Κέντρο προσχολικής αγωγής στο Διόνυσο

Το ιδιωτικό κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης κατασκευάστηκε σε ένα ενδιάμεσο οικόπεδο έκτασης ενός στρέμματος στο Διόνυσο. Η βόρεια όψη του κτιρίου είναι "στραμμένη" προς τη λεωφόρο, ενώ ο περιβάλλων χώρος διαμορφώθηκε με ήπια, ανηφορική κλίση κατά τον άξονα βορρά - νότου.
Στη βόρεια πλευρά τοποθετήθηκαν:
• η είσοδος των πεζών,
• η ράμπα προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης των οχημάτων των εργαζομένων στο κέντρο και
• ο υπαίθριος χώρος για τη στάθμευση των σχολικών οχημάτων και για την πρόσβαση των επισκεπτών προς μια ημιυπόγεια αίθουσα εκδηλώσεων.
Στο νότιο και πιο προστατευμένο υπαίθριο χώρο διαμορφώθηκε ειδικός χώρος με γρασίδι, ο οποίος χρησιμοποιείται στις ώρες παιχνιδιού και για τον αυλισμό των νηπίων.
Αρχιτεκτονική σύνθεση
Το συγκρότημα διαμορφώθηκε από τη σύνθεση τριών όγκων. Ο κεντρικός όγκος αποτελεί ένα "πρίσμα" ελαφριάς μεταλλικής κατασκευής, που περιλαμβάνει την είσοδο, την υποδοχή και το κλιμακοστάσιο. Μέρος αυτού του όγκου έχει διπλάσιο ύψος από το υπόλοιπο τμήμα και "ανοίγεται" στο νότο μέσω ενός μεγάλου γυάλινου ανοίγματος. Αποτελεί, ουσιαστικά, την "καρδιά" του νηπιαγωγείου, καθώς λόγω της κεντροβαρικής του θέσης, συνδέει όλους τους χώρους του κτιρίου τόσο στην κάτοψη, όσο και στην τομή του κτιρίου. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως ιδιαίτερος χώρος - "φίλτρο" που με τη βοήθεια των μεγάλων γυάλινων επιφανειών του "ενώνει" αλλά και διαχωρίζει ταυτόχρονα τους δύο βασικούς υπαίθριους χώρους (στη βόρεια και στη νότια πλευρά), ανάλογα με τις διάφορες ανάγκες.
Οι δύο όγκοι που βρίσκονται εκατέρωθεν του μεταλλικού πρίσματος σχεδιάστηκαν ως λευκά κελύφη και χρησιμεύουν στη στέγαση των κύριων χώρων του κτιρίου, οι οποίοι σχετίζονται με τα μαθήματα αλλά και τη γενικότερη απασχόληση των νηπίων. Οι χώροι διδασκαλίας διαμορφώθηκαν με μονόριχτη στέγη, ενώ τα λουτρά, η κουζίνα και οι χώροι του προσωπικού με δώματα.
Στο υπόγειο δημιουργήθηκε χώρος εκδηλώσεων με καμαρίνια και μικρό χώρο υποδοχής. Αυτός ο χώρος συνδέεται με το υπόλοιπο κτίριο μέσω του κεντρικού κλιμακοστασίου, αλλά αποκτά και ανεξάρτητη πρόσβαση από μια μικρή αυλή που διαμορφώθηκε σε στάθμη κατώτερη από το επίπεδο της εισόδου. Το κτίριο εφάπτεται στο ανατολικό όριο του οικοπέδου σε μια προσπάθεια για πλήρη εκμετάλλευση του υπαίθριου χώρου. Με τη βοήθεια του τοιχίου που διαχωρίζει το υπόψη οικόπεδο από το όμορό του, υλοποιήθηκε μια εσωτερική αυλή που προσφέρει διαμπερή φωτισμό και αερισμό, ενισχύοντας τη σχέση των παρακείμενων χώρων με την ύπαιθρο.
Επιλογή του προσανατολισμού του κτιρίου -
Διαμόρφωση του κελύφους
Το σύνολο του κτιρίου "στράφηκε" προς το νότιο υπαίθριο χώρο (αυλή του παιχνιδιού) με μεγάλα ανοίγματα (κενά), ώστε να επωφελείται από τα άμεσα ηλιακά θερμικά κέρδη και τον πλούσιο φυσικό φωτισμό. Στη βόρεια πλευρά, η όψη διαμορφώθηκε πιο κλειστή, με μεγάλα συμπαγή δομικά στοιχεία (πλήρη), τα οποία εξασφαλίζουν την απαραίτητη ηχοπροστασία από το θόρυβο που προκαλεί ο κυκλοφοριακός φόρτος της λεωφόρου και προστατεύουν από τους βόρειους ανέμους. Παράλληλα όμως, διαμορφώθηκαν μικρότερα ανοίγματα, ιδιαίτερης μορφολογίας και ελευθερίας ως προς την τοποθέτησή τους, τα οποία εκφράζουν κάθε φορά τη λειτουργία του χώρου που εξυπηρετούν.
Σχεδιασμός και ασφάλεια των χρηστών
Στο σχεδιασμό δόθηκε έμφαση στις προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις ασφάλειας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση τοποθετήθηκαν ειδικές μπάρες, χαμηλές κουπαστές και ειδικά τζάμια υψηλής ασφάλειας στις περιοχές που ήταν απαραίτητο. Η επιλογή των υλικών τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό έγινε με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση των αρχιτεκτονικών προθέσεων και αφετέρου την ασφάλεια των χρηστών. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ράμπες ήπιας κλίσης για την εύκολη πρόσβαση στο κτίριο, ενώ τα επί μέρους στοιχεία (κουπαστές, πάγκοι, χαμηλά παράθυρα) σχεδιάστηκαν για την αμιγή τους χρήση από νήπια. 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:


