"Taresso", μία αστική "ζούγκλα" στο κέντρο της Αθήνας

Η "Taresso" αποτελεί μία από τις πρωτοπόρες εταιρίες εισαγωγής, επεξεργασίας, λιανικής και χονδρικής διανομής καφέ στην Ελλάδα, στόχος της ήταν η δημιουργία ενός κεντρικού "concept store" όπου οι πελάτες θα μπορούν να εκπαιδευτούν, να αγοράσουν και να απολαύσουν εξειδικευμένες γεύσεις καφέ. Ο στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να μεταφερθεί η φιλοσοφία και η ταυτότητα της εταιρίας σε έναν χώρο στο κέντρο της Αθήνας και ουσιαστικά να αποδοθεί το φυσικό περιβάλλον περιοχών παραγωγής όπως Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα και Αιθιοπία μέσα στο αστικό ιστό.
Το κτίριο με τοποθεσία επί της οδού Κηφισιάς στο ύψος περιοχής Αμπελοκήπων, στην καρδιά του ιστού της Αθήνας αποτέλεσε πρόκληση για τους αρχιτέκτονες σε σχέση με την αντίθεση του έντονου φυσικού περιβάλλοντος της ζούγκλας που θέλησαν να αποδοθεί με το έντονο αστικό περιβάλλον τσιμέντου των όμορων κτιρίων και της περιοχής. Έτσι αποφασίστηκε ότι αυτό που αποτελούσε πρόκληση θα έπρεπε να αποτελεί δεδομένο και προχώρησαν στην ένταξη ενός έντονου πράσινου περιβάλλοντος στο εσωτερικό αλλά και στην πρόσοψη του χώρου.
Το concept σχεδιασμού αναπτύχθηκε πάνω σε δεδομένα που προσδιορίζονται από το ακατέργαστο, το φυσικό, το πράσινο και τις αισθήσεις. Σε συνέχεια αυτού επιλέχθηκαν υλικά όπως φυσικές βαφές, κονιάματα επενδύσεων, φυσική ξυλεία και τεχνικές που αποδίδουν το ακατέργαστο και την πρώτη ύλη. Θέλοντας να γίνει μία μετάφραση της φυσικής ροής που ακολουθεί ο καφές από την περισυλλογή του μέχρι την διανομή του, οι αρχιτέκτονες προχώρησαν σε ειδικές γραμμικές ξύλινες κατασκευές σε συνδυασμό με πράσινα φυτά που αγκαλιάζουν τον χώρο και δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας χώρου όπως ακριβώς και στις φυτείες καφέ.
Τα διακοσμητικά στοιχεία, τα έπιπλα και τα φωτιστικά ακολουθούν το γενικότερο concept, άλλοτε προσδιορίζονται πιστά από το φυσικό στοιχείο και άλλοτε προσδίδουν λεπτομερειακά το σύγχρονο.
Η εταιρική ταυτότητα της εταιρίας αφομοιώθηκε στον χώρο και η αλληλεπίδραση τους ενίσχυσε το τελικό αποτέλεσμα αφήνοντας ένα μοναδικό αποτύπωμα στην περιοχή που περιβάλλεται από στοιχεία τσιμέντου. Η ολοκλήρωση ήρθε με τη λειτουργία του καταστήματος και το άρωμα καφέ να δίνουν άλλη διάσταση στην εμπειρία του επισκέπτη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
DEZONE Archi+
Υπεύθυνος έργου & Επικεφαλής σχεδιασμού:
Τάσος Χριστοφιλόπουλος / DEZONE Archi+
Αρχιτέκτονες έργου:
Ρ. Ρούσσου, Ε. Βιαροπούλου
Έτος:
2020
Φωτογραφίες:
Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Καφέ-μπαρ

Καφέ-μπαρ "Noon" στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά της αγοράς της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Καρόλου Ντηλ, το "Noon café" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά meeting point της πόλης. Το μόλις 35…

"Mikos" κατάστημα υφασμάτων στην Αθήνα

Ο επανασχεδιασμός του τετραώροφου νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας διαφοροποιείται σε κάθε όροφο σύμφωνα με τη χρήση του καταστήματος. Τα μοντέρνα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού κάνουν την αυστηρή εμφάνιση…
Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Κομμωτήριο - πολυχώρος ανδρικής περιποίησης στη Θεσσαλονίκη

Η αρχιτεκτονική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα κατάστημα συνολικού εμβαδού 300 m2, διαμοιρασμένο σε δύο επίπεδα, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολυχώρου ανδρικής περιποίησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.Πρόθεση του σχεδιασμού ήταν…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.