Vicky

Vicky

Ξενοδοχείο "Perianth": ανακαίνιση και μετατροπή χρήσης ιστορικού κτιρίου

Στη μελέτη του ξενοδοχείου "Perianth" η κύρια πρόκληση ήταν η αναδιαμόρφωση της κάτοψης του κτιρίου, το οποίο κτίστηκε αρχικά για να στεγάσει αποθήκες, χώρους λιανικής πώλησης, γραφεία και διαμερίσματα. Η ακανόνιστη αρχική διάταξη απαιτούσε μια καινοτόμο προσέγγιση για την αναδιοργάνωση των χώρων, ώστε να εξυπηρετούν τη νέα χρήση. Οι εσωτερικές διαμορφώσεις είχαν πρόσφατα αποξηλωθεί, αφήνοντας μόνο τις όψεις και το σκελετό να μαρτυρούν την ιστορία του κτιρίου.
Τα δωμάτια των κατώτερων ορόφων αξιοποιούν το μεγάλο ύψος οροφής. Ανεβαίνοντας, ο αριθμός των δωμάτιων ανά όροφο μειώνεται, καθώς αυξάνεται η επιφάνεια τους, αντισταθμίζοντας το μικρότερο ύψος οροφής. Ο τελευταίος όροφος είναι σε υποχώρηση, επιτρέποντας μεγαλύτερους εξώστες και ανεμπόδιστη θέα προς την Ακρόπολη.
Οι αρχιτέκτονες επανασχέδιασαν την κάτοψη των ορόφων, παρακάμπτοντας, όσο αυτό ήταν δυνατό, την αυστηρότητα του συστήματος υποστυλωμάτων και ανοιγμάτων. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός μη συμβατικού δικτύου δωματίων και κοινόχρηστων χώρων, το οποίο να μεγιστοποιεί τις θετικές ποιότητες του κτιρίου και να ελαχιστοποιεί τους περιορισμούς. Δεδομένου ότι οι παλαιότερες διαρρυθμίσεις είχαν σε μεγάλο βαθμό αποξηλωθεί, έγινε προσπάθεια να διατηρηθεί ό,τι είχε απομείνει από το εσωτερικό και να αναδειχθεί ως ιστορική μνήμη του χώρου. Επιπλέον, τα διατηρημένα στοιχεία αξιοποιήθηκαν ως οδηγός για το συνολικό σχεδιασμό. Έτσι, το κεντρικό σύστημα κυκλοφορίας σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντανακλά την καμπύλη της όψης του κτιρίου. Η κεντρική ιδέα, με έμπνευση από την πόλη της Αθήνας, δημιουργεί μια πλατιά κεντρική "λεωφόρο" και μικρότερες παράπλευρες "οδούς", κάθε μια εκ των οποίων οδηγεί σε 2 ή 3 δωμάτια, εξασφαλίζοντας ιδιωτικότητα και ακουστική μόνωση. Αυτοί οι κοινόχρηστοι χώροι εξυπηρετούν χρήσεις, όπως τραπεζαρίας, καθιστικού, κέντρου ευεξίας και σταθμού εργασίας.
Οι περιορισμοί του ακανόνιστου κατασκευαστικού καννάβου οδήγησαν στη δημιουργία δωμάτιων με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Κεκλιμένοι τοίχοι, απομεινάρια χώρων και διαφορετικά ύψη οροφών αποτέλεσαν αφορμές για δημιουργικούς σχεδιαστικούς χειρισμούς. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, με ευρηματικές διατάξεις των λουτρών και των αποθηκευτικών χώρων. Ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων αντλεί άμεση έμπνευση από τις καμπύλες και τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα των όψεων και των κιγκλιδωμάτων στους εξώστες.
Η παραδοσιακή επεξεργασία της πρόσοψης του κτιρίου εισάγεται στους τοίχους των δωμάτιων με στόχο τη μεταφορά της ιδιαίτερης ταυτότητας στο εσωτερικό. Το χαρακτηριστικό γκρι χρώμα του λαξευτού επιχρίσματος αποτελεί αφορμή για την επιλογή της παλέτας χρωμάτων και υλικών. Το μωσαϊκό δάπεδο δημιουργεί μια ανάλαφρη ατμόσφαιρα, η αμερικανική καρυδιά προσδίδει μια αίσθηση ζεστασιάς και το βελούδο στα υφάσματα επίπλωσης προσδίδει ένα στιλ πολυτέλειας. Αυτές οι επιλογές συνδυάζονται με τολμηρά μινιμαλιστικά στοιχεία επίπλωσης και ειδικές μπρούντζινες κατασκευές.

