Vicky

Vicky

EKKY Studio / Kenzo Yamashita, Elina Kriticou

EKKY Studio is an architectural practice based in Nicosia, Cyprus. It was founded in 2009 by architects Kenzo Yamashita and Elina Kriticou with the philosophy of designing sustainable and engaging Architecture focused on people, culture and tradition.
Focal to its philosophy is to maximize the potential of each project they undertake in all relevant dimensions - environmental, social and economic - with Bioclimatic solutions being fundamental to their approach. With the use of diagrams, 3d models, animation, images and physical models, they provide a realistic experience of the design proposals at an early stage thus gaining the customers’ confidence and consensus. With starting point a thorough understanding of context, history, and brief and a subsequent holistic interpretation of every stage involved, they propose robust design solutions, using traditional and new materials combined in harmony.

Since its creation, EKKY Studio has accumulated substantial and diverge expertise, undertaking a variety of projects ranging from large scale, complex ones to smaller scale with private clients. Empowered by a team of innovative skilled architects of rich and variant background, it delivers a fresh approach to architectural design.

  • Published in E

Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου με φυσικά υλικά

Τα υλικά που κυριαρχούν στην κατοικία Rock House Μύκονο είναι ο γρανίτης, το λευκό επίχρισμα στους τοίχους, τα δάπεδα από πατητή τσιμεντοκονία και η επίπλωση από ξύλο δρυός. Οι οροφές επενδύθηκαν εσωτερικά με ακατέργαστες ξύλινες σανίδες, οι οποίες ενσωματώνουν τα φωτιστικά στοιχεία και διασπούν τις επιφάνειες. Στο βαθμό που ήταν εφικτό, τα υλικά προέρχονται από το νησί και η επεξεργασία τους έγινε τοπικά. Φωτογραφία: Γιώργος Κορδάκης.

Κουζίνα με νησίδα ειδικής κατασκευής

Κουζίνα με νησίδα, όπου τοποθετείται ηλεκτρική κουζίνα και κρεμαστός απορροφητήρας. Η ταπετσαρία στον τοίχο προσδίδει βάθος στο χώρο. Φωτογραφία: Δημήτρης Κλεάνθης.

Ανακαίνιση χώρου με μέταλλο και ξύλο

Για τη μετατροπή ενός ισόγειου καταστήματος στο Παγκράτι σε δικηγορικό γραφείο, επιλέχθηκαν κατασκευές εσωτερικές διαρρύθμισης, που συνδυάζουν το μέταλλο με το ξύλο. Οι ειδικά σχεδιασμένες αυτές κατασκευές οργανώνουν γραμμικά τους χώρους εργασίας και υποδοχής, αξιοποιώντας το μεγάλο ύψος του υφιστάμενου εσωτερικού. Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος.

KTIRIO AMourelatos Pratinou 02

KTIRIO AMourelatos Pratinou 02

Ενσωμάτωση εξοχικής κατοικίας στο τοπίο

Η κατοικία βρίσκεται στις Αχλαδιές της Σκιάθου, πλήρως ενταγμένη στο φυσικό περιβάλλον. Κύριο ζητούμενο αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός χώρου "μέσα" στο τοπίο, μέσα από μία σύνθεση όγκων. Λιτές γεωμετρίες με αδρό σκυρόδεμα διαμορφώνουν μία παράταξη χώρων, με ιδιωτικές βεράντες που προσφέρουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα. Τα δώματα διαμορφώνονται με χαλίκια και φυτεύσεις, ενώ οι τοίχοι αντιστήριξης ενοποιούν την αρχιτεκτονική με το έδαφος. Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος.

