Δικαστικό μέγαρο Αιγίου

Το Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου κατασκευάστηκε την περίοδο 1993 - 2003 μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 1987. Η δεκαπενταετία αυτή δίνει ένα μέτρο της μακράς και επίπονης πορείας υλοποίησης της αρχιτεκτονικής. 
Η ανάδειξη των διαφορετικών ενοτήτων –από τη μία τα γραφεία που οργανώνονται σε ένα γραμμικό όγκο προς το βορρά, και από την άλλη, τα ακροατήρια που αποτελούνται από τους συμπαγείς και ανεξάρτητους όγκους των αιθουσών και το διάφανο χώρο του κοινού, στεγασμένο με μια ελαφριά κατασκευή– αποτέλεσε μια από τις κύριες σχεδιαστικές επιδιώξεις. Η διάσπαση των όγκων και ο παράλληλος τονισμός των ενοτήτων βοηθούν στη σηματοδότηση των επιμέρους λειτουργιών και στη σαφέστερη αναγνωσιμότητα του κτιρίου. Συνδετικό στοιχείο των ενοτήτων είναι οι πορείες κίνησης (οριζόντιες ή κατακόρυφες) που διαρθρώνονται ως προεκτάσεις των αντίστοιχων κινήσεων από την πόλη προς το κτίριο. Η τοποθέτηση του κτιρίου έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργηθεί μπροστά από αυτό “μικρή πλατεία” στραμμένη προς τον κεντρικό δρόμο (την παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών). Ο υπαίθριος αυτός χώρος βοηθά στην προβολή του κτιρίου, ενώ η επέκτασή του μέσα στο κτίριο αποτελεί τη συμβολική προέκταση της ζωής της πόλης μέσα στα δικαστήρια. Ο στεγασμένος φωτεινός “δρόμος”, στον οποίο αναφέρονται όλες οι αίθουσες των ακροατηρίων, τονίζεται και διαφοροποιείται, διότι εκτός της προφανούς λειτουργικής του σημασίας, αναδεικνύει το δημόσιο χαρακτήρα της απονομής της δικαιοσύνης.
Η διαφοροποίηση των ενοτήτων, που αποτέλεσε βασική συνθετική αρχή, ακολουθήθηκε και στην επιλογή των υλικών. Στο κτίριο των γραφείων, με τον κατασκευαστικό κάνναβο των πέντε μέτρων, προβάλλονται τα φέροντα στοιχεία του, τα οποία αφήνονται ανεπίχριστα. Ο χώρος του κοινού καλύπτεται με ελαφριά κατασκευή από μεταλλικά στοιχεία και ξύλο, ενώ για τις αίθουσες των ακροατηρίων χρησιμοποιήθηκαν έγχρωμα τσιμεντότουβλα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Aρχιτεκτονική μελέτη: Δ. Hσαΐας, Γ. Mακρής, T. Παπαϊωάννου
Στατική μελέτη: Κ. Μυλωνάς
H/M μελέτη: Η. & Ν. Καβουλάκος
Tοποθεσία: Aίγιο
Χρόνος μελέτης:1988 - 1993
Χρόνος κατασκευής:1993 – 2003
Φωτογραφίες: T. Aμπατζής, Σ. Pάντου

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"ΙΑΣΩ Θεσσαλίας", κλινική στη Λάρισα

Η κλινική έχει δυναμικότητα 213 κλινών και είναι γενική - μαιευτική - παιδιατρική κλινική, στην οποία προσφέρονται παροχές υγείας σε επίπεδο διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης, νοσηλείας και επιστημονικής έρευνας στον ευρύτερο…
Αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη στο Τατόι

Αμφιθέατρο και βιβλιοθήκη στο Τατόι

Το συγκρότημα του αμφιθεάτρου περιλαμβάνει πολυλειτουργική αίθουσα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, χώρο υποδοχής, τέσσερις αίθουσες σεμιναρίων και βοηθητικούς χώρους. Το συγκρότημα της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, τη διοίκηση, αναγνωστήριο 250 ατόμων,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.