Ξενοδοχείο "Casa Cook" στα Χανιά

Το ξενοδοχείο είναι το τρίτο τουριστικό συγκρότημα του ομίλου Casa Cook στην Ελλάδα και αποτελεί συνέχεια της ιδιαίτερης εταιρικής του ταυτότητας και της κεντρικής ιδέας σχεδιασμού των καταλυμάτων, που βασίζεται στη δημιουργία μιας πολυτελούς, αλλά ταυτόχρονα χαλαρής ατμοσφαίρας. Δημιουργοί αυτής της ιδέας είναι η ομάδα σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Lambs and Lions από το Βερολίνο. Στο ξενοδοχείο στα Χανιά η εκλεπτυσμένη δημιουργική τους προσέγγιση προσαρμόστηκε στην πλαγιά του κρητικού τοπιού και αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο k-studio και τη σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Annabell Kutucu.

Η σχεδιαστική προσέγγιση έχει δυο βασικές κεντρικές αρχές. Χρησιμοποιεί μια αρχιτεκτονική εμπνευσμένη από το Μοντέρνο κίνημα ως μια κομψή και δυναμική λύση στην απαίτηση δημιουργίας πολλών ισόγειων χώρων σε ένα κεκλιμένο οικόπεδο. Ταυτόχρονα, η χωρική οργάνωση της ξενοδοχειακής μονάδας δημιουργεί μια κτιριακή διάταξη του συγκροτήματος, που θυμίζει ένα μικρό "χωριό". Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους υπαίθριους χώρους, οι οποίοι συνδυάζουν μεγάλους ανοικτούς χώρους με μικρότερες πιο ιδιωτικές αυλές, εξασφαλίζοντας πάντα άπλετη θέα στην ακτή.

Οι μοντέρνες επιρροές είναι εμφανείς καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο συγκρότημα, στο ανώτερο σημείο του οικοπέδου, όπου βρίσκεται η κεντρική είσοδος. Η πανοραμική θέα στην περιοχή και στη θάλασσα, η οποία αποκαλύπτεται μπροστά στους επισκέπτες υπό από την σχεδόν "αιωρούμενη" οροφή του κεντρικού κτιρίου, δημιουργεί μια αξέχαστη πρώτη εικόνα.

Οι όγκοι των δωμάτιων, οργανώνονται σε συστάδες κυβικών όγκων από σκυρόδεμα και επενδύσεις ξύλου, που ισορροπούν εν προβόλω πάνω σε τοίχους από τοπική πέτρα. Είναι τοποθετημένοι με κλιμακωτή διάταξη, ακολουθώντας την κλίση της πλαγιάς προς τη θάλασσα. Ο σχεδιασμός τους εξασφαλίζει μικρές ιδιωτικές αυλές με πισίνες, αλλά και διαμπερή ανοίγματα, με θέα στη θάλασσα και στους κήπους του συγκροτήματος.
Το κεντρικό μονοπάτι έχει σχεδιαστεί ώστε να σκηνοθετεί μία ειδυλλιακή διαδρομή προς την παραλία με διαφορετικές υφές, που εναλλάσσονται σε ένα παιχνίδι φωτοσκιάσεων. Ο σχεδιασμός τοπιού έχει τροπικές επιρροές, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη αισθησιακή ατμόσφαιρα με αντιθέσεις. Οι όγκοι από λείο σκυρόδεμα σταδιακά εξελίσσονται σε πιο αδρές κατασκευές, που μοιάζει να αναδύθηκαν από την άμμο. Έχουν μια πιο τολμηρή αρχιτεκτονική, ανθεκτική στις συνθήκες του θαλασσινού περιβάλλοντος και των έντονων ανέμων. Η χωροθέτησή τους δημιουργεί μεγάλους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους σε άμεση σχέση με το παραθαλάσσιο τοπίο και την πισίνα. Εκεί φιλοξενούνται εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα και γκαλερί. Στον παιδότοπο δημιουργήθηκε ένα προστατευμένο και ευχάριστο περιβάλλον παιχνιδιού, με ελαφρές κατασκευές για σκίαση που διευκολύνουν τις υπαίθριες δραστηριότητες των παιδιών. Στο οπίσθιο τμήμα των κοινόχρηστων κτιρίων, χωροθετήθηκε η ζώνη ευεξίας με ένα περίπτερο για γιόγκα και μια μεγάλη αυλή ώστε οι δραστηριότητες ευεξίας και διαλογισμού να μπορούν να λάβουν χώρα στο ύπαιθρο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: K-Studio (Κωνσταντίνος Καραμπατάκης, Βερόνικα Βασιλείου, Κέλλυ Καγκα, Κατερίνα Σαραπτζιάν, Ξένια Παπατριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Στεργιόπουλος, Ελένη Αρώνη, Μελπομένη Γεντίμη),
Lambs and Lions (Michael Schickinger, Graeme Macbride, Tessa Crosby, Kristel Guieb)
Μελέτη εσωτερικών χώρων: Lambs and Lions
Creative directors: Lambs and Lions
Styling εσωτερικών χώρων: Annabell Kutucu
Αρχιτεκτονική τοπιού: Fytron Landscapes, Lambs and Lions
Τοπογραφική μελέτη: Χαράλαμπος Ακριβας
Στατική μελέτη: ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε
Η/Μ μελέτη: Μ. & Β. Κικίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Lighting + Architecture Studio
Κατασκευή: ΟΙΚΟ-ΔΟΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε
Τοποθεσία: Χανιά, Κρήτη
Εμβαδό: 7.924,91m²
Χρόνος ολοκλήρωσης: 2019
Φωτογραφίες: Georg-Roske, Ana Santl
Φωτορεαλιστικά: K-Studio, Fat Tony Studio

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Ρόδο

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα βρίσκεται στην περιοχή Κιοτάρι Ρόδου, μια ιδιαίτερου κάλλους περιοχή μπροστά στην απέραντη θάλασσα. Η έκταση των δέκα στρεμμάτων απλώνεται στην πλαγιά ενός λόφου και οι κτιριακοί όγκοι…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.