μεικτών πολεοδομικών χρήσεων σε Πεκίνο και Σαγκάη). Ο πύργος σχεδιάστηκε με σκοπό να επιτύχει την πιστοποίηση LEED Gold από το αμερικανικό συμβούλιο πράσινων κτιρίων (US Green building council, USGBC). Διαθέτει πρωτοποριακό 3D BIM σύστημα διαχείρισης ενέργειας, το οποίο παρακολουθεί και επιτηρεί τον περιβαλλοντικό έλεγχο και την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, το ως άνω σύστημα παρέχει ανάκτηση θερμότητας από τον αέρα απαγωγής, τις αντλίες, τους ανεμιστήρες, τους ψύκτες, τους λέβητες, τα φωτιστικά και τα συστήματα ελέγχου. Το κτίριο ενσωματώνει στις λειτουργίες του συλλογή υδάτων, είδη υγιεινής χαμηλής πίεσης, χρήση γκρίζων υδάτων, καθώς και πράσινο δώμα με φωτοβολταϊκά συστήματα. Στην υπόγεια στάθμη του κτιρίου τοποθετούνται 2.680 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων, χώροι φοριαμών, χώροι καταιονιτήρων (ντουζ) και χώροι φόρτισης ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του πύργου "Leeza SOHO" έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πτητικές οργανικές ενώσεις με σκοπό το μείωση των εσωτερικών ρύπων. Επιπροσθέτως, υψηλής απόδοσης φίλτρα αφαιρούν τα σωματίδια από την ατμόσφαιρα μέσω του συστήματος διαχείρισης αέρα.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου


Αρχιτεκτονική μελέτη:
Zaha Hadid Architects (ZHA)
Επικεφαλής σχεδιασμού:
Zaha Hadid, Patrik Schumacher
Διαχείριση έργου:
Satoshi Ohashi (ZHA)
Υπεύθυνος αρχιτέκτονας έργου:
Philipp Ostermaier (ZHA)
Συνεργάτες:
Kaloyan Erevinov, Ed Gaskin, Armando Solano (ZHA)
Τοπικός αρχιτέκτονας:
Beijing Institute of Architectural Design
Στατική μελέτη:
Bollinger + Grohmann, China Academy of Building Research, Beijing Institute of Architectural Design
Μελέτη όψεων:
Konstruct West Partners, Kighton Façade, Yuanda
Η/Μ & υδραυλική μελέτη:
Parsons Brinkerhoff, Beijing Institute of Architectural Design
Σύμβουλος φωτισμού:
J+B Studios Architectural Design, Light Design, Leuchte
Αρχιτέκτονας τοπίου:
Zaha Hadid Architects, Ecoland
Μελέτη αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου:
Zaha Hadid Architects, Hua Teng
Σύμβουλος leed:
Schneider Electric
Γενική κατασκευή έργου:
China State Construction Engineering Corporation nr. 8
Κατασκευή όψεων:
Yuanda, Lingyun
Εμβαδό κτιρίου:
172.800 m2
Πελάτης:
Soho China Limited
Χρονολογία μελέτης - κατασκευής:
2013- 2019
Παρουσίαση:
Zaha Hadid Architects
Επιμέλεια:
Μαρτσέλα Τζιουλιάνα Ανθρακοπούλου, αρχιτέκτονας μηχ.-μηχανικός πολεοδομίας, χωροταξίας και περιφερειακής ανάπτυξης
Φωτογραφίες:
Hufton+Crow

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Ανάγλυφη όψη σκυροδέματος σε μουσείο αρχιτεκτονικού σχεδίου στο Βερολίνο

Το Μουσείο Αρχιτεκτονικού Σχεδίου βρίσκεται στη συνοικία Prenzlauer Berg του Βερολίνου, μια περιοχή με επιβλητικά ιστορικά κτίρια του 19ου αιώνα στα οποία φιλοξενούνται studio καλλιτεχνών, γκαλερί και άλλες πολιτιστικές χρήσεις.…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.