Aρχιτεκτονική μελέτη: ARCHISTUDIO (Ίων Σταυρόπουλος,  Άγγελος Αγγέλου)
Συνεργάτης αρχιτέκτων: Μάνος Καλαϊτζόγλου
Στατική μελέτη: Δημήτρης Αντωνόπουλος
Η/Μ μελέτη: Η/Μ μελέτη: Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Eπίβλεψη: Ίων Σταυρόπουλος, Άγγελος Αγγέλου
Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Αυτεπιστασία
Tοποθεσία: Διόνυσος Αττικής
Συνολικό εεμβαδό κτιρίου: 750 m²
Χρόνος μελέτης: 2006 - 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2008
Φωτογραφίες: Άγγελος Aγγέλου, Ίων  Σταυρόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Θεμελίωση & ενεργειακά συστήματα στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Θεμελίωση & ενεργειακά συστήματα στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Το έργο βρίσκεται στην παλαιά περιοχή Μπεχ Τσινάρ, βόρεια του εμπορικού λιμένα της Θεσσαλονίκης.Σ’ αυτή τη θέση το 1888 κτίστηκε το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτούργησε έως το…
Αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής της πολεοδομίας Λευκωσίας

Αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής της πολεοδομίας Λευκωσίας

ΙστορικόΗ εκπόνηση της μελέτης για το έργο των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως στη Λευκωσία, τοποθετείται χρονολογικά στο 2001, οπότε και εξασφαλίστηκε η έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου για…
Δημαρχείο στην Ολλανδία με βιώσιμο σχεδιασμό

Δημαρχείο στην Ολλανδία με βιώσιμο σχεδιασμό

Το νέο δημοτικό μέγαρο της πόλης Naaldwijk στη διοικητική ενότητα Westland της Ολλανδίας (το δυτικό τμήμα της νότιας Ολλανδίας) αποτελείται από δύο διακριτές μονάδες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.