KTIRIO xynogala 01

Κατοικία μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Καλιφόρνια

Το όραμα γι’ αυτήν την κατοικία, που σχεδιάστηκε από τον Jim Olson, ήταν να συνδυάσει την αρχιτεκτονική, τον εσωτερικό σχεδιασμό, την τέχνη και το τοπίο σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο, με μια συνεχή, ρέουσα έκφραση. Γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της κατοικίας η θέα αναπτύσσεται σε τέσσερις κατευθύνσεις στις πισίνες, στους κήπους και στα βουνά της Santa Cruz. Στην κατοικία περιλαμβάνονται τρία βοηθητικά κτίρια και εκτενείς υπαίθριοι χώροι, ενώ η κομψότητα του σχεδιασμού βοηθάει στην ενσωμάτωσή της στην κατάφυτη περιοχή. Η δημιουργία χώρων μεταξύ των διαφόρων δομών βοηθά στην εμπλοκή του τοπίου, με αποτέλεσμα η ζωή σε αυτό το οικογενειακό συγκρότημα να εκτείνεται και έξω από τις πόρτες, στο εύκρατο κλίμα της Καλιφόρνια.
Ο εκτενής χώρος των 14 στρεμμάτων οργανώθηκε σε δύο τμήματα, που αντικατοπτρίζουν αντίθετες στάσεις απέναντι στο τοπίο. Κατά μήκος της εισόδου στο οικόπεδο αναπτύσσονται συστάδες ελαιόδεντρων, ένας μικρός αμπελώνας και ένας όμορφος κήπος, υποδεικνύοντας την ανθρώπινη παρέμβαση. Εκεί τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης της κατοικίας. Σε συνέχεια τοποθετούνται τα τρία βοηθητικά κτίρια, κάθετα προς τον όγκο του κυρίως κτιρίου αντανακλώντας τις οργανωμένες σειρές του κοντινού αμπελώνα. Αυτά τα κτίρια περιλαμβάνουν έναν ξενώνα δύο υπνοδωματίων, ένα υπαίθριο σαλόνι και ένα περίπτερο με μία υπόγεια pub, που αντικατοπτρίζει την κοινωνικότητα και τη φιλοξενία των ιδιοκτητών.
Η άλλη πλευρά του οικοπέδου οριοθετημένη από μια πισίνα και μια απαλή κλίση ανοίγει σε ένα ακαλλιέργητο λιβάδι. Σε αυτό το "άγριο" κομμάτι τοποθετούνται οι ιδιωτικές περιοχές του σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κρεβατοκάμαρας, του γραφείου και των τριών παιδικών υπνοδωματίων.
Και στα δύο τμήματα του οικοπέδου η ρευστότητα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού καθορίζει το δομημένο περιβάλλον. Η αναδίπλωση των εκτεταμένων ανοιγμάτων ανοίγει ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού στη φύση, μεγιστοποιώντας τη δυνατότητα διαβίωσης στο ύπαιθρο και το φυσικό αερισμό. Τα περσιδωτά στέγαστρα πάνω από αυτούς τους χώρους προστατεύουν από τον έντονο ήλιο, ενσωματώνοντας παράλληλα το κτίριο στο τοπίο.
Η γήινη παλέτα των εξωτερικών υλικών, που περιλαμβάνει το μπρούτζο, το μαύρο γρανίτη και το σκούρο ξύλο, συνεχίζεται και στο εσωτερικό της κατοικίας, όπου τοποθετήθηκαν ειδικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα έπιπλα, αλλά και η μεγάλη συλλογή έργων σύγχρονης τέχνης από τον ιδιοκτήτη.
Σχεδιασμένο για να παράγει όση ενέργεια καταναλώνει, το κτίριο διαθέτει αρκετά συστήματα υψηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών που καλύπτουν πάνω από το ήμισυ της επιφάνειας της στέγης, καθώς και γεωθερμικά και υδραυλικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Διαμέρισμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Το γωνιακό αυτό διαμέρισμα βρίσκεται επί της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, σε έναν από τους πρώτους ορόφους της οικοδομής, με θέα όχι μόνο προς τη θάλασσα αλλά και προς το δρόμο και την προβλήτα.