Ανακαίνιση συνεδριακού κέντρου σε ξενοδοχείο

Παρά τη μετατροπή του ξενοδοχείου από "Holiday Inn" σε "Crowne Plaza Athens" το 2004, ο χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων του ξενοδοχείου παρέμεινε με μικρές μόνο επεμβάσεις. Έτσι η ιδιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε την πλήρη ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του χώρου, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού και λειτουργίας, αλλά και στην απαιτούμενη πολυμορφικότητα και ευελιξία.
To ο χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 1.117 m², διαθέτει ένα κεντρικό χώρο υποδοχής (foyer), 6 αίθουσες διατεταγμένες σε 2 ενότητες και ένα χώρο WC. Οι αίθουσες μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους ανά ενότητα με κινητά ηχομονωτικά χωρίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα ποικίλων διαφορετικών εσωτερικών διατάξεων.
Το ζητούμενο ήταν ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα κάλυψης συνεδρίων, συναντήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μεγάλη δυσκολία παρουσίαζε το γεγονός ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις τοίχων και οι υπάρχουσες ψευδοροφές δεν επέτρεπαν τον πλήρη έλεγχο των υποδομών κατά τη φάση της μελέτης, ενώ παράλληλα το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 μήνες λόγω των απαιτήσεων λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Ο σχεδιασμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τελική αίσθηση του χώρου, στοχεύοντας σε μια δυναμική αισθητική με μέγιστη ευελιξία διαρκών μεταμορφώσεων, αναλόγως με τη χρήση. Νέοι λειτουργικοί χώροι προστέθηκαν, όπως για παράδειγμα μια μικρή υποδοχή και ένα βεστιάριο, ενώ έγινε μέγιστη αξιοποίηση χώρων που επανασχεδιάστηκαν για την καλύτερη αισθητική, λειτουργία και ευελιξία.
Φυσικά, η υπάρχουσα γεωμετρία του χώρου και τα υπάρχοντα δίκτυα (καταιονητήρες πυρόσβεσης, δίκτυο εξαερισμού - κλιματισμού, αποχετεύσεις, κτλ.) λειτούργησαν αρκετά περιοριστικά.
Ο χώρος αναμονής, ένας διαμήκης χώρος διαστάσεων περίπου 30 Χ 8 m, που μέχρι τώρα ήταν διαμορφωμένος με επιμερισμό σε εγκάρσιες ζώνες, αναδιαμορφώθηκε με γνώμονα τον τονισμό του μήκους του. Με τρόπο καθοριστικό λειτούργησε ο φωτισμός και οι ψευδοροφές. Ειδικά εδώ, η ιδέα του origami εξελίχθηκε σε μια σύνθεση από πολλαπλά κεκλιμένα επίπεδα και μια έντονα πολυγωνική γεωμετρία, έτσι ώστε να εδραιώσει τη δυναμική του χώρου.
Ο φωτισμός εδώ ανταποκρίνεται σε διαφορετικά σενάρια έντασης και χρωμάτων ανάλογα με τη χρήση (εκδηλώσεις - συνέδρια).
Μια σειρά από νέα προϊόντα τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να δώσουν στον επισκέπτη μια πρόσθετη άνεση: διαδραστικές οθόνες αφής για διαρκή πληροφόρηση, charging stations, video wall, μέγιστη δυνατή ταχύτητα κάλυψης ιντερνετ, κτλ.
Η φιλοσοφία σχεδιασμού του φωτισμού για κάθε από τις 6 αίθουσες βασίστηκε στην αίσθηση του φυσικού φωτισμού και στη λογική του tunable white, μιας διαβαθμιζόμενης θερμοκρασίας του λευκού φωτός που να προσομοιάζει στο συνεχώς διαφοροποιούμενο φως της ημέρας. Έτσι, σε κάθε αίθουσα τοποθετήθηκαν ελαστικές οπισθοφωτιζόμενες μεμβράνες και διαφορετικά φωτιστικά με τα αντίστοιχα κυκλώματα προκειμένου να προκύπτει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σεναρίων φωτισμού.
Σε διαφορετικά σημεία τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις με κρυφό φωτισμό προσδίδοντας μια αίσθηση "ζεστασιάς" στο χώρο ταυτόχρονα με μια βελτιωμένη ηχοανάκλαση. Όπως προαναφέρθηκε, οι αίθουσες μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους με τη χρήση κινητών ηχομονωτικών χωρισμάτων δημιουργώντας μια ποικιλία από διαφορετικές διατάξεις. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που «ανοίγουν» όλα τα χωρίσματα δημιουργείται ενιαίος χώρος 950 m².
Στα δάπεδα, παντού τοποθετήθηκε μοκέτα σε πλακίδια, ειδικών προδιαγραφών και σχεδιασμού.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στα WC, τα οποία επανασχεδιάστηκαν έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας, καθαριότητας και σεβασμού στον επισκέπτη.

