''Pilot Amphora Boutique Hotel'', ανάδειξη αρχαίων ευρημάτων και έμπνευση από τον τόπο

  • Καλλιγέρης Αρχιτέκτονες

Το "Pilot Amphora Boutique Hotel" είναι μια ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, κλασικού τύπου, εντός σχεδίου πόλης του οικισμού Γεωργιούπολης Χανίων, η οποία αποτελείται από 30 πολυτελή δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους. Το σκεπτικό του σχεδιασμού βασίστηκε στη διατήρηση του επιπέδου φιλοξενίας, που παρέχει στις εγκαταστάσεις του ο όμιλος "Pilot Beach Resort", σε μια σύγχρονη και καλαίσθητη κατασκευή που θα προσφέρει στον επισκέπτη ποικιλία χώρων και μοναδικές εμπειρίες.
Με την έναρξη της κατασκευής βρέθηκαν αρχαίες κατασκευές στεγνώματος πηλού σε μορφή δαπέδων στρωμένων με θραύσματα κεράμων, τα οποία αποτελούσαν τμήματα ενός κεραμικού εργαστηρίου, παραγωγής κυρίως εμπορικών ρωμαϊκών αμφορέων του 1ου αιώνα π.Χ. Συνολικά βρέθηκαν τέσσερα τέτοια δάπεδα, από τα οποία κρίθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ότι δύο πρέπει να διατηρηθούν στη θέση τους (in situ) και να αναδειχθούν κατόπιν συνεργασίας και υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Εκπονήθηκε μελέτη συντήρησης των αρχαιοτήτων και πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησής τους, μετά το πέρας των οικοδομικών εργασιών. Το genius loci ―το πνεύμα του τόπου― και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων καθόρισαν τη διαμόρφωση του τελικού λειτουργικού προγράμματος, καθώς και της αισθητικής των χώρων και των όψεων.
Η μονάδα αποτελείται από τέσσερις όγκους που τοποθετούνται περιμετρικά, στα όρια της οικοδομικής γραμμής, σε ελεύθερη διάταξη σχήματος Π. Οι όγκοι διαχωρίζονται μεταξύ τους είτε από κλειστά κλιμακοστάσια, είτε από ανοιχτούς διαδρόμους για την πρόσβαση στα δωμάτια. Η κεντρική πρόσβαση επιτυγχάνεται από το μέσον της επιμήκους ανατολικής πλευράς, διαμέσου ενός όγκου δύο επιπέδων, που στεγάζει στο ισόγειο τους κοινόχρηστους χώρους υποδοχής και εστίασης, μέρος του οποίου διαθέτει διπλό ύψος και ένα μεγάλο φεγγίτη οροφής. Τη βασική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων εξυπηρετεί μια περίτεχνη και άνετη μεταλλική σκάλα, που δίνει πρόσβαση σε μια ανοιχτή διαδρομή σε εξώστη, η οποία περικλείει την εσωτερική αυλή και οριοθετείται από μια σειρά κατακόρυφων πετασμάτων και ενός κιγκλιδώματος αλουμινίου ειδικής κατασκευής.
Στο εσωτερικό του οικοπέδου διαμορφώνεται ο υπαίθριος κοινόχρηστος χώρος. Σε συνέχεια του χώρου υποδοχής, αναπτύσσεται καθιστικό και ο χώρος του μπαρ. Μια πέργκολα με στοιχεία μεγάλης διατομής από ξύλο καστανιάς, με ενσωματωμένες περιστρεφόμενες περσίδες και φυτεμένα στοιχεία, διαμορφώνουν ένα σκιαζόμενο εξωτερικό χώρο εστίασης, παραπλεύρως της μεγάλης ορθογώνιας πισίνας. Η πισίνα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της εσωτερικής αυλής, για να σκιάζεται το λιγότερο δυνατόν από τους κτιριακούς όγκους. Περιμετρικά έχουν προβλεφθεί καθιστικά, τα οποία εδράζονται σε φυτεμένες επιφάνειες με γκαζόν, ενώ περίοπτη θέση έχουν οι 4 ξαπλώστρες σε άμεση επαφή με το υδάτινο στοιχείο.
Βασικός στόχος της σύνθεσης, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο οικόπεδο. Στο βόρειο όγκο, με πρόσβαση από την εσωτερική αυλή, διαμορφώνεται εσοχή στο κτίριο, μέσω της οποίας καθίσταται δυνατή η θέαση των αρχαίων δαπέδων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκτούν σημαντική θέση στον κοινόχρηστο χώρο της ξενοδοχειακής μονάδας, ταυτόχρονα όμως καθίστανται επισκέψιμα και από εξωτερικούς επισκέπτες χωρίς να διαταράζουν την ομαλή λειτουργία της. Επιπλέον της θέασης από τον αύλειο χώρο, παρέχεται η δυνατότητα προσέγγισης των ευρημάτων διαμέσου του εκθεσιακού/μικρού συνεδριακού χώρου, ο οποίος βρίσκεται στο υπόγειο. Σ’ αυτό το χώρο έχουν κατασκευαστεί προθήκες, στις οποίες εκτίθενται αντίγραφα των αμφορέων και λοιπών ευρημάτων της ανασκαφής. Επίσης, ενημερωτικές πινακίδες στις οποίες περιγράφεται η διαδικασία ανασκαφής και ανάδειξης, παρέχουν ενημέρωση σχετικά με το πώς λειτουργούσε το κεραμικό εργαστήριο παραγωγής αμφορέων κατά την αρχαιότητα και σχετικά με την ιστορία της περιοχής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στον οικισμό της Γεωργιούπολης, παρόλο που αυτός παρουσιάζει σημαντική ιστορία, δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές ανάδειξής της. Στο υπόγειο, πέραν του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος διαθέτει και υποδομές συνεδριακού εξοπλισμού, έχουν προβλεφθεί γυμναστήριο, WC, χώρος στάθμευσης και λοιποί βοηθητικοί χώροι.
Από τα 30 δωμάτια, 9 διαμορφώνονται με εσωτερικό πατάρι, 2 είναι σουίτες με πισίνα, ενώ 5 από τα 19 τυπικά δωμάτια διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες. Τα δωμάτια σχεδιάστηκαν σε ελεύθερη κάτοψη, όπου τα λουτρά είναι συνέχεια των χώρων διημέρευσης και μόνο το WC και η ντουζιέρα διαχωρίζονται σε ξεχωριστές καμπίνες για να επιτευχθεί η απαραίτητη ιδιωτικότητα. Το εσωτερικό του δωματίου ανοίγεται προς τον εκάστοτε ιδιωτικό εξωτερικό χώρο, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων στην όψη, τα οποία σε συνδυασμό με την ανοιχτή διαρρύθμιση του εσωτερικού, επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύει. Σε επίπεδο design, επιλέχθηκαν απλές γεωμετρικές μορφές και μια παλέτα υλικών εμπνευσμένη από την κρητική ύπαιθρο και παράδοση. Κεραμικές λεπτομέρειες και μεταλλικά στοιχεία συνδυάζονται με ξύλινα στοιχεία διαφορετικής επεξεργασίας και τοίχους που δίνουν την αίσθηση του βράχου. Όλα αυτά έχουν ως φόντο άλλοτε το κρητικό τοπίο και τα Λευκά Όρη και άλλοτε τον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο.
Ένας σημαντικός αριθμός δωματίων έχει νότιο προσανατολισμό. Τα κυβικά μεταλλικά πλαίσια, επενδυμένα με κεραμικού χρώματος τσιμεντοκονίαμα, προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα ηλιακά κέρδη το καλοκαίρι. Το κτίριο περικλείει τον αύλειο κοινόχρηστο χώρο, όχι μόνο για να προσφέρει ιδιωτικότητα, αλλά και για να προστατεύσει από τους επικρατέστερους ανέμους και να παρέχει σκιά σ’ αυτούς τους χώρους, προβλέποντας όμως, ο χώρος της πισίνας να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή ηλιοφάνεια. Το πράσινο στοιχείο και η προσοχή στη λεπτομέρεια διαμορφώνουν ένα μοναδικό περιβάλλον ηρεμίας στους εσωτερικούς χώρους, προσφέροντας ηχητική και οπτική προστασία, διαμορφώνοντας παράλληλα κατάλληλο μικροκλίμα για τους εξωτερικούς χώρους των δωματίων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Καλλιγέρης Αρχιτέκτονες | Γιάννης Καλλιγέρης, Γιώργος Καλλιγέρης, Γιώργος Χρυσοχόου
Interior - exterior design:
Γιώργος Χρυσοχόου
Συνεργάτες αρχιτέκτονες:
Ιάσων Αμεράνης, Εμμανουήλ Μαρακάκης
Επίβλεψη αρχιτεκτονικών:
Γιώργος Καλλιγέρης, αρχιτέκτονας μηχ.
Στατική μελέτη:
Αναστάσιος Ανδρεαδάκης, πολιτικός μηχ.
H/M μελέτη:
Ηλίας Κανατάκης, Κυριάκος Κουκλάκης, Λευτέρης Κουκλάκης, ηλεκτρολόγοι μηχ.
Τοπογραφικές μελέτες / αποτυπώσεις:
Γιώργος Βερυκάκης TOPO 3D
Ανασκαφή και έρευνα:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (αρχαιολόγοι: Μιχάλης Μιλιδάκης, Νικόλαος Μαραγκουδάκης)
Συντήρηση αρχαιοτήτων:
Αλεξία Γραμματικάκη, Παρασκευάς Καλλιτσουνάκης, Κώστας Νικηφόρος
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
ΕΡΓΟΔΟΜΗ Α.Ε., ΑΣΤΕΡΑΣ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης:
ΑΣΤΕΡΑΣ Α.Ε.
Τοποθεσία:
Γεωργιούπολη, Χανιά
Εμβαδό:
1874,08 m2
Χρόνος μελέτης:
2017 - 2018
Χρόνος κατασκευής:
2018 - 2020
Παρουσίαση:
Γιώργος Καλλιγέρης
Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης | SOUTH space for photography