Οι ανάγκες κατοίκησης αφορούν σε ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με βεστιάριο και μπάνιο, ένα δωμάτιο φιλοξενίας, ένα κοινό WC, καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία και τέλος, έναν μικρό αποθηκευτικό χώρο.
Το σχήμα του περιγράμματος της κάτοψης οδήγησε σε χαράξεις διαγώνιες, παράλληλες και κάθετες στις οδούς στις οποίες βλέπει το διαμέρισμα. Οι κύριοι χώροι του καθιστικού, της κουζίνας και της τραπεζαρίας χωροθετούνται μπροστά, με το κυρίως υπνοδωμάτιο να βλέπει στο καθιστικό και μέσω αυτού στο κεντρικό άνοιγμα στην όψη. Η κουζίνα είναι μία ευθύγραμμη κατασκευή, με ένα μεγάλο "πλατό" που λειτουργεί ως επιφάνεια εργασίας και τραπεζαρία, στο ίδιο μήκος με τον πάγκο. Στην άκρη αυτού του "πλατό", τοποθετήθηκε ο φούρνος από την πλευρά της κουζίνας και ένα τζάκι βιοαιθανόλης από την πλευρά του καθιστικού. Ο γωνιακός καναπές είναι ταυτόχρονα προσανατολισμένος στην παραλία, στο δρόμο και στην εστία του τζακιού.
Η πρόσβαση στο δωμάτιο γίνεται μέσα από τη μεταλλική βιβλιοθήκη του καθιστικού, καθώς η διπλή συρόμενη πόρτα είναι ενσωματωμένη στη σύνθεση της βιβλιοθήκης. Στους τοίχους του δωματίου εφαρμόστηκε ξυλεπένδυση, ενώ οι θύρες για το βεστιάριο και το μπάνιο αποτελούν τμήμα της ξυλεπένδυσης αυτής, η οποία προσδίδει στο διαμέρισμα έναν έντονο χαρακτήρα. Η κάτοψη του εσωτερικού μπάνιου είναι τριγωνική, καθώς παραλαμβάνει όλες τις κλίσεις του σχήματος του διαμερίσματος.
Το δωμάτιο φιλοξενίας βρίσκεται πίσω, με αποθηκευτικό χώρο σε εσοχές, διασφαλίζοντας έτσι έναν καθαρό, ορθογωνισμένο χώρο.
Τα υλικά και τα χρώματα της κατοικίας δουλεύτηκαν όλα μαζί, ώστε να βρεθεί μία εναρμονισμένη παλέτα. Στο δάπεδο εσωτερικών χώρων και εξωστών στρώθηκαν πλακίδια μεγάλων διαστάσεων στο χρώμα της άμμου ώστε να αποφευχθούν οι αρμοί. Τα ξύλα σε έπιπλα και δάπεδο στο πίσω δωμάτιο έχουν ανοιχτή, φυσική απόχρωση. Το άλλο βασικό χρώμα είναι το μεταλλικό γκρι ανθρακί των κουφωμάτων, το οποίο επαναλήφθηκε στη βιβλιοθήκη και στο μεταλλικό σκελετό του "πλατό" στην κουζίνα. Ο πάγκος κουζίνας και το τραπέζι είναι από χαλαζία, λεπτού πάχους.
Τα κουφώματα είναι λεπτού προφίλ, με οδηγούς χωνευτούς στο δάπεδο, ελαχιστοποιώντας το οπτικό εμπόδιο στη θέα. Στο κεντρικό άνοιγμα τοποθετήθηκε σταθερό κούφωμα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ενώ στη γωνία του καθιστικού σχεδιάστηκε σταθερό, χωνευτό τζάμι χωρίς προφίλ. Όλες οι εσωτερικές θύρες έχουν το μέγιστο ύψος μέχρι τις οροφές, κρυφές κάσες και μηχανισμούς. Όλα τα κρύσταλλα έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία έναντι της ηλιακής ακτινολίας. Εσωτερικά έχουν τοποθετηθεί ένθετα στην οροφή υπόλευκα ρολά ηλιοπροστασίας. Στο διαμέρισμα τοποθετήθηκε ενδοδαπέδια θέρμανση και κεντρικός κλιματισμός, τα στόμια του οποίου βρίσκονται πάνω από τις πόρτες, ενώ ενσωματώνονται κατά μήκος της βιβλιοθήκης σε ένα μεγάλο, ενιαίο, ειδικά σχεδιασμένο στόμιο.
Η μελέτη του φωτισμού υπήρξε ένα σημαντικό σημείο για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου. Οι γραμμικές χαράξεις στην οροφή ακολουθούν τις χαράξεις της κάτοψης. Γραμμές διατρέχουν την περίμετρο του σαλονιού, ανεβαίνουν από το δάπεδο στην οροφή και λειτουργούν ως οδηγοί κατεύθυνσης της θέασης και των σημείων ενδιαφέροντος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της κατοικίας. Κρυφοί γραμμικοί φωτισμοί σε κατασκευές επίπλων, στη βιβλιοθήκη, στο κεφαλάρι και στο κρεβάτι, τονίζουν τις επιφάνειες, τις ακμές και τις γωνίες, φωτίζοντας το χώρο.

