"Ecosuites", ένα ξενοδοχείο επενδυμένο με καλάμια

  • Studio Alphataf
  • Alex Α. Tsolakis Architecture

Η πρόσοψη του κτιρίου έχει καλυφθεί με συρόμενα πετάσματα από καλάμια. Τα καλάμια κρύβουν τις μεγάλες τζαμαρίες, που διαχωρίζουν τον εσωτερικό χώρο από τους εξώστες, διακόπτοντας τις αντανακλάσεις τους και ενσωματώνοντας την πρόσοψη του κτιρίου πιο διακριτικά στο φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον, τα πετάσματα με τα καλάμια προσφέρουν ηλιοπροστασία στο κτίριο και ιδιωτικότητα στους χρήστες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν τα μπαλκόνια σε ημιυπαίθρια δωμάτια.
Η ΝΑ - ΝΔ όψη του κτιρίου είναι επενδυμένη με κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία, που σηματοδοτούν τις εισόδους στις σουίτες. Αυτή η ξύλινη όψη, διακόπτει την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, διαχέοντας έναν απαλό έμμεσο φωτισμό στα εσωτερικά των δωματίων, ενώ ταυτόχρονα τα δροσίζει, αφήνοντας τη θαλασσινή αύρα να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα.
Η ειδικά σχεδιασμένη κάτοψη και ο προσανατολισμός του κτιρίου, σε συνδυασμό με τις "έξυπνες" προσόψεις, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας του κτιρίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στο χρήστη μια ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Η κάτοψη της κάθε σουίτας είναι οργανωμένη γύρω από ένα κεντρικό τοίχο που φέρει όλες τις απαραίτητες υδραυλικές εγκαταστάσεις. Οι χώροι "ρέουν" αβίαστα ο ένας μέσα στον άλλο, χωρίς διακριτά όρια, διαδρόμους και πόρτες, ενώ οι μεγάλες συρόμενες μπαλκονόπορτες αναμιγνύουν το μέσα με το έξω.
Το έργο "Eco Suites" αποτελεί επέκταση σε υφιστάμενη ξενοδοχειακή εγκατάσταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής και έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές 5 αστέρων. Η συνολική έκταση της επέκτασης είναι 3.000 m², στην οποία σχεδιάστηκε μια πτέρυγα των 900 m² αποτελούμενη από 12 σουίτες σε 2 ορόφους, μία πισίνα και τον περιβάλλοντα χώρο. Η κατασκευή του κτιρίου διήρκεσε 4 μήνες. Το αρχιτεκτονικό γραφείο ανέλαβε και την εσωτερική διακόσμηση με χειροποίητα έπιπλα, σχεδιασμένα αποκλειστικά για το ξενοδοχείο.
Σε όλη τη φάση του σχεδιασμού και στην επιλογή των υλικών, έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά. Όλες οι συσκευές είναι Α++ ενεργειακής κλάσης, ενώ οι ανεμιστήρες και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός μειώνουν στο ελάχιστο την ανάγκη χρήσης του κλιματισμού. Ο σκελετός του κτιρίου είναι μεταλλικός και όλοι οι τοίχοι είναι προκατασκευασμένοι με ελαφροσκυρόδεμα, το οποίο είναι εμφανές στα εσωτερικά των σουιτών.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη:
Studio Alphataf, Alex Α. Tsolakis Architecture
Ομάδα μελέτης:
Αλέξανδρος Τσολάκης, Εύα Μπεσμερτη
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων και επίπλων:
Αλέξανδρος Τσολάκης
Επιμέλεια φωτισμού:
157+173 Designers
Στατική μελέτη:
Ανδρέας Χλιούμης
Τοποθεσία:
Ακτή Τριστινίκας, Σιθωνία, Χαλκιδική
Έτος κατασκευής:
2018
Εμβαδό:
900 m²
Φωτογραφίες, σχέδια, διαγράμματα:
Αλέξανδρος Τσολάκης
Κουφώματα:
- ALUMIL A.E.

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Valeni", στο Πήλιο

Το ξενοδοχείο "Valeni" βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού Πορταριάς Πηλίου. Αρχικά, στο οικόπεδο προϋπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες, στις οποίες απαιτήθηκαν προσθήκες και μεταβολές, προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχειακή μονάδα,…
Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Ανακαίνιση ξενοδοχείου «Alexander Beach» στην Αλεξανδρούπολη

Η μελέτη είχε αντικείμενο τον ανασχεδιασμό υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, που βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. H παλαιότητα των πρώτων εγκαταστάσεων και οι νέες απαιτήσεις των σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Double Tree by Hilton" στην Κω

Το οικόπεδο βρίσκεται σε παραθαλάσσια τοποθεσία, πλησίον του οικισμού Καρδάμαινα στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Κω.Οι ήπιες κλίσεις και το ξηρό φυτικό περιβάλλον οδηγούν σταδιακά στους αμμόλοφους με διάσπαρτους θαλασσόκεδρους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.