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Ξενοδοχείο στην Ελούντα Λασιθίου

Η Κρήτη ήταν και είναι μια γέφυρα, ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε ανατολή και δύση. Βυζαντινοί, Άραβες, Βενετοί, Οθωμανοί άφησαν το στίγμα τους στο νησί που, ενώ παρέμεινε αναλλοίωτα ελληνικό, αφομοίωσε…
Πολυτελές ξενοδοχείο 5*

Πολυτελές ξενοδοχείο 5* "Portes Lithos Luxury Resort" στη Χαλκιδική

Η ανάπτυξη του πολυτελούς ξενοδοχείου Portes Lithos Luxury Resort, οργανώθηκε σε παραθαλάσσια έκταση της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, σε έναν ιδιαίτερο προστατευμένο υδροβιότοπο με αμμοθίνες, με ένα σπάνιο είδος φυτού που ευδοκιμεί…

"Βiobeach Boutique Hotel" ανακαίνιση ξενοδοχειακής μονάδας στο Ρέθυμνο

Η ξενοδοχειακή μονάδα "Βiobeach" στην παραλία της πόλης του Ρεθύμνου είναι ένα ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε κατά τη διάρκεια 2020-2021. Η ανακαίνιση έγινε σε όλα τα επίπεδα-λειτουργικά, κατασκευαστικά, αισθητικά, καθώς και…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.