Νέο κτίριο φυσικών επιστημών με αμφιθέατρο και εργαστήρια
Το κτίριο στεγάζει το Κέντρο Παιδείας Επιστημών (ΚΠΕ) της Πάτρας, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που σκοπό έχει την προώθηση της γνώσης προς τους μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης, μέσω της χρήσης διαδραστικών μέσων και εκθεμάτων και της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας. Είναι δωρεά του Προέδρου του Κ.Π.Ε. κου Κ. Δημητριάδη, κατασκευάστηκε στη βόρεια περιοχή οικοπέδου ιδιοκτησίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας όπου ήδη υπήρχε δημοτικό σχολικό συγκρότημα του Αρσακείου Πατρών.
Η γεωμετρία της κάτοψης καθορίζεται από ένα ορθογώνιο κάνναβο ο οποίος είναι παράλληλος και κάθετος προς τη βόρεια πλευρά του οικοπέδου. Στη νότια πλευρά του κτιρίου παρεμβάλλονται δυο λοξές ως προς τον κάνναβο ευθείες οριοθετούν την αμφιθεατρική αίθουσα καθιστώντας την αναγνωρίσιμη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του κτιρίου.
Η κυκλοφορία πραγματοποιείται μέσα και γύρο από ένα μακρόστενο αίθριο με διαφώτιστη οροφή και μεγάλα υαλοπετάσματα στις άκρες, που διασχίζει όλο το κτίριο και επιτρέπει την ταυτόχρονη οπτική επαφή με τα διάφορα τμήματά του και τον κοντινό και μακρινό περιβάλλοντα χώρο.
Το εμφανές σκυρόδεμα επιλέχτηκε για να συνδέσει το κτίριο με το σχολικό συγκρότημα του Αρσακείου ενσωματώνοντας το κύριο υλικό των όψεών του.
Το κτίριο έχει την δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του ακόμα και σε περίπτωση διακοπής της παροχής Ηλεκτρικού ρεύματος. Για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί ηλεκτρικός υποσταθμός με μετασχηματιστή, εφεδρικό ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος και UPS.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: KPPS A.T.E. (Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου)
Στατική μελέτη: Γ. Τσίβος – Πολ. Μηχανικός
Η/Μ Μελέτη: Proton Ε.Π.Ε.
Επίβλεψη: KPPS A.T.E.
Συνεργάτες: E. Sesti – Αρχ. Μηχανικός
Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής: Intrakat
Ιδιοκτήτης: Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκειο Πατρών
Τοποθεσία: Περιοχή Πλατάνι Ρίου – Νομός Αχαΐας
Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 3.035,03 m²
Χρόνος Μελέτης: Μάιος 2006
Χρόνος Κατασκευής: 2007 – 2009
Φωτογράφος: Δημήτρης Πανάγος