''A flat, a room and a rooftop'', μετατροπή δύο διαμερισμάτων στην Αθήνα

Στο έργο A flat, a room and a rooftop, μετατρέψαμε δύο ανεξάρτητα διαμερίσματα εντός μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας, στην κύρια κατοικία του ιδιοκτήτη στον 6ο όροφο, καθώς και σε ένα ανεξάρτητο χώρο φιλοξενίας των φίλων τους στον 7ο όροφο.

Το διαμέρισμα
Βασικός μας στόχος ήταν να δημιουργήσουμε έναν ευρύχωρο και φωτεινό εσωτερικό, ενισχύοντας τη διαπερατότητα του φωτός και του αέρα σε ολόκληρη την κατοικία. Εμπνευσμένοι από την ιδέα ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου, του οποίου μέρος θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί τόσο σε χώρο μελέτης όσο και σε χώρο ύπνου, υιοθετήσαμε μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση. Αντί να διατηρήσουμε τους παλιούς σκοτεινούς διαδρόμους, τα χωλ και τα μικρά δωμάτια, φανταστήκαμε έναν μεγάλο, συνεχή ανοιχτό χώρο στον οποίο θα υπάρχουν δύο ορθοκανονικά κουτιά που θα φιλοξενούν όλες τις βασικές λειτουργίες του διαμερίσματος. Το πρώτο κουτί φτάνει στο ταβάνι, φιλοξενώντας δύο μπάνια και μια σειρά από ντουλάπες, ενώ το δεύτερο, χαμηλότερο κουτί λειτουργεί ως έπιπλο νησίδα της κουζίνας. Το μέγεθος, η μορφή και η χωροθέτηση αυτών των κουτιών καθορίζουν τις δημόσιες και ιδιωτικές περιοχές του διαμερίσματος. Σε συνδυασμό με τους προϋπάρχοντες περιμετρικούς τοίχους, σχηματίζουν ένα ενιαίο εσωτερικό με διαφορετικά επίπεδα ιδιωτικότητας που μπορούν να φιλοξενήσουν διαφορετικές χρήσεις. Η χρωματική παλέτα και η υλικότητα του χώρου δημιουργούν μία αντίθεση μεταξύ των λευκών επιφανειών της περιμέτρου και των έντονων πράσινων νέων όγκων που φέρνουν το ζωηρό αστικό πράσινο των τεντών των γειτονικών κτιρίων στο εσωτερικό. Επιπλέον, για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού του διαμερίσματος ενσωματώσαμε το σύστημα ψύξης και θέρμανσης του σπιτιού, στο εσωτερικό των νέων όγκων, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση του εσωτερικού ύψους του υπόλοιπου χώρου. Η μινιμαλιστική αισθητική του ανοιχτόχρωμου εποξειδικού δαπέδου, των ξύλινων πανέλων και των μονοχρωματικών πράσινων κουτιών δημιουργούν μια ήρεμη και ευχάριστη ατμόσφαιρα διαβίωσης.

Το δωμάτιο φιλοξενίας
Στον 7ο όροφο ανακατασκευάσαμε πλήρως το εσωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα ευρύχωρο και καλα φωτισμένο δωμάτιο. Σε αυτή τη περίπτωση λειτουργήσαμε με την άντιστροφη λογική, τοποθετώντας τους καινούργιους χώρους της κουζίνας και του λουτρού στη περίμετρο του χώρου διασφαλίζοντας έτσι το μέγιστο ελεύθερο χώρο στο εσωτερικό.

Η ταράτσα
Ο εξωτερικός χώρος του δωματίου φιλοξενίας αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με έμφαση την ανάδειξη της θέας των λόφων του Στρέφη, του λόφου Λυκαβηττού και της Ακρόπολης.
Για να ενισχύσουμε και να κατευθύνουμε το βλέμμα προς τα επάνω, κατασκευάσαμε ένα συμπαγές στηθαίο με χώρο καθιστικού στη περίμετρό του. Η τοποθέτηση τριγωνικών στοιχείων σκίασης και η ενσωμάτωση φυτών καθώς και μίας μπανιέρας στη περιμετρική παγκάδα, δημιουργούν μία όμορφη και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Σχεδιασμός:

Θοδωρής Πουλάκος (Αρχιτέκτονας) & Μάνος Μπότσαρης (Πολιτικός Μηχανικός)
Τοποθεσία:
Αθήνα, Ελλάδα
Έτος:
2023
Έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία:
MYRAN
Κείμενο παρουσίασης:
Θοδωρής Πουλάκος & Μάνος Μπότσαρης
Φωτογραφίες:
Αλίνα Λέφα

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Δύο κατοικίες στο Ηράκλειο Κρήτης

Δύο κατοικίες στο Ηράκλειο Κρήτης

Oι δύο κατοικίες είναι τοποθετημένες σε ένα οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης, στις Βασιλιές, σε μια πλαγιά με ανοιχτή θέα στη δύση και τη θάλασσα μακριά κατά το…
Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Κατοικία του George Michael στην Πάφο Κύπρου

Η οικία βρίσκεται στη μέση μιας μπανανοφυτείας κοντά στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πέγεια της Πάφου. Η σχεδιαστική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να δημιουργήσει ανοιχτούς χώρους που επεκτείνονται πέρα από…
''Cosmos Luxury Villa'' στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης

''Cosmos Luxury Villa'' στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης

Το κτίριο βρίσκεται στη Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης, σε ένα αστικό περιβάλλον επηρεασμένο έντονα από την συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας τη δεκαετία του '90. Μια εποχή κατά την οποία,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.