Θερμομόνωση πλάκας ισογείου από οπλισμένο σκυρόδεμα

Η τοποθέτηση της θερμομονωτικής στρώσης στο δάπεδο του ισογείου, μπορεί να γίνει είτε στην οροφή του υπογείου από κάτω (κρύα επιφάνεια) είτε επάνω στο δάπεδο του ισογείου (θερμή επιφάνεια).
Η πρώτη λύση είναι η συνηθέστερη με την προϋπόθεση ότι το ελεύθερο ύψος που απομένει στο υπόγειο είναι αρκετό και ότι δεν υπάρχουν στην οροφή τοποθετημένες ηλεκτρομηχανολογικές ή άλλες εγκαταστάσεις, που εμποδίζουν την τοποθέτηση της μόνωσης. Στην περίπτωση που η θερμομόνωση τοποθετείται στην οροφή του υπογείου χρειάζεται η στήριξή της με μηχανικά μέσα και δεν αρκεί μόνον η επικόλλησή της.
Η τοποθέτηση μόνωσης επάνω από την πλάκα ισογείου αποτελεί μία λύση, η οποία χρησιμοποιείται στην περίπτωση που η πλάκα πατά επάνω στο έδαφος (σε εκ των υστέρων θερμική προστασία) ή όταν συνδυάζεται με την τοποθέτηση ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης.

Έκδοση για την αρχιτεκτονική των καπναποθηκών της Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο της Σοφίας Γκουβούση, δρ. αρχιτέκτονα μηχανικού Α.Π.Θ., και του Σπύρου Ταβλίκου, αρχιτέκτονα μηχανικού Α.Π.Θ., αποσκοπεί να ενισχύσει το γνωστικό υπόβαθρο του αναγνώστη, αναφορικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του καπνού στον 20ο αιώνα. Η έκδοση παρουσιάζει τα 88 κτίρια καπναποθηκών της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 56 υφίστανται έως σήμερα.
Η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε κατά τον 20ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα καπνεμπορικά κέντρα της Ελλάδας, με την εμπορία και επεξεργασία φύλλων καπνού να αποτελεί έναν από τους πιο παλαιούς και δυναμικούς κλάδους της οικονομίας της. Παρόλο που τα κτίρια των καπναποθηκών διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που τα περιέβαλλαν, αποτελώντας σήμερα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της Θεσσαλονίκης, η σημερινή τους κατάσταση φανερώνει τη δυσκολία συντήρησης και αξιοποίησής τους.
Η παρούσα μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συστηματικής και συντονισμένης έρευνας με αντικείμενο τον εντοπισμό, την καταγραφή και την ανάλυση – τεκμηρίωση των καπναποθηκών, που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Η έκδοση υλοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού (ΠΣΒΜΕΕΚ), ο οποίος από την αρχή επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για το αντικείμενο και συγκεκριμένα για τα υπό μελέτη βιομηχανικά κτίρια γεμάτα μνήμες από την καπνεργατική δραστηριότητα, που στεγαζόταν στο εσωτερικό τους, διατηρώντας την πρωτοβουλία και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος.
Η ανάλυση της χωροθέτησης, της μορφολογίας και του τρόπου κατασκευής τους, συναρτήσει του χρόνου ανέγερσής τους, επεξηγεί τις ιδιαιτερότητες του μοντέλου ανάπτυξης που διαθέτουν, και τεκμηριώνει την αρχιτεκτονική τους υπόσταση και το ρόλο τους στη διαμόρφωση του περιαστικού τοπίου της πόλης. Η σημερινή τους κατάσταση αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της επανάχρησής τους, που τίθεται ταυτόχρονα σε αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό επίπεδο, δεδομένης της μοναδικής συγκέντρωσης των κτιρίων σε επιλεγμένα σημεία του αστικού ιστού.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/kapnapothikes

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οι στόχοι της επαγγελματικής μελέτης φωτισμού είναι η πλήρης ικανοποίηση τόσο των γενικών, όσο και των ειδικών αναγκών σε φωτισμό όσων ζουν ή εργάζονται σε ένα χώρο, η ορθολογική διαχείριση της ενέργειας που καταναλώνεται, η αρμονική ενσωμάτωση στην αρχιτεκτονική και η ανάδειξη αυτής, καθώς και η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας ανάλογα με τη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον εσωτερικό χώρο.

Subscribe to this RSS feed

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.