Ιατρεία πρώτης φροντίδας και πρόληψης
To Mediterraneo Fisrt Care είναι ιατρεία πρώτης φροντίδας και πρόληψης και όχι ένας χώρος παρεμβατικής ιατρικής. Σ' αυτό το πλαίσιο, η μελέτη του χώρου φαινομενικά είναι πολύ πιο απλή. Ωστόσο, ο σχεδιασμός εστιάζει την προσοχή του στην πολυπλοκότητα της απλότητας.
Δύο είναι οι άξονες, στους οποίους κινήθηκε η μελέτη του χώρου:
Ο πρώτος αφορά στην ατμόσφαιρα του χώρου, ώστε να μη θυμίζει κατά κανένα τρόπο νοσοκομείο, αλλά να παραπέμπει σε μία ατμόσφαιρα φιλική, ζεστή και οικεία, όπου οι άνθρωποι να αισθάνονται αμέσως καλύτερα. Ο χώρος έπρεπε να προδιαθέτει θετικά, να αποπνέει αισιοδοξία. Έτσι, τα χρώματα και τα υλικά που επιλέχθηκαν ζωντανεύουν το χώρο και το φυσικό φως ήταν κυρίαρχο στη λογική του σχεδιασμού.
Ο καταμερισμός του χώρου σε κλειστά ιατρεία ήταν απαραίτητος από το νόμο, οι μελετητές όμως αντιλήφθηκαν και δούλεψαν την έννοια του κλειστού και του ανοιχτού με το δικό τους τρόπο. Γυάλινα χωρίσματα οριοθετούν κλειστούς χώρους και ηχομονώνουν το κάθε ιατρείο από το διπλανό ή από το χώρο αναμονής. Στην πραγματικότητα όμως, δεν εξασφαλίζουν τις συνθήκες κλειστού χώρου, το οπτικό φράγμα που παρέχει την αναγκαία μόνιμη ιδιωτικότητα.
Η μεταβλητότητα είναι ο δεύτερος άξονας, στον οποίο βασίστηκε ο σχεδιασμός. Τα ιατρεία έπρεπε να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους σε κάθε χρήση, αλλά παραμένουν εμφανή, όταν δεν είναι αναγκαία η ιδιωτικότητα ή όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση των κουρτινών, που έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν το χώρο από ανοικτό σε κλειστό, καθώς και να δημιουργούν μία οικεία αίσθηση παραπέμποντας στο καθιστικό μιας οικίας . Οι ίδιες οι κουρτίνες είναι σχεδιασμένες έτσι, ώστε να δημιουργούν την αίσθηση του κλειστού εκεί που είναι αναγκαίο και να επιτρέπουν το ανοιχτό ή το ημιδιάφανο στο άνω τμήμα τους επιτρέποντας το φυσικό φως να εισέλθει στο χώρο αναμονής. Η αρχιτεκτονική δημιουργείται από το ύφασμα.
Το ψυχρό κατακόρυφο ανοικτό γυάλινο χώρισμα συμπληρώνεται και αντιδιαστέλλεται με τη ζεστή καμπύλη κλειστή κουρτίνα. Εύκολα δημιουργείται ένα αντιθετικό δίπολο σχεδιασμού, που συνθέτει όλο το χώρο.
Η μία επιφάνεια ανακλαστική, άκαμπτη, σκληρή, ενώ η κουρτίνα απορροφητική, μαλακή, ευμετάβλητη. Κάθε αίθουσα - ιατρείο συλλέγει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του δίπολου.
Η οροφή ηχοαπορροφητική, διάτρητη, ακολουθεί το περίβλημα των γραφείων σε απόσταση, αφήνοντας τα γυάλινα χωρίσματα να φτάσουν μέχρι την πλάκα ή τα δοκάρια. Οι επιφάνειες των τοίχων από γυψοσανίδα διαμορφώνονται με 2 υφές, ριπολίνη και πλαστικό χρώμα στην ίδια απόχρωση και ξεχωρίζουν, αντανακλώντας το φυσικό φως με διαφορετικό τρόπο. Τα έπιπλα, σχεδιασμένα από την Klab architecture, προσαρμόζουν λειτουργίες και ανάγκες, όπως αποθηκευτικό χώρο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση κλιματιστικού σώματος. Τα γραφεία μετακινούνται επάνω σε τροχούς ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών. Η μεταβλητότητα ως κίνηση αλλά και ως αντίδραση στο φως.
Ο κλειστός χώρος μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ανοικτό, σε ημίκλειστο και, τέλος, σε κλειστό, ανάλογα με τη θέση της κουρτίνας, ορίζοντας πού απαιτείται ιδιωτικότητα και πού όχι. Το παιχνίδι της κλιμάκωσης της διαφάνειας αλλάζει το επιτρεπτό φυσικό φως, που εισέρχεται στην αίθουσα αναμονής. Παρά τον ορθοκανονικό διαμερισμό με τα γυάλινα χωρίσματα, η ύπαρξη των καμπύλων κουρτινών δημιουργεί μία οργανική αίσθηση στο χώρο. Αυτό ενισχύεται με την οροφή του χώρου αναμονής και υποδοχής, όπου τα οργανικά ημιδιαφανή σχήματα από γαλακτώδες ακρυλικό γυαλί γίνονται μία φωτεινή ρευστή επιφάνεια. Το φως διαχέεται ομοιόμορφα. Το κεντρικό έπιπλο υποδοχής, καθώς και το δάπεδο, εντείνουν τη ροϊκότητα του χώρου.
Η είσοδος είναι φιλόξενη, φανερή, δίνοντας αμέσως μία πρώτη εικόνα του υπόλοιπου χώρου. Τα WC και οι βοηθητικοί χώροι δεν αντιμετωπίστηκαν ως δευτερεύοντες χώροι, αλλά με το δικό τους αυτόνομο χαρακτήρα. Υπάρχουν πάλι ημιδιαφανείς και αδιαφανείς επιφάνειες, ροζ οι ημιδιαφανείς γυάλινες θύρες και πράσινο ανοικτό οι επιφάνειες από γυψοσανίδα. Τα χρώματα που επιλέχθηκαν παραπέμπουν στη φροντίδα και στην υγιεινή.
Τα έπιπλα που δεν έχουν σχεδιαστεί εξαρχής έχουν επιλεγεί έτσι, ώστε να τονίζουν το οικείο του χώρου, εξασφαλίζοντας την άνεση, αλλά και την ενότητα στο σχεδιασμό. Το Mediterraneo First Care λειτουργεί ως ένα περιβάλλον σύγχρονο, οικείο, ζεστό, φωτεινό, που ανατρέπει τελικά την παγωμένη αισθητική των χώρων υγείας.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture
Ομάδα σχεδιασμού: Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ευαγγέλια Κακαβά
Project management: Future Constructions
Η/M μελέτη: Παναγιώτης Βλάχος, Παντελής Σιόκος
Τόπος: Γλυφάδα, Αθήνα
Περίοδος κατασκευής: 2017-2018
Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς