Το σύνθετο κτιριολογικό πρόγραμμα του κτιρίου αναπτύχθηκε σε 6 ορόφους και 3 υπόγεια, σε ένα δύσκολο οικόπεδο με μεγάλο βάθος και μικρό πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στο όριο του Δήμου Αθηναίων. Οι ανάγκες της υπηρεσίας αφορούσαν όχι μόνο σε χώρους γραφείων, αλλά και σε πολλά ειδικά επιστημονικά εργαστήρια.
Ο συντονισμός των υπηρεσιών και η συνεργασία με άλλους φορείς του εσωτερικού ή του εξωτερικού απαιτούσε χώρους σεμιναρίων, φιλοξενίας, αίθουσα διαλέξεων 210 ατόμων με τους απαραίτητους χώρους μεταφραστών, ιματιοφυλάκιο, χώρους υποδοχής κτλ. Τα μεγάλα ωράρια εργασίας υπαλλήλων και στελεχών της υπηρεσίας απαιτούσαν επίσης τη δημιουργία εστιατορίου, κυλικείου, καθώς και μικρού παιδικού σταθμού.
Παράλληλα, οι ανάγκες κίνησης και στάθμευσης οχημάτων ήταν μεγάλες τόσο για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, όσο και για τα Ι.Χ. των εργαζομένων.
Δομή του κτιρίου
Η δομή του κτιρίου είναι καθαρή, ορθολογική για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση του σύνθετου λειτουργικού προγράμματος.
Αποτελείται από μια σύνθεση ορθογώνιων παραλληλεπιπέδων, προς τις δύο κατευθύνσεις των οποίων οι ενώσεις τονίζονται με τις κατακόρυφες στήλες κυκλοφορίας (κλιμακοστάσια και ανελκυστήρες).
Ο βασικός όγκος των γραφείων και των εργαστηρίων εντάχθηκε σ’ ένα επίμηκες πενταώροφο κτίριο, παράλληλο με την μεγάλη πλευρά του οικοπέδου.
Η κύρια όψη του κτιρίου παρουσιάζει μια σύνθεση όγκων. Διακρίνεται ο βασικός πενταώροφος κορμός. Δίπλα τοποθετείται η αίθουσα διαλέξεων, ανεξάρτητη και διακριτή. Στο ισόγειο, κάτω από την αίθουσα και σε εσοχή τοποθετείται ο παιδικός σταθμός.
Στον έκτο όροφο συγκεντρώνονται οι χώροι ανώτατης διοίκησης, σε ένα όγκο διακριτό, εγκάρσιο προς το βασικό κτίριο και επεκτεινόμενο σε πρόβολο 6 m, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη δυναμική στην όλη σύνθεση. Στο βάθος του οικοπέδου ο πέμπτος όροφος στεγάζει το εστιατόριο και χώρους φιλοξενίας, προστατεύοντάς τα με έναν ημιυπαίθριο χώρο και από τις δύο πλευρές. Αυτός ο όροφος έχει εκτεταμένα φυτεμένα δώματα, που βελτιώνουν το μικρόκλιμα του χώρου.
Κίνηση πεζών και οχημάτων
Οι κινήσεις πεζών και οχημάτων είναι πλήρως διακριτές και διαχωρισμένες. Γίνονται από χωριστές εισόδους και είναι ελεγχόμενες. Μετά την είσοδο στο συγκρότημα, τα οχήματα κατευθύνονται προς τους χώρους στάθμευσης, συνολικού αριθμού 288 θέσεων, στον ακάλυπτο και στους τρεις υπόγειους ορόφους.
Η κεντρική είσοδος του κτιρίου, οδηγεί στο διώροφο χώρο υποδοχής, απ’ όπου με σαφήνεια και άνεση κινούνται οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες προς τις αντίστοιχες κατευθύνσεις. Άτομα με δυσκολίες κίνησης μπορούν να προσεγγίσουν σε κάθε σημείο το κτίριο.
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός του κτιρίου στοχεύει στην προστασία του από κλιματικά φαινόμενα και στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Γίνεται ευρεία χρήση παθητικών συστημάτων φυσικού φωτισμού και σκιασμού, φυσικού αερισμού, νυχτερινού δροσισμού και θερμομόνωσης του κελύφους. Για τον καλύτερο αερισμό και δροσισμό, και τη δημιουργία του επιθυμητού μικροκλίματος έχει γίνει σε έκταση η φύτευση του ακάλυπτου χώρου και των δωμάτων του κτιρίου.
Αισθητική του κτιρίου
Το κτίριο είναι δομημένο ως σύνολο και επεξεργασμένο σε όλες του τις όψεις. Επιδιώχτηκε ο συνδυασμός της έκφρασης της στιβαρότητας του χαρακτήρα του δημόσιου κτιρίου και του φιλικού χαρακτήρα της κοινωνικής προσφοράς του. Αυτό επιτυγχάνεται με την ορθολογική σύνθεση των όγκων και τη χρήση διαφορετικών υλικών και χρωμάτων στις όψεις του. Επειδή το κτίριο είναι σε όλες του τις διαστάσεις μεγάλο, επιλέξαμε να διασπάσουμε τους όγκους και να τονίσουμε το λειτουργικό περιεχόμενο με τη χρήση διαφορετικών υλικών και χρωμάτων και την παρεμβολή μεγαλύτερων ή μικρότερων επιφανειών υαλοστασίων, χωρίς όμως να διαλυθεί η ενότητα του.
