Ξενοδοχείο ''Lovia Boutique'' στη Μύκονο

To ''Lovia boutique hotel'' εκτείνεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στη χώρα της Μυκόνου, με απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο.
Το έργο αποτέλεσε μια σχεδιαστική πρόκληση για την ομάδα, η οποία κλήθηκε να διαμορφώσει 3.000 m2 εσωτερικών και εξωτερικών χώρων σε ένα προϋπάρχον κέλυφος. Η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου έγκειται στην ποικιλομορφία των κατόψεων των δωματίων οι οποίες απαιτούσαν διαφορετικές προσεγγίσεις ανά περίπτωση, σε αντίθεση με τις επαναλαμβανόμενες κατόψεις που συναντάμε σε αντίστοιχα έργα.
Το εφαλτήριο για τη σχεδιαστική προσέγγιση αποτέλεσε η αντιμετώπιση της κάτοψης των δωματίων και κυρίως ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κρεβατιού σε ένα δωμάτιο διακοπών.
Το κρεβάτι προσεγγίζεται ως ένα κεντρικό στοιχείο του προγράμματος, γύρω από το οποίο διαμορφώνονται όλες οι δραστηριότητες του χρήστη. Προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια αυτής της “κεντρικότητας”, οι ειδικές κατασκευές των κρεβατιών αποκτούν και άλλες λειτουργίες -όπως γραφείο ή πάγκος μπάνιου- και αντίστοιχα οι αρχιτεκτονικές φόρμες προσαρμόζονται στις λειτουργίες αυτές.
Το κρεβάτι δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως ένα πολυμορφικό αρχιτεκτονικό αντικείμενο, αλλά ορίζει την αλληλεπίδραση και την κυκλοφορία στο χώρο του δωματίου, που πραγματοποιείται με την ακριβή χρήση καμπύλων γεωμετριών.
Επιπλέον, για τη διαμόρφωση των δωματίων -τα οποία παρουσιάζουν τεράστια ποικιλομορφία όσον αφορά τις υπάρχουσες κατόψεις και τα μεγέθη τους- αναπτύχθηκε μία πληθώρα αρχιτεκτονικών διαλέκτων οι οποίες εφαρμόζονται επιλεκτικά στον κάθε χώρο. Η τοποθεσία του δωματίου στη γενική κάτοψη, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως η θέα προς τη θάλασσα ή η σύνδεση με το μπαλκόνι, όρισαν την επιλογή της διαλέκτου, καθώς και την επιλογή των υλικών για κάθε δωμάτιο.
Με αυτό τον τρόπο, η επιλογή των υλικών για τα δωμάτια που βρίσκονται τοποθετημένα προς τη θάλασσα περιλαμβάνει ανοιχτές αποχρώσεις και λεπτομέρειες από μάρμαρο, ενώ στα δωμάτια που βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά κυριαρχεί η πατητή τσιμεντοκονία σε γήινες αποχρώσεις και το σκούρο ξύλο.
Οι γεωμετρικές φόρμες που κυριαρχούν στα δωμάτια, επαναλαμβάνονται και στο σχεδιασμό του πάγκου της ρεσεψιόν και του εξωτερικού bar. Για τις δύο αυτές κατασκευές επιλέχθηκε μάρμαρο Βώλακα το οποίο εισάγει τους επισκέπτες σε μία λιτή και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στη λειτουργικότητα αυτών των επίπλων πάντα σε συνδυασμό με την αισθητικό αποτέλεσμα. Οι προεξοχές και οι εσοχές που δημιουργούνται από τις γεωμετρίες στο μάρμαρο, δημιουργούν ένα ρευστό γλυπτό στο χώρο της εισόδου, ενώ παράλληλα μπορούν να λειτουργήσουν ως πάγκοι για τον χρήστη. Παράλληλα, αυτές οι ακριβείς φόρμες συνδυάζονται με την οργανική γεωμετρία του βράχου σε μια απόπειρα επανάληψης της ατμόσφαιρας που επικρατεί στους παραδοσιακούς κυκλαδίτικους οικισμούς.
Στο χώρο του σπα, η έλλειψη φυσικού φωτός και θέση του στο βραχώδους πίσω μέρους του οικοπέδου, διαμόρφωσε τη θεματική ιδέα στην οποία ο χώρος προσεγγίζεται σαν μία σπηλιά. Σε αυτούς τους απομονωμένους χώρους, η έμφαση δόθηκε στην αισθητηριακή αντίληψη του χώρου από τον επισκέπτη η οποία εντείνεται με την τεχνοτροπία του βράχου στην οροφή, τη διαμόρφωση του φωτισμού αλλά και τις ρευστές καμπύλες στη διαμόρφωση της πισίνας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Omniview Design
Επικεφαλής αρχιτέκτονας:
Δημήτρης Τσίγκος
Επικεφαλής ομάδας έργου:
Σοφία Κεραμίδα
Υπεύθυνοι αρχιτέκτονες έργου:
Σοφία Κεραμίδα, Στέφανος Ζήρας 
Επίβλεψη κατασκευής:
Σοφία Κεραμίδα, Στέφανος Ζήρας
Ομάδα σχεδιασμού:
Κωνσταντίνα Γιαννουλάκη, Χριστίνα Τσακίρη
Διακόσμηση:
Δομηνίκη Κατραμαδοπούλου, Κωνσταντίνα Γιαννουλάκη
Φωτογραφίες:
Χρήστος Δράζος

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Torri e Merl" στους Παξούς

Το έργο αφορούσε στην ανακατασκευή του παλαιού αρχοντικού Παπαμάρκου και στη μετατροπή του σε ένα μικρό ξενοδοχείο πέντε αστέρων, με επτά σουίτες και μια κατοικία. Η αρχιτεκτονική μελέτη επέβαλε έναν…
Ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο "Sani Dunes" στη Σάνη Χαλκιδικής

Ένα νέο ξενοδοχείο Α’ Κατηγορίας έρχεται να προστεθεί στο ξενοδοχειακό δυναμικό της εταιρείας ΣΑΝΗ Α.Ε. στην περιοχή Σάνη της Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Αυτή η εξ ολοκλήρου καινούρια μονάδα αποτελείται από 136…
Ξενοδοχείο «Twentyone» στην Αθήνα

Ξενοδοχείο «Twentyone» στην Αθήνα

Το ξενοδοχείο «Twentyone» βρίσκεται στο Κεφαλάρι και στεγάζει 21 δωμάτια.Οι αρχιτέκτονες έπρεπε να διατηρήσουν το κουφάρι ενός υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο φιλοξενούσε παλαιότερα το ξενοδοχείο «Ακροπόλ». Οι παλαιοί, χοντροί, πέτρινοι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.