Παραθεριστική βίλα στην Κρήτη

Η παραθεριστική βίλα με εμβαδό 600 m2 βρίσκεται εντός του τουριστικού συγκροτήματος "Daios Cove" στο Βαθύ Κρήτης, στο πιο ψηλό και απομακρυσμένο σημείο της παραθαλάσσιας πλαγιάς και χαρίζει εντυπωσιακές θεάσεις προς τον κόλπο του Βαθύ και τη θάλασσα.
Η βίλα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο ενδιάμεσο φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης, ο χώρος υποδοχής , το καθιστικό και ο χώρος φαγητού, οι οποίοι εκτονώνονται στον υπαίθριο χώρο της πισίνας με τη μοναδική θέα. Επίσης, σ’ αυτό το επίπεδο χωροθετούνται η κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο με το λουτρό του, ένα WC καθώς και κάποιοι βοηθητικοί χώροι. Στο επάνω επίπεδο βρίσκονται το κυρίως υπνοδωμάτιο και ένα ακόμα υπνοδωμάτιο, ενώ στο κατώτερο η εσωτερική πισίνα με τους χώρους σπα και το γυμναστήριο.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο σχεδιασμό των χώρων διημέρευσης, του κυρίως υπνοδωματίου και του σπα, με στόχο τη δημιουργία μιας μοναδικής ατμόσφαιρας χαλάρωσης, που να προσφέρει μία ολιστική εμπειρία αισθήσεων. Στον ενιαίο χώρο του καθιστικού τα ανοίγματα ενοποιούνται σε μια προσπάθεια να διεισδύσει το τοπίο στο εσωτερικό. Στον όροφο, το υπνοδωμάτιο με το λουτρό είναι οπτικά ενοποιημένα με τη δυνατότητα διαχωρισμού και απομόνωσης μέσω υφασμάτινων πετασμάτων, προσδίδοντας μία ρευστή συνέχεια στο χώρο. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης της μοναδικής θέας προς τη θάλασσα δημιουργείται ένα γωνιακό άνοιγμα, το οποίο ορίζει και το χώρο του καθιστικού - παρατηρητηρίου του υπνοδωματίου. Η πλάτη του κρεβατιού διαμορφώνεται ως ένα φωτισμένο ξύλινο στοιχείο με χαραγμένα αφαιρετικά μοτίβα, εμπνευσμένα από το λαβύρινθο και το μινωικό πολιτισμό.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το λευκό μάρμαρο, η λευκή λάκα, η τσιμεντοκονία σε ανοιχτή γκρι απόχρωση και το ανοιχτόχρωμο ξύλο σε φυσική μορφή για να προσδώσουν αρμονία, αλλά και πολυτέλεια στο χώρο. Η επίπλωση είναι λιτή σε λευκές, γήινες και γκρι αποχρώσεις ώστε να επιτρέπει στο τοπίο να υπερισχύσει. Αναφορές στην κρητική ιστορία και τον πολιτισμό γίνονται μέσω των έργων τέχνης που έχουν επιλεγεί.

Ξενοδοχείο σε παραδοσιακό κτίριο στην Kίνα

Το αυθεντικό πολυτελές καταφύγιο "Wuyuan Skywells" στην αγροτική Κίνα, περιέχει την ουσία μιας περασμένης εποχής, βαθιά στην επαρχία Jiangxi της ανατολικής Κίνας. Το πρόγραμμα της επέμβασης επικεντρώθηκε στη συντήρηση και όχι στον εκσυγχρονισμό μιας ιδιοκτησίας τύπου Huizhou, 300 ετών και έχει ήδη βραβευτεί πολλές φορές.
Το ξενοδοχείο πήρε το όνομά του από την αγγλική μετάφραση του "Tian Jing", έναν τύπο κτιρίων της επαρχίας, ο οποίος αποτελείται από στενές αυλές, που αφήνουν το φως της ημέρας στα γύρω δωμάτια. Οι ιδιοκτήτες, ένα ζευγάρι από τη Σαγκάη, χρησιμοποίησαν τις αποταμιεύσεις τους για να αγοράσουν το ακίνητο και να το μετατρέψουν σε ξενοδοχείο, λειτουργώντας περισσότερο ως θεματοφύλακες της παράδοσης και όχι ως ξενοδόχοι.
Μία από τις βασικές απαιτήσεις ήταν όχι μόνο να διατηρηθούν τα ανακτήσιμα αντικείμενα, αλλά και να αναδημιουργηθεί το μεγαλείο και η κομψότητα που συνδέθηκε με το αρχοντικό, το οποίο λόγω της απομακρυσμένης θέσης του ήταν αρκετά τυχερό να επιβιώσει από μια ταραχώδη Κίνα του 20ου αιώνα.
Η ομάδα μελέτης σεβάστηκε την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική ιστορία και σχεδίασε την αποκατάσταση με τρόπο που οι σημερινές και οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να την καταλάβουν και να την εκτιμήσουν. Τα αρχικά παραδοσιακά ξύλινα στοιχεία στους κοινόχρηστους χώρους συντηρήθηκαν, ενώ τα εντελώς κατεστραμμένα αντικαταστάθηκαν με νέα, από έναν ταλαντούχο τοπικό τεχνίτη, με την απαιτούμενη ικανότητα και εμπειρία, σύμφωνα με παραδοσιακά και δικά του προσαρμοσμένα σχέδια. Οι ιδιωτικοί χώροι των επισκεπτών έγιναν πιο σύγχρονοι, με τον εσωτερικό σχεδιασμό των 14 σουιτών να κυριαρχείται από ένα μείγμα ζεστών, δροσερών και ουδετέρων χρωμάτων.
Οι τοίχοι από τούβλα και πηλό, που ανακαινίστηκαν και ανοικοδομήθηκαν σύμφωνα με την τοπική παράδοση, προσφέρουν δροσιά στο κτίριο κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιριών. Για να αποφευχθούν οι επεμβάσεις που θα αλλοίωναν τη εξωτερική εμφάνιση, η ομάδα μελέτης ενίσχυσε τα σημεία επαφής των τοίχων με τους φεγγίτες με πλέγματα που τοποθέτησε μέσα στους τοίχους και εξασφάλισε υψηλής ποιότητας τεχνητό φωτισμό. Το ξενοδοχείο διαθέτει καλύτερο επίπεδο θερμομόνωσης και διαχείρισης των λυμάτων από το τοπικό πρότυπο.

