Βιομηχανικό κέντρο έρευνας εφαρμογών μαστίχας

  • ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.

Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Α.Ε. ιδρύθηκε το 2017 με υψηλές προδιαγραφές, στη Χίο και έχει ως στόχο να γεφυρώσει την ακαδημαϊκή γνώση με τις ανάγκες της βιομηχανικής παραγωγής, ώστε να παραχθούν έτσι καινοτόμα προϊόντα με βάση τη μαστίχα Χίου. Για την καλύτερη δυνατή ανάδειξη του εύρους των θεραπευτικών και ευεργετικών δράσεων της μοναδικής στον κόσμο μαστίχας Χίου αποφασίστηκε η ανέγερση βιομηχανικού κέντρου έρευνας εφαρμογών μαστίχας σε έκταση ιδιοκτησίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, στην Καλλιμασιά, ενώ σε άμεση γειτνίαση λειτουργεί ήδη η Mediterra A.E., εκ των βασικών μετόχων του Κέντρου.
Το νέο κτίριο σχεδιάστηκε αφενός με γνώμονα τη στέγαση όλων των επιμέρους αναγκών ενός κέντρου έρευνας (με έμφαση τόσο στο βιομηχανικό κομμάτι, όσο και στην έρευνα/ανάπτυξη και εξωστρέφεια/επικοινωνία) και αφετέρου με την απαίτηση της βέλτιστης αξιοποίησης των πολεοδομικών μεγεθών του οικοπέδου και την χωροταξική-τυπολογική σύνδεση με το υφιστάμενο κτίριο της Mediterra A.E.
Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα με συνολικό εμβαδό 1.600 m2. Η θέση του οικοπέδου επί του οδικού άξονα – επαρχιακής οδού ευνόησε τη σχεδίαση ενός κτιρίου προβολής, με κύριους άξονες την τοποθέτηση του κτιριακού όγκου μέσα στο οικόπεδο, την επιλογή των δομικών υλικών, που διαμορφώνουν το κέλυφός του, τη χωροθέτηση των λειτουργιών μέσα στο κτίριο και το διάλογό του με το φυσικό περιβάλλον. Το φυσικό ανάγλυφο, με υψομετρική διαφορά δύο περίπου μέτρων, οδηγούν στην υπερύψωση του ισογείου για άμεση πρόσβαση από το επίπεδο του δρόμου.
Η "καρδιά" του βιομηχανικού κέντρου, ο μηχανολογικός του εξοπλισμός, οργανώνεται και τοποθετείται σε σαφώς ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις εκάστοτε προδιαγραφές λειτουργίας του. Τα ανοίγματα στις προσόψεις του κτιρίου δημιουργούν κατακόρυφα κενά που είναι εμπνευσμένα από το χαρακτηριστικό στάξιμο της μαστίχας, εξυπηρετώντας παράλληλα, των απαραίτητο φωτισμό και αερισμό των χώρων. Για την οπτική απόκρυψη και την αποφυγή της άναρχης επέκτασής του στον περιβάλλοντα χώρο - ακάλυπτο, προβλέπεται ενδιάμεσος όροφος, στα πρότυπα του παλιού "μηχανολογικού ορόφου", όπου τοποθετούνται μηχανήματα και κλιματιστικές μονάδες και αποκρύπτονται οπτικά.
Το κτίριο εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα, με διαφορετικές χρήσεις στο καθένα που μεταφράζονται σε αντίστοιχες οριζόντιες ζώνες στην όψη του. Το υπόγειο φιλοξενεί τους αποθηκευτικούς και μηχανολογικούς χώρους, το ισόγειο τους χώρους πιλοτικής παραγωγής κλάσης καθαρότητας D, ο η/μ όροφος τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις και το computer room, ενώ ο όροφος τους χώρους γραφείων, το αναγνωστήριο - βιβλιοθήκη, το χημείο και το μικροβιολογικό εργαστήριο. Ο φυσικός φωτισμός του χώρου σε αυτόν τον όροφο ενισχύθηκε με κυκλικό κούφωμα οροφής (skylight).