Προβάλλονται τρεις βασικές ενότητες :
• Η κύρια ενότητα γραφείων - εργαστηρίων επενδύεται με τούβλα χρώματος καφέ σκούρου, υλικό και χρώμα που κυριαρχεί και καθορίζει το στιβαρό χαρακτήρα του δημόσιου κτιρίου.
• Η δεύτερη ενότητα τοποθετείται στον εγκάρσιο πίσω μικρότερο κλάδο του κτιρίου και επενδύεται με τούβλο χρώματος κεραμιδί. Επίχρισμα ίδιου χρώματος χρησιμοποιείται σε παράπλευρη επιφάνεια του βασικού κορμού.
• Η τρίτη ενότητα αποτελείται από την αίθουσα διαλέξεων, η οποία επενδύεται με πετάσματα αλουμινίου σε χρώμα μεταλλικό ασημί, και από τον εγκάρσιο όγκο του έκτου ορόφου, που δυναμικά βγαίνει σε πρόβολο, αποτελώντας εμβληματικό στοιχείο στην όλη αισθητική του κτιρίου.
Τη σύνθεση των όγκων του κτιρίου τονίζουν και διασκεδάζουν οι συνεχείς σειρές των παραθύρων με τις οριζόντιες περσίδες, το διώροφο γωνιακό υαλοστάσιο του χώρου υποδοχής με το στέγαστρο της εισόδου στην όψη και οι δύο κατακόρυφοι πυρήνες κλιμακοστασίων με την καμπύλη μορφή, που προσδίδουν δυναμισμό στο συγκρότημα. Η διαμόρφωση του κτιρίου συμπληρώνεται από το μπλε κοβαλτίου χρώμα των κουφωμάτων. Έτσι, ο συνδυασμός των διακοσμητικών τούβλων, διακοπτόμενος από τα μπλε παράθυρα και υαλοστάσια, των οποίων οι υαλοπίνακες είναι ασημί, με τις επιφάνειες επιχρίσματος σε χρώμα κεραμιδί και με το ασημί μεταλλικό της επένδυσης στη στέψη του κτιρίου και στην αίθουσα, δίνει ένα σοβαρό αλλά και καλαίσθητο κτίριο, με σύγχρονο χαρακτήρα, το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Α. Μπόμπου - Αραχωβίτου, Γ. Αραχωβίτης, Λ. Καΐρη, Μ. Δημητρέλου, αρχιτέκτονες μηχανικοί
Στατική μελέτη: Α. ΛΕΖΑΣ - Θ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. -   Α. Λέζας, Θ. Παπαδάκης, Α. Φρίγκα, πολ. μηχανικοί
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: PROTON ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ - Α. Ζεϊντάν, Γ. Λεστάκης, Κ. Ζαφειράτος μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι
Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας: Γ. Ηλιόπουλος, αρχιτέκτων μηχ., Στ. Καραγιάννης, ηλεκτρολόγος / μηχανολόγος μηχανικός
Ακουστική μελέτη – ηχοπροστασία κτιρίου: Σ. Κολαΐτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός
Κυκλοφοριακή μελέτη: Π. Κρεμμύδας, τοπογράφος μηχανικός
Μελέτη χωροθέτησης& περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Γ. Μικρούδης, πολ. μηχανικός
Ενεργειακός σχεδιασμός– βιοκλιματική μελέτη: Μ. Σκουλούδη, αρχιτέκτων μηχανικός
Κατασκευή – επίβλεψη: Από Οκτώβριο 2005 ανέλαβε ως υπεργολάβος η εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Από τέλος 2006 έως 2009 ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε., ΚΤΙΣΤΩΡ Α.Τ.Ε.
Κύριος του έργου: Κ.Ε.Δ. (ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ)
Συνολικό εμβαδό: 32.200 m² (15.810 m² ανωδομή, 16.380 m² υπόγεια)
Χρόνος μελέτης: 2003
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2009
Φωτογραφίες: Κώστας Κοντός

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη

Τα κέντρα αποθεραπείας - αποκατάστασης, αποτελούν για τον ελληνικό χώρο πρόσφατες σχετικά δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, αφού το θεσμικό πλαίσιό τους καθορίσθηκε στη δεκαετία του '90, ενώ για τις δομές…
Βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης ΔΕΥΑΛ στη Λαμία

Βιοκλιματικό κτίριο διοίκησης ΔΕΥΑΛ στη Λαμία

Το κτίριο στεγάζει τη διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαμίας. Ο στόχος της μελέτης συνίσταται στην κατά το δυνατόν αρτιότερη ανταπόκριση σε κριτήρια διαφορετικής χροιάς, τα οποία αξιολογήθηκαν,…

"Learning niche", κέντρο ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο

H συνθετική διαδικασία καθορίστηκε από τη μελέτη της επιθυμητής κοινωνικο-χωρικής δομής, ανάγοντας ωστόσο την έννοια του προγράμματος από το λειτουργικό στο βιωματικό προσδιορισμό του. Η κυριότερη προγραμματική ανάγκη αφορούσε στη…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.