Περσίδες σε συρόμενα πλαίσια

Με στόχο τη διασφάλιση της επιθυμητής σκίασης στο διαμέρισμα, στην εσωτερική πλευρά των ανοιγμάτων τοποθετούνται συρόμενα μεταλλικά πλαίσια με περσίδες. Τα εσωτερικά συρόμενα πλαίσια, με το παλιό σύστημα περιστρεφόμενων ξύλινων περσίδων, καθορίζουν τη σκίαση του χώρου αλλά και το παιχνίδισμα του νότιου φωτός, ενώ ταυτόχρονα οργανώνουν τη θέα. Φωτογραφίες: Στέφανος Τσακίρης.

Λουτρό με γυάλινες επιφάνειες

Το λουτρό του κύριου υπνοδωματίου διαμορφώνεται με πλήρως γυάλινα όρια, τα οποία συμβάλλουν στο χωρικό και όχι στον οπτικό διαχωρισμό. Η έντονη παρουσία του γυαλιού, του στρατηγικά τοποθετημένου καθρέπτη και του πολυεπίπεδου διακριτικού φωτισμού, σε συνδυασμό με το φυσικό ξύλο, επιτρέπει τη δημιουργία οπτικών και αισθητικών φυγών. Φωτογραφία: Studio Vaharidis, Αντώνης Γαβαλάς.

Υπαίθριο καθιστικό σε εξέδρα

Σε μία εξοχική κατοικία στα Χανιά, μία υπερυψωμένη εξέδρα, η οποία αποτελεί συνέχεια του ημιυπαίθριου χώρου διημέρευσης, διαμορφώνεται ως υπαίθριο καθιστικό. Ο πρόβολος της εξέδρας δίνει την αίσθηση ότι "αιωρείται" μεταξύ του βουνού και της θάλασσας. Η σύνθεση συμπληρώνεται με πέργκολες και σκίαστρα από μέταλλο και ξύλο. Το χρώμα του χώματος στους εξωτερικούς τοίχους, τα σκουριασμένα μέταλλα, τα στραβά ξύλα στις πέργκολες και η φυσική πέτρα ξερολιθιάς είναι τα βασικά υλικά της κατοικίας. Φωτογραφίες: Γιώργος Αναστασάκης.

 

Σκάλα με πακτωμένα σκαλοπάτια

Σε μία διώροφη κατοικία στην Κηφισιά, η σκάλα διαμορφώνεται με χαλύβδινο στατικό φορέα, ξύλινα πακτωμένα πατήματα και γυάλινο στηθαίο, προσδίδοντας μία αίσθηση αιώρησης στο χώρο. Σε συνδυασμό με τον άπλετο φυσικό φωτισμό, η σκάλα αναδεικνύεται ως κατασκευαστικό στοιχείο. Φωτογραφία: Αλέξιος Βικέλας.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ

Η βιώσιμη διαχείριση του νερού μιας κατοικίας με την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης, τεχνολογικών αναβαθμίσεων, πρακτικών επανάχρησης και επιτόπιας επεξεργασίας των λυμάτων μπορεί να συμβάλει θετικά στη μείωση της υπερκατανάλωσης πόσιμου νερού σε επίπεδο νοικοκυριού και παράλληλα να συντελέσει στη διασφάλιση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Subscribe to this RSS feed

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.