Ο ανωτέρω επιμερισμός των λειτουργιών ανά στάθμη επιτρέπει και την διαφοροποίηση των υλικών των προσόψεων. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, όπου δεν υφίστανται απαιτήσεις θερμομόνωσης, αλλά επενδύεται εσωτερικά με πετάσματα καθαρών χώρων, η όψη υλοποιήθηκε με επιμελημένο ξυλότυπο εμφανούς σκυροδέματος με κατακόρυφες τάβλες. Ο όροφος επενδύθηκε με σύστημα θερμοπρόσοψης, χρώματος λευκού, ενώ η ενδιάμεση στάθμη (Η/Μ όροφος) οριοθετείται από τα υποστυλώματα του φορέα σε εσοχή και κτιστές οπτοπλινθοδομές επιχρισμένες σε ανθρακί απόχρωση δίνοντας την εντύπωση αιώρησης του όγκου του.
Όσον αφορά στον εξοπλισμό και στις Η/Μ εγκαταστάσεις του κτιρίου, εκπονήθηκε για κάθε χώρο λεπτομερής μελέτη και χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό σύστημα κλιματισμού ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ιδιαιτερότητες αυτών.
Συστήματα νερού και freon συνδυάστηκαν με απόλυτη επιτυχία και πλήρη έλεγχο μέσω του BMS που διαθέτει το Κέντρο. Το σύστημα BMS ελέγχει, εκτός της λειτουργίας του κλιματισμού, τη λειτουργία των διαβαθμισμένων (καθαρών) χώρων ως προς τη διατήρηση των απαιτούμενων συνθηκών πίεσης, υγρασίας και θερμοκρασίας ανά χώρο, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν εξειδικευμένες δοκιμές και πιλοτικές παραγωγές προϊόντων. Το κτίριο ηλεκτροδοτείται με χαμηλή τάση από μετασχηματιστή που βρίσκεται επί στύλου στην είσοδο του οικοπέδου. Τέλος η υδροδότηση του κτιρίου γίνεται εξ ολοκλήρου με επεξεργασμένο νερό που προκύπτει μέσω της διαδικασίας της ώσμωσης.
Η υλοποίηση του κτιρίου του Κέντρου αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην κατασκευή περαιτέρω έργων λειτουργικής και κτιριακής αναβάθμισης στις εν λόγω εγκαταστάσεις.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε. (p.t.b. / power to build)
Στατική μελέτη - επίβλεψη:
ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.
H/M μελέτη - επίβλεψη:
Δ. ΛΑΓΙΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
Μελέτη φωτισμού:
Δ. Λάγιος & ΣΙΑ Ε.Ε.
Μελέτη εσωτερικού χώρου:
ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Κ/ΞΙΑ ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.. - Δ. Λάγιος & ΣΙΑ Ε.Ε.
Ιδιοκτήτης:
Κέντρο Έρευνας Μαστίχας Α.Ε.
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
1.600 m2
Χρόνος μελέτης:
2018
Χρόνος κατασκευής:
07/2019 - 03/2021
Παρουσίαση:
Νίκος Βαρελάς / ECG Egersis Group
Φωτογραφίες:
Γιάννης Μανδάλας / Διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας Α.Ε.
Σχεδιασμός & φωτορεαλιστική απεικόνιση:
ΨΑΡΡΟΣ-ΤΣΙΝΟΣ-ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ Ι.Κ.Ε.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και Αναψυκτήριο στη Νάουσα

Ο ευρύτερος χώρος όπου τοποθετείται το Κέντρο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η γειτνίαση με τον αρχαιολογικό χώρο δεν επιτρέπει την κατασκευή κτίσματος με ύψος μεγαλύτερο του ισογείου,…

"Bioaroma" Μουσείο φυσικών καλλυντικών και αρωμάτων

Το μουσείο της εταιρείας αρωμάτων και φυσικών καλλυντικών "Bioaroma" βρίσκεται στην Κρήτη και περιλαμβάνει κατάστημα πώλησης προϊόντων μαζί με ένα μικρό εκθετήριο, που πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις. Η αφετηρία του αρχιτεκτονικού…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.