Ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΠΑΕ Λάρισας

Το masterplan της συνολικής έκτασης, μαζί με τις συνοδές χρήσεις, περιλαμβάνει το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Π.Α.Ε. Λάρισας, τον αθλητικό ξενώνα της ομάδας, εμπορικό - ψυχαγωγικό κέντρο, πολιτιστικές λειτουργίες και γήπεδα αντισφαίρισης. Αφετηρία του σχεδιασμού του αποτέλεσε η ανάπτυξη, περιμετρικά της κεντρικής πλατείας, αλληλοδιάδοχων δραστηριοτήτων που συνδιαλέγονται μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα ζωτικό χώρο για τους πεζούς. Η συνολική οργάνωση κατανέμεται σε υπο-περιοχές, με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, ελαττώνοντας την κλίμακα του συγκροτήματος, ενόσω άξονες πεζών κινήσεων διατρέχουν εγκάρσια το χώρο του απελευθερώνοντας διαγώνιες θεάσεις. Η εμπειρία του αγώνα και η συνεύρεση, ο περίπατος και η στάση συνυπάρχουν παντού ως αλληλεπικαλυπτόμενα γεγονότα.
Παραπέμποντας νοερά σ’ ένα "κουτί από φως"που ανοίγει αποκαλύπτοντας το "πολύτιμο" περιεχόμενό του, το σύστημα στεγάστρων του γηπέδου σχηματοποιεί ένα τοπίο από τεθλασμένες επιφάνειες, που συνθέτουν ένα συνεχικό μέτωπο στο ανατολικό όριο της πλατείας. Οι όγκοι του εμπορικού κέντρου πλαισιώνουν αντίστοιχα τις υπόλοιπες πλευρές της. Η οργάνωση του γηπέδου υλοποιείται από τέσσερα ορθοκανονικά διαζώματα κερκίδων –δύο συν δύο, με "ανοιχτές" τις γωνίες τους– εκ των οποίων το ένα διάζωμα αποτελεί συνέχεια του όγκου που εξυπηρετεί τις στεγασμένες λειτουργίες. Συνολικά, στο εσωτερικό του συντάσσεται μια έλλογη οργάνωση χώρων κατάλληλων να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη εξειδικευμένη χρήση. Η γραμμική ανάπτυξη και η καθαρή ορθογώνια γεωμετρία τους, τους προσδίδει μια σαφή και ευκολομνημόνευτη ταυτότητα, ενόσω ο χειρισμός του φυσικού φωτός και των υλικών επισημαίνει τις σημασίες και τις ιεραρχήσεις τους.
Το γήπεδο "ανοίγεται" προς τα έξω εγκαθιστώντας διαλόγους με το περιβάλλον του. Ο "μικρόκοσμος" που γεννιέται ενορχηστρώνει τις σχέσεις του μέσα με το έξω και αντίστροφα, τα όριά του είναι ελαστικά, ερμηνεύονται κάθε στιγμή διαφορετικά, ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της στιγμής. Έτσι, η ενέργεια του αγώνα διαχέεται παντού, χώροι και δράσεις διασταυρώνονται μεταξύ τους, άλλοτε ομόρροπα και άλλοτε αντιθετικά.
Η εκτεταμένη χρήση μεταλλικών στοιχείων και γυάλινων επιφανειών αναδεικνύει μια ανάλαφρη αρχιτεκτονική, καθώς τη νύχτα το γήπεδο μοιάζει με ολόφωτο αντικείμενο παραπέμποντας νοερά σε λαμπερό σκηνικό που προσκαλεί το βλέμμα να το παρατηρήσει. Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν να δημιουργηθεί στη νοτιοδυτική είσοδο της πόλης της Λάρισας ένα χαρακτηριστικό σύνολο λειτουργιών, το οποίο θα εγκαθιστά ταυτόχρονα και ένα δυνατό τοπόσημο, σε μια διφορούμενη περιοχή που διακρίνεται ως τόπος συνάντησης του αστικού τοπίου με τη φύση του Θεσσαλικού κάμπου. Αυτή η νέα πολυλειτουργική δομή στην περιφέρεια της πόλης, συσχετίζει την κοινωνική και σωματική δραστηριότητα με τη σύγχρονη αρχιτεκτονική έκφραση και τεχνολογία. Βασικό της μέλημα είναι να διεγείρει και να εμπνεύσει τους χρήστες του συγκροτήματος. Να δηλώσει το παρόντα χρόνο της πόλης και τις μελλοντικές της δυνατότητες.
 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Συντονιστής ανάπτυξης: Dimand S.A.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ποτηρόπουλος Δ+Λ Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Ποτηρόπουλος, Λιάνα Νέλλα - Ποτηροπούλου.
Συνεργάτης: Άννα Καρετζοπούλου, αρχιτέκτων
Στατική μελέτη: Τ. Τσικνιάς & Συνεργάτες Α.Ε.Μ.Τ.Ε Συνεργάτης: Ανδρέας Γιαννακάς, πολιτικός μηχανικός
Η/Μ μελέτη: ΤΕΑΜ Μ-Η Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε. Συνεργάτης πολιτικός μηχανικός: Γιάννης Ρήγος, μηχανολόγος μηχανικός
Κυκλοφοριακή μελέτη: Δρόμος Ε.Π.Ε.
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Δ. Οικονόμου, αρχιτέκτων μηχανικός
Γεωτεχνική μελέτη: Σωτηρόπουλος & Συνεργάτες Α.Τ.Ε. Σύμβουλοι Εδαφομηχανικοί
Τοπογραφική μελέτη: Σ. Πασχούδης, τοπογράφος μηχανικός
Κατασκευή: Κ/Ξ Έργο 3 Α.Τ.Τ.Ε.Ε., Ντόντος Α.Τ.Ε., Καθάριος Α.Τ.Ε.Β.Ε.
Τοποθεσία: Νεάπολη Λάρισας
Συνολική έκταση: 14.000 m²
Χρόνος μελέτης: 2005 - 2009
Χρόνος κατασκευής: 2009 – 2010
Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Κορινθία

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, Κορινθία

Το μουσείο χτίστηκε στην απότομη πλαγιά ενός λόφου και περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με την ιστορία και το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο ενότητες οργανώνονται σε παράλληλες ζώνες εκατέρωθεν…
Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

Βιοκλιματικό κτίριο περιβαλλοντικής ενημέρωσης & εκπαίδευσης, Κύπρος

• Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.Ε.) Κάβο Γκρέκο, είναι η υλοποίηση μελέτης του αρχιτεκτονικού γραφείου, η οποία βραβεύτηκε με το Α’ βραβείο στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, που είχε…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.