Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

  • ION STAVROPOULOS
  • Άγγελος Αγγέλου
  • Μάνος Καλαϊτζόγλου

Το ιδιωτικό κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης κατασκευάστηκε σε ένα ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος στο Διόνυσο. Η βόρεια όψη του κτιρίου είναι "στραμμένη" προς τη λεωφόρο, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε με ήπια, ανηφορική κλίση κατά τον άξονα βορρά - νότου.
Στη βόρεια πλευρά τοποθετήθηκαν:
• η είσοδος των πεζών,
• η ράμπα προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης των οχημάτων των εργαζομένων στο κέντρο και
• ο υπαίθριος χώρος για τη στάθμευση των σχολικών οχημάτων και για την πρόσβαση των επισκεπτών προς μια ημιυπόγεια αίθουσα εκδηλώσεων.
Στο νότιο και πιο προστατευμένο υπαίθριο χώρο διαμορφώθηκε ειδικός χώρος με γρασίδι, ο οποίος χρησιμοποιείται στις ώρες παιχνιδιού και για τον αυλισμό των νηπίων.
Αρχιτεκτονική σύνθεση
Το συγκρότημα διαμορφώθηκε από τη σύνθεση τριών όγκων. Ο κεντρικός όγκος αποτελεί ένα "πρίσμα" ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής, που περιλαμβάνει την είσοδο, την υποδοχή και το κλιμακοστάσιο. Μέρος αυτού του όγκου έχει διπλάσιο ύψος από το υπόλοιπο τμήμα και "ανοίγεται" στο νότο μέσω ενός μεγάλου γυάλινου ανοίγματος. Αποτελεί, ουσιαστικά, την "καρδιά" του νηπιαγωγείου, καθώς λόγω της κεντροβαρικής του θέσης, συνδέει όλους τους χώρους του κτιρίου τόσο στην κάτοψη, όσο και στην τομή του κτιρίου. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως ιδιαίτερος χώρος - "φίλτρο" που με τη βοήθεια των μεγάλων γυάλινων επιφανειών του "ενώνει" αλλά και διαχωρίζει ταυτόχρονα τους δύο βασικούς υπαίθριους χώρους (στη βόρεια και στη νότια πλευρά), ανάλογα με τις διάφορες ανάγκες.
Οι δύο όγκοι που βρίσκονται εκατέρωθεν του μεταλλικού πρίσματος σχεδιάστηκαν ως λευκά κελύφη και χρησιμεύουν στη στέγαση των κύριων χώρων του κτιρίου, οι οποίοι σχετίζονται με τα μαθήματα αλλά και τη γενικότερη απασχόληση των νηπίων. Οι χώροι διδασκαλίας διαμορφώθηκαν με μονόριχτη στέγη, ενώ τα λουτρά, η κουζίνα και οι χώροι του προσωπικού με δώματα.
Στο υπόγειο δημιουργήθηκε χώρος εκδηλώσεων με καμαρίνια και μικρό χώρο υποδοχής. Αυτός ο χώρος συνδέεται με το υπόλοιπο κτίριο μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου, αλλά αποκτά και ανεξάρτητη πρόσβαση από μια μικρή αυλή που διαμορφώθηκε σε στάθμη κατώτερη από το επίπεδο της εισόδου. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του οικοπέδου σε μια προσπάθεια για πλήρη εκμετάλλευση του υπαίθριου χώρου. Με τη βοήθεια του τοιχίου που διαχωρίζει το υπόψη οικόπεδο από το όμορό του, υλοποιήθηκε μια εσωτερική αυλή που προσφέρει διαμπερή φωτισμό και αερισμό, ενισχύοντας τη σχέση των παρακείμενων χώρων με την ύπαιθρο.
Επιλογή του προσανατολισμού του κτιρίου -
Διαμόρφωση του κελύφους
Το σύνολο του κτιρίου "στράφηκε" προς το νότιο υπαίθριο χώρο (αυλή του παιχνιδιού) με μεγάλα ανοίγματα (κενά), ώστε να επωφελείται από τα άμεσα ηλιακά θερμικά κέρδη και τον πλούσιο φυσικό φωτισμό. Στη βόρεια πλευρά, η όψη διαμορφώθηκε πιο κλειστή, με μεγάλα συμπαγή δομικά στοιχεία (πλήρη), τα οποία εξασφαλίζουν την απαραίτητη ηχοπροστασία από το θόρυβο που προκαλεί ο κυκλοφοριακός φόρτος της λεωφόρου και προστατεύουν από τους βόρειους ανέμους. Παράλληλα όμως, διαμορφώθηκαν μικρότερα ανοίγματα, ιδιαίτερης μορφολογίας και ελευθερίας ως προς την τοποθέτησή τους, τα οποία εκφράζουν κάθε φορά τη λειτουργία του χώρου που εξυπηρετούν.
Σχεδιασμός και ασφάλεια των χρηστών
Στο σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στις προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις ασφάλειας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν ειδικές μπάρες, χαμηλές κουπαστές και ειδικά τζάμια υψηλής ασφάλειας στις περιοχές που ήταν απαραίτητο. Η επιλογή των υλικών τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό έγινε με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση των αρχιτεκτονικών προθέσεων και αφετέρου την ασφάλεια των χρηστών. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ράμπες ήπιας κλίσης για την εύκολη πρόσβαση στο κτίριο, ενώ τα επί μέρους στοιχεία (κουπαστές, πάγκοι, χαμηλά παράθυρα) σχεδιάστηκαν για την αμιγή τους χρήση από νήπια. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:


Aρχιτεκτονική μελέτη: Ion Stavropoulos
Στατική μελέτη: Δημήτρης Αντωνόπουλος
Η/Μ μελέτη: Η/Μ μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Eπίβλεψη: Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου, Μάνος Καλαϊτζόγλου 
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Αυτεπιστασία
Tοποθεσία: Διόνυσος Αττικής
Συνολικό εεμβαδό κτιρίου: 750 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2008
Φωτογραφίες: Άγγελος Aγγέλου, Ίων  Σταυρόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Το νέο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

Πρόκειται για ένα σύνθετο κτίριο, εφοδιασμένο με εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας με σκοπό τη φύλαξη, και διακίνηση χρηματικού πρός όλα τα καταστήματα της τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα. Χωροθετήθηκε στην περιαστική ζώνη…
Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος.

Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος τοποθετεί μια παγκοσμίως γνωστή ιστορία στο χώρο όπου εκτυλίχθηκε: ζωντανεύει τον μεγάλο φιλόσοφο Πλάτωνα στον τόπο που ίδρυσε τη σχολή του και δημιούργησε τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.